StoryEditorOCM
ZdravljePODMUKLI SIMPTOMI

Ovo su prvi znaci Parkinsonove bolesti, a prođu ispod radara; Jedan simptom posebno je teško povezati

Piše MOZAIK SD
10. veljače 2024. - 07:00

Parkinsonova bolest, progresivni neurološki poremećaj, često je povezana s vidljivim simptomima poput drhtanja i ukočenosti. Međutim, ono što mnogi ne shvaćaju je da se Parkinsonova bolest može manifestirati na suptilne načine koji se lako zanemaruju u ranim fazama. Razotkrivanje tih skrivenih znakova moglo bi dovesti do ranijeg otkrivanja i intervencije, potencijalno usporavajući napredovanje bolesti i poboljšavajući kvalitetu života. Zaronimo u neke od ovih manje poznatih pokazatelja:

1. Promjene u rukopisu:

Jedan od najranijih znakova Parkinsonove bolesti mogu biti promjene u rukopisu. Ako vi ili vaša voljena osoba primijetite da je rukopis postao manji ili zgusnutiji, sa slovima zbijenim jedno uz drugo, to bi moglo signalizirati pojavu motoričkih problema povezanih s Parkinsonovom bolešću.

2. Gubitak mirisa:

Smanjenje osjeta mirisa, poznato kao hiposmija, još je jedan suptilan, ali značajan rani pokazatelj Parkinsonove bolesti. Iako se isprva može činiti bezopasnim, osobito kako ljudi stare, stalna nemogućnost otkrivanja određenih mirisa mogla bi biti razlog za zabrinutost.

3. Poremećaji spavanja:

Parkinsonova bolest često poremeti obrasce spavanja mnogo prije nego motorički simptomi postanu vidljivi. Ako se nađete kako se mlatite u krevetu, doživljavate živopisne snove ili se fizički ponašate dok spavate, možda bi bilo vrijedno razgovarati sa zdravstvenim radnikom.

image
/Shutterstock

4. Mikrografija:

Mikrografija se odnosi na tendenciju da rukopis postaje sve manji i skučeniji dok osoba piše. To može biti rani znak upozorenja na Parkinsonovu bolest, odražavajući promjene u motoričkoj kontroli i koordinaciji.

5. Maskirani izraz:

Parkinsonova bolest može utjecati na mišiće lica, što dovodi do smanjenja spontanih izraza lica. Ovo "maskirano" ili bezizražajno lice može ostavljati dojam apatije ili nezainteresiranosti, ali zapravo je rezultat bolesti koja utječe na mišiće uključene u izraz lica.

6. Zatvor:

Probavni problemi, osobito zatvor, mogu godinama prethoditi motoričkim simptomima Parkinsonove bolesti. Iako je povremena konstipacija uobičajena, o trajnim ili neobjašnjivim promjenama u navikama pražnjenja crijeva potrebno je razgovarati s liječnikom.

7. Smanjen zamah ruke:

Rani znak Parkinsonove bolesti može biti smanjenje prirodnog njihanja rukama tijekom hodanja. Ova suptilna promjena u hodu, često popraćena blagim saginjanjem ili pomicanjem, ne mora biti odmah uočljiva, ali je mogu primijetiti pažljivi prijatelji ili članovi obitelji.

image
/Shutterstock

8. Krutost i krutost:

Dok se drhtanje obično povezuje s Parkinsonovom bolešću, ukočenost i rigidnost također mogu biti rani znakovi upozorenja. Ova ukočenost, osobito u udovima ili trupu, može se zamijeniti za jednostavnu bol mišića ili bolove povezane sa starenjem.

Traženje pomoći:

Rano prepoznavanje ovih suptilnih znakova Parkinsonove bolesti ključno je za brzu dijagnozu i intervenciju. Ako vi ili netko koga poznajete imate bilo koji od ovih simptoma, važno je konzultirati se sa zdravstvenim radnikom radi temeljite procjene.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. travanj 2024 11:29