StoryEditorOCM
Zdravljepet zona

Pojava akni i mrlji na različitim djelovima lica otkriva razne bolesti; Prištići oko brade ukazuju na ciste

Piše MOZAIK SD
3. travnja 2024. - 07:30

Kineska metoda čitanja bolesti s lica stara je više od tri tisuće godina. Tijelo nas na mnoge načine upozorava da u njemu postoji neravnoteža, stoga ga treba pažljivo promatrati i osluškivati ​​njegove signale.

- Prema kineskoj tradicionalnoj medicini, lice je ogledalo našeg zdravlja. Čelo, nos, brada, desni obraz, lijevi obraz - svaka od ovih pet zona odgovara na pitanja što se događa u našem tijelu. Ali prvo moramo naučiti što znače signali i znakovi na licu. 

Postoji nekoliko načina za čitanje. Svaki dio našeg lica odražava različite elemente: vatru, zemlju, vodu, metal i drvo, koji odgovaraju određenim organima. Škola "pet elemenata" kineske medicine postavlja dijagnoze prema odnosu tih elemenata u tijelu pacijenta. Svaki od njih je u složenom, sinergijskom odnosu s drugim. Liječnik škole "pet elemenata" nastoji uspostaviti ravnotežu tih elemenata i tako dovesti tijelo u stanje zdravlja, piše Kurir.

ČELO

Prema kineskoj medicini, čelo odgovara elementu vatre. Povezuje se u većini analiza s probavnim sustavom i srcem. Čita se odozgo prema dolje: mjehur, debelo i tanko crijevo. Crvenilo, suhoća, pojava malih krvnih žilica mogu ukazivati ​​na lošu detoksikaciju probavnog trakta, nedostatak tekućine i pretjeranu konzumaciju alkohola.

Crvenilo ili male krvne žilice koje se pojavljuju kao promjena boje na čelu mogu ukazivati ​​na probleme sa srcem. Promjena boje kože također može biti uzrokovana nedavnim emocionalnim iskustvima, kao što su prekidi ili gubici. Ako je promjena boje popraćena lupanjem srca, vrtoglavicom, nedostatkom daha, boli ili trncima u lijevoj ruci, trebali biste odmah potražiti liječničku pomoć.

image
/Shutterstock

BRADA

Brada je područje povezano s elementom vode, koji je povezan s bubrezima, mjehurom i reproduktivnim sustavom, uključujući hormonalni status i žlijezde. Promjena boje i tamne mrlje na koži oko usta i brade mogu ukazivati ​​na probleme s bubrezima ili mjehurom. Prištići oko brade mogu značiti hormonsku neravnotežu. Problem se najčešće javlja kada tijelo proizvodi višak estrogena i testosterona. Udubljenje između nosa i gornje usne, nazvano filtrum, odnosi se na maternicu i jajnike kod žena i prostatu kod muškaraca.

Horizontalne linije ili promjena boje preko filtruma mogu ukazivati ​​na probleme s neplodnošću zbog endometrioze ili cista.

NOS

Nos odgovara elementu zemlje i povezan je sa želucem, slezenom i gušteračom. Pojava prištića ili svrbeža na nosu pokazuje da se tijelu nije svidjela uzeta hrana. Prekomjerni miteseri mogu ukazivati ​​na lošu stolicu. Ispucale kapilare i crvenilo na korijenu nosa ukazuju na pretjerano pijenje, kavu i čaj, ali i stres i brige. Salo na nosu ukazuje na yin energiju, osobe sklone prehladama i bronhitisu.

Pojava crvenila na donjem dijelu nosa i kapilara ukazuje na yang energiju, sklonost alergijama i respiratorne probleme, poput peludne groznice.

DESNI OBRAZ

Desni obraz je povezan s metalnim elementom, što znači pluća i debelo crijevo. Akne, ekcemi ili lagano crvenilo mogu ukazivati ​​na prehladu. Bolesti pluća ili gornjeg dišnog trakta mogu izazvati vizualne simptome na desnom obrazu. Osobe s respiratornim alergijama ili astmom sklone su ekcemima, blagom osipu ili blagoj plavkasto-zelenoj nijansi na desnom obrazu.

LIJEVI OBRAZ

Lijevi obraz povezan je s elementom drva, s jetrom i žučnim mjehurom. Pojava vena, crvenila i osipa može biti znak visokog krvnog tlaka. Problemi na tom dijelu lica otkrivaju i emocionalne probleme, poput ljutnje, bijesa i depresije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 15:55