stdClass Object ( [id] => 1212373 [title] => Velika analiza Damira Pilića: konačni slom Arapskog proljeća - krenulo je iz Tunisa, iskoristili su ga islamisti, ali čini se da je na pomolu novi preokret [alias] => velika-analiza-konacni-slom-arapskog-proljeca-krenulo-je-iz-tunisa-iskoristili-su-ga-islamisti-ali-cini-se-da-je-na-pomolu-novi-preokret [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U svijetu se neprestano održavaju razni referendumi, ali onaj ovotjedni u Tunisu ima posebno značenje. Mnogi se slažu da je tim referendumom zakucan posljednji čavao u lijes Arapskog proljeća, prosvjednog pokreta koji je krajem 2010. buknuo baš u Tunisu, da bi se ubrzo proširio na čitavu sjevernu Afriku i Bliski istok, uzdrmavši autokratske režime od Maroka do Jemena i probudivši tzv. demokratske nade u milijunskim masama arapskog stanovništva.

Te su nade zapravo skršene odavno – jer je ustanak protiv autokracija proizveo najmanje tri građanska rata, barem milijun mrtvih i desetke milijuna raseljenih – ali je tuniški referendum definitivno označio kraj sna o demokratizaciji arapskog svijeta u zapadnom stilu.

U Tunisu se u ponedjeljak glasalo o novom Ustavu, koji bi znatno povećao ovlasti predsjednika države Kaisa Saieda. Uz izlaznost od samo 31 posto (dijelom jer su oporba i njeni glasači bojkotirali referendum, držeći da se radi o povratku u diktaturu), preko 95 posto izašlih glasalo je za povećanje predsjednikovih ovlasti.

Ukratko, golema većina izišlih podržala je redukciju demokracije. Taj podatak je značajan ne samo zato što je Arapsko proljeće krenulo baš u Tunisu, nego i zato što je Tunis već više od deset godina proglašavan jedinim pozitivnim ishodom Arapskog proljeća, odnosno jedinim uspješnim primjerom tranzicije iz autokracije u demokraciju.

Ovaj je referendum sve to poništio i vratio stvari na početak, tamo gdje su bile prije 2011. godine. Što bi na to rekao danas već zaboravljeni Mohamed Bouazizi, tuniški ulični prodavač čijim je samospaljivanjem s kraja 2010. sve i započelo?

Arapski Jan Palach

Podsjetimo, tog 17. prosinca 2010. tada 26-godišnji Bouazizi zapalio se pred zgradom lokalne uprave u tuniškom gradu Sidi Bouzidu, nakon što su lokalni policajci od njega tražili reket kako bi smio postaviti svoja kolica s voćem i povrćem: on je odbio, oni su mu srušili kolica, a on se potom zapalio, kao kakav arapski Jan Palach.

Ova radikalna gesta zapalila je čitav Tunis: već 18. prosinca širom zemlje počinju prosvjedi solidarnosti s Bouazizijem, koji se pojačavaju nakon što on umire u bolnici 4. siječnja 2011.: deset dana kasnije autokratski predsjednik Ben Ali - koji je Tunisom vladao još od 1987. godine - bježi u Saudijsku Arabiju.

Ta je “revolucionarna pobjeda” potakla prosvjednike širom arapskog svijeta, pa već idućih dana započinju protesti u najmnogoljudnijoj arapskoj zemlji: Egiptu. Nakon što se stotine tisuća demonstranata svakodnevno okupljalo na kairskom trgu Tahrir, dogodilo se nešto nezamislivo: egipatski predsjednik Hosni Mubarak, na vlasti još od 1981. godine, podnosi 11. veljače ostavku. Tako je i drugi arapski autokrat pao u prašinu.

Ohrabreni tim uspjesima, arapski prosvjednici ubacuju u “višu brzinu”: veliki prosvjedi započinju u Libiji, Jemenu, Siriji, Iraku i Bahreinu, a manji su zabilježeni u Kuvajtu, Jordanu, Omanu, Libanonu, Mauritaniji, Maroku, Saudijskoj Arabiji, Sudanu, Džibutiju, Alžiru i Zapadnoj Sahari.

U Maroku kralj Muhamed VI. odmah pokreće brojne reforme, čime je smirio prosvjede. U Bahreinu Saudijska Arabija pobunu guši tenkovima. U Egiptu 2012. na vlast dolaze islamisti, koje 2013. u državnom udaru ruši egipatska vojska. U Iraku je buknulo sektaško nasilje koje traje do danas, baš kao i građanski ratovi koji su 2011. izbili u Libiji i Siriji, a potom i u Jemenu.

Ta ratna zbivanja koristi teroristička organizacija Islamska Država, koja je na vrhuncu moći zauzimala velike dijelove Iraka i Sirije, proglasivši džihadistički kalifat, a i danas ima snažnu prisutnost u nizu arapskih zemalja.

Sumirajući ishode Arapskog proljeća, zapadni analitičari godinama su bili jedinstveni u ocjeni da je samo jedna arapska zemlja uspjela u svojoj demokratskoj preobrazbi – Tunis.

Prve demokratske izbore 2011. u Tunisu osvaja islamistička partija Ennahda, lokalni ogranak Muslimanskog bratstva. Tu se već začeo obrazac koji će se kasnije potvrditi i u drugim arapskim zemljama: umjesto sekularnih autokrata, na vlast nisu dolazile liberalno-građanske opcije – kako je Zapad naivno očekivao – nego islamisti. Tu se krije i srž poraza Arapskog proljeća.

---

image

Golemi plakat s likom tuniskog predsjednika
Kaisa Saieda

Kabil Bousena/Afp
---

No Tunis je, za razliku od drugih arapskih zemalja, uspio izbjeći islamističku klopku, barem formalno: na izborima 2014. pobjeđuje sekularna stranka Nidaa Tounes, dok Ennahda odlazi u opoziciju, nakon čega zapadni mediji opisuju Tunis kao “posljednju preostalu nadu za demokraciju nakon Arapskog proljeća”.

Ispod radara pritom prolaze fakti da islamisti i dalje “drmaju” Tunisom – zbog čega se položaj kršćana u toj zemlji drastično pogoršao - da se u dijelovima zemlje vode borbe i da je Tunis u međuvremenu postao jedan od najvećih izvoznika boraca globalnog “džihada”, osobito u Siriju, gdje su džihadisti pokušali svrgnuti predsjednika Bashara al-Assada.

Kako je krajem 2020. pisao britanski Guardian, udio Tunižana koji se pridružuju džihadističkim grupama u odnosu na broj stanovnika najveći je na svijetu, a Tunižani čine i većinu sjevernoafričkih migranata koji su tokom 2020. brodovima bježali za Italiju, što je posljedica značajnog pada životnog standarda u godinama nakon revolucije: ekonomski rast se od 2010. prepolovio, a mladi čine 85 posto nezaposlenih.

Vojska protiv islamista

Tu sumornu sliku postrevolucionarnog društva novinarima Guardiana opisali su sami građani tuniškog grada Sidi Bouzida, nekadašnji sugrađani Mohameda Bouazizija:

- Ništa se nije promijenilo. Stvari se pogoršavaju – rekao im je prodavač Ašraf Hani (35), koji je iz svog kioska vidio kada se Bouazizi zapalio na ulici.

- Nešto je pošlo krivo u revoluciji – prisnažila je umirovljena profesorica filozofije Atia Atmuni, koja se u noći Bouazizijeve smrti popela na njegova kolica i održala buntovnički govor.

Konačno, britanski novinari navode izjavu prolaznice koju su zatekli kod Bouazizijeva spomenika u centru grada. Na upit o čovjeku čija je smrt pokrenula Arapsko proljeće, žena je rekla:

- On nas je upropastio.

U tim uvjetima na vlast u Tunisu 2019. stiže Kais Saied, dobivši 73 posto glasova. Umorni od dekade islamističkog nasilja i ekonomskog propadanja, Tunižani su povjerenje dali političkom autsajderu koji je obećavao vratiti duh revolucije iz 2011. godine. U tu svrhu, kako bi se riješio “korumpiranih dužnosnika”, Saied je prošlog ljeta suspendirao parlament i otada vlada dekretima: ovotjedni referendum samo je legalizacija te autokracije.

Osim za povećanje ovlasti, Saiedu će novi Ustav poslužiti i za obračun s islamistima, odnosno s islamističkom vizijom uređenja društva: prema Saiedovoj zamisli, novi Ustav neće spominjati islam kao službenu državnu religiju, na čemu je kod sastavljanju Ustava iz 2014. inzistirala islamistička Ennahda.

Naravno, ove se Saiedove reforme tumače dvojako: on tvrdi da time slijedi revolucionarni duh iz 2011., rješava se islamističkog balasta i zemlji osigurava bolju budućnost, dok opozicija smatra da vodi Tunis natrag u diktaturu kakvu su imali pod Ben Alijem.

Slična je i priča s egipatskom revolucijom. Nakon Mubarakove ostavke, prve slobodne izbore u lipnju 2012. osvaja islamistička Stranka slobode i pravde, lokalni ogranak Muslimanskog bratstva, a vlast preuzima njihov lider Mohamed Mursi. Islamističkim reformama egipatskog društva suprotstavio se vojni vrh – u arapskim društvima vojska često predstavlja branu od islamizma – koji državnim udarom u srpnju 2013. ruši Mursija, a vlast uskoro preuzima general Abdel Fatah al-Sisi, koji vlada i danas, po mnogima autokratskije od Mubaraka.

To je otprilike suština “arapske demokratske petlje”: rušenjem sekularnih autokrata na vlast dolaze islamisti – čija je vladavina sama po sebi nespojiva s demokracijom zapadnog tipa - koje se potom “u ime demokracije” ruši, često i nedemokratskim metodama.

Arapsko proljeće detroniziralo je šest autokratskih lidera. Osim Ben Alija i Mubaraka, te 2011. srušen je i libijski vođa, pukovnik Muammar Gaddafi (koji je brutalno ubijen), a 2012. abdicira i jemenski čelnik Ali Abdullah Saleh, dok su 2019. u “drugom valu” prosvjeda pali i dugogodišnji predsjednici Sudana i Alžira, Omar al Bashir i Abdelaziz Bouteflika.

Njihovi odlasci nisu donijeli demokratski prosperitet: u većini tih država danas se živi lošije nego prije deset godina, a neke od njih su potpuno devastirane. Rat u Siriji stvorio je najveću izbjegličku krizu od Drugog svjetskog rata, s 13 milijuna raseljenih (više od pola populacije). Rat u Jemenu stvorio je pak “najveću humanitarnu krizu u 100 godina” (formulacija UN-a), jer milijuni ljudi doslovno gladuju, a Libija se pretvorila u bojno polje paravojnih milicija i njihovih stranih sponzora.

Uspon islamista doveo je i do osjetnog pada razine ljudskih prava, posebno prema etničkim i vjerskim manjinama. Prema izvještajima nevladinih organizacija, položaj kršćana se, osim u Tunisu, drastično pogoršao i u Libiji i Siriji, što znači da su tamošnji autokratski lideri Muammar Gaddafi i Bashar al-Assad puno više poštovali ljudska i manjinska prava od onih koji su ih naslijedili (Libija), odnosno pokušali naslijediti (Sirija).

Večera u Damasku

Uostalom, prve libijske slike nakon pada Gaddafija pokazivale su linč crnačkog stanovništva na trgovima Tripolija i Bengazija, kao što se u sirijskim gradovima koje su zauzimali islamistički pobunjenici moglo vidjeti kako ti “prodemokratski prosvjednici” bacaju homoseksualce s krovova zgrada.

Pa ipak, u optici demokratskog Zapada Gaddafi i Assad bili su i ostali “diktatori” i “zločinci”, dok su islamistički pobunjenici prikazivani kao “borci za slobodu i demokraciju”.

Amerika i Zapad nisu bili pasivni promatrači Arapskog proljeća. NATO se, pod vodstvom SAD-a, direktno uključio u libijski sukob na strani islamista: 19. ožujka 2011. NATO snage započele su masovno bombardiranje Libije, odnosno vladinih snaga, što je rezultiralo Gaddafijevim ubojstvom 20. listopada, nakon čega se Libija raspala po plemenskim šavovima i potonula u frakcijski kaos.

Tako je srušena najprosperitetnija afrička država, koja je prema ocjeni Svjetske banke iz 2010. održala “visoku razinu gospodarskog rasta” od 7,5 posto i zabilježila “visoke pokazatelje socijalno-obrazovnog razvoja”, uključujući i univerzalni pristup osnovnom i srednjem obrazovanju.

Zahvaljujući enormnim nalazištima nafte - odnosno činjenici da je glavnina naftnih prihoda ostajala u zemlji - prosječni životni standard u Libiji daleko je premašivao afrički prosjek. To potvrđuje i podatak da su sve fizičke poslove u Libiji radili strani radnici, mahom iz zemalja “crne Afrike”.

Problem s Gaddafijem nije bilo to što je kršio ljudska prava, već što je imao velike planove za Afriku. Upravo su golema libijska ulaganja bila temelj za plan Afričke unije o stvaranju neovisnih financijskih organizacija - Afričkog monetarnog fonda sa sjedištem u Yaoundéu (Kamerun), Afričke centralne banke sa sjedištem u Abuji (Nigerija) i Afričke investicijske banke sa sjedištem u Tripoliju – koje bi poslužile za formiranje zajedničkog tržišta i panafričke valute, vezane za zlato, koja bi se zvala “zlatni dinar”.

Ukratko: Gaddafijev plan bio je da se libijska i afrička nafta više ne prodaju u dolarima, već u afričkim dinarima. Na to su SAD i Zapad u Gaddafiju smjesta prepoznali “diktatora” koji “brutalno gazi ljudska prava”.

Da američka/NATO agresija na Libiju nije imala nikakve veze s ljudskim pravima i demokracijom, već s ciljanom namjerom da se likvidira Gaddafi, pokazala je i reakcija tadašnje državne tajnice SAD-a Hillary Clinton, koja je istog dana likovala u studiju američke mreže NBC News.

- Došli smo, vidjeli smo, on je mrtav! - uskliknula je razdragano Clinton nakon što je dobila potvrdu Gaddafijeve smrti.

Nešto potom, kad je WikiLeaks objavio njezine mailove, postalo je jasnije zašto je državna tajnica SAD-a ushićena Gaddafijevom likvidacijom: iz tih se mailova vidjelo da su SAD i Francuska željele eliminirati Gaddafija prije nego što iskoristi libijske zlatne rezerve za stvaranje panafričke valute, koja bi s “Crnog kontinenta” istisnula dolar i CFA franak.

---

image

Sirijski izbjeglice pristižu na grčki otok Lezbos

Ayhan Mehmet/Anadolu Agency Via Afp
---

Vojnu intervenciju Zapada u Libiji zacijelo su ubrzali zaključci summita Afričke unije od 31. siječnja 2011., koji su pozivali na brzu realizaciju Gaddafijeve ideje o stvaranju Afričkog monetarnog fonda: par tjedana kasnije NATO je počeo bombardirati Gaddafijeve snage, a on je u listopadu ubijen na takav način da je svim sadašnjim i budućim afričkim liderima poslana poruka što ih čeka ako se usude slijediti njegov put.

Jednako bi prošla i Assadova Sirija, da se Rusija nije 2015. odazvala na poziv sirijske vlade i svojim vojnim angažmanom preokrenula stanje na sirijskom ratištu, porazivši islamističko-džihadističku koaliciju koju je podržavao Zapad. O uplivu SAD-a na sirijske događaje više je puta javno svjedočio sarajevski novinar i nekadašnji bliskoistočni diplomat Zlatko Dizdarević.

Među ostalim, Dizdarević je otkrio da je neposredno uoči početka pobune u Siriji Assada posjetio tadašnji američki državni tajnik John Kerry, te da su obojica sa suprugama večerali u poznatom restoranu “Naranča” u Damasku.

Kradljivci sirijske nafte

- Fotografije pokazuju da je bilo mnogo osmijeha. Kerry je, prema priopćenjima iz Damaska, tražio prekid približavanja Sirije Iranu, posebne pogodnosti u energetskim poslovima sa Zapadom i tko zna što još. Nije dobio i “proljeće” je krenulo – govorio je Dizdarević na predavanju u okviru festivala FALiŠ u Šibeniku 2015. godine, tumačeći da su još 2009. u teritorijalnim vodama Sirije otkrivene enormne količine nafte i plina, za čiju je eksploataciju Zapad pokazivao veliki interes.

Ovdje valja dodati da američka vojska i danas na istoku Sirije eksploatira tamošnja naftna polja. Odnosno, narodski rečeno, krade sirijsku naftu.

Kako Dizdarevića drže ponajboljim poznavateljem Bliskog istoka na ovim prostorima, vrijedi prenijeti i njegovo viđenje Arapskog proljeća:

- U velikoj igri preslagivanja kompletne situacije na Bliskom istoku pokrenuto je takozvano Arapsko proljeće koje se iz zapadne perspektive, kao i naivnima na Bliskom istoku, činilo kao istinsko demokratsko buđenje mladih i obrazovanih ljudi. (...) Arapsko proljeće je bilo potpuno organizirana, sinkronizirana, proizvedena i provocirana operacija u kojoj jesu mladi ljudi mislili da sudjeluju u onome što se govorilo da jest. Međutim, taj show je bio ukraden koji tjedan nakon početka i okrenut u potpuno drugom smjeru. Pogledajmo rezultat. Zemlje u kojima je pokrenuto “proljeće” završile su sa srušenim sekularnim i funkcionirajućim sistemima, ma kako im bili totalitaristi na vrhu, razorene, uništene, sa stotinama tisuća žrtava i milijunima izbjeglih i raseljenih – rezimira Dizdarević.

Vraćajući se na aktualni tuniški referendum, možemo zaključiti: Arapsko proljeće iskoristili su islamisti, ali se čini da je na pomolu novi preokret, odnosno povratak u sekularne režime – makar i autokratske - koji su arapskim svijetom vladali desetljećima.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U Tunisu je, naime, upravo izglasan novi Ustav koji znatno povećava ovlasti predsjednika Saida, što je značajno i zato što je Tunis proglašavan jedinim pozitivnim ishodom Arapskog proljeća i tranzicije iz autokracije u demokraciju. Ovaj je referendum sve to poništio i vratio stvari tamo gdje su bile prije 2011. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Krug se zatvara [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => U Tunisu je, naime, upravo izglasan novi Ustav koji znatno povećava ovlasti predsjednika Saida, što je značajno i zato što je Tunis proglašavan jedinim pozitivnim ishodom Arapskog proljeća i tranzicije iz autokracije u demokraciju. Ovaj je referendum sve to poništio i vratio stvari tamo gdje su bile prije 2011. Krug se zatvara 2 0 14862 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-07-28 08:00:17 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-07-30 14:14:14 [modified_by] => 3107 [publish_up] => 2022-07-30 14:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/07\/28\/22888674.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/28\/22892400.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/28\/22421016.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sofiene Hamdaoui\/Afp","Kabil Bousena\/Afp","Ayhan Mehmet\/Anadolu Agency Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Arapski ustanak protiv autokracija proizveo je najmanje tri gra\u0111anska rata, barem milijun mrtvih i desetke milijuna raseljenih<\/p>","

Golemi plakat s likom tuniskog predsjednika
\nKaisa Saieda<\/p>","

Sirijski izbjeglice pristi\u017eu na gr\u010dki otok Lezbos<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1293","hd_22888674_1920.jpg":"1920x1080","k_22888674_1280.jpg":"1280x1280","k_22888674_1024.jpg":"1024x1024","k_22888674_640.jpg":"640x640","k_22888674_480.jpg":"480x480","k_22888674_340.jpg":"340x340","k_22888674_220.jpg":"220x220","o_22888674_1280.jpg":"1280x862","o_22888674_1024.jpg":"1024x689","o_22888674_640.jpg":"640x431","o_22888674_480.jpg":"480x323","o_22888674_340.jpg":"340x228","o_22888674_220.jpg":"220x148","h_22888674_1280.jpg":"1280x854","h_22888674_1024.jpg":"1024x683","h_22888674_640.jpg":"640x427","h_22888674_480.jpg":"480x320","h_22888674_340.jpg":"340x227","h_22888674_220.jpg":"220x147","pp_22888674_1280.jpg":"1280x1628","pp_22888674_1024.jpg":"1024x1303","pp_22888674_640.jpg":"640x814","pp_22888674_480.jpg":"480x611","pp_22888674_340.jpg":"340x432","pp_22888674_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2960","hd_22892400_1920.jpg":"1920x1080","k_22892400_1280.jpg":"1280x1280","k_22892400_1024.jpg":"1024x1024","k_22892400_640.jpg":"640x640","k_22892400_480.jpg":"480x480","k_22892400_340.jpg":"340x340","k_22892400_220.jpg":"220x220","o_22892400_1280.jpg":"1280x1973","o_22892400_1024.jpg":"1024x1578","o_22892400_640.jpg":"640x986","o_22892400_480.jpg":"480x740","o_22892400_340.jpg":"340x524","o_22892400_220.jpg":"220x339","h_22892400_1280.jpg":"1280x854","h_22892400_1024.jpg":"1024x683","h_22892400_640.jpg":"640x427","h_22892400_480.jpg":"480x320","h_22892400_340.jpg":"340x227","h_22892400_220.jpg":"220x147","pp_22892400_1280.jpg":"1280x1628","pp_22892400_1024.jpg":"1024x1303","pp_22892400_640.jpg":"640x814","pp_22892400_480.jpg":"480x611","pp_22892400_340.jpg":"340x432","pp_22892400_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22421016_1920.jpg":"1920x1080","k_22421016_1280.jpg":"1280x1280","k_22421016_1024.jpg":"1024x1024","k_22421016_640.jpg":"640x640","k_22421016_480.jpg":"480x480","k_22421016_340.jpg":"340x340","k_22421016_220.jpg":"220x220","o_22421016_1280.jpg":"1280x853","o_22421016_1024.jpg":"1024x682","o_22421016_640.jpg":"640x426","o_22421016_480.jpg":"480x320","o_22421016_340.jpg":"340x226","o_22421016_220.jpg":"220x146","h_22421016_1280.jpg":"1280x854","h_22421016_1024.jpg":"1024x683","h_22421016_640.jpg":"640x427","h_22421016_480.jpg":"480x320","h_22421016_340.jpg":"340x227","h_22421016_220.jpg":"220x147","pp_22421016_1280.jpg":"1280x1628","pp_22421016_1024.jpg":"1024x1303","pp_22421016_640.jpg":"640x814","pp_22421016_480.jpg":"480x611","pp_22421016_340.jpg":"340x432","pp_22421016_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7720794 Threads: 1 Questions: 1629092995 Slow queries: 4839791 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111220170 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/velika-analiza-konacni-slom-arapskog-proljeca-krenulo-je-iz-tunisa-iskoristili-su-ga-islamisti-ali-cini-se-da-je-na-pomolu-novi-preokret-1212373 [printLink] => /vijesti/svijet/velika-analiza-konacni-slom-arapskog-proljeca-krenulo-je-iz-tunisa-iskoristili-su-ga-islamisti-ali-cini-se-da-je-na-pomolu-novi-preokret-1212373?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 686167 [name] => Arapsko proljeće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-30 16:13:16 [main_article_id] => 0 [alias] => arapsko-proljece [link] => /tag/arapsko-proljece ) [1] => stdClass Object ( [id] => 229248 [name] => tunis [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tunis [link] => /tag/tunis ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U Tunisu je, naime, upravo izglasan novi Ustav koji znatno povećava ovlasti predsjednika Saida, što je značajno i zato što je Tunis proglašavan jedinim pozitivnim ishodom Arapskog proljeća i tranzicije iz autokracije u demokraciju. Ovaj je referendum sve to poništio i vratio stvari tamo gdje su bile prije 2011. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Krug se zatvara [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Velika analiza Damira Pilića: konačni slom Arapskog proljeća - krenulo je iz Tunisa, iskoristili su ga islamisti, ali čini se da je na pomolu novi preokret [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/28/22888674.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Sofiene Hamdaoui/Afp [mainImageDesc] =>

Arapski ustanak protiv autokracija proizveo je najmanje tri građanska rata, barem milijun mrtvih i desetke milijuna raseljenih

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/28/22888674.jpg [title] =>

Arapski ustanak protiv autokracija proizveo je najmanje tri građanska rata, barem milijun mrtvih i desetke milijuna raseljenih

Sofiene Hamdaoui/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/28/22892400.jpg [title] =>

Golemi plakat s likom tuniskog predsjednika
Kaisa Saieda

Kabil Bousena/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/28/22421016.jpg [title] =>

Sirijski izbjeglice pristižu na grčki otok Lezbos

Ayhan Mehmet/Anadolu Agency Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U svijetu se neprestano održavaju razni referendumi, ali onaj ovotjedni u Tunisu ima posebno značenje. Mnogi se slažu da je tim referendumom zakucan posljednji čavao u lijes Arapskog proljeća, prosvjednog pokreta koji je krajem 2010. buknuo baš u Tunisu, da bi se ubrzo proširio na čitavu sjevernu Afriku i Bliski istok, uzdrmavši autokratske režime od Maroka do Jemena i probudivši tzv. demokratske nade u milijunskim masama arapskog stanovništva.

Te su nade zapravo skršene odavno – jer je ustanak protiv autokracija proizveo najmanje tri građanska rata, barem milijun mrtvih i desetke milijuna raseljenih – ali je tuniški referendum definitivno označio kraj sna o demokratizaciji arapskog svijeta u zapadnom stilu.

U Tunisu se u ponedjeljak glasalo o novom Ustavu, koji bi znatno povećao ovlasti predsjednika države Kaisa Saieda. Uz izlaznost od samo 31 posto (dijelom jer su oporba i njeni glasači bojkotirali referendum, držeći da se radi o povratku u diktaturu), preko 95 posto izašlih glasalo je za povećanje predsjednikovih ovlasti.

Ukratko, golema većina izišlih podržala je redukciju demokracije. Taj podatak je značajan ne samo zato što je Arapsko proljeće krenulo baš u Tunisu, nego i zato što je Tunis već više od deset godina proglašavan jedinim pozitivnim ishodom Arapskog proljeća, odnosno jedinim uspješnim primjerom tranzicije iz autokracije u demokraciju.

Ovaj je referendum sve to poništio i vratio stvari na početak, tamo gdje su bile prije 2011. godine. Što bi na to rekao danas već zaboravljeni Mohamed Bouazizi, tuniški ulični prodavač čijim je samospaljivanjem s kraja 2010. sve i započelo?

Arapski Jan Palach

Podsjetimo, tog 17. prosinca 2010. tada 26-godišnji Bouazizi zapalio se pred zgradom lokalne uprave u tuniškom gradu Sidi Bouzidu, nakon što su lokalni policajci od njega tražili reket kako bi smio postaviti svoja kolica s voćem i povrćem: on je odbio, oni su mu srušili kolica, a on se potom zapalio, kao kakav arapski Jan Palach.

Ova radikalna gesta zapalila je čitav Tunis: već 18. prosinca širom zemlje počinju prosvjedi solidarnosti s Bouazizijem, koji se pojačavaju nakon što on umire u bolnici 4. siječnja 2011.: deset dana kasnije autokratski predsjednik Ben Ali - koji je Tunisom vladao još od 1987. godine - bježi u Saudijsku Arabiju.

Ta je “revolucionarna pobjeda” potakla prosvjednike širom arapskog svijeta, pa već idućih dana započinju protesti u najmnogoljudnijoj arapskoj zemlji: Egiptu. Nakon što se stotine tisuća demonstranata svakodnevno okupljalo na kairskom trgu Tahrir, dogodilo se nešto nezamislivo: egipatski predsjednik Hosni Mubarak, na vlasti još od 1981. godine, podnosi 11. veljače ostavku. Tako je i drugi arapski autokrat pao u prašinu.

Ohrabreni tim uspjesima, arapski prosvjednici ubacuju u “višu brzinu”: veliki prosvjedi započinju u Libiji, Jemenu, Siriji, Iraku i Bahreinu, a manji su zabilježeni u Kuvajtu, Jordanu, Omanu, Libanonu, Mauritaniji, Maroku, Saudijskoj Arabiji, Sudanu, Džibutiju, Alžiru i Zapadnoj Sahari.

U Maroku kralj Muhamed VI. odmah pokreće brojne reforme, čime je smirio prosvjede. U Bahreinu Saudijska Arabija pobunu guši tenkovima. U Egiptu 2012. na vlast dolaze islamisti, koje 2013. u državnom udaru ruši egipatska vojska. U Iraku je buknulo sektaško nasilje koje traje do danas, baš kao i građanski ratovi koji su 2011. izbili u Libiji i Siriji, a potom i u Jemenu.

Ta ratna zbivanja koristi teroristička organizacija Islamska Država, koja je na vrhuncu moći zauzimala velike dijelove Iraka i Sirije, proglasivši džihadistički kalifat, a i danas ima snažnu prisutnost u nizu arapskih zemalja.

Sumirajući ishode Arapskog proljeća, zapadni analitičari godinama su bili jedinstveni u ocjeni da je samo jedna arapska zemlja uspjela u svojoj demokratskoj preobrazbi – Tunis.

Prve demokratske izbore 2011. u Tunisu osvaja islamistička partija Ennahda, lokalni ogranak Muslimanskog bratstva. Tu se već začeo obrazac koji će se kasnije potvrditi i u drugim arapskim zemljama: umjesto sekularnih autokrata, na vlast nisu dolazile liberalno-građanske opcije – kako je Zapad naivno očekivao – nego islamisti. Tu se krije i srž poraza Arapskog proljeća.

---

image

Golemi plakat s likom tuniskog predsjednika
Kaisa Saieda

Kabil Bousena/Afp
---

No Tunis je, za razliku od drugih arapskih zemalja, uspio izbjeći islamističku klopku, barem formalno: na izborima 2014. pobjeđuje sekularna stranka Nidaa Tounes, dok Ennahda odlazi u opoziciju, nakon čega zapadni mediji opisuju Tunis kao “posljednju preostalu nadu za demokraciju nakon Arapskog proljeća”.

Ispod radara pritom prolaze fakti da islamisti i dalje “drmaju” Tunisom – zbog čega se položaj kršćana u toj zemlji drastično pogoršao - da se u dijelovima zemlje vode borbe i da je Tunis u međuvremenu postao jedan od najvećih izvoznika boraca globalnog “džihada”, osobito u Siriju, gdje su džihadisti pokušali svrgnuti predsjednika Bashara al-Assada.

Kako je krajem 2020. pisao britanski Guardian, udio Tunižana koji se pridružuju džihadističkim grupama u odnosu na broj stanovnika najveći je na svijetu, a Tunižani čine i većinu sjevernoafričkih migranata koji su tokom 2020. brodovima bježali za Italiju, što je posljedica značajnog pada životnog standarda u godinama nakon revolucije: ekonomski rast se od 2010. prepolovio, a mladi čine 85 posto nezaposlenih.

Vojska protiv islamista

Tu sumornu sliku postrevolucionarnog društva novinarima Guardiana opisali su sami građani tuniškog grada Sidi Bouzida, nekadašnji sugrađani Mohameda Bouazizija:

- Ništa se nije promijenilo. Stvari se pogoršavaju – rekao im je prodavač Ašraf Hani (35), koji je iz svog kioska vidio kada se Bouazizi zapalio na ulici.

- Nešto je pošlo krivo u revoluciji – prisnažila je umirovljena profesorica filozofije Atia Atmuni, koja se u noći Bouazizijeve smrti popela na njegova kolica i održala buntovnički govor.

Konačno, britanski novinari navode izjavu prolaznice koju su zatekli kod Bouazizijeva spomenika u centru grada. Na upit o čovjeku čija je smrt pokrenula Arapsko proljeće, žena je rekla:

- On nas je upropastio.

U tim uvjetima na vlast u Tunisu 2019. stiže Kais Saied, dobivši 73 posto glasova. Umorni od dekade islamističkog nasilja i ekonomskog propadanja, Tunižani su povjerenje dali političkom autsajderu koji je obećavao vratiti duh revolucije iz 2011. godine. U tu svrhu, kako bi se riješio “korumpiranih dužnosnika”, Saied je prošlog ljeta suspendirao parlament i otada vlada dekretima: ovotjedni referendum samo je legalizacija te autokracije.

Osim za povećanje ovlasti, Saiedu će novi Ustav poslužiti i za obračun s islamistima, odnosno s islamističkom vizijom uređenja društva: prema Saiedovoj zamisli, novi Ustav neće spominjati islam kao službenu državnu religiju, na čemu je kod sastavljanju Ustava iz 2014. inzistirala islamistička Ennahda.

Naravno, ove se Saiedove reforme tumače dvojako: on tvrdi da time slijedi revolucionarni duh iz 2011., rješava se islamističkog balasta i zemlji osigurava bolju budućnost, dok opozicija smatra da vodi Tunis natrag u diktaturu kakvu su imali pod Ben Alijem.

Slična je i priča s egipatskom revolucijom. Nakon Mubarakove ostavke, prve slobodne izbore u lipnju 2012. osvaja islamistička Stranka slobode i pravde, lokalni ogranak Muslimanskog bratstva, a vlast preuzima njihov lider Mohamed Mursi. Islamističkim reformama egipatskog društva suprotstavio se vojni vrh – u arapskim društvima vojska često predstavlja branu od islamizma – koji državnim udarom u srpnju 2013. ruši Mursija, a vlast uskoro preuzima general Abdel Fatah al-Sisi, koji vlada i danas, po mnogima autokratskije od Mubaraka.

To je otprilike suština “arapske demokratske petlje”: rušenjem sekularnih autokrata na vlast dolaze islamisti – čija je vladavina sama po sebi nespojiva s demokracijom zapadnog tipa - koje se potom “u ime demokracije” ruši, često i nedemokratskim metodama.

Arapsko proljeće detroniziralo je šest autokratskih lidera. Osim Ben Alija i Mubaraka, te 2011. srušen je i libijski vođa, pukovnik Muammar Gaddafi (koji je brutalno ubijen), a 2012. abdicira i jemenski čelnik Ali Abdullah Saleh, dok su 2019. u “drugom valu” prosvjeda pali i dugogodišnji predsjednici Sudana i Alžira, Omar al Bashir i Abdelaziz Bouteflika.

Njihovi odlasci nisu donijeli demokratski prosperitet: u većini tih država danas se živi lošije nego prije deset godina, a neke od njih su potpuno devastirane. Rat u Siriji stvorio je najveću izbjegličku krizu od Drugog svjetskog rata, s 13 milijuna raseljenih (više od pola populacije). Rat u Jemenu stvorio je pak “najveću humanitarnu krizu u 100 godina” (formulacija UN-a), jer milijuni ljudi doslovno gladuju, a Libija se pretvorila u bojno polje paravojnih milicija i njihovih stranih sponzora.

Uspon islamista doveo je i do osjetnog pada razine ljudskih prava, posebno prema etničkim i vjerskim manjinama. Prema izvještajima nevladinih organizacija, položaj kršćana se, osim u Tunisu, drastično pogoršao i u Libiji i Siriji, što znači da su tamošnji autokratski lideri Muammar Gaddafi i Bashar al-Assad puno više poštovali ljudska i manjinska prava od onih koji su ih naslijedili (Libija), odnosno pokušali naslijediti (Sirija).

Večera u Damasku

Uostalom, prve libijske slike nakon pada Gaddafija pokazivale su linč crnačkog stanovništva na trgovima Tripolija i Bengazija, kao što se u sirijskim gradovima koje su zauzimali islamistički pobunjenici moglo vidjeti kako ti “prodemokratski prosvjednici” bacaju homoseksualce s krovova zgrada.

Pa ipak, u optici demokratskog Zapada Gaddafi i Assad bili su i ostali “diktatori” i “zločinci”, dok su islamistički pobunjenici prikazivani kao “borci za slobodu i demokraciju”.

Amerika i Zapad nisu bili pasivni promatrači Arapskog proljeća. NATO se, pod vodstvom SAD-a, direktno uključio u libijski sukob na strani islamista: 19. ožujka 2011. NATO snage započele su masovno bombardiranje Libije, odnosno vladinih snaga, što je rezultiralo Gaddafijevim ubojstvom 20. listopada, nakon čega se Libija raspala po plemenskim šavovima i potonula u frakcijski kaos.

Tako je srušena najprosperitetnija afrička država, koja je prema ocjeni Svjetske banke iz 2010. održala “visoku razinu gospodarskog rasta” od 7,5 posto i zabilježila “visoke pokazatelje socijalno-obrazovnog razvoja”, uključujući i univerzalni pristup osnovnom i srednjem obrazovanju.

Zahvaljujući enormnim nalazištima nafte - odnosno činjenici da je glavnina naftnih prihoda ostajala u zemlji - prosječni životni standard u Libiji daleko je premašivao afrički prosjek. To potvrđuje i podatak da su sve fizičke poslove u Libiji radili strani radnici, mahom iz zemalja “crne Afrike”.

Problem s Gaddafijem nije bilo to što je kršio ljudska prava, već što je imao velike planove za Afriku. Upravo su golema libijska ulaganja bila temelj za plan Afričke unije o stvaranju neovisnih financijskih organizacija - Afričkog monetarnog fonda sa sjedištem u Yaoundéu (Kamerun), Afričke centralne banke sa sjedištem u Abuji (Nigerija) i Afričke investicijske banke sa sjedištem u Tripoliju – koje bi poslužile za formiranje zajedničkog tržišta i panafričke valute, vezane za zlato, koja bi se zvala “zlatni dinar”.

Ukratko: Gaddafijev plan bio je da se libijska i afrička nafta više ne prodaju u dolarima, već u afričkim dinarima. Na to su SAD i Zapad u Gaddafiju smjesta prepoznali “diktatora” koji “brutalno gazi ljudska prava”.

Da američka/NATO agresija na Libiju nije imala nikakve veze s ljudskim pravima i demokracijom, već s ciljanom namjerom da se likvidira Gaddafi, pokazala je i reakcija tadašnje državne tajnice SAD-a Hillary Clinton, koja je istog dana likovala u studiju američke mreže NBC News.

- Došli smo, vidjeli smo, on je mrtav! - uskliknula je razdragano Clinton nakon što je dobila potvrdu Gaddafijeve smrti.

Nešto potom, kad je WikiLeaks objavio njezine mailove, postalo je jasnije zašto je državna tajnica SAD-a ushićena Gaddafijevom likvidacijom: iz tih se mailova vidjelo da su SAD i Francuska željele eliminirati Gaddafija prije nego što iskoristi libijske zlatne rezerve za stvaranje panafričke valute, koja bi s “Crnog kontinenta” istisnula dolar i CFA franak.

---

image

Sirijski izbjeglice pristižu na grčki otok Lezbos

Ayhan Mehmet/Anadolu Agency Via Afp
---

Vojnu intervenciju Zapada u Libiji zacijelo su ubrzali zaključci summita Afričke unije od 31. siječnja 2011., koji su pozivali na brzu realizaciju Gaddafijeve ideje o stvaranju Afričkog monetarnog fonda: par tjedana kasnije NATO je počeo bombardirati Gaddafijeve snage, a on je u listopadu ubijen na takav način da je svim sadašnjim i budućim afričkim liderima poslana poruka što ih čeka ako se usude slijediti njegov put.

Jednako bi prošla i Assadova Sirija, da se Rusija nije 2015. odazvala na poziv sirijske vlade i svojim vojnim angažmanom preokrenula stanje na sirijskom ratištu, porazivši islamističko-džihadističku koaliciju koju je podržavao Zapad. O uplivu SAD-a na sirijske događaje više je puta javno svjedočio sarajevski novinar i nekadašnji bliskoistočni diplomat Zlatko Dizdarević.

Među ostalim, Dizdarević je otkrio da je neposredno uoči početka pobune u Siriji Assada posjetio tadašnji američki državni tajnik John Kerry, te da su obojica sa suprugama večerali u poznatom restoranu “Naranča” u Damasku.

Kradljivci sirijske nafte

- Fotografije pokazuju da je bilo mnogo osmijeha. Kerry je, prema priopćenjima iz Damaska, tražio prekid približavanja Sirije Iranu, posebne pogodnosti u energetskim poslovima sa Zapadom i tko zna što još. Nije dobio i “proljeće” je krenulo – govorio je Dizdarević na predavanju u okviru festivala FALiŠ u Šibeniku 2015. godine, tumačeći da su još 2009. u teritorijalnim vodama Sirije otkrivene enormne količine nafte i plina, za čiju je eksploataciju Zapad pokazivao veliki interes.

Ovdje valja dodati da američka vojska i danas na istoku Sirije eksploatira tamošnja naftna polja. Odnosno, narodski rečeno, krade sirijsku naftu.

Kako Dizdarevića drže ponajboljim poznavateljem Bliskog istoka na ovim prostorima, vrijedi prenijeti i njegovo viđenje Arapskog proljeća:

- U velikoj igri preslagivanja kompletne situacije na Bliskom istoku pokrenuto je takozvano Arapsko proljeće koje se iz zapadne perspektive, kao i naivnima na Bliskom istoku, činilo kao istinsko demokratsko buđenje mladih i obrazovanih ljudi. (...) Arapsko proljeće je bilo potpuno organizirana, sinkronizirana, proizvedena i provocirana operacija u kojoj jesu mladi ljudi mislili da sudjeluju u onome što se govorilo da jest. Međutim, taj show je bio ukraden koji tjedan nakon početka i okrenut u potpuno drugom smjeru. Pogledajmo rezultat. Zemlje u kojima je pokrenuto “proljeće” završile su sa srušenim sekularnim i funkcionirajućim sistemima, ma kako im bili totalitaristi na vrhu, razorene, uništene, sa stotinama tisuća žrtava i milijunima izbjeglih i raseljenih – rezimira Dizdarević.

Vraćajući se na aktualni tuniški referendum, možemo zaključiti: Arapsko proljeće iskoristili su islamisti, ali se čini da je na pomolu novi preokret, odnosno povratak u sekularne režime – makar i autokratske - koji su arapskim svijetom vladali desetljećima.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Sofiene Hamdaoui/Afp Kabil Bousena/Afp Ayhan Mehmet/Anadolu Agency Via Afp
Sofiene Hamdaoui/Afp

Arapski ustanak protiv autokracija proizveo je najmanje tri građanska rata, barem milijun mrtvih i desetke milijuna raseljenih

Kabil Bousena/Afp

Golemi plakat s likom tuniskog predsjednika
Kaisa Saieda

Ayhan Mehmet/Anadolu Agency Via Afp

Sirijski izbjeglice pristižu na grčki otok Lezbos

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/velika-analiza-konacni-slom-arapskog-proljeca-krenulo-je-iz-tunisa-iskoristili-su-ga-islamisti-ali-cini-se-da-je-na-pomolu-novi-preokret-1212373 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=291886632401c3bbb229d987e69cfbea8c15d263 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Velika+analiza+Damira+Pili%C4%87a%3A+kona%C4%8Dni+slom+Arapskog+prolje%C4%87a+-+krenulo+je+iz+Tunisa%2C+iskoristili+su+ga+islamisti%2C+ali+%C4%8Dini+se+da+je+na+pomolu+novi+preokret&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fvelika-analiza-konacni-slom-arapskog-proljeca-krenulo-je-iz-tunisa-iskoristili-su-ga-islamisti-ali-cini-se-da-je-na-pomolu-novi-preokret-1212373 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fvelika-analiza-konacni-slom-arapskog-proljeca-krenulo-je-iz-tunisa-iskoristili-su-ga-islamisti-ali-cini-se-da-je-na-pomolu-novi-preokret-1212373 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U Tunisu je, naime, upravo izglasan novi Ustav koji znatno povećava ovlasti predsjednika Saida, što je značajno i zato što je Tunis proglašavan jedinim pozitivnim ishodom Arapskog proljeća i tranzicije iz autokracije u demokraciju. Ovaj je referendum sve to poništio i vratio stvari tamo gdje su bile prije 2011. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Krug se zatvara [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetKrug se zatvara

Velika analiza Damira Pilića: konačni slom Arapskog proljeća - krenulo je iz Tunisa, iskoristili su ga islamisti, ali čini se da je na pomolu novi preokret

Piše Damir Pilić
30. srpnja 2022. - 16:12
Arapski ustanak protiv autokracija proizveo je najmanje tri građanska rata, barem milijun mrtvih i desetke milijuna raseljenihSofiene Hamdaoui/Afp

U svijetu se neprestano održavaju razni referendumi, ali onaj ovotjedni u Tunisu ima posebno značenje. Mnogi se slažu da je tim referendumom zakucan posljednji čavao u lijes Arapskog proljeća, prosvjednog pokreta koji je krajem 2010. buknuo baš u Tunisu, da bi se ubrzo proširio na čitavu sjevernu Afriku i Bliski istok, uzdrmavši autokratske režime od Maroka do Jemena i probudivši tzv. demokratske nade u milijunskim masama arapskog stanovništva.

Te su nade zapravo skršene odavno – jer je ustanak protiv autokracija proizveo najmanje tri građanska rata, barem milijun mrtvih i desetke milijuna raseljenih – ali je tuniški referendum definitivno označio kraj sna o demokratizaciji arapskog svijeta u zapadnom stilu.

U Tunisu se u ponedjeljak glasalo o novom Ustavu, koji bi zna...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 18:30