StoryEditorOCM
SvijetSVAŠTA

Ova priča je zaista bizarna: ne postoje dokazi da je pronađena gomila kokaina u zrakoplovu kanadskog premijera Trudeaua

Piše VIJESTI SD
3. listopada 2023. - 13:45

"Psi tragači uhvatili Justina Trudeau s kokainom na summitu G20", glasi naslov članka objavljenog 27. rujna 2023. godine na jednom hrvatskom portalu.

"Zrakoplov kanadskog premijera Justina Trudeaua bio je ‘pun kokaina‘ kada je sletio u New Delhi u Indiji na G20 ranije ovog mjeseca, prema indijskom diplomatu Deepaku Vohri, koji je rekao indijskom TV kanalu vijesti da su psi tragači otkrili kokain iz Trudeauova zrakoplova", prenosi taj portal, a anlizira Faktograf.

Izjava bivšeg indijskog diplomata Vohre emitirana je 25. rujna na indijskom kanalu Zee News, koji je ranije kritiziran zbog pristranog i netočnog izvještavanja. Upravo to je izvor na koji se portal poziva.

Vohra je, navodi taj portal, izjavio da postoje "vjerodostojne glasine" koje sugeriraju da je zrakoplov Justina Trudeaua "bio pun kokaina". Također, rekao je da je kanadski premijer propustio i predsjedničku večeru "jer neki kažu da nije bio pri sebi zbog droge".

Portal u svom članku, kao ni portal na engleskom jeziku s kojeg je tvrdnja preuzeta, ne prenosi provjerene informacije o ovom događaju. Ne navode niti jedan kredibilan izvor poput policijskog priopćenja, organizatora G20 summita ili kakve druge institucije, a nisu prenijeli ni izjavu premijera Trudeaua. Poznatiji mediji ovim navodima nisu se pretjerano bavili. Da se to zaista dogodilo, bilo bi veoma neobično da o tome ne izvještavaju kako svjetski, tako i kanadski mediji.

Nekoliko medija, većinom tabloida, pisalo je da je Trudeau demantirao te tvrdnje. Kako navodi Toronto Sun, Trudeau je rekao da je tvrdnja o njegovom zrakoplovu punom kokaina netočna te kako je to "zabrinjavajući primjer kako se dezinformacije mogu probiti u medijsko izvještavanje".

Što se tiče poznatijih medija, tu je glasinu tek spomenuo komentator Al Jazeere, koji je napisao svoj osvrt o diplomatskim odnosima Kanade i Indije koji su se užarili proteklih tjedana.

"Divlje teorije zavjere izazvale su ludilo. Bivši indijski diplomat na televiziji je citirao neutemeljene glasine da je kokain pronađen u Trudeauovom zrakoplovu tijekom njegovog nedavnog posjeta Indiji na summitu G20 te da nije prisustvovao večeri koju je organizirao indijski predsjednik jer je ‘bio pod utjecajem droga‘", za Al Jazeeru piše Somdeep Sen, profesor na danskom sveučilištu Roskilde.

Indijsko-kanadski odnosi su se pogoršali nakon što je Trudeau izjavio da su indijske vlasti potencijalno umiješane u atentat na sikhskog separatista Hardeepa Singha Nijjara koji se dogodio u blizini Vancouvera u lipnju ove godine. Uslijedilo je međusobno protjerivanje diplomanata. Otada su, kako piše komentator Al Jazeere, "antikanadska retorika i osobni napadi na Trudeaua u Indiji bili pojačani od strane vlade i medijskih kuća koje su slijedile taj primjer".

Što je Trudeau radio na službenom putovanju?

Trudeau je prije svog posjeta Indiji posjetio Indoneziju i Singapur. Prema njegovom službenom rasporedu, dolazak u Indiju isplaniran je za 8. rujna u večernjim satima kako bi sudjelovao na skupu zemalja G20. Ta se skupina oformila 1999. godine a čine ju 19 država (Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Južna Koreja, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južnoafrička Republika, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države) i Europska unija. Kako je Indija trenutno predsjedavajuća članica, summit se održavao u njenom glavnom gradu.

Prema video-zapisima snimljenim nakon Trudeauova slijetanja u New Delhi, dolazak je bio protokolaran i nema naznaka da su se ondje događalo nešto izvanredno, poput ulaska pasa tragača ili krim policije. Kanadska televizijska postaja Global News zabilježila je dolazak svog premijera u zračnu luku. Na snimci koju je 8. rujna taj medij postavio na YouTube, vidi se kanadski premijer, u pratnji svoga sina Xaviera, kako izlazi iz zrakoplova. Na internetskim stranicama magazina India Today također se može pogledati snimka njihovog dolaska. Nakon što su Justin i Xavier Trudeau sišli, pozdravili su se s tamošnjim ministrom Rajeevem Chandrasekharijem i drugim službenicima. Nakon toga su kratko pogledali performans tradicionalnog indijskog plesa te su ispraćeni do automobila.

Prema izvještaju sa službene internetske stranice njegova kabineta, tijekom summita G20 – koji se održavao od 9. i 10. rujna ove godine – premijer Trudeau sastao se s premijerima Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i Indije. Također je održao sastanak s predsjednikom Afričke unije Azalijem Assoumanijem te predsjednikom Svjetske banke Ajayem Bangom.

Kanadski premijer prisustvovao je na sesijama summita, što se vidi iz službene foto-galerije, a bio je prisutan i na zajedničkom posjetu G20 lidera memorijalnom kompleksu Rajghat koji se odvijao drugog dana, 10. rujna. Tamo su zajednički odali počast Mahatmi Ghandiju, a ceremoniju je uživo prenosilo indijsko ministarstvo vanjskih poslova preko svog YouTube kanala. Stoga tvrdnja da Trudeau dva dana nije napustio sobu nema uporište.

Da je Trudeau preskočio večeru koju je za lidere G20 organizirao indijski predsjednik Droupadi Murmu u svojim su člancima naveli BBC i Associated Press. BBC piše da ured kanadskog premijera nije naveo razlog njegova nedolaska na večeru.

Trudeau je, međutim, imao problema s izlaskom iz zemlje nakon G20 summita, o čemu su svjetski mediji izvijestili. Prema BBC-jevom članku, objavljenom 12. rujna, Trudeau je napustio Indiju nakon što je zbog tehničkih problema sa zrakoplovom boravak produžio na dva dana. Kanadski odjel nacionalne obrane rekao je za BBC da je Trudeauov zrakoplov – Royal Canadian Air Force (RCAF) CC-150 Polaris – imao "problem s održavanjem" zbog komponente koju je trebalo zamijeniti.

Članak o Trudeauovom navodnom uživanju narkotika proširio se i s informacijama iz njegova obiteljskog života, odnosno, dodala je da je premijerova majka krijumčarila drogu.

"Ne bi bilo prvi put da Trudeau koristi diplomatski imunitet za krijumčarenje droge preko granica. Majka Justina Trudeaua, Margaret Trudeau, koja je bila u braku s bivšim kanadskim premijerom Pierreom Trudeauom, slavno je krijumčarila drogu u premijerovoj prtljazi dok je sa svojim suprugom putovala na međunarodna putovanja", navodi se neprovjerene informacije.

Margaret Trudeau, koja danas radi na destigmatizaciji mentalnih bolesti i poremećaja, ne taji da je imala problema sa zloupotrebom droge. U intervjuu za kanadski CTV News, koji je dala početkom 2019. godine, govorila je kako se teško nosila s bipolarnim poremećajem i obiteljskom tragedijom, gubitkom sina Michela: "Ozbiljnom liječenju nisam se mogla posvetiti tolike godine jer sam bila ovisna – kao što su mnogi od nas koji smo bipolarni – o maniji i uzbuđenju jer suprotno od onog što dolazi nakon što manija prođe je depresija u kojoj gubiš svaki interes za život. […] Sve sam radila krivo. Izolirala sam se, zloupotrebljavala droge i alkohol", priznala je Margaret Trudeau.

Na nekoliko internetskih stranica, uključujući i englesku Wikipediju, spominje se incident s prenošenjem droge u prtljazi svoga bivšeg muža i bivšeg kanadskog premijera Pierrea Trudeaua. Na Wikipediji nije navedena referenca, odnosno izvor za taj podatak. Kada je 2015. kanadski dnevni list Edmonton Journal pisao o Margaret Trudeau, prenijeli su njenu izjavu da je njen bivši suprug tolerantan, a da je ona, dok su bili u braku, činila "neke netaktične i glupe stvari". Edmonton Journal je potom prisjetio čitatelje da je Trudeau u nekoliko navrata dospjela na naslovnice "švercajući drogu u premijerovoj prtljazi, plešući u njujorškom noćnom klubu Studio 54, bježeći i zabavljajući se s Rolling Stonesima te hodajući s holivudskim glumcima Jackom Nicholsonom i Ryanom O‘Nealom".

Zaključno, spomenuti portal je prenio nedokazane tvrdnje o pronalasku kokaina u zrakoplovu kanadskog premijera. Prema trenutno dostupnim informacijama, Justin Trudeau je bez problema sletio u New Delhi, a odande se vratio uz manju odgodu, zbog tehničkih poteškoća. Nije točno ni da Trudeau dva dana nakon dolaska u Indiju nije napuštao sobu jer to opovrgavaju fotografije, video-snimke i priopćenja sa sastanaka, zaključuje Faktograf.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:57