stdClass Object ( [id] => 1362897 [title] => Posljednji put je, već star i bolestan, došao odjeven u onu dugu olimpijsku jaknu. Skinuo ju je i ostavio muzeju... [alias] => posljednji-put-je-vec-star-i-bolestan-dosao-odjeven-u-onu-dugu-olimpijsku-jaknu-skinuo-ju-je-i-ostavio-muzeju [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Olimpijski muzej smješten je u prekrasnoj sarajevskoj vili na Điđikovcu, koju je još 1903. godine podignula ugledna odvjetnička obitelj Nikole Mandića: odmah iznad gradskog središta i tržnice Markale. Morate ga obići... I uspeti se gore lijepim javnim stubištem. Pa dojmove kasnije sabirati u susjednoj mirnoj kavani s terasom koja pruža divan pogled na Šeher.

U Muzeju smo se sreli s Enverom Hadžiomerspahićem, uglednim sarajevskim kulturnjakom, čovjekom koji je, među ostalim, bio organizacijski direktor programa svečanog otvaranja i zatvaranja Zimskih olimpijskih igara, održanih prije točno 40 godina. Prije nego što nam Enjo ispriča kako je to bilo, čut ćete u kakvoj vezi su Olimpijski muzej i još jedan – koji će tek biti izgrađen:

– U onoj strašnoj noći, na samom početku rata, kada je granatiran i Olimpijski muzej, s neba mi je sinula ideja: siguran sam da će svjetski umjetnici znati dati svoj etički odgovor na nepravdu opsade Sarajeva, pa smo pozvali da nam daruju svoje radove i da se tako formira kolekcija budućeg muzeja suvremene umjetnosti u Sarajevu. To je bila prava ludost u tom tragičnom trenutku proljeća 1992. godine, ali podržao me je tadašnji gradonačelnik Muhamed Kreševljaković, pa i drugi ljudi...

---

image

Iz Muzeja XlV. Zimskih olimpijskih igara u Mandića vili u Sarajevu

Tom Dubravec/Cropix
---

Utemeljitelj projekta “Ars Aevi”, naš sugovornik Enjo i suradnici, pozvali su bili europske muzeje, a oni svjetske umjetnike, koji su onda darovali svoja reprezentativna djela za budući umjetnički muzej u Sarajevu. Kolekcija tih djela izložena je u Gradskoj vijećnici, gdje čeka realizaciju projekta.

Pianov projekt

– Imao sam čast susresti se sa slavnim svjetskim arhitektom Renzom Pianom, koji je napravio najznačajnije suvremene objekte na planetu Zemlji. Poput čuvenog Nacionalnog centra umjetnosti i kulture “Georges Pompidou” u Parizu, zgrade “New York Timesa” ili londonskog “The Sharda”, najvišeg nebodera u Europi, visokog 310 metara... Da ne idemo dalje. Prihvatio je Piano poziv, izradio projekte za budući muzej i darovao ih Sarajevu.

Termin “Ars Aevi” označava umjetnost epohe, ali predstavlja i anagram riječi Sarajevo. Uglavnom, Grad Sarajevo osnovao je 2017. godine javnu muzeološku ustanovu koja će realizirati muzej. Sve vodi direktorica Senka Ibrišimbegović, arhitektica, a sudjeluju još i Italija, Europska unija i UNESCO.

– Sredstva su osigurana i na Dan grada Sarajeva, a to je 6. travnja, započet će gradnja muzeja “Ars Aevi” na najljepšoj lokaciji – na obali Miljacke, između Zemaljskog i Historijskog muzeja, pokraj Pianova pješačkog mosta. Sve oči svijeta gledat će tog dana Sarajevo i to je šansa za nove Olimpijske igre u našem gradu. Siguran sam da bi ih Sarajevo ponovno dobilo, olimpijski duh još živi u nama – veli Enjo, kandidat za ovogodišnju šestotravanjsku sarajevsku nagradu.

---

image

Kroz Muzej ZOI ‘84. proveo nas je Eldin Hodžić, stručni suradnik za organizaciju događanja

Tom Dubravec/Cropix
---

A Olimpijski muzej, kojim smo i započeli ovu priču, nije ništa manje zanimljiv. Kroza nj nas je proveo Eldin Hodžić, stručni suradnik za organizaciju događanja.

Mandićeva vila podignuta je u vrijeme austrougarske uprave. U blizini je još nekoliko sličnih iz tog vremena. Jedna je pripadala direktoru sarajevske pivovare, druga čelniku Prve privredne banke... Projektant vile je Karlo Paržik, češki arhitekt koji je u Sarajevu i umro 1942. godine. Njegova sarajevska djela su i Zemaljski muzej, Marijin dvor, stari hotel “Europa”, Vijećnica, Evangelička crkva, danas Akademija likovnih umjetnosti, crkva svetog Josipa, aškenaska sinagoga, Šerijatsko-sudačka škola, zgrada Narodnog kazališta...

Poslije Drugog svjetskog rata, zgrada je oduzeta Mandićima i dodijeljena izbjeglicama. Kasnije je propadala, pa su u njoj bili britanski i američki konzulat, a zatim sarajevske partijske službe. Još u vrijeme kandidature Sarajeva bilo je odlučeno da će u vili biti Olimpijski muzej. Poslije svečanog otvaranja Igara, već istog dana, 8. veljače 1984. godine, Juan Antonio Samaranch, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora, otvorio je Muzej.

– Odmah početkom rata, proljeća 1992. godine, zgrada je granatirana s Trebevića i Vraca, dominantnih položaja koje su držali pobunjeni Srbi. Muzej je zapaljen i teško oštećen tenkovskim zapaljivim granatama. Kao i zgrada Vijećnice, u kojoj je bila Nacionalna knjižnica, te druge kulturne institucije, Predsjedništvo BiH i gradska vitalna infrastruktura. Olimpijski eksponati spašeni su samo zahvaljujući muzejskim zaposlenicima. Prebačeni su u podrum olimpijske dvorane Zetre, koja je također bila zapaljena godinu dana kasnije – kaže nam Hodžić.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---
---
image

Vilu na na Điđikovcu, odmah iznad gradskog središta i tržnice Markale, u kojoj se nalazi Muzej ZOI ‘84., još je 1903. godine podignula ugledna odvjetnička obitelj Nikole Mandića

Tom Dubravec/Cropix
---

Nakon završetka rata, Muzej je bio otvoren upravo u Zetri. Vila na Điđikovcu obnovljena je 2018. godine, a muzejski postav vraćen je 2020. godine.

– Muzej se konačno vratio kući! Uz nešto moderniji koncept – veli Hodžić, ističući da su najvažnije priče koje stoje iza eksponata.

Evo nekih:

BAKLJE I KATANE. Napravljeno je ukupno više od tisuću baklji. Ali šest je bilo glavnih! Manjih je bilo najviše, više od 900. Dijeljene su sponzorima, istaknutim pojedincima, sportskim centrima. I gradovima kroz koje je prolazio olimpijski plamen. Plan je bio napraviti šest plus dvije baklje, i da se svaka pronese svojom republikom ili pokrajinom. Onda se odustalo, teško je bilo uskladiti da sve u isto vrijeme dođu u Sarajevo. Zato je smišljen drugi plan: dvije baklje sletjele su iz Atene u Dubrovnik JAT-ovim avionom. Plamen je upaljen na Olimpu i odnesen u Atenu, pa prebačen u poseban fenjer koji je onda zatvoren i ukrcan na JAT-ov avion za Dubrovnik, gdje su zapaljene dvije baklje.

Svaka je obišla dio Jugoslavije. Jedna je išla na zapad, preko Splita, Zadra, Ljubljane, Zagreba... a druga od Titograda, današnje preko Podgorice, Skoplja, Novog Sada i Beograda. Obje su stigle u Sarajevo 8. veljače, jedna preko Bjelašnice, druga preko Jahorine. Zanimljivo, u Sarajevu su upaljena dva olimpijska plamena – na platou pred dvoranom na Skenderiji i na koševskom stadionu, gdje ga je na svečanosti otvaranja Igara upalila zagrebačka klizačica Sanda Dubravčić.
---

image

Enver Hadžiomerspahić, šef ceremonija otvaranja i zatvaranja ZOI ‘84., snimljen uz olimpijsku baklju

Tom Dubravec/Cropix
---

– Od šest velikih baklji, Muzej čuva tri: jedna je izložena, druga je bila zapaljena u granatiranju, a treća je u depou. Četvrta je u privatnoj kolekciji u Sloveniji i smatra se da je upravo njome upaljen olimpijski plamen na Koševu. Skenderijski plamen upaljen je ovom kod nas izloženom bakljom. Za ostale nema podataka. Eto, danas se i po internetskim platformama nude na prodaju navodne sarajevske baklje – kaže Hodžić.

Baklja je izrađena kao stilizirana japanska katana. Nije nelogično, japanski sponzor Olimpijade bio je Mitsubishi, a japanski grad Saporo bio je konkurent Sarajevu za domaćinstvo Igara.

OLIMPIJSKA JAKNA. Juan Antonio Samaranch, kasnije predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora, ima posebne zasluge za sarajevsko olimpijsko domaćinstvo. Osim što se žestoko lobiralo u pokretu nesvrstanih zemalja, jer je Jugoslavija bila jedan od osnivača, može se reći da je spomenuti španjolski sportski dužnosnik bio ključna figura u borbi za organizaciju Olimpijade. Koju je kasnije i otvorio. I ostao veliki prijatelj Sarajeva do kraja svojeg života.

---

image

Duga olimpijska jakna koju je Antonio Samaranch nosio i na otvaranju Igara. Kad je, već teško bolestan, 2005. godine posljednji put došao u Sarajevo, skinuo ju je i ostavio muzeju

Tom Dubravec/Cropix
---

– Samaranch je posjetio Sarajevo i 1994. godine, dok je grad bio još mrcvaren i pod opsadom. Obišao je bio i zapaljenu Zetru. Njegov posljednji povratak u Šeher bio je 2005. godine. Već je bio teško bolestan, ali zamolio je sina da mu ispuni posljednju želju: stigao je u Sarajevo u istoj onoj dugoj zimskoj jakni u kojoj je 1984. godine otvorio Olimpijadu. Umro je četiri godine kasnije. Svukao ju je u Zetri i darovao je Muzeju. Obećavši da će Međunarodni olimpijski odbor donirati novac za obnovu Zetre. Dvadeset milijuna dolara. Zato Zetra danas s ponosom nosi Samaranchovo ime – tumači Eldin.

JUREK I BUREK. Slovenski alpski skijaš Jure Franko – od kojeg to nitko živ nije bio ni očekivao – donio je jedinu jugoslavensku medalju sa Zimskih olimpijskih igara. Osvojio je srebro u veleslalomu na Bjelašnici. Dok je puno poznatiji Bojan Križaj podbacio. Slično kao i Primož Ulaga, čijim se skijaškim skokovima do odličja nadala cijela zemlja. Rekordnih 80.000 ljudi skupilo se bilo pod velikom igmanskom skakaonicom nadajući se uzaludno Ulaginoj medalji. Pa su ga prozvali – Đulaga. Neki kažu i Fulaga.
---

image

Skije Jure Franka, osvajača srebrne medalje u veleslalomu...

Tom Dubravec/Cropix
---
---
image

... fotografija slovenskog skijaša koji je donio jedinu olimijsku medalju Jugoslaviji...

Tom Dubravec/Cropix
---
---
image

... i, uz skije, novinski članak posvećen srebrnom Franku

Tom Dubravec/Cropix
---

No iskrsnuo je čudesni Jure Franko! Kao i navijački transparent za pamćenje: “Volimo Jureka više od bureka!” Ljubav je ostala obostranom: Jure se tijekom krvavog rata angažirao, pomažući Sarajevu i dolazeći u grad pod opsadom više puta. Učio je djecu skijati! Jednom je tako donio i skije s vezovima na kojima je osvojio svoje olimpijsko srebro i donirao ih nesebično Olimpijskom muzeju.

– Ne treba ni pitati hoće li Jure Franko doći na obljetnicu, dolazi on uvijek, Jure je naš, nikada mu nećemo to zaboraviti!

BOB. Na Trebeviću je bila izgrađena suvremena staza za bob i sanjkanje. Za svega 15 mjeseci! I bila je gotova godinu i pol dana prije Igara. Čija je organizacija, prema projektima, stajala više od 140 milijuna dolara.

Dio za natjecanja u bobu bio je dug oko kilometar i pol, a sanjkaški nešto kraći. Staza je imala 13 zavoja i mnoge objekte, od kojih nijedan nije preživio rat.

U sarajevskom Muzeju ZOI ‘84. izložen je bob dvosjed.

POP I IKONE. Zanimljivo, galerist Lazar Vujić, rođeni Jajčanin, predložio je bio jugoslavenskom Olimpijskom odboru da se pozovu vodeći svjetski umjetnici koji bi svojim radovima uveličali Igre. Odazvali su se mnogi i tako je nastala izložba “Sport i umjetnost”, koja je obišla čitav svijet prije samih Olimpijskih igara: od New Yorka do Tokija. Radove su predali Piero Dorazio, Jean-Michel Folon, Henry Moore, Michelangelo Pistoletto, Gottfried Helnwein i drugi. Među njima i čuveni Andy Warhol, ikona pop-arta, čiji poster brzoga klizača i danas krasi sarajevski muzejski postav. U kolekciji su i radovi umjetnika iz BIH: Mersada Berbera, Boška Kućanskog, Marija Mikulića...
---

image

‘Brzi klizač’, originalni poster Andyja Warhola

Tom Dubravec/Cropix
---

– To su mi bili najljepši trenuci u životu. Ništa ljepše nisam mogao ni zamisliti...

Kaže tako i danas Enjo Hadžiomerspahić, naš prvi sugovornik, organizacijski direktor programa svečanog otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara.

– Sva vrata su mi se otvorila i sve što sam zamislio mogao sam i realizirati. Režiser umjetničkog programa bio je Aleksandar Jevđević, koreograf Slavko Pervan, kostimografkinja Vanja Popović, scenograf Kemal Hrustanović. Jedna izvanredna skupina stručnjaka i profesionalaca. Ahmed Karabegović bio je glavni tajnik Organizacijskog odbora.

Pamti Enver onu piramidu uz koju se Sanda Dubravčić popela da bi upalila olimpijski plamen. Usput su stajale platforme za plesne ansamble. Nastupili su baletni umjetnici iz cijele zemlje, odnosno iz svih narodnih kazališta.

– To je bio golem i kompleksan pothvat. Čitav koševski stadion bio je pozorišna platforma. Veliki plesni podij na čvrstim daskama. Imali smo ansamble sarajevskih srednjih škola. Divni ljubičasti kostimi, veličanstvena kostimografija. Bio je to uvod u dolazak olimpijskog plamena. A u bijelim kostimima nastupili su mladići, pitomci iz sarajevskih vojarni. Plesove naroda i narodnosti izvodile su folklorne skupine iz Bosne i Hercegovine.
---

image

Enver Hadžiomerspahi, šef ceremonija otvaranja i zatvaranja ZOI-ja u Sarajevu: ‘Divne godine ljepote života. Čudim se i danas kako smo uspjeli sve to napraviti. Sjene nije bilo...‘

Tom Dubravec/Cropix
---

Svi s kojima smo razgovarali, a skupilo ih se tridesetak kroz tih nekoliko sarajevskih dana, isticali su da su nebesa gotovo ugrozila Igre:

– Nema snijega! Propade nam Olimpijada dan prije otvaranja. A onda zasuo onu noć, nisam spavao nikako. Zameo! Pola metra, pa metar, metar i pol... Snijeg zatrpao Olimpijadu! Bio sam isprepadan i strahovao kako ćemo sutra održati svečanost otvaranja. Ali, nećete vjerovati, čitavo Sarajevo, sav narod čistio je koševski stadion cijelu noć. A sutra je sjalo sunce...

Enjo nije stigao pogledati nijedno olimpijsko nadmetanje. Tek kasnije, u reprizama. Imao je organizacijskog posla. Ipak, zatvaranje je bilo mala šala u usporedbi s otvaranjem Igara. I danas pogleda svečanost:

– Divne godine ljepote života. Čudim se i danas kako smo uspjeli sve to napraviti. Sjene nije bilo...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Muzej ZOI ‘84 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Muzej ZOI ‘84 2 0 12054 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-06 12:26:28 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => Damir Tolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-10 20:31:46 [modified_by] => 3259 [publish_up] => 2024-02-10 20:28:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Posljednji put je, već star i bolestan, došao odjeven u onu dugu olimpijsku jaknu. Skinuo ju je i ostavio muzeju... page_title=Posljednji put je, već star i bolestan, došao odjeven u onu dugu olimpijsku jaknu. Skinuo ju je i ostavio muzeju... [metakey] => ZOI 84., Zimske olimpijske igre, Juan Antonio Samaranch, Muzej ZOI '84, Ars Aevi, Sarajevo, Enver Hadžiomerspahić, Eldin Hodžić, jure franko [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/06\/26476981.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/06\/26477026.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/06\/26477021.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/06\/26477019.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/06\/26477017.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/06\/26477016.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/06\/26477011.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/06\/26477008.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/06\/26477007.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/06\/26476996.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/06\/26477002.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/06\/26476985.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/06\/26476983.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/06\/26476980.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/06\/26476978.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/06\/26476976.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/06\/26476975.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/06\/26476967.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/06\/26476965.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/06\/26476963.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/06\/26476911.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Iz Muzeja XlV. Zimskih olimpijskih igara u Mandi\u0107a vili u Sarajevu<\/p>","

Enver Had\u017eiomerspahi\u0107, \u0161ef ceremonija otvaranja i zatvaranja ZOI \u201884., snimljen uz olimpijsku baklju<\/p>","

Enver Had\u017eiomerspahi, \u0161ef ceremonija otvaranja i zatvaranja ZOI-ja u Sarajevu: \u2018Divne godine ljepote \u017eivota. \u010cudim se i danas kako smo uspjeli sve to napraviti. Sjene nije bilo...\u2018<\/p>","

Iz Muzeja XlV. Zimskih olimpijskih igara u Mandi\u0107a vili u Sarajevu<\/p>","

Duga olimpijska jakna koju je Antonio Samaranch nosio i na otvaranju Igara. Kad je, ve\u0107 te\u0161ko bolestan, 2005. godine posljednji put do\u0161ao u Sarajevo, skinuo ju je i ostavio muzeju<\/p>","

Iz Muzeja XlV. Zimskih olimpijskih igara u Mandi\u0107a vili u Sarajevu<\/p>","

\u2018Brzi kliza\u010d\u2019, originalni poster Andyja Warhola<\/p>","

Kroz Muzej ZOI \u201884. proveo nas je Eldin Hod\u017ei\u0107, stru\u010dni suradnik za organizaciju doga\u0111anja<\/p>","

Kolekcija po\u0161tanskih maraka na temu ZOI \u201884.<\/p>","

Olimpijska pahuljica na ulazu u Olimpijsko selo<\/p>","

Vitrina posve\u0107ena medijima koji su izvje\u0161tavali s Olimpijskih igara u Sarajevu<\/p>","

Eldin Hod\u017ei\u0107 uz bob dvosjed izlo\u017een u muzeju<\/p>","

Iz Muzeja XlV. Zimskih olimpijskih igara u Mandi\u0107a vili u Sarajevu<\/p>","

... i, uz skije, novinski \u010dlanak posve\u0107en srebrnom Franku<\/p>","

Zlatna medalja za pobjednike ZOI \u201884.<\/p>","

... fotografija slovenskog skija\u0161a koji je donio jedinu olimijsku medalju Jugoslaviji...<\/p>","

Skije Jure Franka, osvaja\u010da srebrne medalje u veleslalomu...<\/p>","

Vitrina posve\u0107ena medijima koji su izvje\u0161tavali s Olimpijskih igara u Sarajevu<\/p>","","

Vilu na na \u0110i\u0111ikovcu, odmah iznad gradskog sredi\u0161ta i tr\u017enice Markale, u kojoj se nalazi Muzej ZOI \u201884., jo\u0161 je 1903. godine podignula ugledna odvjetni\u010dka obitelj Nikole Mandi\u0107a<\/p>","

Olimpijska pahuljica na sarajevskoj Ferhadiji
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26476981_1920.jpg":"1920x1080","k_26476981_1280.jpg":"1280x1280","k_26476981_1024.jpg":"1024x1024","k_26476981_640.jpg":"640x640","k_26476981_480.jpg":"480x480","k_26476981_340.jpg":"340x340","k_26476981_220.jpg":"220x220","o_26476981_1280.jpg":"1280x853","o_26476981_1024.jpg":"1024x682","o_26476981_640.jpg":"640x426","o_26476981_480.jpg":"480x320","o_26476981_340.jpg":"340x226","o_26476981_220.jpg":"220x146","h_26476981_1280.jpg":"1280x854","h_26476981_1024.jpg":"1024x683","h_26476981_640.jpg":"640x427","h_26476981_480.jpg":"480x320","h_26476981_340.jpg":"340x227","h_26476981_220.jpg":"220x147","pp_26476981_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476981_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476981_640.jpg":"640x814","pp_26476981_480.jpg":"480x611","pp_26476981_340.jpg":"340x432","pp_26476981_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1359","hd_26477026_1920.jpg":"1920x1080","k_26477026_1280.jpg":"1280x1280","k_26477026_1024.jpg":"1024x1024","k_26477026_640.jpg":"640x640","k_26477026_480.jpg":"480x480","k_26477026_340.jpg":"340x340","k_26477026_220.jpg":"220x220","o_26477026_1280.jpg":"1280x906","o_26477026_1024.jpg":"1024x724","o_26477026_640.jpg":"640x453","o_26477026_480.jpg":"480x339","o_26477026_340.jpg":"340x240","o_26477026_220.jpg":"220x155","h_26477026_1280.jpg":"1280x854","h_26477026_1024.jpg":"1024x683","h_26477026_640.jpg":"640x427","h_26477026_480.jpg":"480x320","h_26477026_340.jpg":"340x227","h_26477026_220.jpg":"220x147","pp_26477026_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477026_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477026_640.jpg":"640x814","pp_26477026_480.jpg":"480x611","pp_26477026_340.jpg":"340x432","pp_26477026_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1310","hd_26477021_1920.jpg":"1920x1080","k_26477021_1280.jpg":"1280x1280","k_26477021_1024.jpg":"1024x1024","k_26477021_640.jpg":"640x640","k_26477021_480.jpg":"480x480","k_26477021_340.jpg":"340x340","k_26477021_220.jpg":"220x220","o_26477021_1280.jpg":"1280x873","o_26477021_1024.jpg":"1024x698","o_26477021_640.jpg":"640x436","o_26477021_480.jpg":"480x327","o_26477021_340.jpg":"340x231","o_26477021_220.jpg":"220x150","h_26477021_1280.jpg":"1280x854","h_26477021_1024.jpg":"1024x683","h_26477021_640.jpg":"640x427","h_26477021_480.jpg":"480x320","h_26477021_340.jpg":"340x227","h_26477021_220.jpg":"220x147","pp_26477021_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477021_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477021_640.jpg":"640x814","pp_26477021_480.jpg":"480x611","pp_26477021_340.jpg":"340x432","pp_26477021_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1232","hd_26477019_1920.jpg":"1920x1080","k_26477019_1280.jpg":"1280x1280","k_26477019_1024.jpg":"1024x1024","k_26477019_640.jpg":"640x640","k_26477019_480.jpg":"480x480","k_26477019_340.jpg":"340x340","k_26477019_220.jpg":"220x220","o_26477019_1280.jpg":"1280x821","o_26477019_1024.jpg":"1024x657","o_26477019_640.jpg":"640x410","o_26477019_480.jpg":"480x308","o_26477019_340.jpg":"340x218","o_26477019_220.jpg":"220x141","h_26477019_1280.jpg":"1280x854","h_26477019_1024.jpg":"1024x683","h_26477019_640.jpg":"640x427","h_26477019_480.jpg":"480x320","h_26477019_340.jpg":"340x227","h_26477019_220.jpg":"220x147","pp_26477019_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477019_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477019_640.jpg":"640x814","pp_26477019_480.jpg":"480x611","pp_26477019_340.jpg":"340x432","pp_26477019_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1195","hd_26477017_1920.jpg":"1920x1080","k_26477017_1280.jpg":"1280x1280","k_26477017_1024.jpg":"1024x1024","k_26477017_640.jpg":"640x640","k_26477017_480.jpg":"480x480","k_26477017_340.jpg":"340x340","k_26477017_220.jpg":"220x220","o_26477017_1280.jpg":"1280x796","o_26477017_1024.jpg":"1024x637","o_26477017_640.jpg":"640x398","o_26477017_480.jpg":"480x298","o_26477017_340.jpg":"340x211","o_26477017_220.jpg":"220x136","h_26477017_1280.jpg":"1280x854","h_26477017_1024.jpg":"1024x683","h_26477017_640.jpg":"640x427","h_26477017_480.jpg":"480x320","h_26477017_340.jpg":"340x227","h_26477017_220.jpg":"220x147","pp_26477017_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477017_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477017_640.jpg":"640x814","pp_26477017_480.jpg":"480x611","pp_26477017_340.jpg":"340x432","pp_26477017_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1229","hd_26477016_1920.jpg":"1920x1080","k_26477016_1280.jpg":"1280x1280","k_26477016_1024.jpg":"1024x1024","k_26477016_640.jpg":"640x640","k_26477016_480.jpg":"480x480","k_26477016_340.jpg":"340x340","k_26477016_220.jpg":"220x220","o_26477016_1280.jpg":"1280x819","o_26477016_1024.jpg":"1024x655","o_26477016_640.jpg":"640x409","o_26477016_480.jpg":"480x307","o_26477016_340.jpg":"340x217","o_26477016_220.jpg":"220x140","h_26477016_1280.jpg":"1280x854","h_26477016_1024.jpg":"1024x683","h_26477016_640.jpg":"640x427","h_26477016_480.jpg":"480x320","h_26477016_340.jpg":"340x227","h_26477016_220.jpg":"220x147","pp_26477016_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477016_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477016_640.jpg":"640x814","pp_26477016_480.jpg":"480x611","pp_26477016_340.jpg":"340x432","pp_26477016_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477011_1920.jpg":"1920x1080","k_26477011_1280.jpg":"1280x1280","k_26477011_1024.jpg":"1024x1024","k_26477011_640.jpg":"640x640","k_26477011_480.jpg":"480x480","k_26477011_340.jpg":"340x340","k_26477011_220.jpg":"220x220","o_26477011_1280.jpg":"1280x853","o_26477011_1024.jpg":"1024x682","o_26477011_640.jpg":"640x426","o_26477011_480.jpg":"480x320","o_26477011_340.jpg":"340x226","o_26477011_220.jpg":"220x146","h_26477011_1280.jpg":"1280x854","h_26477011_1024.jpg":"1024x683","h_26477011_640.jpg":"640x427","h_26477011_480.jpg":"480x320","h_26477011_340.jpg":"340x227","h_26477011_220.jpg":"220x147","pp_26477011_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477011_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477011_640.jpg":"640x814","pp_26477011_480.jpg":"480x611","pp_26477011_340.jpg":"340x432","pp_26477011_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477008_1920.jpg":"1920x1080","k_26477008_1280.jpg":"1280x1280","k_26477008_1024.jpg":"1024x1024","k_26477008_640.jpg":"640x640","k_26477008_480.jpg":"480x480","k_26477008_340.jpg":"340x340","k_26477008_220.jpg":"220x220","o_26477008_1280.jpg":"1280x853","o_26477008_1024.jpg":"1024x682","o_26477008_640.jpg":"640x426","o_26477008_480.jpg":"480x320","o_26477008_340.jpg":"340x226","o_26477008_220.jpg":"220x146","h_26477008_1280.jpg":"1280x854","h_26477008_1024.jpg":"1024x683","h_26477008_640.jpg":"640x427","h_26477008_480.jpg":"480x320","h_26477008_340.jpg":"340x227","h_26477008_220.jpg":"220x147","pp_26477008_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477008_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477008_640.jpg":"640x814","pp_26477008_480.jpg":"480x611","pp_26477008_340.jpg":"340x432","pp_26477008_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477007_1920.jpg":"1920x1080","k_26477007_1280.jpg":"1280x1280","k_26477007_1024.jpg":"1024x1024","k_26477007_640.jpg":"640x640","k_26477007_480.jpg":"480x480","k_26477007_340.jpg":"340x340","k_26477007_220.jpg":"220x220","o_26477007_1280.jpg":"1280x853","o_26477007_1024.jpg":"1024x682","o_26477007_640.jpg":"640x426","o_26477007_480.jpg":"480x320","o_26477007_340.jpg":"340x226","o_26477007_220.jpg":"220x146","h_26477007_1280.jpg":"1280x854","h_26477007_1024.jpg":"1024x683","h_26477007_640.jpg":"640x427","h_26477007_480.jpg":"480x320","h_26477007_340.jpg":"340x227","h_26477007_220.jpg":"220x147","pp_26477007_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477007_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477007_640.jpg":"640x814","pp_26477007_480.jpg":"480x611","pp_26477007_340.jpg":"340x432","pp_26477007_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1231","hd_26476996_1920.jpg":"1920x1080","k_26476996_1280.jpg":"1280x1280","k_26476996_1024.jpg":"1024x1024","k_26476996_640.jpg":"640x640","k_26476996_480.jpg":"480x480","k_26476996_340.jpg":"340x340","k_26476996_220.jpg":"220x220","o_26476996_1280.jpg":"1280x820","o_26476996_1024.jpg":"1024x656","o_26476996_640.jpg":"640x410","o_26476996_480.jpg":"480x307","o_26476996_340.jpg":"340x217","o_26476996_220.jpg":"220x141","h_26476996_1280.jpg":"1280x854","h_26476996_1024.jpg":"1024x683","h_26476996_640.jpg":"640x427","h_26476996_480.jpg":"480x320","h_26476996_340.jpg":"340x227","h_26476996_220.jpg":"220x147","pp_26476996_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476996_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476996_640.jpg":"640x814","pp_26476996_480.jpg":"480x611","pp_26476996_340.jpg":"340x432","pp_26476996_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1274","hd_26477002_1920.jpg":"1920x1080","k_26477002_1280.jpg":"1280x1280","k_26477002_1024.jpg":"1024x1024","k_26477002_640.jpg":"640x640","k_26477002_480.jpg":"480x480","k_26477002_340.jpg":"340x340","k_26477002_220.jpg":"220x220","o_26477002_1280.jpg":"1280x849","o_26477002_1024.jpg":"1024x679","o_26477002_640.jpg":"640x424","o_26477002_480.jpg":"480x318","o_26477002_340.jpg":"340x225","o_26477002_220.jpg":"220x145","h_26477002_1280.jpg":"1280x854","h_26477002_1024.jpg":"1024x683","h_26477002_640.jpg":"640x427","h_26477002_480.jpg":"480x320","h_26477002_340.jpg":"340x227","h_26477002_220.jpg":"220x147","pp_26477002_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477002_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477002_640.jpg":"640x814","pp_26477002_480.jpg":"480x611","pp_26477002_340.jpg":"340x432","pp_26477002_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26476985_1920.jpg":"1920x1080","k_26476985_1280.jpg":"1280x1280","k_26476985_1024.jpg":"1024x1024","k_26476985_640.jpg":"640x640","k_26476985_480.jpg":"480x480","k_26476985_340.jpg":"340x340","k_26476985_220.jpg":"220x220","o_26476985_1280.jpg":"1280x853","o_26476985_1024.jpg":"1024x682","o_26476985_640.jpg":"640x426","o_26476985_480.jpg":"480x320","o_26476985_340.jpg":"340x226","o_26476985_220.jpg":"220x146","h_26476985_1280.jpg":"1280x854","h_26476985_1024.jpg":"1024x683","h_26476985_640.jpg":"640x427","h_26476985_480.jpg":"480x320","h_26476985_340.jpg":"340x227","h_26476985_220.jpg":"220x147","pp_26476985_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476985_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476985_640.jpg":"640x814","pp_26476985_480.jpg":"480x611","pp_26476985_340.jpg":"340x432","pp_26476985_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26476983_1920.jpg":"1920x1080","k_26476983_1280.jpg":"1280x1280","k_26476983_1024.jpg":"1024x1024","k_26476983_640.jpg":"640x640","k_26476983_480.jpg":"480x480","k_26476983_340.jpg":"340x340","k_26476983_220.jpg":"220x220","o_26476983_1280.jpg":"1280x853","o_26476983_1024.jpg":"1024x682","o_26476983_640.jpg":"640x426","o_26476983_480.jpg":"480x320","o_26476983_340.jpg":"340x226","o_26476983_220.jpg":"220x146","h_26476983_1280.jpg":"1280x854","h_26476983_1024.jpg":"1024x683","h_26476983_640.jpg":"640x427","h_26476983_480.jpg":"480x320","h_26476983_340.jpg":"340x227","h_26476983_220.jpg":"220x147","pp_26476983_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476983_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476983_640.jpg":"640x814","pp_26476983_480.jpg":"480x611","pp_26476983_340.jpg":"340x432","pp_26476983_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26476980_1920.jpg":"1920x1080","k_26476980_1280.jpg":"1280x1280","k_26476980_1024.jpg":"1024x1024","k_26476980_640.jpg":"640x640","k_26476980_480.jpg":"480x480","k_26476980_340.jpg":"340x340","k_26476980_220.jpg":"220x220","o_26476980_1280.jpg":"1280x853","o_26476980_1024.jpg":"1024x682","o_26476980_640.jpg":"640x426","o_26476980_480.jpg":"480x320","o_26476980_340.jpg":"340x226","o_26476980_220.jpg":"220x146","h_26476980_1280.jpg":"1280x854","h_26476980_1024.jpg":"1024x683","h_26476980_640.jpg":"640x427","h_26476980_480.jpg":"480x320","h_26476980_340.jpg":"340x227","h_26476980_220.jpg":"220x147","pp_26476980_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476980_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476980_640.jpg":"640x814","pp_26476980_480.jpg":"480x611","pp_26476980_340.jpg":"340x432","pp_26476980_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26476978_1920.jpg":"1920x1080","k_26476978_1280.jpg":"1280x1280","k_26476978_1024.jpg":"1024x1024","k_26476978_640.jpg":"640x640","k_26476978_480.jpg":"480x480","k_26476978_340.jpg":"340x340","k_26476978_220.jpg":"220x220","o_26476978_1280.jpg":"1280x853","o_26476978_1024.jpg":"1024x682","o_26476978_640.jpg":"640x426","o_26476978_480.jpg":"480x320","o_26476978_340.jpg":"340x226","o_26476978_220.jpg":"220x146","h_26476978_1280.jpg":"1280x854","h_26476978_1024.jpg":"1024x683","h_26476978_640.jpg":"640x427","h_26476978_480.jpg":"480x320","h_26476978_340.jpg":"340x227","h_26476978_220.jpg":"220x147","pp_26476978_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476978_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476978_640.jpg":"640x814","pp_26476978_480.jpg":"480x611","pp_26476978_340.jpg":"340x432","pp_26476978_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1275","hd_26476976_1920.jpg":"1920x1080","k_26476976_1280.jpg":"1280x1280","k_26476976_1024.jpg":"1024x1024","k_26476976_640.jpg":"640x640","k_26476976_480.jpg":"480x480","k_26476976_340.jpg":"340x340","k_26476976_220.jpg":"220x220","o_26476976_1280.jpg":"1280x850","o_26476976_1024.jpg":"1024x680","o_26476976_640.jpg":"640x425","o_26476976_480.jpg":"480x318","o_26476976_340.jpg":"340x225","o_26476976_220.jpg":"220x146","h_26476976_1280.jpg":"1280x854","h_26476976_1024.jpg":"1024x683","h_26476976_640.jpg":"640x427","h_26476976_480.jpg":"480x320","h_26476976_340.jpg":"340x227","h_26476976_220.jpg":"220x147","pp_26476976_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476976_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476976_640.jpg":"640x814","pp_26476976_480.jpg":"480x611","pp_26476976_340.jpg":"340x432","pp_26476976_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1301","hd_26476975_1920.jpg":"1920x1080","k_26476975_1280.jpg":"1280x1280","k_26476975_1024.jpg":"1024x1024","k_26476975_640.jpg":"640x640","k_26476975_480.jpg":"480x480","k_26476975_340.jpg":"340x340","k_26476975_220.jpg":"220x220","o_26476975_1280.jpg":"1280x867","o_26476975_1024.jpg":"1024x693","o_26476975_640.jpg":"640x433","o_26476975_480.jpg":"480x325","o_26476975_340.jpg":"340x230","o_26476975_220.jpg":"220x149","h_26476975_1280.jpg":"1280x854","h_26476975_1024.jpg":"1024x683","h_26476975_640.jpg":"640x427","h_26476975_480.jpg":"480x320","h_26476975_340.jpg":"340x227","h_26476975_220.jpg":"220x147","pp_26476975_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476975_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476975_640.jpg":"640x814","pp_26476975_480.jpg":"480x611","pp_26476975_340.jpg":"340x432","pp_26476975_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1289","hd_26476967_1920.jpg":"1920x1080","k_26476967_1280.jpg":"1280x1280","k_26476967_1024.jpg":"1024x1024","k_26476967_640.jpg":"640x640","k_26476967_480.jpg":"480x480","k_26476967_340.jpg":"340x340","k_26476967_220.jpg":"220x220","o_26476967_1280.jpg":"1280x859","o_26476967_1024.jpg":"1024x687","o_26476967_640.jpg":"640x429","o_26476967_480.jpg":"480x322","o_26476967_340.jpg":"340x228","o_26476967_220.jpg":"220x147","h_26476967_1280.jpg":"1280x854","h_26476967_1024.jpg":"1024x683","h_26476967_640.jpg":"640x427","h_26476967_480.jpg":"480x320","h_26476967_340.jpg":"340x227","h_26476967_220.jpg":"220x147","pp_26476967_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476967_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476967_640.jpg":"640x814","pp_26476967_480.jpg":"480x611","pp_26476967_340.jpg":"340x432","pp_26476967_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1233","hd_26476965_1920.jpg":"1920x1080","k_26476965_1280.jpg":"1280x1280","k_26476965_1024.jpg":"1024x1024","k_26476965_640.jpg":"640x640","k_26476965_480.jpg":"480x480","k_26476965_340.jpg":"340x340","k_26476965_220.jpg":"220x220","o_26476965_1280.jpg":"1280x822","o_26476965_1024.jpg":"1024x657","o_26476965_640.jpg":"640x411","o_26476965_480.jpg":"480x308","o_26476965_340.jpg":"340x218","o_26476965_220.jpg":"220x141","h_26476965_1280.jpg":"1280x854","h_26476965_1024.jpg":"1024x683","h_26476965_640.jpg":"640x427","h_26476965_480.jpg":"480x320","h_26476965_340.jpg":"340x227","h_26476965_220.jpg":"220x147","pp_26476965_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476965_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476965_640.jpg":"640x814","pp_26476965_480.jpg":"480x611","pp_26476965_340.jpg":"340x432","pp_26476965_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1224","hd_26476963_1920.jpg":"1920x1080","k_26476963_1280.jpg":"1280x1280","k_26476963_1024.jpg":"1024x1024","k_26476963_640.jpg":"640x640","k_26476963_480.jpg":"480x480","k_26476963_340.jpg":"340x340","k_26476963_220.jpg":"220x220","o_26476963_1280.jpg":"1280x816","o_26476963_1024.jpg":"1024x652","o_26476963_640.jpg":"640x408","o_26476963_480.jpg":"480x306","o_26476963_340.jpg":"340x216","o_26476963_220.jpg":"220x140","h_26476963_1280.jpg":"1280x854","h_26476963_1024.jpg":"1024x683","h_26476963_640.jpg":"640x427","h_26476963_480.jpg":"480x320","h_26476963_340.jpg":"340x227","h_26476963_220.jpg":"220x147","pp_26476963_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476963_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476963_640.jpg":"640x814","pp_26476963_480.jpg":"480x611","pp_26476963_340.jpg":"340x432","pp_26476963_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1294","hd_26476911_1920.jpg":"1920x1080","k_26476911_1280.jpg":"1280x1280","k_26476911_1024.jpg":"1024x1024","k_26476911_640.jpg":"640x640","k_26476911_480.jpg":"480x480","k_26476911_340.jpg":"340x340","k_26476911_220.jpg":"220x220","o_26476911_1280.jpg":"1280x862","o_26476911_1024.jpg":"1024x690","o_26476911_640.jpg":"640x431","o_26476911_480.jpg":"480x323","o_26476911_340.jpg":"340x229","o_26476911_220.jpg":"220x148","h_26476911_1280.jpg":"1280x854","h_26476911_1024.jpg":"1024x683","h_26476911_640.jpg":"640x427","h_26476911_480.jpg":"480x320","h_26476911_340.jpg":"340x227","h_26476911_220.jpg":"220x147","pp_26476911_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476911_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476911_640.jpg":"640x814","pp_26476911_480.jpg":"480x611","pp_26476911_340.jpg":"340x432","pp_26476911_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4022792 Threads: 2 Questions: 118915776 Slow queries: 52487 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3635876 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/posljednji-put-je-vec-star-i-bolestan-dosao-odjeven-u-onu-dugu-olimpijsku-jaknu-skinuo-ju-je-i-ostavio-muzeju-1362897 [printLink] => /vijesti/regija/posljednji-put-je-vec-star-i-bolestan-dosao-odjeven-u-onu-dugu-olimpijsku-jaknu-skinuo-ju-je-i-ostavio-muzeju-1362897?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 746171 [name] => ZOI 84. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-31 15:39:27 [main_article_id] => 0 [alias] => zoi-84 [link] => /tag/zoi-84 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 363978 [name] => Zimske olimpijske igre [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zimske-olimpijske-igre [link] => /tag/zimske-olimpijske-igre ) [2] => stdClass Object ( [id] => 747579 [name] => Juan Antonio Samaranch [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-10 21:29:50 [main_article_id] => 0 [alias] => juan-antonio-samaranch [link] => /tag/juan-antonio-samaranch ) [3] => stdClass Object ( [id] => 747580 [name] => Muzej ZOI '84 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-10 21:29:50 [main_article_id] => 0 [alias] => muzej-zoi-84 [link] => /tag/muzej-zoi-84 ) [4] => stdClass Object ( [id] => 747581 [name] => Ars Aevi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-10 21:29:50 [main_article_id] => 0 [alias] => ars-aevi [link] => /tag/ars-aevi ) [5] => stdClass Object ( [id] => 389768 [name] => Sarajevo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sarajevo [link] => /tag/sarajevo ) [6] => stdClass Object ( [id] => 747582 [name] => Enver Hadžiomerspahić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-10 21:29:50 [main_article_id] => 0 [alias] => enver-hadziomerspahic [link] => /tag/enver-hadziomerspahic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 747583 [name] => Eldin Hodžić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-10 21:29:50 [main_article_id] => 0 [alias] => eldin-hodzic [link] => /tag/eldin-hodzic ) [8] => stdClass Object ( [id] => 705534 [name] => jure franko [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-08 16:12:52 [main_article_id] => 0 [alias] => jure-franko [link] => /tag/jure-franko ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Muzej ZOI ‘84 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Posljednji put je, već star i bolestan, došao odjeven u onu dugu olimpijsku jaknu. Skinuo ju je i ostavio muzeju... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26476981.jpg [galleryCount] => 21 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] =>

Iz Muzeja XlV. Zimskih olimpijskih igara u Mandića vili u Sarajevu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26476981.jpg [title] =>

Iz Muzeja XlV. Zimskih olimpijskih igara u Mandića vili u Sarajevu

Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26477026.jpg [title] =>

Enver Hadžiomerspahić, šef ceremonija otvaranja i zatvaranja ZOI ‘84., snimljen uz olimpijsku baklju

Tom Dubravec/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26477021.jpg [title] =>

Enver Hadžiomerspahi, šef ceremonija otvaranja i zatvaranja ZOI-ja u Sarajevu: ‘Divne godine ljepote života. Čudim se i danas kako smo uspjeli sve to napraviti. Sjene nije bilo...‘

Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26477019.jpg [title] =>

Iz Muzeja XlV. Zimskih olimpijskih igara u Mandića vili u Sarajevu

Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26477017.jpg [title] =>

Duga olimpijska jakna koju je Antonio Samaranch nosio i na otvaranju Igara. Kad je, već teško bolestan, 2005. godine posljednji put došao u Sarajevo, skinuo ju je i ostavio muzeju

Tom Dubravec/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26477016.jpg [title] =>

Iz Muzeja XlV. Zimskih olimpijskih igara u Mandića vili u Sarajevu

Tom Dubravec/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26477011.jpg [title] =>

‘Brzi klizač’, originalni poster Andyja Warhola

Tom Dubravec/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26477008.jpg [title] =>

Kroz Muzej ZOI ‘84. proveo nas je Eldin Hodžić, stručni suradnik za organizaciju događanja

Tom Dubravec/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26477007.jpg [title] =>

Kolekcija poštanskih maraka na temu ZOI ‘84.

Tom Dubravec/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26476996.jpg [title] =>

Olimpijska pahuljica na ulazu u Olimpijsko selo

Tom Dubravec/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26477002.jpg [title] =>

Vitrina posvećena medijima koji su izvještavali s Olimpijskih igara u Sarajevu

Tom Dubravec/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26476985.jpg [title] =>

Eldin Hodžić uz bob dvosjed izložen u muzeju

Tom Dubravec/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26476983.jpg [title] =>

Iz Muzeja XlV. Zimskih olimpijskih igara u Mandića vili u Sarajevu

Tom Dubravec/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26476980.jpg [title] =>

... i, uz skije, novinski članak posvećen srebrnom Franku

Tom Dubravec/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26476978.jpg [title] =>

Zlatna medalja za pobjednike ZOI ‘84.

Tom Dubravec/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26476976.jpg [title] =>

... fotografija slovenskog skijaša koji je donio jedinu olimijsku medalju Jugoslaviji...

Tom Dubravec/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26476975.jpg [title] =>

Skije Jure Franka, osvajača srebrne medalje u veleslalomu...

Tom Dubravec/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26476967.jpg [title] =>

Vitrina posvećena medijima koji su izvještavali s Olimpijskih igara u Sarajevu

Tom Dubravec/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26476965.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26476963.jpg [title] =>

Vilu na na Điđikovcu, odmah iznad gradskog središta i tržnice Markale, u kojoj se nalazi Muzej ZOI ‘84., još je 1903. godine podignula ugledna odvjetnička obitelj Nikole Mandića

Tom Dubravec/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/06/26476911.jpg [title] =>

Olimpijska pahuljica na sarajevskoj Ferhadiji
 

Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Olimpijski muzej smješten je u prekrasnoj sarajevskoj vili na Điđikovcu, koju je još 1903. godine podignula ugledna odvjetnička obitelj Nikole Mandića: odmah iznad gradskog središta i tržnice Markale. Morate ga obići... I uspeti se gore lijepim javnim stubištem. Pa dojmove kasnije sabirati u susjednoj mirnoj kavani s terasom koja pruža divan pogled na Šeher.

U Muzeju smo se sreli s Enverom Hadžiomerspahićem, uglednim sarajevskim kulturnjakom, čovjekom koji je, među ostalim, bio organizacijski direktor programa svečanog otvaranja i zatvaranja Zimskih olimpijskih igara, održanih prije točno 40 godina. Prije nego što nam Enjo ispriča kako je to bilo, čut ćete u kakvoj vezi su Olimpijski muzej i još jedan – koji će tek biti izgrađen:

– U onoj strašnoj noći, na samom početku rata, kada je granatiran i Olimpijski muzej, s neba mi je sinula ideja: siguran sam da će svjetski umjetnici znati dati svoj etički odgovor na nepravdu opsade Sarajeva, pa smo pozvali da nam daruju svoje radove i da se tako formira kolekcija budućeg muzeja suvremene umjetnosti u Sarajevu. To je bila prava ludost u tom tragičnom trenutku proljeća 1992. godine, ali podržao me je tadašnji gradonačelnik Muhamed Kreševljaković, pa i drugi ljudi...

---

image

Iz Muzeja XlV. Zimskih olimpijskih igara u Mandića vili u Sarajevu

Tom Dubravec/Cropix
---

Utemeljitelj projekta “Ars Aevi”, naš sugovornik Enjo i suradnici, pozvali su bili europske muzeje, a oni svjetske umjetnike, koji su onda darovali svoja reprezentativna djela za budući umjetnički muzej u Sarajevu. Kolekcija tih djela izložena je u Gradskoj vijećnici, gdje čeka realizaciju projekta.

Pianov projekt

– Imao sam čast susresti se sa slavnim svjetskim arhitektom Renzom Pianom, koji je napravio najznačajnije suvremene objekte na planetu Zemlji. Poput čuvenog Nacionalnog centra umjetnosti i kulture “Georges Pompidou” u Parizu, zgrade “New York Timesa” ili londonskog “The Sharda”, najvišeg nebodera u Europi, visokog 310 metara... Da ne idemo dalje. Prihvatio je Piano poziv, izradio projekte za budući muzej i darovao ih Sarajevu.

Termin “Ars Aevi” označava umjetnost epohe, ali predstavlja i anagram riječi Sarajevo. Uglavnom, Grad Sarajevo osnovao je 2017. godine javnu muzeološku ustanovu koja će realizirati muzej. Sve vodi direktorica Senka Ibrišimbegović, arhitektica, a sudjeluju još i Italija, Europska unija i UNESCO.

– Sredstva su osigurana i na Dan grada Sarajeva, a to je 6. travnja, započet će gradnja muzeja “Ars Aevi” na najljepšoj lokaciji – na obali Miljacke, između Zemaljskog i Historijskog muzeja, pokraj Pianova pješačkog mosta. Sve oči svijeta gledat će tog dana Sarajevo i to je šansa za nove Olimpijske igre u našem gradu. Siguran sam da bi ih Sarajevo ponovno dobilo, olimpijski duh još živi u nama – veli Enjo, kandidat za ovogodišnju šestotravanjsku sarajevsku nagradu.

---

image

Kroz Muzej ZOI ‘84. proveo nas je Eldin Hodžić, stručni suradnik za organizaciju događanja

Tom Dubravec/Cropix
---

A Olimpijski muzej, kojim smo i započeli ovu priču, nije ništa manje zanimljiv. Kroza nj nas je proveo Eldin Hodžić, stručni suradnik za organizaciju događanja.

Mandićeva vila podignuta je u vrijeme austrougarske uprave. U blizini je još nekoliko sličnih iz tog vremena. Jedna je pripadala direktoru sarajevske pivovare, druga čelniku Prve privredne banke... Projektant vile je Karlo Paržik, češki arhitekt koji je u Sarajevu i umro 1942. godine. Njegova sarajevska djela su i Zemaljski muzej, Marijin dvor, stari hotel “Europa”, Vijećnica, Evangelička crkva, danas Akademija likovnih umjetnosti, crkva svetog Josipa, aškenaska sinagoga, Šerijatsko-sudačka škola, zgrada Narodnog kazališta...

Poslije Drugog svjetskog rata, zgrada je oduzeta Mandićima i dodijeljena izbjeglicama. Kasnije je propadala, pa su u njoj bili britanski i američki konzulat, a zatim sarajevske partijske službe. Još u vrijeme kandidature Sarajeva bilo je odlučeno da će u vili biti Olimpijski muzej. Poslije svečanog otvaranja Igara, već istog dana, 8. veljače 1984. godine, Juan Antonio Samaranch, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora, otvorio je Muzej.

– Odmah početkom rata, proljeća 1992. godine, zgrada je granatirana s Trebevića i Vraca, dominantnih položaja koje su držali pobunjeni Srbi. Muzej je zapaljen i teško oštećen tenkovskim zapaljivim granatama. Kao i zgrada Vijećnice, u kojoj je bila Nacionalna knjižnica, te druge kulturne institucije, Predsjedništvo BiH i gradska vitalna infrastruktura. Olimpijski eksponati spašeni su samo zahvaljujući muzejskim zaposlenicima. Prebačeni su u podrum olimpijske dvorane Zetre, koja je također bila zapaljena godinu dana kasnije – kaže nam Hodžić.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---
---
image

Vilu na na Điđikovcu, odmah iznad gradskog središta i tržnice Markale, u kojoj se nalazi Muzej ZOI ‘84., još je 1903. godine podignula ugledna odvjetnička obitelj Nikole Mandića

Tom Dubravec/Cropix
---

Nakon završetka rata, Muzej je bio otvoren upravo u Zetri. Vila na Điđikovcu obnovljena je 2018. godine, a muzejski postav vraćen je 2020. godine.

– Muzej se konačno vratio kući! Uz nešto moderniji koncept – veli Hodžić, ističući da su najvažnije priče koje stoje iza eksponata.

Evo nekih:

BAKLJE I KATANE. Napravljeno je ukupno više od tisuću baklji. Ali šest je bilo glavnih! Manjih je bilo najviše, više od 900. Dijeljene su sponzorima, istaknutim pojedincima, sportskim centrima. I gradovima kroz koje je prolazio olimpijski plamen. Plan je bio napraviti šest plus dvije baklje, i da se svaka pronese svojom republikom ili pokrajinom. Onda se odustalo, teško je bilo uskladiti da sve u isto vrijeme dođu u Sarajevo. Zato je smišljen drugi plan: dvije baklje sletjele su iz Atene u Dubrovnik JAT-ovim avionom. Plamen je upaljen na Olimpu i odnesen u Atenu, pa prebačen u poseban fenjer koji je onda zatvoren i ukrcan na JAT-ov avion za Dubrovnik, gdje su zapaljene dvije baklje.

Svaka je obišla dio Jugoslavije. Jedna je išla na zapad, preko Splita, Zadra, Ljubljane, Zagreba... a druga od Titograda, današnje preko Podgorice, Skoplja, Novog Sada i Beograda. Obje su stigle u Sarajevo 8. veljače, jedna preko Bjelašnice, druga preko Jahorine. Zanimljivo, u Sarajevu su upaljena dva olimpijska plamena – na platou pred dvoranom na Skenderiji i na koševskom stadionu, gdje ga je na svečanosti otvaranja Igara upalila zagrebačka klizačica Sanda Dubravčić.
---

image

Enver Hadžiomerspahić, šef ceremonija otvaranja i zatvaranja ZOI ‘84., snimljen uz olimpijsku baklju

Tom Dubravec/Cropix
---

– Od šest velikih baklji, Muzej čuva tri: jedna je izložena, druga je bila zapaljena u granatiranju, a treća je u depou. Četvrta je u privatnoj kolekciji u Sloveniji i smatra se da je upravo njome upaljen olimpijski plamen na Koševu. Skenderijski plamen upaljen je ovom kod nas izloženom bakljom. Za ostale nema podataka. Eto, danas se i po internetskim platformama nude na prodaju navodne sarajevske baklje – kaže Hodžić.

Baklja je izrađena kao stilizirana japanska katana. Nije nelogično, japanski sponzor Olimpijade bio je Mitsubishi, a japanski grad Saporo bio je konkurent Sarajevu za domaćinstvo Igara.

OLIMPIJSKA JAKNA. Juan Antonio Samaranch, kasnije predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora, ima posebne zasluge za sarajevsko olimpijsko domaćinstvo. Osim što se žestoko lobiralo u pokretu nesvrstanih zemalja, jer je Jugoslavija bila jedan od osnivača, može se reći da je spomenuti španjolski sportski dužnosnik bio ključna figura u borbi za organizaciju Olimpijade. Koju je kasnije i otvorio. I ostao veliki prijatelj Sarajeva do kraja svojeg života.

---

image

Duga olimpijska jakna koju je Antonio Samaranch nosio i na otvaranju Igara. Kad je, već teško bolestan, 2005. godine posljednji put došao u Sarajevo, skinuo ju je i ostavio muzeju

Tom Dubravec/Cropix
---

– Samaranch je posjetio Sarajevo i 1994. godine, dok je grad bio još mrcvaren i pod opsadom. Obišao je bio i zapaljenu Zetru. Njegov posljednji povratak u Šeher bio je 2005. godine. Već je bio teško bolestan, ali zamolio je sina da mu ispuni posljednju želju: stigao je u Sarajevo u istoj onoj dugoj zimskoj jakni u kojoj je 1984. godine otvorio Olimpijadu. Umro je četiri godine kasnije. Svukao ju je u Zetri i darovao je Muzeju. Obećavši da će Međunarodni olimpijski odbor donirati novac za obnovu Zetre. Dvadeset milijuna dolara. Zato Zetra danas s ponosom nosi Samaranchovo ime – tumači Eldin.

JUREK I BUREK. Slovenski alpski skijaš Jure Franko – od kojeg to nitko živ nije bio ni očekivao – donio je jedinu jugoslavensku medalju sa Zimskih olimpijskih igara. Osvojio je srebro u veleslalomu na Bjelašnici. Dok je puno poznatiji Bojan Križaj podbacio. Slično kao i Primož Ulaga, čijim se skijaškim skokovima do odličja nadala cijela zemlja. Rekordnih 80.000 ljudi skupilo se bilo pod velikom igmanskom skakaonicom nadajući se uzaludno Ulaginoj medalji. Pa su ga prozvali – Đulaga. Neki kažu i Fulaga.
---

image

Skije Jure Franka, osvajača srebrne medalje u veleslalomu...

Tom Dubravec/Cropix
---
---
image

... fotografija slovenskog skijaša koji je donio jedinu olimijsku medalju Jugoslaviji...

Tom Dubravec/Cropix
---
---
image

... i, uz skije, novinski članak posvećen srebrnom Franku

Tom Dubravec/Cropix
---

No iskrsnuo je čudesni Jure Franko! Kao i navijački transparent za pamćenje: “Volimo Jureka više od bureka!” Ljubav je ostala obostranom: Jure se tijekom krvavog rata angažirao, pomažući Sarajevu i dolazeći u grad pod opsadom više puta. Učio je djecu skijati! Jednom je tako donio i skije s vezovima na kojima je osvojio svoje olimpijsko srebro i donirao ih nesebično Olimpijskom muzeju.

– Ne treba ni pitati hoće li Jure Franko doći na obljetnicu, dolazi on uvijek, Jure je naš, nikada mu nećemo to zaboraviti!

BOB. Na Trebeviću je bila izgrađena suvremena staza za bob i sanjkanje. Za svega 15 mjeseci! I bila je gotova godinu i pol dana prije Igara. Čija je organizacija, prema projektima, stajala više od 140 milijuna dolara.

Dio za natjecanja u bobu bio je dug oko kilometar i pol, a sanjkaški nešto kraći. Staza je imala 13 zavoja i mnoge objekte, od kojih nijedan nije preživio rat.

U sarajevskom Muzeju ZOI ‘84. izložen je bob dvosjed.

POP I IKONE. Zanimljivo, galerist Lazar Vujić, rođeni Jajčanin, predložio je bio jugoslavenskom Olimpijskom odboru da se pozovu vodeći svjetski umjetnici koji bi svojim radovima uveličali Igre. Odazvali su se mnogi i tako je nastala izložba “Sport i umjetnost”, koja je obišla čitav svijet prije samih Olimpijskih igara: od New Yorka do Tokija. Radove su predali Piero Dorazio, Jean-Michel Folon, Henry Moore, Michelangelo Pistoletto, Gottfried Helnwein i drugi. Među njima i čuveni Andy Warhol, ikona pop-arta, čiji poster brzoga klizača i danas krasi sarajevski muzejski postav. U kolekciji su i radovi umjetnika iz BIH: Mersada Berbera, Boška Kućanskog, Marija Mikulića...
---

image

‘Brzi klizač’, originalni poster Andyja Warhola

Tom Dubravec/Cropix
---

– To su mi bili najljepši trenuci u životu. Ništa ljepše nisam mogao ni zamisliti...

Kaže tako i danas Enjo Hadžiomerspahić, naš prvi sugovornik, organizacijski direktor programa svečanog otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara.

– Sva vrata su mi se otvorila i sve što sam zamislio mogao sam i realizirati. Režiser umjetničkog programa bio je Aleksandar Jevđević, koreograf Slavko Pervan, kostimografkinja Vanja Popović, scenograf Kemal Hrustanović. Jedna izvanredna skupina stručnjaka i profesionalaca. Ahmed Karabegović bio je glavni tajnik Organizacijskog odbora.

Pamti Enver onu piramidu uz koju se Sanda Dubravčić popela da bi upalila olimpijski plamen. Usput su stajale platforme za plesne ansamble. Nastupili su baletni umjetnici iz cijele zemlje, odnosno iz svih narodnih kazališta.

– To je bio golem i kompleksan pothvat. Čitav koševski stadion bio je pozorišna platforma. Veliki plesni podij na čvrstim daskama. Imali smo ansamble sarajevskih srednjih škola. Divni ljubičasti kostimi, veličanstvena kostimografija. Bio je to uvod u dolazak olimpijskog plamena. A u bijelim kostimima nastupili su mladići, pitomci iz sarajevskih vojarni. Plesove naroda i narodnosti izvodile su folklorne skupine iz Bosne i Hercegovine.
---

image

Enver Hadžiomerspahi, šef ceremonija otvaranja i zatvaranja ZOI-ja u Sarajevu: ‘Divne godine ljepote života. Čudim se i danas kako smo uspjeli sve to napraviti. Sjene nije bilo...‘

Tom Dubravec/Cropix
---

Svi s kojima smo razgovarali, a skupilo ih se tridesetak kroz tih nekoliko sarajevskih dana, isticali su da su nebesa gotovo ugrozila Igre:

– Nema snijega! Propade nam Olimpijada dan prije otvaranja. A onda zasuo onu noć, nisam spavao nikako. Zameo! Pola metra, pa metar, metar i pol... Snijeg zatrpao Olimpijadu! Bio sam isprepadan i strahovao kako ćemo sutra održati svečanost otvaranja. Ali, nećete vjerovati, čitavo Sarajevo, sav narod čistio je koševski stadion cijelu noć. A sutra je sjalo sunce...

Enjo nije stigao pogledati nijedno olimpijsko nadmetanje. Tek kasnije, u reprizama. Imao je organizacijskog posla. Ipak, zatvaranje je bilo mala šala u usporedbi s otvaranjem Igara. I danas pogleda svečanost:

– Divne godine ljepote života. Čudim se i danas kako smo uspjeli sve to napraviti. Sjene nije bilo...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Tom Dubravec/Cropix

Iz Muzeja XlV. Zimskih olimpijskih igara u Mandića vili u Sarajevu

Tom Dubravec/Cropix

Enver Hadžiomerspahić, šef ceremonija otvaranja i zatvaranja ZOI ‘84., snimljen uz olimpijsku baklju

Tom Dubravec/Cropix

Enver Hadžiomerspahi, šef ceremonija otvaranja i zatvaranja ZOI-ja u Sarajevu: ‘Divne godine ljepote života. Čudim se i danas kako smo uspjeli sve to napraviti. Sjene nije bilo...‘

Tom Dubravec/Cropix

Iz Muzeja XlV. Zimskih olimpijskih igara u Mandića vili u Sarajevu

Tom Dubravec/Cropix

Duga olimpijska jakna koju je Antonio Samaranch nosio i na otvaranju Igara. Kad je, već teško bolestan, 2005. godine posljednji put došao u Sarajevo, skinuo ju je i ostavio muzeju

Tom Dubravec/Cropix

Iz Muzeja XlV. Zimskih olimpijskih igara u Mandića vili u Sarajevu

Tom Dubravec/Cropix

‘Brzi klizač’, originalni poster Andyja Warhola

Tom Dubravec/Cropix

Kroz Muzej ZOI ‘84. proveo nas je Eldin Hodžić, stručni suradnik za organizaciju događanja

Tom Dubravec/Cropix

Kolekcija poštanskih maraka na temu ZOI ‘84.

Tom Dubravec/Cropix

Olimpijska pahuljica na ulazu u Olimpijsko selo

Tom Dubravec/Cropix

Vitrina posvećena medijima koji su izvještavali s Olimpijskih igara u Sarajevu

Tom Dubravec/Cropix

Eldin Hodžić uz bob dvosjed izložen u muzeju

Tom Dubravec/Cropix

Iz Muzeja XlV. Zimskih olimpijskih igara u Mandića vili u Sarajevu

Tom Dubravec/Cropix

... i, uz skije, novinski članak posvećen srebrnom Franku

Tom Dubravec/Cropix

Zlatna medalja za pobjednike ZOI ‘84.

Tom Dubravec/Cropix

... fotografija slovenskog skijaša koji je donio jedinu olimijsku medalju Jugoslaviji...

Tom Dubravec/Cropix

Skije Jure Franka, osvajača srebrne medalje u veleslalomu...

Tom Dubravec/Cropix

Vitrina posvećena medijima koji su izvještavali s Olimpijskih igara u Sarajevu

Tom Dubravec/Cropix

Vilu na na Điđikovcu, odmah iznad gradskog središta i tržnice Markale, u kojoj se nalazi Muzej ZOI ‘84., još je 1903. godine podignula ugledna odvjetnička obitelj Nikole Mandića

Tom Dubravec/Cropix

Olimpijska pahuljica na sarajevskoj Ferhadiji
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/posljednji-put-je-vec-star-i-bolestan-dosao-odjeven-u-onu-dugu-olimpijsku-jaknu-skinuo-ju-je-i-ostavio-muzeju-1362897 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5c12d4c580778d8d66ce4bd7bae70c5b71699c10 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Posljednji+put+je%2C+ve%C4%87+star+i+bolestan%2C+do%C5%A1ao+odjeven+u+onu+dugu+olimpijsku+jaknu.+Skinuo+ju+je+i+ostavio+muzeju...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fposljednji-put-je-vec-star-i-bolestan-dosao-odjeven-u-onu-dugu-olimpijsku-jaknu-skinuo-ju-je-i-ostavio-muzeju-1362897 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fposljednji-put-je-vec-star-i-bolestan-dosao-odjeven-u-onu-dugu-olimpijsku-jaknu-skinuo-ju-je-i-ostavio-muzeju-1362897 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Muzej ZOI ‘84 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
RegijaMuzej ZOI ‘84

Posljednji put je, već star i bolestan, došao odjeven u onu dugu olimpijsku jaknu. Skinuo ju je i ostavio muzeju...

Piše Damir Tolj
10. veljače 2024. - 21:28

Olimpijski muzej smješten je u prekrasnoj sarajevskoj vili na Điđikovcu, koju je još 1903. godine podignula ugledna odvjetnička obitelj Nikole Mandića: odmah iznad gradskog središta i tržnice Markale. Morate ga obići... I uspeti se gore lijepim javnim stubištem. Pa dojmove kasnije sabirati u susjednoj mirnoj kavani s terasom koja pruža divan pogled na Šeher.

U Muzeju smo se sreli s Enverom Hadžiomerspahićem, uglednim sarajevskim kulturnjakom, čovjekom koji je, među ostalim, bio organizacijski direktor programa svečanog otvaranja i zatvaranja Zimskih olimpijskih igara, održanih prije točno 40 godina. Prije nego što nam Enjo ispriča kako je to bilo, čut ćete u kakvoj vezi su Olimpijski muzej i još jedan – koji će tek biti izgrađen:

– U onoj strašnoj noći, na samo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 17:54