StoryEditorOCM
Film & TVSramotni odaziv

Redatelju spektakla na komemoraciju došla šačica ljudi: Veljko to nije zaslužio!; ‘Bitka na Neretvi‘ bez gledatelja

Piše mozaik sd
13. travnja 2024. - 23:13

U gotovo praznom kinu Meeting Point u Sarajevu u subotu je upriličena komemoracija u čast Veljka Bulajića, jugoslavenskog filmskog redatelja crnogorskog porijekla i jednog od najvećih filmaša naših prostora, koji je preminuo 2. travnja u 97. godini u Zagrebu nakon kratke bolesti.

Bulajić će posebno ostati upamćen po filmu "Bitka na Neretvi", epskom spektaklu u kojem su glumila i neke od velikih holivudskih imena poput Orsona Wellesa. Ovaj film nominiran je i za Oscara za najbolji strani film, a do danas je ostao najskuplji jugoslovenski film.

Komemoraciju su organizirali Udruženje redateljica i redatelja Bosne i Hercegovine, Filmski centar Sarajevo i Meeting Point, piše Avaz.

image

Veljko Bulajić, važni redatelj bivše države bio je i veliki gospodin

Neja Markičević/Cropix

Tužno je bilo vidjeti gotovo potpuno praznu salu kina Meeting point u kojoj su se našli gotovo samo govornici. Tužno i na obraz najprije kulturnim radnicima, a onda i dužnosnicima, ministrima, premijerima, kantonalcima, federalcima, ali i građanima Sarajeva koji se nisu udostojili ispoštovati režisera koji je na filmskom platnu dokumentirao jedan od najvažnijih događaja u historiji BiH. Pored "Bitke na Neretvi", Bulajić je također režiser i "Sarajevskog atentata", filma o događaju koji je zapalio Europu i uveo je pakao Prvog svjetskog rata.

U sklopu komemoracije prikazana je i restaurirana verzija njegovog klasika "Bitka na Neretvi" iz 1969. godine, no film nije imao ko gledati.

image

Na zagrebačkoj komemoraciji bio je i bivši crnogorski predsjednik Milo Đukanović

Vedran Peteh/Cropix

Slična bruka dogodila se prije nekoliko mjeseci na komemoraciji povodom smrti velikog pjesnika Marka Vešovića, kojoj je u BKC-u prisustovala tek nekolicina osoba.

Na komemoraciji su govorili Jasmila Žbanić iz Udruženja redateljica i reditelja Bosne i Hercegovine te dekan Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu Faruk Lončarević.

image

Na komemoraciji je govorila redateljica Jasmila Žbanić

Gabriel Bouys/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:25