StoryEditorOCM
Regijazlatne ruke

Cijene rada majstora u BiH skočile su preko 50 posto, a jedan zanat uvjerljivo prednjači. Ali, postoji i veći problem

Piše mozaik sd
12. kolovoza 2023. - 10:01

Mjesecima poskupljuje gotovo sve pa nije neočekivano da poskupljuje i rad majstora. Tako je u Hrvatskoj, ali i u Bosni i Hercegovini.

Klix.ba provjerio je koliko su, u usporedbi s prošlom godinom, privatni majstori povećali cijene usluga.

Cijena usluga ličilaca doživjela je najmanji porast i u prosijeku se povećala za 25 posto. Ako je 2022. godine bojenje sobe koštalo 27-28 konvertibilnih maraka, sada ćete za platiti oko 40.

Zamjena instalacije kod električara lani je koštala oko 200-220 KM, a ove je godine porasla od 30 do 40 posto i sada zapada 300-320 KM.

image

Keramičari i njihove cijene mnoge građane bacaju na koljena (ilustracija)

Bozo Radic/cropix/Cropix

Cijena usluga keramičara doživjela je možda i najveći porast od 50 do 60 posto. Prošle godine je postavljanje keramike na jedan kvadratni metar površine koštalo 15 konvertibilnih maraka, dok je ove godine cijena porasla na 25 KM po metru.

Cijena usluge za posebno zahtjevne popravke vodoinstalacije porasla je u prosjeku kod većine vodoinstalatera za oko 30-50 posto. Ako ste prošle godine popravak platili 20 KM, ove godine može koštati i 40.

Poskupjele su i usluge građevinskih firmi. Iz kompanije Unigradnja d.o.o. su poručili da su cijene usluga u prosjeku porasle za 50 posto, ovisno o vrsti posla i usluge. Neki su doživjeli veća poskupljenja, neki manja.

image

I vodoinstalateri u Bih, a i šire, podigli su cijenu radova (ilustracija)

Duje Klarić/Cropix

Međutim, primarni problem je nedostatak radne snage. Iskusni majstori i zanatlije već godinama masovno napuštaju zemlju, što iz godine u godinu sve više otežava poslovanje građevinskim firmama, a poskupljenja sigurno ne olakšavaju poslovanje, piše Klix.ba.

Ne treba sumnjati da su slične cijene i poskupljenja i u Hrvatskoj, u kojoj također majstori odlaze tamo gdje im je bolje.

image

I BiH građevinari poskupjeli su oko 50 posto, a da stvar bue gora majstori odlaze u inozemstvo i nema ih na tržištu (ilustracija)

Ivo Ravlić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:15