stdClass Object ( [id] => 96191 [title] => ODLJEV MOZGOVA Ivan Đikić: Otiđite ako ne možete ovdje razvijati talent [alias] => odljev-mozgova-ivan-dikic-otidite-ako-ne-mozete-ovdje-razvijati-talent [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Znanstvenik je pri tome naveo primjer Bojana Žagrovića, vrlo uspješnog multidisciplinarnog znanstvenika koji je odlučio napustiti Split u kojemu je radio zadnje dvije godine, a gdje je privukao 450 tisuća eura za rad 7 znanstvenika u svojoj grupi

Istaknuti znanstvenik objašnjavao je kako je organiziran život u
stanicama i kako teče njihova međusobna komunikacija na
molekularnoj  razini, a ujedno je i učenicima 3. razreda Franjevačke
klasične gimnazije održao sat biologije. / Joško Ponoš / CROPIX
Sinjani su u sklopu programa Festivala znanosti prošlog tjedna u Franjevačkom samostanu imali priliku čuti predavanje pod nazivom „Znanost i mladi“ profesora dr. sc. Ivana Đikića, direktora Instituta za biokemiju i Centra izvrsnosti (CEF) Sveučilišta Goethe u Frankfurtu.

Na osobito popularan način ovaj je istaknuti znanstvenik objasnio kako je organiziran život u stotinama trilijuna naših stanica i kako teče njihova međusobna komunikacija na molekularnoj razini, zašto nastaju tumori i zašto stanice umiru, kolika je moć tzv. pametnih lijekova koji u borbi protiv tumora dobivaju bitke i ulijevaju optimizam.

Potom je učenicima 3. razreda Franjevačke klasične gimnazije održao sat biologije.

- Kada dođe do poremećaja u komunikaciji između proteina unutar stanica, nastaje bolest, a kada se ta komunikacija potpuno izgubi, nastupa smrt - istaknuo je prof. Đikić, otkrivajući da znanstvenici već 15-ak godina pokušavaju shvatiti kako faktor rasta uspijeva potaknuti tu komunikaciju i svako četiri tjedna obnoviti sve naše stanice kako bismo nastavili živjeti.

Treba znati da su tumorske stanice naše vlastite stanice koje su vrlo slične ostalim stanicama, ali su sposobne nekontrolirano se množiti. One metastaziraju prodirući u krvni sustav kojim se šire po cijelom tijelu, a širenje u drugim organima uzrokuje smrt. Naime, primarni tumor rijetko ubija pacijenta - smrt nastupa zbog metastaza.

Srećom, zahvaljujući znanosti i farmaceutskoj industriji danas imamo 20-ak “pametnih lijekova” koji uništavaju tumore prije nego se stignu evolucijski promijeniti.

Jedan od njih je trastuzumab, zahvaljujući kojemu je u posljednjih 12 godina petogodišnje preživljavanje posebne vrste raka dojke povećano sa 15 na 90 posto, što je golemi dar ženama koje sve češće obolijevaju u dobi između 30 i 40 godine, dakle u najaktivnijom životnoj dobi kada su najčešće roditelji i potrebne su svojoj djeci.

Postigli smo to da smrtonosnu dijagnozu sve češće pretvaramo u kroničnu bolest, kazao je dr. Đikić. Drugi primjer je imatinib, kojim se postiže gotovo 90-postotno izlječenje kronične mijeloične leukemije, a sve bolji rezultati postižu se i u liječenju tumora bubrega i debelog crijeva. To su samo neki od primjera koji svjedoče da liječenje raka ima zahtjevnu, ali i optimističnu budućnost. Tumori su teška bolest i sve što nam preostaje jest otkriti ih rano i potom na njih djelovati svim mogućim sredstvima koja su nam na raspolaganju - istakao je dr. Đikić.

Frankfurtski laboratorij

Govoreći o znanosti u Hrvatskoj, kazao je da ona ne može biti socijalna kategorija niti lojalni partner političkoj vlasti jer tako gubi razlog svog postojanja, te je istaknuo da mlade treba motivirati da uđu u svijet znanosti, te ih pozvao da stalno postavljaju pitanja i istražuju, a kako bi demistificirao život znanstvenika, prikazao im je film o svojem frankfurtskom laboratoriju.

- U njemu rade znanstvenici iz osam zemalja, različitih specijalnosti i životnih sudbina, i to bez preporuke roditelja i njihovih veza, što im nije prepreka u kreativnom promišljanju i znanstvenim otkrićima koja se objavljuju u najuglednijim znanstvenim časopisima - otkrio je dr. Đikić.

Ovaj laboratorij radi na samo stotinjak četvornih metara usred Franfurta, sa savršenim pogledom na grad i kreativnim prostorom koji nije sterilni laboratorijski jer su ga uredili umjetnici.

U njemu se rađaju nove ideje, sukobljavaju mišljenja i ide naprijed. Zagrepčanka Koraljka Husnjak otkrila je važni receptor na čistaču stanica od štetnih nakupina, Doris Popović, mlada studentica koja je tijekom rata napustila Bosnu i samostalno završila studij molekularne biologije u Zagrebu, došla je u laboratorij javljajući se svojim idejama i razmišljanjima na mail prof. Đikića, a jedno takvo noćno dopisivanje o znanstvenom problemu s Yohnatanom iz Etiopije ekspresno mu je otvorilo radno mjesto. Tu je i Nicola, liječnik iz Italije koji se u laboratoriju zaljubio u Magdu, izvrsnu mladu znanstvenicu iz Krakova, koja je otkrila mehanizam obnavljanja stanica oštećenih UV zrakama, o čemu je prije diplomiranja objavila članak u “Scienceu”. Sada Magda i Nicola rade na zajedničkom znanstvenom projektu istraživanja procesa starenja.

Odlazak znanstvenika

Imajući na umu koliko bi dobra laboratorij takvog kalibra donio Hrvatskoj da se nalazi u njoj, postavlja se logično pitanje, zbog čega ga nemamo...

- Za postizanje te pozitivne energije ne treba mnogo novca kao što mnogi misle, jer smo s malim novčanim ulaganjima uspjeli napraviti paralelni laboratorij i u splitskom MedILS-u zahvaljujući trudu prof. Janoša Terzića, koji se pokazao izvrsnim mentorom.

No, novac ne jamči uspjeh u znanosti, nego su potrebni kritična masa znanstvenika i kreativni ambijent. Na žalost, zbog nerazumijevanja s vodstvom u MedILS-u i šlampavosti u organizaciji instituta, Bojan Žagrović, vrlo uspješni računarni biolog, matematičar, biofizičar i kemičar, ukratko multidisciplinarni znanstvenik koji je proglašen jednom od 20 budućih zvijezda u svjetskoj znanosti, odlučio je napustiti Split u kojemu je radio zadnje dvije godine.

Privukao je u Split značajna financijska sredstva u iznosu od 450 tisuća eura za rad 7 znanstvenika u svojoj grupi. Medutim, sada su svi ti ljudi otišli raditi u Beč, gdje im nije primarno nuđen novac, nego izvrsni uvjeti za rad - ispričao je prof. Đikić.

O neophodnosti zadržavanja Bojana Žagrovića u Hrvatskoj obavijestio je sve nadležne u Institutu, gradu i Vladi, no ni s jedne od tih adresa nije dobio adekvatan odgovor. Ipak, smatra da Hrvatska ima svoju šansu razvijati znanost, jer ima iznadprosječnu talentiranost mladih, ali tim talentima treba omogućiti da se razviju, a ako vide da u ovoj zemlji ne mogu razviti svoje talente, neka odu u inozemstvo - poručuje dr. Đikić.

Nisam mogao učiti napamet

Iako je studij na Medicinskom fakutetu u Zagrebu završio prosjekom 5.0, pa bi ga neki mogli proglasiti i štreberom, prof. Đikić je priznao kako mu tijekom školovanja nije baš sve išlo jednako dobro.

- Problem mi je bio zapamtiti pjesmicu napamet, dvije kitice bi još i upamtio, ali treća je bila problem - priznaje ovaj znanstvenik koji je rano shvatio da mu ne leži reproduciranje tuđeg znanja i da ga više privlači otkrivanje nečega što još nitko nije dokučio.

Djeca moraju prihvatiti da u svemu ne moraju biti izvrsni, kaže, ali moraju osjetiti što im najbolje ide i u tome dati svoj maksimum. Na koncu im je poručio: Nemojte nikada prestati sanjati, jer život je pred vama.

 

Nikada nije prerano

 U laboratoriju su česti gosti djeca pa je tako moj sin Lovro (3) ‘kontrolirao’ postavljanje nekih uređaja, a potom je doveo i cijelu ekipu svojih prijatelja kojima su znanstvenici pokazali kako bakterije izgledaju pod mikroskopom, a nakon svega smo organizirali i službeni program pod sloganom “nikada nije prerano”, u kojemu djeca iz vrtića dolaze u laboratorij raditi njima primjerene eksperimente, kazao je dr. Đikić.

Postoji i visoka svijest o ravnopravnosti partnerskih odnosa, pa tamošnje znanstvenice unatoč trudnoći i majčinstvu ne prekidaju karijeru, naprotiv, za sve to vrijeme napreduju poput Christine i Danijele koje su u tom razdoblju života otkrile mehanizam kontrole putovanja receptora unutar stanice i objavile dva članka u najboljim časopisima.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Znanstvenik je pri tome naveo primjer Bojana Žagrovića, vrlo uspješnog multidisciplinarnog znanstvenika koji je odlučio napustiti Split u kojemu je radio zadnje dvije godine, a gdje je privukao 450 tisuća eura za rad 7 znanstvenika u svojoj grupi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ugledni znanstvenik prošlog je tjedna u sinju održao predavanje pod nazivom “znanost i mladi” te poručio domaćim znanstvenicima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-04-19 16:44:09 [created_by] => 30 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-04-20 09:11:03 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-04-19 17:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6905 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/04/19/Novosti/IVAN_DJIKIC5-130410.1.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x410" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15195992 Threads: 2 Questions: 3169122409 Slow queries: 7096710 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235334860 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/odljev-mozgova-ivan-dikic-otidite-ako-ne-mozete-ovdje-razvijati-talent-96191 [printLink] => /vijesti/hrvatska/odljev-mozgova-ivan-dikic-otidite-ako-ne-mozete-ovdje-razvijati-talent-96191?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 227927 [name] => ivanđikić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivandikic [link] => /tag/ivandikic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Znanstvenik je pri tome naveo primjer Bojana Žagrovića, vrlo uspješnog multidisciplinarnog znanstvenika koji je odlučio napustiti Split u kojemu je radio zadnje dvije godine, a gdje je privukao 450 tisuća eura za rad 7 znanstvenika u svojoj grupi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ugledni znanstvenik prošlog je tjedna u sinju održao predavanje pod nazivom “znanost i mladi” te poručio domaćim znanstvenicima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ODLJEV MOZGOVA Ivan Đikić: Otiđite ako ne možete ovdje razvijati talent [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-06-17-27-30 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/04/19/Novosti/IVAN_DJIKIC5-130410.1.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/04/19/Novosti/IVAN_DJIKIC5-130410.1.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Znanstvenik je pri tome naveo primjer Bojana Žagrovića, vrlo uspješnog multidisciplinarnog znanstvenika koji je odlučio napustiti Split u kojemu je radio zadnje dvije godine, a gdje je privukao 450 tisuća eura za rad 7 znanstvenika u svojoj grupi

Istaknuti znanstvenik objašnjavao je kako je organiziran život u
stanicama i kako teče njihova međusobna komunikacija na
molekularnoj  razini, a ujedno je i učenicima 3. razreda Franjevačke
klasične gimnazije održao sat biologije. / Joško Ponoš / CROPIX
Sinjani su u sklopu programa Festivala znanosti prošlog tjedna u Franjevačkom samostanu imali priliku čuti predavanje pod nazivom „Znanost i mladi“ profesora dr. sc. Ivana Đikića, direktora Instituta za biokemiju i Centra izvrsnosti (CEF) Sveučilišta Goethe u Frankfurtu.

Na osobito popularan način ovaj je istaknuti znanstvenik objasnio kako je organiziran život u stotinama trilijuna naših stanica i kako teče njihova međusobna komunikacija na molekularnoj razini, zašto nastaju tumori i zašto stanice umiru, kolika je moć tzv. pametnih lijekova koji u borbi protiv tumora dobivaju bitke i ulijevaju optimizam.

Potom je učenicima 3. razreda Franjevačke klasične gimnazije održao sat biologije.

- Kada dođe do poremećaja u komunikaciji između proteina unutar stanica, nastaje bolest, a kada se ta komunikacija potpuno izgubi, nastupa smrt - istaknuo je prof. Đikić, otkrivajući da znanstvenici već 15-ak godina pokušavaju shvatiti kako faktor rasta uspijeva potaknuti tu komunikaciju i svako četiri tjedna obnoviti sve naše stanice kako bismo nastavili živjeti.

Treba znati da su tumorske stanice naše vlastite stanice koje su vrlo slične ostalim stanicama, ali su sposobne nekontrolirano se množiti. One metastaziraju prodirući u krvni sustav kojim se šire po cijelom tijelu, a širenje u drugim organima uzrokuje smrt. Naime, primarni tumor rijetko ubija pacijenta - smrt nastupa zbog metastaza.

Srećom, zahvaljujući znanosti i farmaceutskoj industriji danas imamo 20-ak “pametnih lijekova” koji uništavaju tumore prije nego se stignu evolucijski promijeniti.

Jedan od njih je trastuzumab, zahvaljujući kojemu je u posljednjih 12 godina petogodišnje preživljavanje posebne vrste raka dojke povećano sa 15 na 90 posto, što je golemi dar ženama koje sve češće obolijevaju u dobi između 30 i 40 godine, dakle u najaktivnijom životnoj dobi kada su najčešće roditelji i potrebne su svojoj djeci.

Postigli smo to da smrtonosnu dijagnozu sve češće pretvaramo u kroničnu bolest, kazao je dr. Đikić. Drugi primjer je imatinib, kojim se postiže gotovo 90-postotno izlječenje kronične mijeloične leukemije, a sve bolji rezultati postižu se i u liječenju tumora bubrega i debelog crijeva. To su samo neki od primjera koji svjedoče da liječenje raka ima zahtjevnu, ali i optimističnu budućnost. Tumori su teška bolest i sve što nam preostaje jest otkriti ih rano i potom na njih djelovati svim mogućim sredstvima koja su nam na raspolaganju - istakao je dr. Đikić.

Frankfurtski laboratorij

Govoreći o znanosti u Hrvatskoj, kazao je da ona ne može biti socijalna kategorija niti lojalni partner političkoj vlasti jer tako gubi razlog svog postojanja, te je istaknuo da mlade treba motivirati da uđu u svijet znanosti, te ih pozvao da stalno postavljaju pitanja i istražuju, a kako bi demistificirao život znanstvenika, prikazao im je film o svojem frankfurtskom laboratoriju.

- U njemu rade znanstvenici iz osam zemalja, različitih specijalnosti i životnih sudbina, i to bez preporuke roditelja i njihovih veza, što im nije prepreka u kreativnom promišljanju i znanstvenim otkrićima koja se objavljuju u najuglednijim znanstvenim časopisima - otkrio je dr. Đikić.

Ovaj laboratorij radi na samo stotinjak četvornih metara usred Franfurta, sa savršenim pogledom na grad i kreativnim prostorom koji nije sterilni laboratorijski jer su ga uredili umjetnici.

U njemu se rađaju nove ideje, sukobljavaju mišljenja i ide naprijed. Zagrepčanka Koraljka Husnjak otkrila je važni receptor na čistaču stanica od štetnih nakupina, Doris Popović, mlada studentica koja je tijekom rata napustila Bosnu i samostalno završila studij molekularne biologije u Zagrebu, došla je u laboratorij javljajući se svojim idejama i razmišljanjima na mail prof. Đikića, a jedno takvo noćno dopisivanje o znanstvenom problemu s Yohnatanom iz Etiopije ekspresno mu je otvorilo radno mjesto. Tu je i Nicola, liječnik iz Italije koji se u laboratoriju zaljubio u Magdu, izvrsnu mladu znanstvenicu iz Krakova, koja je otkrila mehanizam obnavljanja stanica oštećenih UV zrakama, o čemu je prije diplomiranja objavila članak u “Scienceu”. Sada Magda i Nicola rade na zajedničkom znanstvenom projektu istraživanja procesa starenja.

Odlazak znanstvenika

Imajući na umu koliko bi dobra laboratorij takvog kalibra donio Hrvatskoj da se nalazi u njoj, postavlja se logično pitanje, zbog čega ga nemamo...

- Za postizanje te pozitivne energije ne treba mnogo novca kao što mnogi misle, jer smo s malim novčanim ulaganjima uspjeli napraviti paralelni laboratorij i u splitskom MedILS-u zahvaljujući trudu prof. Janoša Terzića, koji se pokazao izvrsnim mentorom.

No, novac ne jamči uspjeh u znanosti, nego su potrebni kritična masa znanstvenika i kreativni ambijent. Na žalost, zbog nerazumijevanja s vodstvom u MedILS-u i šlampavosti u organizaciji instituta, Bojan Žagrović, vrlo uspješni računarni biolog, matematičar, biofizičar i kemičar, ukratko multidisciplinarni znanstvenik koji je proglašen jednom od 20 budućih zvijezda u svjetskoj znanosti, odlučio je napustiti Split u kojemu je radio zadnje dvije godine.

Privukao je u Split značajna financijska sredstva u iznosu od 450 tisuća eura za rad 7 znanstvenika u svojoj grupi. Medutim, sada su svi ti ljudi otišli raditi u Beč, gdje im nije primarno nuđen novac, nego izvrsni uvjeti za rad - ispričao je prof. Đikić.

O neophodnosti zadržavanja Bojana Žagrovića u Hrvatskoj obavijestio je sve nadležne u Institutu, gradu i Vladi, no ni s jedne od tih adresa nije dobio adekvatan odgovor. Ipak, smatra da Hrvatska ima svoju šansu razvijati znanost, jer ima iznadprosječnu talentiranost mladih, ali tim talentima treba omogućiti da se razviju, a ako vide da u ovoj zemlji ne mogu razviti svoje talente, neka odu u inozemstvo - poručuje dr. Đikić.

Nisam mogao učiti napamet

Iako je studij na Medicinskom fakutetu u Zagrebu završio prosjekom 5.0, pa bi ga neki mogli proglasiti i štreberom, prof. Đikić je priznao kako mu tijekom školovanja nije baš sve išlo jednako dobro.

- Problem mi je bio zapamtiti pjesmicu napamet, dvije kitice bi još i upamtio, ali treća je bila problem - priznaje ovaj znanstvenik koji je rano shvatio da mu ne leži reproduciranje tuđeg znanja i da ga više privlači otkrivanje nečega što još nitko nije dokučio.

Djeca moraju prihvatiti da u svemu ne moraju biti izvrsni, kaže, ali moraju osjetiti što im najbolje ide i u tome dati svoj maksimum. Na koncu im je poručio: Nemojte nikada prestati sanjati, jer život je pred vama.

 

Nikada nije prerano

 U laboratoriju su česti gosti djeca pa je tako moj sin Lovro (3) ‘kontrolirao’ postavljanje nekih uređaja, a potom je doveo i cijelu ekipu svojih prijatelja kojima su znanstvenici pokazali kako bakterije izgledaju pod mikroskopom, a nakon svega smo organizirali i službeni program pod sloganom “nikada nije prerano”, u kojemu djeca iz vrtića dolaze u laboratorij raditi njima primjerene eksperimente, kazao je dr. Đikić.

Postoji i visoka svijest o ravnopravnosti partnerskih odnosa, pa tamošnje znanstvenice unatoč trudnoći i majčinstvu ne prekidaju karijeru, naprotiv, za sve to vrijeme napreduju poput Christine i Danijele koje su u tom razdoblju života otkrile mehanizam kontrole putovanja receptora unutar stanice i objavile dva članka u najboljim časopisima.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/odljev-mozgova-ivan-dikic-otidite-ako-ne-mozete-ovdje-razvijati-talent-96191 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=48303d9dfe0bbfdb6e576eb0536cf5e81148654f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=ODLJEV+MOZGOVA+Ivan+%C4%90iki%C4%87%3A+Oti%C4%91ite+ako+ne+mo%C5%BEete+ovdje+razvijati+talent&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fodljev-mozgova-ivan-dikic-otidite-ako-ne-mozete-ovdje-razvijati-talent-96191 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fodljev-mozgova-ivan-dikic-otidite-ako-ne-mozete-ovdje-razvijati-talent-96191 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Znanstvenik je pri tome naveo primjer Bojana Žagrovića, vrlo uspješnog multidisciplinarnog znanstvenika koji je odlučio napustiti Split u kojemu je radio zadnje dvije godine, a gdje je privukao 450 tisuća eura za rad 7 znanstvenika u svojoj grupi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ugledni znanstvenik prošlog je tjedna u sinju održao predavanje pod nazivom “znanost i mladi” te poručio domaćim znanstvenicima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaugledni znanstvenik prošlog je tjedna u sinju održao predavanje pod nazivom “znanost i mladi” te poručio domaćim znanstvenicima

ODLJEV MOZGOVA Ivan Đikić: Otiđite ako ne možete ovdje razvijati talent

Piše PSD.
19. travnja 2010. - 19:44
Znanstvenik je pri tome naveo primjer Bojana Žagrovića, vrlo uspješnog multidisciplinarnog znanstvenika koji je odlučio napustiti Split u kojemu je radio zadnje dvije godine, a gdje je privukao 450 tisuća eura za rad 7 znanstvenika u svojoj grupi

Istaknuti znanstvenik objašnjavao je kako je organiziran život u
stanicama i kako teče njihova međusobna komunikacija na
molekularnoj  razini, a ujedno je i učenicima 3. razreda Franjevačke
klasične gimnazije održao sat biologije. / Joško Ponoš / CROPIX
Sinjani su u sklopu programa Festivala znanosti prošlog tjedna u Franjevačkom samostanu imali p...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 08:17