stdClass Object ( [id] => 194467 [title] => Ivan Đikić: Samo bi vrhunski profesori na fakultetima smjeli raditi nakon 65. godine [alias] => ivan-dikic-samo-bi-vrhunski-profesori-na-fakultetima-smjeli-raditi-nakon-65-godine [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Naš poznati znanstvenik prof. dr. sc. Ivan Đikić, član Povjerenstva za dodjelu priznanja na Splitskom sveučilištu, ovih je dana nazočio dodjeli počasnog doktorata prof. dr. sc. Aaronu Ciechanoveru, liječniku koji se od rane mladosti bavi istraživačkim radom na Israel Institute of Technology u Haifi i koji je za otkriće načina na koje se razgrađuju bjelančevine, posebice ubikvitin, dobio Nobelovu nagradu 2004. godine.

S obzirom na to da prof. Đikić surađuje s najistaknutijim znanstvenicima diljem svijeta i dobro je upućen u to koliko ulaganje u znanje može pomoći razvoju čovječanstva, njegova razmišljanja o ovoj temi itekako su zanimljiva, osobito kad znamo da godinama u sklopu brojnih znanstvenih projekata i predavanja prenosi svoje znanje, iskustvo i metode znanstvenog rada studentima u Hrvatskoj.

Ekonomisti su izračunali da povećanje ulaganja u znanost od 0,1 posto dovodi do povećanja BDP-a za 1,4 posto u 10 godina, dakle, povrat novca 14 je puta veći od uloženog. Kako to komentirate?
− Takvi podaci ovise o okolnostima ulaganja u znanost koja moraju biti odgovorna i zasnovana su na strateškim ciljevima. Potrebno je znati zašto i koliko se u nekoga ulaže. Kod nas još uvijek nije jasno definirano u kakvu ćemo znanost ulagati. Čak mislim da se u Hrvatskoj i previše ulaže u znanost s obzirom na slabe rezultate. Da se razumijemo, apsolutno podržavam povećanje ulaganja, ali prije toga treba napraviti jasne kriterije, donijeti ozbiljan zakon o znanosti i visokom obrazovanju, osmisliti ozbiljna strateška ulaganja, jer sadašnji je zakon rupa bez dna i koliko god ulagali, nećemo dobiti rezultat. To je razlog zbog kojeg uvodna statistika i izračun koji navode ekonomisti za Hrvatsku ne vrijedi. Mi jednostavno nismo sazreli za gospodarski napredak zasnovan na znanstvenim dostignućima, nego se samo razmišlja o povećanju vlastitih plaća i beneficija. U Hrvatskoj je cijeli sustav izgrađen na nepostojanju evaluacije, podrazumijeva se doživotna promocija, zajamčeno napredovanje, što su zapravo arhaizmi iz doba nerazvijene Europe i to više ne funkcionira. U modernoj je Europi nezamislivo da netko može ostati na svome položaju 30 godina i imati stalnu plaću a da ga se ne evaluira svakih pet godina i da ga se ne može maknuti ili otpustiti ako nije bio dovoljno dobar. U Njemačkoj, kao i u drugim zemljama gdje je znanost ozbiljna, kreativnost znanstvenika provjerava se svakih pet godina i to je najnormalnije.

Što mislite o zadržavanju na fakultetu profesora koji su stekli pravo na mirovinu i primaju punu plaću za posao koji se baš ne bi mogao nazvati kreativnim?
− Pravila trebaju biti jasna. Nedopustivo je da fakulteti masovno produljuju dobnu granicu za 80 do 90 posto profesora nakon njihove 65. godine. U pravilu bi samo najkvalitetniji, manje od 15 posto profesora, trebali dobiti tu šansu. I oni tada ne bi smjeli primati sve beneficije iz državnog proračuna, nego zbog svoje izvrsnosti mogu privući sredstva iz privatnih izvora ili drugih zaklada te na taj način financirati sebe i svoje projekte.

Kako komentirate sve češća otkrića prepisivanja znanstvenih radova u Hrvatskoj, što prolazi bez ozbiljnijih društvenih i zakonskih sankcija? Počinitelje takvih kaznenih djela obično se diskretno ukloni s pozicije uz obrazloženje da su se “ umorili i prešli na drugo mjesto”, pa čak ima i slučajeva da ih se brani jer prepisani radovi i falsificirane diplome koje nisu rezultat položenih ispita “nisu nešto tako strašno jer to rade i drugi” ili je “ustaljena praksa”!? Kako se u Europi sankcioniraju takve situacije?

− U Njemačkoj postoji nulta tolerancija na bilo kakvo plagiranje u znanstvenoj zajednici. Kad se prije dvije godine otkrilo da je velik dio doktorata ministra obrane Karl-Theodora zu Guttenberga plagijat, Sveučilište u Bayreuthu oduzelo mu je titulu doktora pravnih znanosti. Morao je napustiti svoje mjesto u ministarstvu i u znanosti i poslan je u SAD. Sada se to dogodilo ministrici obrazovanja Annetti Schavan, koja je imala odlične rezultate u znanosti i bila je izvrsna ministrica, čak se smatrala jednom od najboljih. Ona je, naime, u svojoj doktorskoj radnji obranjenoj prije 30-ak godina pisala tako da nije adekvatno citirala izvore i sveučilišna je zajednica zaključila da je to prema današnjim kriterijima nedopustivo. Dakle, nije bila riječ o prepisivanju, a ministrica se branila da je način na koji je ona u to vrijeme radila bio praksa unutar njezine struke. No, takav argument nije prihvaćen i njezino matično sveučilište u Düsseldorfu oduzelo joj je doktorsku titulu. Ona je smatrala da zbog toga kao ministrica ne može više raditi svoj posao s jednakim autoritetom i jednako uspješno, te se odmah povukla s dužnosti i dala ostavku. To nije učinila samo zato što se vodila vlastitim stavom, nego i zbog snažnog pritiska znanstvene zajednice koja od političara traži apsolutno čiste ruke. Zato Njemačka i jest uređena zemlja koja poštuje svijest o potrebi veće odgovornosti znanstvenika i političara.

Kako mlade motivirati za učenje kad oko sebe vide mnoge svoje vršnjake kojima su roditelji omogućili lagodan život bez škole, bez rada i odricanja i koji sebi dopuštaju bahato ponašanje? Mnogi se upisuju na fakultete bez velikog promišljanja pa studiraju godinama, neki i 20, što je u razvijenim zemljama nezamislivo, ali i vrlo skupo. Sve je manji interes za težak studij medicine, pa danas imamo manjak liječnika, ne samo u Hrvatskoj, a istodobno oni koje imamo odlaze u inozemstvo. Što učiniti?
− Mlade ljude treba uvjeriti da je učenje i studiranje najviše što im roditelji mogu dati i pomoći im da shvate da mogu raditi i živjeti kvalitetno, pošteno i biti sretni. Oni moraju naučiti da nema koristi od “brzih” zanimanja i brze velike zarade i da su mnogi koji trče za materijalnim bogatstvima zapravo vrlo nesretni jer su njihovi životi obično prazni. Bolje je mlade motivirati da rade posao koji je cijenjen u društvu, u kojem će imati osjećaj da ljudima pomažu, kao što je to slučaj u medicini, da otkrivaju nešto nepoznato, da pošteno napreduju razvijajući postupno svoje sposobnosti, i da nastoje izgraditi kriterije o tome što je dobro, jer to u pravilu pruža trajno zadovoljstvo. Uzmite primjer Billa Gatesa, milijardera koji je došao do zaključka da sav taj stečeni novac nije smisao njegova života i odlučio ga je darovati Africi, kojoj nitko ništa ne daje, a potrebno joj je svega. I brojni drugi primjeri svjedoče da materijalna sredstva nisu sama sebi smisao ni razlog za zadovoljstvo.

Vaša suradnja s Medicinskim fakultetom u Splitu u stalnom je usponu. Kako vidite budućnost znanosti u Splitu?
− Budućnost medicine u Splitu sada je na prekretnici, osim odlične baze za edukaciju, potrebno je odlučiti se za jedan ili dva centra izvrsnosti po kojima će Split biti prepoznat u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Hoće li to biti onkologija, kardiologija ili nešto treće, nije važno, važno je donijeti stratešku odluku koju će podržavati fakultetsko vijeće te u idućih 10 godina treba uložiti puno više da bi bili kompetitivni. To je ono što se očekuje od znanstvenih centara u Europskoj zajednici. Riječ je o velikom novcu, a za ilustraciju uzmite podatak da će se samo u Njemačkoj u idućih 10 godina uložiti 1,9 milijardi eura u programe izvrsnosti za podršku pojedinim sveučilištima.

Vjerujete li da će se u Hrvatskoj ulaskom u Europsku uniju, koji očekujemo 1. srpnja, dogoditi pozitivne promjene?

− Za Hrvatsku će ulazak u EU biti golem korak naprijed, osobito za znanstvenike i studente. Suradnja će ojačati i lakše će se dobivati kvalitetni projekti.

Kad je riječ o suradnji, traže li naši političari od vas savjete i mišljenje s obzirom na status koji uživate u europskoj i svjetskoj znanosti?
− Iz Hrvatske dobivam puno upita od sveučilišta, ministarstava i Vlade i uvijek sam spreman dati stručan savjet, ali, na žalost, vrlo su me rijetko poslušali, posebice kad sam upozoravao na netransparentno trošenje novca građana u loše projekte. U pravilu se slažu s mojim sugestijama, ali uvijek se pojavi neki “zbog” ili “ali”, zbog čega se to ne može provesti. Šteta.

U Splitu je zahvaljujući vašim vezama gostovalo nekoliko dobitnika Nobelove nagrade, a dolazit će i drugi. O kakvom je projektu riječ?
− To je projekt NobelST, koji je prihvatio Grad Split koji i financira boravak nobelovaca, a oni se obvezuju održati jedno javno predavanje i biti na ručku s desetak splitskih studenata, s kojima obično razmjenjuju informacije i ostvaruju suradnju. Boravak znanstvenika uključuje i razgledanje grada, što je svakako motivirajuće i za njih i za studente s kojima se druže.

Možete li otkriti tko je sljedeći gost nobelovac?
− Početkom ožujka u goste nam dolazi Ada Yonath iz Izraela, dobitnica Nobelove nagrade 2009. godine za otkriće strukture ribosoma. Glavna tema bit će ribosomi, organele u našim stanicama i djelovanje antibiotika na bakterijske ribosome. Govorit će i o razlozima zbog kojih bakterije razvijaju otpornost na antibiotike, kako mi sami pridonosimo tome i što bismo trebali činiti da se prekine taj opasan trend.

Godinu 2013. pamtit ćete po brojnim nagradama i priznanjima kakvima se malo koji znanstvenik može pohvaliti u toj vremenskoj jedinici. Među ostalim, dobitnik ste najprestižnije znanstvene nagrade ”Gottfried Wilhelm Leibniz” za 2013. godinu. Što vam znači ta nagrada?
− U mjesecima koji dolaze primit ću tri nagrade, i to u ožujku nagradu “Leibnitz” u Berlinu, “William Rose” u Bostonu u travnju, te nagradu za medicinu “Ernst Jung” u svibnju u Hamburgu. Te nagrade doživljavam kao veliko priznanje za dugotrajni rad mene i mojeg laboratorija i jako sam uzbuđen zbog toga. No, istodobno moram priznati da mi sve te ceremonije znače veliki napor i želim se što prije vratiti u laboratorij, gdje ću imati više svojeg vremena i mira.

javorka Luetić snimio jakov prkić/cropix




[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => definiranje pravila [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-02-20 18:18:44 [created_by] => 32 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-02-21 08:40:46 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-02-20 22:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8049 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/02/20/Panorama/IVAN_DJIKIC19-250711[1].jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x449" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4435094 Threads: 8 Questions: 141890802 Slow queries: 60355 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4233358 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/ivan-dikic-samo-bi-vrhunski-profesori-na-fakultetima-smjeli-raditi-nakon-65-godine-194467 [printLink] => /mozaik/zivot/ivan-dikic-samo-bi-vrhunski-profesori-na-fakultetima-smjeli-raditi-nakon-65-godine-194467?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 227927 [name] => ivanđikić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivandikic [link] => /tag/ivandikic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => definiranje pravila [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ivan Đikić: Samo bi vrhunski profesori na fakultetima smjeli raditi nakon 65. godine [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-10-26-16-32 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/02/20/Panorama/IVAN_DJIKIC19-250711[1].jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/02/20/Panorama/IVAN_DJIKIC19-250711[1].jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Naš poznati znanstvenik prof. dr. sc. Ivan Đikić, član Povjerenstva za dodjelu priznanja na Splitskom sveučilištu, ovih je dana nazočio dodjeli počasnog doktorata prof. dr. sc. Aaronu Ciechanoveru, liječniku koji se od rane mladosti bavi istraživačkim radom na Israel Institute of Technology u Haifi i koji je za otkriće načina na koje se razgrađuju bjelančevine, posebice ubikvitin, dobio Nobelovu nagradu 2004. godine.

S obzirom na to da prof. Đikić surađuje s najistaknutijim znanstvenicima diljem svijeta i dobro je upućen u to koliko ulaganje u znanje može pomoći razvoju čovječanstva, njegova razmišljanja o ovoj temi itekako su zanimljiva, osobito kad znamo da godinama u sklopu brojnih znanstvenih projekata i predavanja prenosi svoje znanje, iskustvo i metode znanstvenog rada studentima u Hrvatskoj.

Ekonomisti su izračunali da povećanje ulaganja u znanost od 0,1 posto dovodi do povećanja BDP-a za 1,4 posto u 10 godina, dakle, povrat novca 14 je puta veći od uloženog. Kako to komentirate?
− Takvi podaci ovise o okolnostima ulaganja u znanost koja moraju biti odgovorna i zasnovana su na strateškim ciljevima. Potrebno je znati zašto i koliko se u nekoga ulaže. Kod nas još uvijek nije jasno definirano u kakvu ćemo znanost ulagati. Čak mislim da se u Hrvatskoj i previše ulaže u znanost s obzirom na slabe rezultate. Da se razumijemo, apsolutno podržavam povećanje ulaganja, ali prije toga treba napraviti jasne kriterije, donijeti ozbiljan zakon o znanosti i visokom obrazovanju, osmisliti ozbiljna strateška ulaganja, jer sadašnji je zakon rupa bez dna i koliko god ulagali, nećemo dobiti rezultat. To je razlog zbog kojeg uvodna statistika i izračun koji navode ekonomisti za Hrvatsku ne vrijedi. Mi jednostavno nismo sazreli za gospodarski napredak zasnovan na znanstvenim dostignućima, nego se samo razmišlja o povećanju vlastitih plaća i beneficija. U Hrvatskoj je cijeli sustav izgrađen na nepostojanju evaluacije, podrazumijeva se doživotna promocija, zajamčeno napredovanje, što su zapravo arhaizmi iz doba nerazvijene Europe i to više ne funkcionira. U modernoj je Europi nezamislivo da netko može ostati na svome položaju 30 godina i imati stalnu plaću a da ga se ne evaluira svakih pet godina i da ga se ne može maknuti ili otpustiti ako nije bio dovoljno dobar. U Njemačkoj, kao i u drugim zemljama gdje je znanost ozbiljna, kreativnost znanstvenika provjerava se svakih pet godina i to je najnormalnije.

Što mislite o zadržavanju na fakultetu profesora koji su stekli pravo na mirovinu i primaju punu plaću za posao koji se baš ne bi mogao nazvati kreativnim?
− Pravila trebaju biti jasna. Nedopustivo je da fakulteti masovno produljuju dobnu granicu za 80 do 90 posto profesora nakon njihove 65. godine. U pravilu bi samo najkvalitetniji, manje od 15 posto profesora, trebali dobiti tu šansu. I oni tada ne bi smjeli primati sve beneficije iz državnog proračuna, nego zbog svoje izvrsnosti mogu privući sredstva iz privatnih izvora ili drugih zaklada te na taj način financirati sebe i svoje projekte.

Kako komentirate sve češća otkrića prepisivanja znanstvenih radova u Hrvatskoj, što prolazi bez ozbiljnijih društvenih i zakonskih sankcija? Počinitelje takvih kaznenih djela obično se diskretno ukloni s pozicije uz obrazloženje da su se “ umorili i prešli na drugo mjesto”, pa čak ima i slučajeva da ih se brani jer prepisani radovi i falsificirane diplome koje nisu rezultat položenih ispita “nisu nešto tako strašno jer to rade i drugi” ili je “ustaljena praksa”!? Kako se u Europi sankcioniraju takve situacije?

− U Njemačkoj postoji nulta tolerancija na bilo kakvo plagiranje u znanstvenoj zajednici. Kad se prije dvije godine otkrilo da je velik dio doktorata ministra obrane Karl-Theodora zu Guttenberga plagijat, Sveučilište u Bayreuthu oduzelo mu je titulu doktora pravnih znanosti. Morao je napustiti svoje mjesto u ministarstvu i u znanosti i poslan je u SAD. Sada se to dogodilo ministrici obrazovanja Annetti Schavan, koja je imala odlične rezultate u znanosti i bila je izvrsna ministrica, čak se smatrala jednom od najboljih. Ona je, naime, u svojoj doktorskoj radnji obranjenoj prije 30-ak godina pisala tako da nije adekvatno citirala izvore i sveučilišna je zajednica zaključila da je to prema današnjim kriterijima nedopustivo. Dakle, nije bila riječ o prepisivanju, a ministrica se branila da je način na koji je ona u to vrijeme radila bio praksa unutar njezine struke. No, takav argument nije prihvaćen i njezino matično sveučilište u Düsseldorfu oduzelo joj je doktorsku titulu. Ona je smatrala da zbog toga kao ministrica ne može više raditi svoj posao s jednakim autoritetom i jednako uspješno, te se odmah povukla s dužnosti i dala ostavku. To nije učinila samo zato što se vodila vlastitim stavom, nego i zbog snažnog pritiska znanstvene zajednice koja od političara traži apsolutno čiste ruke. Zato Njemačka i jest uređena zemlja koja poštuje svijest o potrebi veće odgovornosti znanstvenika i političara.

Kako mlade motivirati za učenje kad oko sebe vide mnoge svoje vršnjake kojima su roditelji omogućili lagodan život bez škole, bez rada i odricanja i koji sebi dopuštaju bahato ponašanje? Mnogi se upisuju na fakultete bez velikog promišljanja pa studiraju godinama, neki i 20, što je u razvijenim zemljama nezamislivo, ali i vrlo skupo. Sve je manji interes za težak studij medicine, pa danas imamo manjak liječnika, ne samo u Hrvatskoj, a istodobno oni koje imamo odlaze u inozemstvo. Što učiniti?
− Mlade ljude treba uvjeriti da je učenje i studiranje najviše što im roditelji mogu dati i pomoći im da shvate da mogu raditi i živjeti kvalitetno, pošteno i biti sretni. Oni moraju naučiti da nema koristi od “brzih” zanimanja i brze velike zarade i da su mnogi koji trče za materijalnim bogatstvima zapravo vrlo nesretni jer su njihovi životi obično prazni. Bolje je mlade motivirati da rade posao koji je cijenjen u društvu, u kojem će imati osjećaj da ljudima pomažu, kao što je to slučaj u medicini, da otkrivaju nešto nepoznato, da pošteno napreduju razvijajući postupno svoje sposobnosti, i da nastoje izgraditi kriterije o tome što je dobro, jer to u pravilu pruža trajno zadovoljstvo. Uzmite primjer Billa Gatesa, milijardera koji je došao do zaključka da sav taj stečeni novac nije smisao njegova života i odlučio ga je darovati Africi, kojoj nitko ništa ne daje, a potrebno joj je svega. I brojni drugi primjeri svjedoče da materijalna sredstva nisu sama sebi smisao ni razlog za zadovoljstvo.

Vaša suradnja s Medicinskim fakultetom u Splitu u stalnom je usponu. Kako vidite budućnost znanosti u Splitu?
− Budućnost medicine u Splitu sada je na prekretnici, osim odlične baze za edukaciju, potrebno je odlučiti se za jedan ili dva centra izvrsnosti po kojima će Split biti prepoznat u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Hoće li to biti onkologija, kardiologija ili nešto treće, nije važno, važno je donijeti stratešku odluku koju će podržavati fakultetsko vijeće te u idućih 10 godina treba uložiti puno više da bi bili kompetitivni. To je ono što se očekuje od znanstvenih centara u Europskoj zajednici. Riječ je o velikom novcu, a za ilustraciju uzmite podatak da će se samo u Njemačkoj u idućih 10 godina uložiti 1,9 milijardi eura u programe izvrsnosti za podršku pojedinim sveučilištima.

Vjerujete li da će se u Hrvatskoj ulaskom u Europsku uniju, koji očekujemo 1. srpnja, dogoditi pozitivne promjene?

− Za Hrvatsku će ulazak u EU biti golem korak naprijed, osobito za znanstvenike i studente. Suradnja će ojačati i lakše će se dobivati kvalitetni projekti.

Kad je riječ o suradnji, traže li naši političari od vas savjete i mišljenje s obzirom na status koji uživate u europskoj i svjetskoj znanosti?
− Iz Hrvatske dobivam puno upita od sveučilišta, ministarstava i Vlade i uvijek sam spreman dati stručan savjet, ali, na žalost, vrlo su me rijetko poslušali, posebice kad sam upozoravao na netransparentno trošenje novca građana u loše projekte. U pravilu se slažu s mojim sugestijama, ali uvijek se pojavi neki “zbog” ili “ali”, zbog čega se to ne može provesti. Šteta.

U Splitu je zahvaljujući vašim vezama gostovalo nekoliko dobitnika Nobelove nagrade, a dolazit će i drugi. O kakvom je projektu riječ?
− To je projekt NobelST, koji je prihvatio Grad Split koji i financira boravak nobelovaca, a oni se obvezuju održati jedno javno predavanje i biti na ručku s desetak splitskih studenata, s kojima obično razmjenjuju informacije i ostvaruju suradnju. Boravak znanstvenika uključuje i razgledanje grada, što je svakako motivirajuće i za njih i za studente s kojima se druže.

Možete li otkriti tko je sljedeći gost nobelovac?
− Početkom ožujka u goste nam dolazi Ada Yonath iz Izraela, dobitnica Nobelove nagrade 2009. godine za otkriće strukture ribosoma. Glavna tema bit će ribosomi, organele u našim stanicama i djelovanje antibiotika na bakterijske ribosome. Govorit će i o razlozima zbog kojih bakterije razvijaju otpornost na antibiotike, kako mi sami pridonosimo tome i što bismo trebali činiti da se prekine taj opasan trend.

Godinu 2013. pamtit ćete po brojnim nagradama i priznanjima kakvima se malo koji znanstvenik može pohvaliti u toj vremenskoj jedinici. Među ostalim, dobitnik ste najprestižnije znanstvene nagrade ”Gottfried Wilhelm Leibniz” za 2013. godinu. Što vam znači ta nagrada?
− U mjesecima koji dolaze primit ću tri nagrade, i to u ožujku nagradu “Leibnitz” u Berlinu, “William Rose” u Bostonu u travnju, te nagradu za medicinu “Ernst Jung” u svibnju u Hamburgu. Te nagrade doživljavam kao veliko priznanje za dugotrajni rad mene i mojeg laboratorija i jako sam uzbuđen zbog toga. No, istodobno moram priznati da mi sve te ceremonije znače veliki napor i želim se što prije vratiti u laboratorij, gdje ću imati više svojeg vremena i mira.

javorka Luetić snimio jakov prkić/cropix




[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/ivan-dikic-samo-bi-vrhunski-profesori-na-fakultetima-smjeli-raditi-nakon-65-godine-194467 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a7f3696b8904323f6c42affc3498c3ea8cc7a0b1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ivan+%C4%90iki%C4%87%3A+Samo+bi+vrhunski+profesori+na+fakultetima++smjeli+raditi+nakon+65.+godine&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fivan-dikic-samo-bi-vrhunski-profesori-na-fakultetima-smjeli-raditi-nakon-65-godine-194467 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fivan-dikic-samo-bi-vrhunski-profesori-na-fakultetima-smjeli-raditi-nakon-65-godine-194467 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => definiranje pravila [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Životdefiniranje pravila

Ivan Đikić: Samo bi vrhunski profesori na fakultetima smjeli raditi nakon 65. godine

Piše PSD.
20. veljače 2013. - 23:26

Naš poznati znanstvenik prof. dr. sc. Ivan Đikić, član Povjerenstva za dodjelu priznanja na Splitskom sveučilištu, ovih je dana nazočio dodjeli počasnog doktorata prof. dr. sc. Aaronu Ciechanoveru, liječniku koji se od rane mladosti bavi istraživačkim radom na Israel Institute of Technology u Haifi i koji je za otkriće načina na koje se razgrađuju bjelančevine, posebice ubikvitin, dobio Nobelovu nagradu 2004. godine.

S obzirom na to da prof. Đikić surađuje s najistaknutijim znanstvenicima diljem svijeta i dobro je upućen u to koliko ulaganje u znanje može pomoći razvoju čovječanstva, njegova razmišljanja o ovoj temi itekako su zanimljiva, osobito kad znamo da godinama u sklopu brojnih znanstvenih projekata i predavanja prenosi svoje znanje, iskustvo i metode znanstvenog ra...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 12:26