Hrvatskasastanak u tijeku

Objavljeni novi mailovi, u prepisci je sudjelovala i savjetnica premijera: 'Sad sam tek zaplakao, kužim kako veliki posao smo napravili'

Piše PSD

Index.hr objavio je danas nove emailove vezane za prepisku oko izrade Zakona o postupku izvanredne uprave datiranih krajem ožujka prošle godine, neposredno prije usvajanja prijedloga Zakona na Vladi.

Branimir Bricelj iz tvrtke Altera poslao je tako 31. ožujka u ime „Grupe Borg“ mail s naslovom "Zakon o izvanrednoj upravi" i tekstom: "U prilogu je jutrošnja verzija (almost final).", a uz uobičajene primatelje Antu Ramljaka i Tomislava Matića iz Texo Managementa, Tonćija Korunića iz InterCapitala, Borisa Šavorića i Branimira Žarkovića iz odvjetničkog ureda Šavorić i Partneri, te Zorana Besaka iz Zadruge za etično financiranje, adresati su ovog puta bili i Dubravka Vlašić Pleše, savjetnice predsjednika vlade Andreja Plenkovića, s kojom je prepiska vođena i prethodnih dan, te Sanja Mišević, državna tajnice u Ministarstvu pravosuđa, piše Novac.hr.

Povremeno je u korespondenciji sudjelovao i Zdravko Marić, ministar financija, a Index.hr navodi kako Marić polemizirao s autorima Lexa, ali i da se vrlo brzo povukao iz to procesa, iako je nastavi primati neke emailove.

Kao što je bilo poznato od ranije, Petar Miladin s Pravnog fakulteta je i dalje bo uključen u prepisku, ali je stalno kritizirao neke odredbe lex Agrokor, a pri kraju je slao svoje primjedbe na adrese državne tajnice Sanje Mišević i Ante Ramljaka.

"Poštovani, U prilogu Vam šaljem zadnju verziju Zakona, pročišćenu prema Vašim komentarima od jučer. Molim Vas da još jednom pročitate tekst prije nego što ga uputimo u proceduru izglasavanja na Vladi RH.  Zahvaljujem se na Vašem konstruktivnom savjetu u ovako kratkom roku. Lijep pozdrav, Ante Ramljak", odgovorio je Ramljak Miladinu u jednom trenutku, no profesor pravnog fakulteta mu je oštro uzvratio tvrdeći kako njegove glavne primjedbe uopće nisu uvažene, jer da zakon „odstupa od ključnih postavki talijanskog zakonodavnog uzora“,  te je zamolio da ga se ne titulira kao autora zakona.

Nadalje, iz prepiske je vidljivo kako je postojala velika zabrinutost zbog kritičnih članaka Jasnice Garašić, profesorice Pravnog fakulteta.

"Dolje u prilogu je tekst koji je izradila Jasnica Garasić. Molim Vas da u duhu našeg posla, svih naših razgovora, razloga zbog kojih sve ovo poduzimamo, upišite svoje komentare i argumente zbog čega profesorica nije u pravu. Ja osobno imam u glavi sto su i kakvi su argumenti, ali ima ovdje i drugih ljudi kojima to treba signalizirati... Unaprijed hvala", napisala je tada Martina Dalić svojim suradnicima, nakon što je profesorica Garašić tada u jednom tekstu izjavila: ''Prema klasičnom pravilu građanskog i trgovačkog prava dužnik odgovara svojom cjelokupnom imovinom samo svojim vjerovnicima. S druge strane svaki vjerovnik ima se pravo namiriti iz cjelokupne imovine samo svog dužnika, a ne i osobe koja nije njegov dužnik i s kojim se ne nalazi ni u kakvoj pravnoj vezi. Prijedlog Zakona ovdje uvodi pomutnju jer predviđa da vjerovnici vladajućeg društva mogu osporavati tražbine vjerovnika ovisnih ili povezanih društava, premda se s tim vjerovnicima i ovisnim ili povezanim društvima ne nalaze ni u kakvoj pravnoj vezi (čl. 33. st. 1. u vezi s čl. 29. st. 1.). Time se dovodi u pitanje pravna predvidljivost i pravna sigurnost u vjerovničko-dužničkom odnosu u hrvatskom pravnom poretku''.

Bricelj je na to, tvrdi Index.hr, odgovorio kako je komentar u principu točan, ali da nemaju bolje rješenje.

Komentar je u principu točan, ali nemamo boljih rješenja za ovako kompleksno restrukturiranje, s velikim brojem međusobnih pozajmica, jamstava i poveznica, za koje još ne znamo stvarno stanje. Ovo se veže na komentar broj 9, prema kojem bi ispravno bilo otvoriti posebne predstečajne postupke za svaku ovisnu ili povezanu kompaniju koja zadovoljava uvijete predstečaja, te da ih koordinira koordinator. Smatramo da je to u ovome slučaju neprovedivo", istaknuo je u odgovoru Bricelj.

Pritom se navodi i kako su u Borg Grupi bili nakon svega zadovoljni obavljenim poslom, pa je Bricelj 29.ožujka napisao: "Dragi svi, u prilogu sugestije i pitanja na draft od noćas (nakon ovog mega pothvata, Boris i Toni i službeno ulaze u kategoriju Marvelovih superjunaka)", dok je Boris Šavorić 7. travnja napisao: "Sad sam tek zaplakao, kužim kako veliki posao smo napravili".

U Banskim dvorima u tijeku je sastanak premijera Andreja Plenkovića i ministrice Martine Dalić.

#AGROKOR#ANDREJ PLENKOVIć#MARTINA DALIć#AFERA MEJLOVI#BORG