stdClass Object ( [id] => 1371600 [title] => Detaljan vodič o novom zakonu o upravljanju zgradama - sve o kaznama, pravima stanara, zatvaranju balkona, klimama... [alias] => detaljan-vodic-o-novom-zakonu-o-upravljanju-zgradama-sve-o-kaznama-pravima-stanara-zatvaranju-balkona-klimama [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sudeći po planiranim pa redom probijenim rokovima, Zakon o upravljanju i održavanju zgrada nastaje u porođajnim mukama. Da se postupak odvijao prema najavama, ovih bi dana, naime, već bio na izglasavanju u Saboru, a umjesto toga službeno se stiglo do prijedloga i javnog savjetovanja. Budući da je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine jednomjesečno e-savjetovanje otvorilo 20. veljače, zainteresirani prijedloge i primjedbe mogu slati do 20. ožujka.

Radi se o iznimno važnom zakonu, prvom cjelovitom koji bi regulirao ovu problematiku za koju su do sada primjenjivani Zakon o vlasništvu i Uredba o održavanju zgrada te brojni drugi pojedinačni propisi.

Pa da vidimo kako se uređuju ključna pitanja i za suvlasnike zgrada i za njihove upravitelje, ali i u kojoj su mjeri i jesu li uopće prihvaćene sugestije potonjih izrečene u fazi rasprave u doba dok je zakon bio još u nacrtu.

---

---

Kazne i upraviteljima

Krenimo od obveza i prekršaja koje čine ako ih ne ispunjavaju, a za koje će, što je novina, biti izravno novčano kažnjavani. Naglasimo, u značajnim iznosima. Time će se izbjeći dosadašnji sudski postupci trajanja i od više godina, vođeni radi naplate štete koju je učinio, na primjer, netko od suvlasnika.

Evo, dakle, što stoji u prijedlogu zakona. Upravitelj će biti kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 700 do 5000 eura za dvadesetak precizno navedenih prekršaja. Među ostalima, ne osigura li hitni popravak najkasnije u roku od tri sata od prijave da je popravak potreban. Za što bi trebali imati prethodnu suglasnost 20 posto suvlasnika, što je teško izvedivo.

Udruga "Upravitelj", kojom je obuhvaćeno gotovo 90 posto svih upravitelja i objekata kolektivnog stanovanja u Hrvatskoj, pozdravlja dopunu tog članka rečenicom "odnosno čim to dopuste okolnosti na koje upravitelj nema utjecaja".

---

image

Klima, klima

Marko Todorov/Cropix
---

A što se tiče navedenog postotka prethodne suglasnosti, upravitelji predlažu da se odredi kako se za hitni postupak treba dobiti suglasnost predstavnika suvlasnika najkasnije u roku od osam dana od učinjenog hitnog popravka, te da je upravitelj tek u slučaju sumnje u opravdanost hitnog popravka dužan pribaviti 20-postotnu suglasnost suvlasnika. Prijedlog je u skladu s dosadašnjom praksom da prethodnu suglasnost daje samo predstavnik suvlasnika. Također predlažu da suvlasnici za nastale troškove ne odgovaraju razmjerno veličini svog suvlasničkog udjela, što propisuje prijedlog zakona, nego solidarno, odnosno kako je to već prethodno propisano Zakonom o vlasništvu.

Nadalje se upravitelja novčano kažnjava ako ne izradi ili suvlasnicima putem njihova predstavnika ne dostavi godišnji izvještaj o upravljanju zgradom, ili ako taj izvještaj ne sadrži pregled pojedinačnih prihoda i rashoda zajedničke pričuve.

Potom, kad ranije izabrani upravitelj ne stavi na raspolaganje sredstva zajedničke pričuve novom upravitelju u roku od 30 dana od dana od kojega je novi upravitelj preuzeo upravljanje zgradom.

---

image

Uh, što se ovdje sve nadograđivalo

Goran Mehkek/Cropix
---

Također, ako ne otvori poseban račun za provedbu projekata energetske obnove zgrade, odnosno projekata ugradnje sustava grijanja i hlađenja na obnovljive izvore energije i projekata kojima se doprinosi većoj otpornosti zgrada na požar i potres.

Izdvojili smo još jedan prekršaj, ako u roku od 120 dana od stupanja na snagu ovog zakona ne dostavi svim suvlasnicima važeći kućni red i ne izloži ga u obliku zidne ploče na vidljivom mjestu u zajedničkom prostoru zgrade.

Za naprijed navedene prekršaje novčanom kaznom u iznosu od 100 do 1500 eura kaznit će se i odgovorna osoba u tvrtki (upravitelju).

Također, za iste prekršaje, novčanom kaznom, ali u iznosu od 200 do 2000 eura kaznit će se fizička osoba (obrtnik) u svojstvu upravitelja zgrade.

Suvlasnici do 5000 eura

Novčana kazna za prekršaje suvlasnika kreće se od 400 do 5000 eura. Predviđena je za suvlasnika koji ne dozvoli upravitelju, odnosno osobi koju upravitelj odredi ulaz u svoj posebni dio zgrade ako je to potrebno radi održavanja zajedničkih dijelova ili otklanjanja kvara koji uzrokuje ili bi mogao uzrokovati štetu zajedničkom dijelu zgrade ili posebnom dijelu zgrade drugog suvlasnika.

Kaznu u iznosu od 1000 do 5000 eura dobit će suvlasnik ako na izgrađenim zgradama izvede radove natkrivanja i zatvaranja balkona, lođa i terasa; na uličnim pročeljima izgrađenih zgrada postavi uređaje za hlađenje i grijanje, odnosno antenske sustave.

---

image

Rezanje vanjskog zida na neboderu

Nikola Vilić/Cropix
---

Nameće se pitanje što s novcem od navedenih naplaćenih kazni. Zakon propisuje - bit će prihod proračuna grada ili općine na čijem se području nalazi zgrada. Istina je da brojna samoinicijativna "zatvaranja" balkona, kao i na pročeljima "nanizani" klima-uređaji narušavaju estetiku zgrade, no upravitelji s kojima smo razgovarali podsjećaju na činjenicu da postoje višestambene zgrade, nekoliko nebodera u središtu Splita primjerice, kojima su sva pročelja ulična, a uz to uopće nemaju balkone ili terase na kojima bi "klime" mogli učiniti nevidljivima direktno s ulice, pa nemaju kud s njima osim na pročelje. Alternativa tomu im je zimi se u svoja četiri zida smrzavati, ljeti preznojavati.

Vlasnici stanova koji su svoj balkon već ostaklili nemaju brige, zakon se, stoji u obrazloženjima, ne primjenjuje retroaktivno.

---

image

Zatvaranje balkona više ne bi bilo moguće

 

 

Duje Klarić/Cropix
---

Dolazimo i do kazni koje se odnose na tvrtke – izvođače nezakonitih radnji u i na zgradama i time čine prekršaj. Precizirano: pravna osoba (tvrtka) kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 5000 do 10.000 eura, ako njezini djelatnici:

- u zgradama koje su izgrađene prije 1965. godine, odnosno u zgradama koje su građene bez armiranobetonskih vertikalnih i horizontalnih serklaža izvedu proreze u zidovima i ugrade instalacijske ormarića za sve vrste instalacija u nosivim zidovima zidanih zgrada;

- na izgrađenim zgradama izvedu radove natkrivanja i zatvaranja balkona, lođa i terasa;

- na uličnim pročeljima izgrađenih zgrada postave uređaje za hlađenje i grijanje, odnosno antenske sustave. Ako se već ide u tom smjeru, prijedlog upravitelja je da uz tvrtke budu obuhvaćeni i obrtnici primjerice, zapravo svi oni koji izvode takve radove.

Briga o prekršiteljima navedenih (ne)djela dopala je komunalnim redarima, pa je u startu postavljeno pitanje kako je zamišljeno da to rade, šetnjom po gradu i prebrojavanjem "dorađenih" balkona. Odgovor je, naravno – ne. Redari će reagirati tek kad dobiju prijavu, što možda podrazumijeva da će zadatak susjeda biti "cinkanje" prekršitelja? Teško zamislivo, osim da to učine anonimno.

Kad su prekršaji i kazne u pitanju, primjećuje se da se u tom dijelu uopće ne spominju predstavnici suvlasnika, koji, po ovom istom prijedlogu zakona, imaju puno i ovlasti i obveza.

Odlučuje njih 80 posto

Važna novina jest da se odluke suvlasnika u upravljanju zgradom donose kvalificiranom (80 posto) i natpolovičnom većinom. Nema, dakle, donošenja odluka uz suglasnost svih suvlasnika, što uzrokuje niz problema jer bi jedan suvlasnik namjerno ili svojom duljom odsutnošću mogao "blokirati" odlučivanje svih ostalih.

---

image

Probijanje prozora, željezni balkoni...

 

Damjan Tadić/Cropix
---

Na ovaj su problem upravitelji odavno upozoravali, ali pritom nisu inzistirali na ukidanju "jednoglasnosti" u posebnim situacijama. Sve zbog eventualnog zadiranja u vlasnička prava, što ne bi ostalo bez neželjenih posljedica. Primjerice kod prenamjene prostora. Što u slučaju da se dogodi da većina odluči da krov iznad stana u potkrovlju nije više zajednički dio, nego poseban te bi u tom slučaju i održavanje palo na teret vlasniku stana u potkrovlju. To novi zakon ne bi smio omogućiti.

U daljnjoj proceduri donošenja zakona pokazat će se koliko resorno ministarstvo, a onda i Sabor imaju sluha za primjedbe i prijedloge, ne samo Udruge "Upravitelj", nego i ukupne. Nezahvalno je govoriti u kojem roku će se to događati jer uskoro slijede izbori pa će o tome možda odlučivati "neki novi ljudi".

Kad se o prijedlogu radi, jedan od naših sugovornika dao je svoju ocjenu:

- Kao da je pisan za Švicarsku, a ne za Hrvatsku. U prijedlogu zakona piše da je upravljanje zgradama od javnog interesa. A nitko, međutim, ne kažnjava upravu gradova ili općina zato što ne održavaju nogostupe, javne zgrade ili javne površine na adekvatan način, što je isto javni interes, dok su s druge strane privatnicima nametnute obveze i predviđene ozbiljne kazne.

---

Svaka će zgrada imati svoj OIB

Pravna osobnost zajednice suvlasnika riješena je na način da se stječe danom upisa u Registar zajednice suvlasnika, a predstavlja se osobnim identifikacijskim brojem (OIB-om) i nazivom "Zgrada" uz navođenje adrese sjedišta. Sjedište zajednice suvlasnika je adresa na kojoj se zgrada nalazi.

Registar je važan da bi svaka zgrada dobila "osobnu iskaznicu" i cjelovite, ažurne podatke. Međutim, i sada su zgrade upisane u zemljišne knjige i katastar pa unatoč tome podaci nisu dovoljno ažurni. Nužno je stoga propisati i obvezu svakog vlasnika na dostavu promjena podataka, također uz kaznu, što do sada nije bio slučaj.

---

---

Minimalna pričuva za 70 kvadrata - 31,50 eura

Prijedlog zakona je odredio minimalni iznos zajedničke pričuve, što je po mišljenju upravitelja bilo nužno da bi se zgrade održavale na kvalitetan način, a što je uostalom obostrani interes upravitelja i suvlasnika. Dakle, minimalni iznos zajedničke pričuve po kvadratu korisne površine stana godišnje iznosi 0,54 posto etalonske cijene građenja koju objavljuje resorno ministarstvo. U tekstu prijedloga zakona ne navodi se koja je to etalonska cijena, dok se u obrazloženju navodi da je to etalon koji se koristi u Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji.

S tim podacima izračunali smo da minimalna mjesečna pričuvu za stan od 70 kvadrata iznosi 31,50 eura ili 237,34 kune (0,54 posto od 993 eura je 5,36 eura godišnje po kvadratu, odnosno mjesečno 0,45 eura ili 3,39 kuna).

Predviđeno je nadalje da iznos pričuve za zgrade koje ne donesu godišnji program održavanja za realizaciju kojeg zapravo i služi, mora biti peterostruk. Upravitelji nude primjerenije rješenje za situaciju kad suvlasnici ne izglasaju program. Ako to ne učine u roku od 60 dana, da se program smatra usvojenim.

Navedeno je, međutim, upozoravaju naši sugovornici, moguće samo ako se propiše da se postojeći mađuvlasnički ugovori u određenom roku usklade s novim zakonskim odredbama. Zašto? Zato što u Prijedlogu zakona (članak 48. stav 1.) piše: "Međuvlasnički ugovori i ugovori sklopljeni s upraviteljima zgrada u pogledu održavanja i upravljanja zgradom do stupanja na snagu ovoga zakona smatraju se međuvlasničkim ugovorima, odnosno ugovorima o upravljanju sklopljenim na temelju ovoga zakona i važe do sklapanja novih odgovarajućih ugovora." Nagradno je pitanje: A kada bi to trebalo biti?

"Sve je lijepo na papiru, ali je važna provedba", komentirao je jedan od naših sugovornika ovu odredbu.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => A KAD ĆE U SABOR? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => A KAD ĆE U SABOR? 2 0 8374 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-07 13:42:33 [created_by] => 3137 [created_by_alias] => Jadranka Matić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-12 14:13:39 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-12 14:13:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Detaljan vodič o novom zakonu o upravljanju zgradama - sve o kaznama, pravima stanara, zatvaranju balkona, klimama... page_title=Detaljan vodič o novom zakonu o upravljanju zgradama - sve o kaznama, pravima stanara, zatvaranju balkona, klimama... [metakey] => Zatvaranje balkona, Zajednička pričuva, Vanjska klima, upravljanje zgradama [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/07\/14763398.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/07\/25786719.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/07\/26760769.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/07\/26760771.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/07\/26760876.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/07\/26760878.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/07\/26760880.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/07\/26760882.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Marko Todorov\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Darko Toma\u0161\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Vanjske jedinice klima-ure\u0111aja...<\/p>","

Klima, klima<\/p>","

Uh, \u0161to se ovdje sve nadogra\u0111ivalo<\/p>","

Rezanje vanjskog zida na neboderu<\/p>","

Zatvaranje balkona vi\u0161e ne bi bilo mogu\u0107e<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Probijanje prozora, \u017eeljezni balkoni...<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","46:51","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"865x576","hd_14763398_1920.jpg":"1920x1080","k_14763398_1280.jpg":"1280x1280","k_14763398_1024.jpg":"1024x1024","k_14763398_640.jpg":"640x640","k_14763398_480.jpg":"480x480","k_14763398_340.jpg":"340x340","k_14763398_220.jpg":"220x220","o_14763398_1280.jpg":"1280x852","o_14763398_1024.jpg":"1024x681","o_14763398_640.jpg":"640x426","o_14763398_480.jpg":"480x319","o_14763398_340.jpg":"340x226","o_14763398_220.jpg":"220x146","h_14763398_1280.jpg":"1280x854","h_14763398_1024.jpg":"1024x683","h_14763398_640.jpg":"640x427","h_14763398_480.jpg":"480x320","h_14763398_340.jpg":"340x227","h_14763398_220.jpg":"220x147","pp_14763398_1280.jpg":"1280x1628","pp_14763398_1024.jpg":"1024x1303","pp_14763398_640.jpg":"640x814","pp_14763398_480.jpg":"480x611","pp_14763398_340.jpg":"340x432","pp_14763398_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25786719_1920.jpg":"1920x1080","k_25786719_1280.jpg":"1280x1280","k_25786719_1024.jpg":"1024x1024","k_25786719_640.jpg":"640x640","k_25786719_480.jpg":"480x480","k_25786719_340.jpg":"340x340","k_25786719_220.jpg":"220x220","o_25786719_1280.jpg":"1280x853","o_25786719_1024.jpg":"1024x682","o_25786719_640.jpg":"640x426","o_25786719_480.jpg":"480x320","o_25786719_340.jpg":"340x226","o_25786719_220.jpg":"220x146","h_25786719_1280.jpg":"1280x854","h_25786719_1024.jpg":"1024x683","h_25786719_640.jpg":"640x427","h_25786719_480.jpg":"480x320","h_25786719_340.jpg":"340x227","h_25786719_220.jpg":"220x147","pp_25786719_1280.jpg":"1280x1628","pp_25786719_1024.jpg":"1024x1303","pp_25786719_640.jpg":"640x814","pp_25786719_480.jpg":"480x611","pp_25786719_340.jpg":"340x432","pp_25786719_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_26760769_1920.jpg":"1920x1080","k_26760769_1280.jpg":"1280x1280","k_26760769_1024.jpg":"1024x1024","k_26760769_640.jpg":"640x640","k_26760769_480.jpg":"480x480","k_26760769_340.jpg":"340x340","k_26760769_220.jpg":"220x220","o_26760769_1280.jpg":"1280x852","o_26760769_1024.jpg":"1024x681","o_26760769_640.jpg":"640x426","o_26760769_480.jpg":"480x319","o_26760769_340.jpg":"340x226","o_26760769_220.jpg":"220x146","h_26760769_1280.jpg":"1280x854","h_26760769_1024.jpg":"1024x683","h_26760769_640.jpg":"640x427","h_26760769_480.jpg":"480x320","h_26760769_340.jpg":"340x227","h_26760769_220.jpg":"220x147","pp_26760769_1280.jpg":"1280x1628","pp_26760769_1024.jpg":"1024x1303","pp_26760769_640.jpg":"640x814","pp_26760769_480.jpg":"480x611","pp_26760769_340.jpg":"340x432","pp_26760769_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_26760771_1920.jpg":"1920x1080","k_26760771_1280.jpg":"1280x1280","k_26760771_1024.jpg":"1024x1024","k_26760771_640.jpg":"640x640","k_26760771_480.jpg":"480x480","k_26760771_340.jpg":"340x340","k_26760771_220.jpg":"220x220","o_26760771_1280.jpg":"1280x852","o_26760771_1024.jpg":"1024x681","o_26760771_640.jpg":"640x426","o_26760771_480.jpg":"480x319","o_26760771_340.jpg":"340x226","o_26760771_220.jpg":"220x146","h_26760771_1280.jpg":"1280x854","h_26760771_1024.jpg":"1024x683","h_26760771_640.jpg":"640x427","h_26760771_480.jpg":"480x320","h_26760771_340.jpg":"340x227","h_26760771_220.jpg":"220x147","pp_26760771_1280.jpg":"1280x1628","pp_26760771_1024.jpg":"1024x1303","pp_26760771_640.jpg":"640x814","pp_26760771_480.jpg":"480x611","pp_26760771_340.jpg":"340x432","pp_26760771_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1182","hd_26760876_1920.jpg":"1920x1080","k_26760876_1280.jpg":"1280x1280","k_26760876_1024.jpg":"1024x1024","k_26760876_640.jpg":"640x640","k_26760876_480.jpg":"480x480","k_26760876_340.jpg":"340x340","k_26760876_220.jpg":"220x220","o_26760876_1280.jpg":"1280x788","o_26760876_1024.jpg":"1024x630","o_26760876_640.jpg":"640x394","o_26760876_480.jpg":"480x295","o_26760876_340.jpg":"340x209","o_26760876_220.jpg":"220x135","h_26760876_1280.jpg":"1280x854","h_26760876_1024.jpg":"1024x683","h_26760876_640.jpg":"640x427","h_26760876_480.jpg":"480x320","h_26760876_340.jpg":"340x227","h_26760876_220.jpg":"220x147","pp_26760876_1280.jpg":"1280x1628","pp_26760876_1024.jpg":"1024x1303","pp_26760876_640.jpg":"640x814","pp_26760876_480.jpg":"480x611","pp_26760876_340.jpg":"340x432","pp_26760876_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1366","hd_26760878_1920.jpg":"1920x1080","k_26760878_1280.jpg":"1280x1280","k_26760878_1024.jpg":"1024x1024","k_26760878_640.jpg":"640x640","k_26760878_480.jpg":"480x480","k_26760878_340.jpg":"340x340","k_26760878_220.jpg":"220x220","o_26760878_1280.jpg":"1280x910","o_26760878_1024.jpg":"1024x728","o_26760878_640.jpg":"640x455","o_26760878_480.jpg":"480x341","o_26760878_340.jpg":"340x241","o_26760878_220.jpg":"220x156","h_26760878_1280.jpg":"1280x854","h_26760878_1024.jpg":"1024x683","h_26760878_640.jpg":"640x427","h_26760878_480.jpg":"480x320","h_26760878_340.jpg":"340x227","h_26760878_220.jpg":"220x147","pp_26760878_1280.jpg":"1280x1628","pp_26760878_1024.jpg":"1024x1303","pp_26760878_640.jpg":"640x814","pp_26760878_480.jpg":"480x611","pp_26760878_340.jpg":"340x432","pp_26760878_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26760880_1920.jpg":"1920x1080","k_26760880_1280.jpg":"1280x1280","k_26760880_1024.jpg":"1024x1024","k_26760880_640.jpg":"640x640","k_26760880_480.jpg":"480x480","k_26760880_340.jpg":"340x340","k_26760880_220.jpg":"220x220","o_26760880_1280.jpg":"1280x853","o_26760880_1024.jpg":"1024x682","o_26760880_640.jpg":"640x426","o_26760880_480.jpg":"480x320","o_26760880_340.jpg":"340x226","o_26760880_220.jpg":"220x146","h_26760880_1280.jpg":"1280x854","h_26760880_1024.jpg":"1024x683","h_26760880_640.jpg":"640x427","h_26760880_480.jpg":"480x320","h_26760880_340.jpg":"340x227","h_26760880_220.jpg":"220x147","pp_26760880_1280.jpg":"1280x1628","pp_26760880_1024.jpg":"1024x1303","pp_26760880_640.jpg":"640x814","pp_26760880_480.jpg":"480x611","pp_26760880_340.jpg":"340x432","pp_26760880_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26760882_1920.jpg":"1920x1080","k_26760882_1280.jpg":"1280x1280","k_26760882_1024.jpg":"1024x1024","k_26760882_640.jpg":"640x640","k_26760882_480.jpg":"480x480","k_26760882_340.jpg":"340x340","k_26760882_220.jpg":"220x220","o_26760882_1280.jpg":"1280x853","o_26760882_1024.jpg":"1024x682","o_26760882_640.jpg":"640x426","o_26760882_480.jpg":"480x320","o_26760882_340.jpg":"340x226","o_26760882_220.jpg":"220x146","h_26760882_1280.jpg":"1280x854","h_26760882_1024.jpg":"1024x683","h_26760882_640.jpg":"640x427","h_26760882_480.jpg":"480x320","h_26760882_340.jpg":"340x227","h_26760882_220.jpg":"220x147","pp_26760882_1280.jpg":"1280x1628","pp_26760882_1024.jpg":"1024x1303","pp_26760882_640.jpg":"640x814","pp_26760882_480.jpg":"480x611","pp_26760882_340.jpg":"340x432","pp_26760882_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14949059 Threads: 3 Questions: 3145447616 Slow queries: 7013992 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234869185 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/detaljan-vodic-o-novom-zakonu-o-upravljanju-zgradama-sve-o-kaznama-pravima-stanara-zatvaranju-balkona-klimama-1371600 [printLink] => /vijesti/hrvatska/detaljan-vodic-o-novom-zakonu-o-upravljanju-zgradama-sve-o-kaznama-pravima-stanara-zatvaranju-balkona-klimama-1371600?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 749151 [name] => Zatvaranje balkona [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-23 16:05:30 [main_article_id] => 0 [alias] => zatvaranje-balkona [link] => /tag/zatvaranje-balkona ) [1] => stdClass Object ( [id] => 751481 [name] => Zajednička pričuva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-12 15:13:54 [main_article_id] => 0 [alias] => zajednicka-pricuva [link] => /tag/zajednicka-pricuva ) [2] => stdClass Object ( [id] => 751482 [name] => Vanjska klima [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-12 15:13:54 [main_article_id] => 0 [alias] => vanjska-klima [link] => /tag/vanjska-klima ) [3] => stdClass Object ( [id] => 706688 [name] => upravljanje zgradama [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-19 07:54:16 [main_article_id] => 0 [alias] => upravljanje-zgradama [link] => /tag/upravljanje-zgradama ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => A KAD ĆE U SABOR? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Detaljan vodič o novom zakonu o upravljanju zgradama - sve o kaznama, pravima stanara, zatvaranju balkona, klimama... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3137 [name] => Jadranka Matić [username] => jadranka-mati [email] => jadranka-mati@sd.hr [password] => $2y$10$rptinSbM9PNBMdkwW36PieXnKxJh3/XMK/zTP6X3O7dCT3CR0tQta [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jadranka-matic-3137 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1655 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/af2202406651f2ab1229c153eb4611e2?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/14763398.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božo Radić/Cropix [mainImageDesc] =>

Vanjske jedinice klima-uređaja...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/14763398.jpg [title] =>

Vanjske jedinice klima-uređaja...

Božo Radić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/25786719.jpg [title] =>

Klima, klima

Marko Todorov/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/26760769.jpg [title] =>

Uh, što se ovdje sve nadograđivalo

Goran Mehkek/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/26760771.jpg [title] =>

Rezanje vanjskog zida na neboderu

Nikola Vilić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/26760876.jpg [title] =>

Zatvaranje balkona više ne bi bilo moguće

 

 

Duje Klarić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/26760878.jpg [title] =>

Probijanje prozora, željezni balkoni...

 

Damjan Tadić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/26760880.jpg [title] => Darko Tomaš/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/26760882.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sudeći po planiranim pa redom probijenim rokovima, Zakon o upravljanju i održavanju zgrada nastaje u porođajnim mukama. Da se postupak odvijao prema najavama, ovih bi dana, naime, već bio na izglasavanju u Saboru, a umjesto toga službeno se stiglo do prijedloga i javnog savjetovanja. Budući da je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine jednomjesečno e-savjetovanje otvorilo 20. veljače, zainteresirani prijedloge i primjedbe mogu slati do 20. ožujka.

Radi se o iznimno važnom zakonu, prvom cjelovitom koji bi regulirao ovu problematiku za koju su do sada primjenjivani Zakon o vlasništvu i Uredba o održavanju zgrada te brojni drugi pojedinačni propisi.

Pa da vidimo kako se uređuju ključna pitanja i za suvlasnike zgrada i za njihove upravitelje, ali i u kojoj su mjeri i jesu li uopće prihvaćene sugestije potonjih izrečene u fazi rasprave u doba dok je zakon bio još u nacrtu.

---

---

Kazne i upraviteljima

Krenimo od obveza i prekršaja koje čine ako ih ne ispunjavaju, a za koje će, što je novina, biti izravno novčano kažnjavani. Naglasimo, u značajnim iznosima. Time će se izbjeći dosadašnji sudski postupci trajanja i od više godina, vođeni radi naplate štete koju je učinio, na primjer, netko od suvlasnika.

Evo, dakle, što stoji u prijedlogu zakona. Upravitelj će biti kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 700 do 5000 eura za dvadesetak precizno navedenih prekršaja. Među ostalima, ne osigura li hitni popravak najkasnije u roku od tri sata od prijave da je popravak potreban. Za što bi trebali imati prethodnu suglasnost 20 posto suvlasnika, što je teško izvedivo.

Udruga "Upravitelj", kojom je obuhvaćeno gotovo 90 posto svih upravitelja i objekata kolektivnog stanovanja u Hrvatskoj, pozdravlja dopunu tog članka rečenicom "odnosno čim to dopuste okolnosti na koje upravitelj nema utjecaja".

---

image

Klima, klima

Marko Todorov/Cropix
---

A što se tiče navedenog postotka prethodne suglasnosti, upravitelji predlažu da se odredi kako se za hitni postupak treba dobiti suglasnost predstavnika suvlasnika najkasnije u roku od osam dana od učinjenog hitnog popravka, te da je upravitelj tek u slučaju sumnje u opravdanost hitnog popravka dužan pribaviti 20-postotnu suglasnost suvlasnika. Prijedlog je u skladu s dosadašnjom praksom da prethodnu suglasnost daje samo predstavnik suvlasnika. Također predlažu da suvlasnici za nastale troškove ne odgovaraju razmjerno veličini svog suvlasničkog udjela, što propisuje prijedlog zakona, nego solidarno, odnosno kako je to već prethodno propisano Zakonom o vlasništvu.

Nadalje se upravitelja novčano kažnjava ako ne izradi ili suvlasnicima putem njihova predstavnika ne dostavi godišnji izvještaj o upravljanju zgradom, ili ako taj izvještaj ne sadrži pregled pojedinačnih prihoda i rashoda zajedničke pričuve.

Potom, kad ranije izabrani upravitelj ne stavi na raspolaganje sredstva zajedničke pričuve novom upravitelju u roku od 30 dana od dana od kojega je novi upravitelj preuzeo upravljanje zgradom.

---

image

Uh, što se ovdje sve nadograđivalo

Goran Mehkek/Cropix
---

Također, ako ne otvori poseban račun za provedbu projekata energetske obnove zgrade, odnosno projekata ugradnje sustava grijanja i hlađenja na obnovljive izvore energije i projekata kojima se doprinosi većoj otpornosti zgrada na požar i potres.

Izdvojili smo još jedan prekršaj, ako u roku od 120 dana od stupanja na snagu ovog zakona ne dostavi svim suvlasnicima važeći kućni red i ne izloži ga u obliku zidne ploče na vidljivom mjestu u zajedničkom prostoru zgrade.

Za naprijed navedene prekršaje novčanom kaznom u iznosu od 100 do 1500 eura kaznit će se i odgovorna osoba u tvrtki (upravitelju).

Također, za iste prekršaje, novčanom kaznom, ali u iznosu od 200 do 2000 eura kaznit će se fizička osoba (obrtnik) u svojstvu upravitelja zgrade.

Suvlasnici do 5000 eura

Novčana kazna za prekršaje suvlasnika kreće se od 400 do 5000 eura. Predviđena je za suvlasnika koji ne dozvoli upravitelju, odnosno osobi koju upravitelj odredi ulaz u svoj posebni dio zgrade ako je to potrebno radi održavanja zajedničkih dijelova ili otklanjanja kvara koji uzrokuje ili bi mogao uzrokovati štetu zajedničkom dijelu zgrade ili posebnom dijelu zgrade drugog suvlasnika.

Kaznu u iznosu od 1000 do 5000 eura dobit će suvlasnik ako na izgrađenim zgradama izvede radove natkrivanja i zatvaranja balkona, lođa i terasa; na uličnim pročeljima izgrađenih zgrada postavi uređaje za hlađenje i grijanje, odnosno antenske sustave.

---

image

Rezanje vanjskog zida na neboderu

Nikola Vilić/Cropix
---

Nameće se pitanje što s novcem od navedenih naplaćenih kazni. Zakon propisuje - bit će prihod proračuna grada ili općine na čijem se području nalazi zgrada. Istina je da brojna samoinicijativna "zatvaranja" balkona, kao i na pročeljima "nanizani" klima-uređaji narušavaju estetiku zgrade, no upravitelji s kojima smo razgovarali podsjećaju na činjenicu da postoje višestambene zgrade, nekoliko nebodera u središtu Splita primjerice, kojima su sva pročelja ulična, a uz to uopće nemaju balkone ili terase na kojima bi "klime" mogli učiniti nevidljivima direktno s ulice, pa nemaju kud s njima osim na pročelje. Alternativa tomu im je zimi se u svoja četiri zida smrzavati, ljeti preznojavati.

Vlasnici stanova koji su svoj balkon već ostaklili nemaju brige, zakon se, stoji u obrazloženjima, ne primjenjuje retroaktivno.

---

image

Zatvaranje balkona više ne bi bilo moguće

 

 

Duje Klarić/Cropix
---

Dolazimo i do kazni koje se odnose na tvrtke – izvođače nezakonitih radnji u i na zgradama i time čine prekršaj. Precizirano: pravna osoba (tvrtka) kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 5000 do 10.000 eura, ako njezini djelatnici:

- u zgradama koje su izgrađene prije 1965. godine, odnosno u zgradama koje su građene bez armiranobetonskih vertikalnih i horizontalnih serklaža izvedu proreze u zidovima i ugrade instalacijske ormarića za sve vrste instalacija u nosivim zidovima zidanih zgrada;

- na izgrađenim zgradama izvedu radove natkrivanja i zatvaranja balkona, lođa i terasa;

- na uličnim pročeljima izgrađenih zgrada postave uređaje za hlađenje i grijanje, odnosno antenske sustave. Ako se već ide u tom smjeru, prijedlog upravitelja je da uz tvrtke budu obuhvaćeni i obrtnici primjerice, zapravo svi oni koji izvode takve radove.

Briga o prekršiteljima navedenih (ne)djela dopala je komunalnim redarima, pa je u startu postavljeno pitanje kako je zamišljeno da to rade, šetnjom po gradu i prebrojavanjem "dorađenih" balkona. Odgovor je, naravno – ne. Redari će reagirati tek kad dobiju prijavu, što možda podrazumijeva da će zadatak susjeda biti "cinkanje" prekršitelja? Teško zamislivo, osim da to učine anonimno.

Kad su prekršaji i kazne u pitanju, primjećuje se da se u tom dijelu uopće ne spominju predstavnici suvlasnika, koji, po ovom istom prijedlogu zakona, imaju puno i ovlasti i obveza.

Odlučuje njih 80 posto

Važna novina jest da se odluke suvlasnika u upravljanju zgradom donose kvalificiranom (80 posto) i natpolovičnom većinom. Nema, dakle, donošenja odluka uz suglasnost svih suvlasnika, što uzrokuje niz problema jer bi jedan suvlasnik namjerno ili svojom duljom odsutnošću mogao "blokirati" odlučivanje svih ostalih.

---

image

Probijanje prozora, željezni balkoni...

 

Damjan Tadić/Cropix
---

Na ovaj su problem upravitelji odavno upozoravali, ali pritom nisu inzistirali na ukidanju "jednoglasnosti" u posebnim situacijama. Sve zbog eventualnog zadiranja u vlasnička prava, što ne bi ostalo bez neželjenih posljedica. Primjerice kod prenamjene prostora. Što u slučaju da se dogodi da većina odluči da krov iznad stana u potkrovlju nije više zajednički dio, nego poseban te bi u tom slučaju i održavanje palo na teret vlasniku stana u potkrovlju. To novi zakon ne bi smio omogućiti.

U daljnjoj proceduri donošenja zakona pokazat će se koliko resorno ministarstvo, a onda i Sabor imaju sluha za primjedbe i prijedloge, ne samo Udruge "Upravitelj", nego i ukupne. Nezahvalno je govoriti u kojem roku će se to događati jer uskoro slijede izbori pa će o tome možda odlučivati "neki novi ljudi".

Kad se o prijedlogu radi, jedan od naših sugovornika dao je svoju ocjenu:

- Kao da je pisan za Švicarsku, a ne za Hrvatsku. U prijedlogu zakona piše da je upravljanje zgradama od javnog interesa. A nitko, međutim, ne kažnjava upravu gradova ili općina zato što ne održavaju nogostupe, javne zgrade ili javne površine na adekvatan način, što je isto javni interes, dok su s druge strane privatnicima nametnute obveze i predviđene ozbiljne kazne.

---

Svaka će zgrada imati svoj OIB

Pravna osobnost zajednice suvlasnika riješena je na način da se stječe danom upisa u Registar zajednice suvlasnika, a predstavlja se osobnim identifikacijskim brojem (OIB-om) i nazivom "Zgrada" uz navođenje adrese sjedišta. Sjedište zajednice suvlasnika je adresa na kojoj se zgrada nalazi.

Registar je važan da bi svaka zgrada dobila "osobnu iskaznicu" i cjelovite, ažurne podatke. Međutim, i sada su zgrade upisane u zemljišne knjige i katastar pa unatoč tome podaci nisu dovoljno ažurni. Nužno je stoga propisati i obvezu svakog vlasnika na dostavu promjena podataka, također uz kaznu, što do sada nije bio slučaj.

---

---

Minimalna pričuva za 70 kvadrata - 31,50 eura

Prijedlog zakona je odredio minimalni iznos zajedničke pričuve, što je po mišljenju upravitelja bilo nužno da bi se zgrade održavale na kvalitetan način, a što je uostalom obostrani interes upravitelja i suvlasnika. Dakle, minimalni iznos zajedničke pričuve po kvadratu korisne površine stana godišnje iznosi 0,54 posto etalonske cijene građenja koju objavljuje resorno ministarstvo. U tekstu prijedloga zakona ne navodi se koja je to etalonska cijena, dok se u obrazloženju navodi da je to etalon koji se koristi u Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji.

S tim podacima izračunali smo da minimalna mjesečna pričuvu za stan od 70 kvadrata iznosi 31,50 eura ili 237,34 kune (0,54 posto od 993 eura je 5,36 eura godišnje po kvadratu, odnosno mjesečno 0,45 eura ili 3,39 kuna).

Predviđeno je nadalje da iznos pričuve za zgrade koje ne donesu godišnji program održavanja za realizaciju kojeg zapravo i služi, mora biti peterostruk. Upravitelji nude primjerenije rješenje za situaciju kad suvlasnici ne izglasaju program. Ako to ne učine u roku od 60 dana, da se program smatra usvojenim.

Navedeno je, međutim, upozoravaju naši sugovornici, moguće samo ako se propiše da se postojeći mađuvlasnički ugovori u određenom roku usklade s novim zakonskim odredbama. Zašto? Zato što u Prijedlogu zakona (članak 48. stav 1.) piše: "Međuvlasnički ugovori i ugovori sklopljeni s upraviteljima zgrada u pogledu održavanja i upravljanja zgradom do stupanja na snagu ovoga zakona smatraju se međuvlasničkim ugovorima, odnosno ugovorima o upravljanju sklopljenim na temelju ovoga zakona i važe do sklapanja novih odgovarajućih ugovora." Nagradno je pitanje: A kada bi to trebalo biti?

"Sve je lijepo na papiru, ali je važna provedba", komentirao je jedan od naših sugovornika ovu odredbu.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božo Radić/Cropix Marko Todorov/Cropix Goran Mehkek/Cropix Nikola Vilić/Cropix Duje Klarić/Cropix Damjan Tadić/Cropix Darko Tomaš/Cropix Luka Gerlanc/Cropix
Božo Radić/Cropix

Vanjske jedinice klima-uređaja...

Marko Todorov/Cropix

Klima, klima

Goran Mehkek/Cropix

Uh, što se ovdje sve nadograđivalo

Nikola Vilić/Cropix

Rezanje vanjskog zida na neboderu

Duje Klarić/Cropix

Zatvaranje balkona više ne bi bilo moguće

 

 

Damjan Tadić/Cropix

Probijanje prozora, željezni balkoni...

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/detaljan-vodic-o-novom-zakonu-o-upravljanju-zgradama-sve-o-kaznama-pravima-stanara-zatvaranju-balkona-klimama-1371600 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=66ead8df539acadde795bd2191cdc8f11cbb4f6e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Detaljan+vodi%C4%8D+o+novom+zakonu+o+upravljanju+zgradama+-+sve+o+kaznama%2C+pravima+stanara%2C+zatvaranju+balkona%2C+klimama...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdetaljan-vodic-o-novom-zakonu-o-upravljanju-zgradama-sve-o-kaznama-pravima-stanara-zatvaranju-balkona-klimama-1371600 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdetaljan-vodic-o-novom-zakonu-o-upravljanju-zgradama-sve-o-kaznama-pravima-stanara-zatvaranju-balkona-klimama-1371600 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => A KAD ĆE U SABOR? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaA KAD ĆE U SABOR?

Detaljan vodič o novom zakonu o upravljanju zgradama - sve o kaznama, pravima stanara, zatvaranju balkona, klimama...

Piše Jadranka Matić
12. ožujka 2024. - 15:13

Sudeći po planiranim pa redom probijenim rokovima, Zakon o upravljanju i održavanju zgrada nastaje u porođajnim mukama. Da se postupak odvijao prema najavama, ovih bi dana, naime, već bio na izglasavanju u Saboru, a umjesto toga službeno se stiglo do prijedloga i javnog savjetovanja. Budući da je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine jednomjesečno e-savjetovanje otvorilo 20. veljače, zainteresirani prijedloge i primjedbe mogu slati do 20. ožujka.

Radi se o iznimno važnom zakonu, prvom cjelovitom koji bi regulirao ovu problematiku za koju su do sada primjenjivani Zakon o vlasništvu i Uredba o održavanju zgrada te brojni drugi pojedinačni propisi.

Pa da vidimo kako se uređuju ključna pitanja i za suvlasnike zgrada i za njihove upravitelje, ali i u kojoj su mjeri i jesu li uopće prihvaćene sugestije potonjih izrečene u fazi rasprave u doba dok je zakon bio još u nacrtu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 11:41