stdClass Object ( [id] => 318401 [title] => Denis Barić: Hvala 'Slobodnoj'! Popis prijedloga koje će otočani uputiti Vladi bit će poduži... [alias] => denis-baric-hvala-slobodnoj-popis-prijedloga-koje-ce-otocani-uputiti-vladi-bit-ce-poduzi [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kratki rok od tek petnaestak dana, koliko je Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova ponudilo otočanima za slanje prijedloga za predstojeće izmjene Zakona o otocima, dobro je iskoristio Otočni sabor, udruga za razvitak hrvatskih otoka sa sjedištem u Zadru, pokrenuvši kampanju kojom se inzistiralo od svih otočana da šalju svoje ideje.

Denis Barić, predsjednik Sabora otočana, kaže nam kako je pristiglo pedesetak prijedloga koji će skupa s udruginim biti danas odaslani u Zagreb, a posebno su ažurni i aktivni bili boduli s Korčule, Brača, Hvara, Šolte, Raba, Ugljana, Dugog otoka i Pašmana.

Javili se mladi

– Javilo se dosta mladih bodula, većinom su tražili da u Zakon uđe prioritet pri zapošljavanju mladih koji žive na otocima. Javili su se i studenti, koji predlažu da im se produži povlaštena cijena brodske putne karte i nakon 17. srpnja, što zbog fakultetskih, što zbog izvannastavnih obveza. Sve u svemu, zadovoljni smo što su se stanovnici naših otoka počeli aktivnije boriti za svoj opstanak i prosperitet, a zahvalni smo i "Slobodnoj" koja je nekoliko puta pozivala da se šalju prijedlozi jer su nam mnogi javili da su upravo tim putem doznali kako se spremaju izmjene zakona – ističe Denis Barić.

Popis prijedloga koji će biti upućen Vladi je širok. U prvom redu traži se nova kategorizacija otoka, preko koje bi se provodila porezna politika na način da se otočne skupine stavi u porezne razrede za olakšice fizičkim i pravnim osobama.

Otočani zahtijevaju da se u svim otočnim i obalno-otočnim gradovima imenuju provoditelji, to jest da se ustroji poseban odjel za provedbu programa održivog razvoja otoka.

Zatim se traži za fizičke i pravne osobe sa sjedištem na otoku jednak prijevoz s otoka na kopno i otoka na otok; omogućavanje, ovaj put kroz Zakon o otocima, đacima i studentima prava na povlašteni prekomorski i cestovni prijevoz tijekom cijele godine, kako zbog redovnih, tako i zbog izvannastavnih aktivnosti.

Jedan od prijedloga je da fizičke osobe koje imaju prebivalište te fizičke osobe – obrtnici, pravne osobe koje imaju sjedište na premoštenom otoku i pravne osobe koje nemaju sjedište na otocima a imaju radne jedinice na otocima i koje svoju djelatnost obavljaju na otoku i zapošljavaju otočno stanovništvo, odnosno na otoku koji je s premoštenim otokom povezan brodom i trajektom, pri prijelazu mosta vlastitim vozilom svih kategorija ne plaćaju mostarinu.

Programi, izvješća...

Zatim se traži da se u povjerenstvo za otoke koje se osniva u priobalnim županijama uvrsti predstavnike otočnih LAG-ova i predstavnika Otočnog sabora, a u povjerenstvo za otoke koje se osniva u priobalnim županijama uvrsti predstavnike priobalnih županija u Otočnom vijeću i po mogućnosti da predsjedaju povjerenstvom radi bolje komunikacije i provedbe programa razvoja otoka.

Zahtijeva se i obveza donošenja otočnog godišnjeg programa zbog povoljnog kreditiranja fizičkih i pravnih osoba preko HBOR-a, prema kategorizaciji otoka ostvarivanje poticaja za postojeća radna mjesta, izrada državnog programa za otoke koji mora sadržavati provoditelje programa, izvore financiranja i dinamiku provođenja.

Provoditelji državnih programa bili bi dužni o svom radu nadležnim ministarstvima podnositi godišnja izvješća za proteklu godinu najkasnije do 1. veljače sljedeće godine. A Ministarstvo bi bilo dužno izvješća objaviti na službenim web-stranicama najkasnije do 1. ožujka tekuće godine.

O ostvarenim ciljevima programa, financiranju i dinamici provođenja trebala bi se provesti javna rasprava, o čijim zaključcima Ministarstvo obavještava Vladu RH koja bi, sukladno izvješćima i zaključcima javne rasprave, provodila potrebne izmjene u državnim programima.

Otočni godišnji programi moraju sadržavati provoditelje programa, izvore financiranja i dinamiku provođenja, a donose se za sljedeća područja aktivnosti: uređenja otočnih poljoprivrednih zemljišta; postupanja s otočnim krutim otpadom; pomorsko-cestovnog povezivanja otoka s kopnom, otoka međusobno i unutarotočnog cestovnog povezivanja; osuvremenjivanja otočnih poljskih, šumskih i protupožarnih putova; izgradnje otočne infrastrukture za zrakoplovni i helikopterski prijevoz i poticanja razvitka otočnoga zračnog prijevoza; vodoopskrbe otoka; odvodnje otočnih otpadnih voda; elektroopskrbe otoka; otočnih telekomunikacija; turističkog razvitka otoka; razvitka otočnoga gospodarstva; zdravstvene zaštite na otocima; predškolskog odgoja i osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja na otocima; visokoškolskog obrazovanja, znanstvenih istraživanja, razvitka tehnologija i instrumenata na otocima; obrazovanja i osposobljavanja za obrtnička zanimanja na otocima; kulturnog razvitka i proučavanja, zaštite i očuvanja otočne kulturne baštine; zaštite prirode i okoliša otoka; socijalne skrbi na otocima; uređenja posjedovne i vlasničkopravne evidencije (katastar, zemljišne knjige).

Obvezna je i strategija

Ministarstvo bi se zakonom obvezalo donijeti otočni godišnji program najkasnije do 30. rujna za sljedeću godinu, na prijedlog obalno-otočnih županija i otočnih i obalno-otočnih gradova i općina – stoji u prijedlozima.

Traži se i da fizičke i pravne osobe sa sjedištem na otocima imaju jednaka prava oko subvencionirane vode koja stiže brodom vodonoscem ili autocisternama. Zakonodavstva valja prilagoditi otočnoj stvarnosti, tj. Zakon o otocima staviti kao polaznu osnovu svim drugim pravnim aktima zbog svojeg specifičnog položaja, te Zakonom omogućiti formiranje Uprave za otoke.

Zahtijeva se i donošenje Strategije razvoja hrvatskih otoka koji bi se implementirao u Strategiju regionalnog razvoja. Regulirati prema kategorizaciji otoka pomoć fizičkim i pravnim osobama oko izrade i provedbe projekata prema EU fondovima.

Otočani smatraju kako bi jedna od najvažnijih obveza bila žurna prilagodba EU zakonodavstvu, usklađivanje s Rezolucijom EU parlamenta od 4. veljače 2016. o posebnoj situaciji otoka, usklađivanje s direktivom Vijeća EU-a o poreznoj politici kao kompenzaciji za prirodne nedostatke i trajne demografske poteškoće, ali i definiranje korištenja državne imovine na otocima, stvaranje mogućnost poticaja prijevoza gospodarstvenicima, omogućavanje prednosti kod zapošljavanja otočnom stanovništvu.

Koncesije za lovišta na otocima ne davati bez suglasnosti jedinica lokalne samouprave. Cijene javnoga pomorskog prijevoza putnika i cijene javnoga cestovnog prijevoza na linijama koje povezuju otok s kopnom i otoke međusobno, te cijene javnoga otočnoga cestovnog prijevoza za stanovnike otoka ne smiju biti veće od cijene prijevoza na linijama iste udaljenosti u županijskom cestovnom prijevozu matične obalno-otočne županije.

Predlažu da se omogući subvencija za energetsku obnovu kuća (solarne panele koji se koriste za dobivanje tople vode ili grijanje u kućanstvu) kroz kategorizaciju otoka.

Kroz kategorizaciju otoka omogućiti subvencioniranje fizičkim osobama u prijevozu robe na otoke. Traži se i uključivanje u sva zakonska prava i otočana koji imaju mjesto prebivališta na kopnu.
 

ZAKON SE NE PROVODI, I NIKOGA NIJE BRIGA

Velik broj prigovora odnosio se na obalni linijski promet, odnosno na neprovođenje izmjena Zakona o prijevozu u linijskom i obalnom prometu, što nije dio Zakona o otocima, ali je očito da su otočani reagirali na tu aljkavost državnih institucija. Naime, prije nekoliko mjeseci Vlada je donijela Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, koji je stupio na snagu 25. lipnja. Zakon sad omogućuje pravo na povlašteni prijevoz putnika s popustom i besplatni prijevoz putnika na svim linijama koje povezuju otoke s kopnom i otoke međusobno, ali se ne primjenjuje zbog neprilagođenosti softvera za čitanje otočnih iskaznica! I nitko za to ne odgovara – ljuti se Barić.

GLAVNI PRIJEDLOZI:

– produženje povlaštene cijene brodske putne karte za studente i nakon 17. srpnja
– nova kategorizacija otoka u porezne razrede radi olakšica fizičkim i pravnim osobama
– za fizičke i pravne osobe sa sjedištem na otoku jednak prijevoz s otoka na kopno i otoka na otok
– obveza donošenja otočnog godišnjeg programa zbog povoljnog kreditiranja fizičkih i pravnih osoba preko HBOR-a
– Ministarstvo mora donijeti otočni godišnji program najkasnije do 30. rujna za sljedeću godinu
– pravo fizičkim i pravnim osobama sa sjedištem na otocima na jednaka prava oko subvencionirane vode koja stiže brodom vodonoscem ili autocisternama
– donošenje Strategije razvoja hrvatskih otoka koja bi se implementirala u Strategiju regionalnog razvoja
– žurna prilagodba EU zakonodavstvu
– definiranje korištenja državne imovine na otocima
– stvaranje poticaja prijevoza gospodarstvenicima
– omogućavanje prednosti kod zapošljavanja otočnom stanovništvu
– koncesije za lovišta na otocima samo uz suglasnost jedinica lokalne samouprave
– cijene pomorskog prijevoza putnika ne smiju biti veće od cijene prijevoza na linijama iste udaljenosti u županijskom cestovnom prijevozu
– subvencije za energetsku obnovu kuća (solarne panele)

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => javna rasprava [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-07-04 18:33:50 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-07-04 22:34:24 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-07-04 22:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4639 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2016/07/04/Novosti/brod_tijat17-191015.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "960x651" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7767060 Threads: 4 Questions: 1633377197 Slow queries: 4853457 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111330016 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/denis-baric-hvala-slobodnoj-popis-prijedloga-koje-ce-otocani-uputiti-vladi-bit-ce-poduzi-318401 [printLink] => /vijesti/hrvatska/denis-baric-hvala-slobodnoj-popis-prijedloga-koje-ce-otocani-uputiti-vladi-bit-ce-poduzi-318401?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 338510 [name] => otoci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => otoci [link] => /tag/otoci ) [1] => stdClass Object ( [id] => 240582 [name] => Otočni sabor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => otocni-sabor [link] => /tag/otocni-sabor ) [2] => stdClass Object ( [id] => 433064 [name] => Denis Barić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => denis-baric [link] => /tag/denis-baric ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => javna rasprava [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Denis Barić: Hvala 'Slobodnoj'! Popis prijedloga koje će otočani uputiti Vladi bit će poduži... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/04/Novosti/brod_tijat17-191015.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/04/Novosti/brod_tijat17-191015.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kratki rok od tek petnaestak dana, koliko je Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova ponudilo otočanima za slanje prijedloga za predstojeće izmjene Zakona o otocima, dobro je iskoristio Otočni sabor, udruga za razvitak hrvatskih otoka sa sjedištem u Zadru, pokrenuvši kampanju kojom se inzistiralo od svih otočana da šalju svoje ideje.

Denis Barić, predsjednik Sabora otočana, kaže nam kako je pristiglo pedesetak prijedloga koji će skupa s udruginim biti danas odaslani u Zagreb, a posebno su ažurni i aktivni bili boduli s Korčule, Brača, Hvara, Šolte, Raba, Ugljana, Dugog otoka i Pašmana.

Javili se mladi

– Javilo se dosta mladih bodula, većinom su tražili da u Zakon uđe prioritet pri zapošljavanju mladih koji žive na otocima. Javili su se i studenti, koji predlažu da im se produži povlaštena cijena brodske putne karte i nakon 17. srpnja, što zbog fakultetskih, što zbog izvannastavnih obveza. Sve u svemu, zadovoljni smo što su se stanovnici naših otoka počeli aktivnije boriti za svoj opstanak i prosperitet, a zahvalni smo i "Slobodnoj" koja je nekoliko puta pozivala da se šalju prijedlozi jer su nam mnogi javili da su upravo tim putem doznali kako se spremaju izmjene zakona – ističe Denis Barić.

Popis prijedloga koji će biti upućen Vladi je širok. U prvom redu traži se nova kategorizacija otoka, preko koje bi se provodila porezna politika na način da se otočne skupine stavi u porezne razrede za olakšice fizičkim i pravnim osobama.

Otočani zahtijevaju da se u svim otočnim i obalno-otočnim gradovima imenuju provoditelji, to jest da se ustroji poseban odjel za provedbu programa održivog razvoja otoka.

Zatim se traži za fizičke i pravne osobe sa sjedištem na otoku jednak prijevoz s otoka na kopno i otoka na otok; omogućavanje, ovaj put kroz Zakon o otocima, đacima i studentima prava na povlašteni prekomorski i cestovni prijevoz tijekom cijele godine, kako zbog redovnih, tako i zbog izvannastavnih aktivnosti.

Jedan od prijedloga je da fizičke osobe koje imaju prebivalište te fizičke osobe – obrtnici, pravne osobe koje imaju sjedište na premoštenom otoku i pravne osobe koje nemaju sjedište na otocima a imaju radne jedinice na otocima i koje svoju djelatnost obavljaju na otoku i zapošljavaju otočno stanovništvo, odnosno na otoku koji je s premoštenim otokom povezan brodom i trajektom, pri prijelazu mosta vlastitim vozilom svih kategorija ne plaćaju mostarinu.

Programi, izvješća...

Zatim se traži da se u povjerenstvo za otoke koje se osniva u priobalnim županijama uvrsti predstavnike otočnih LAG-ova i predstavnika Otočnog sabora, a u povjerenstvo za otoke koje se osniva u priobalnim županijama uvrsti predstavnike priobalnih županija u Otočnom vijeću i po mogućnosti da predsjedaju povjerenstvom radi bolje komunikacije i provedbe programa razvoja otoka.

Zahtijeva se i obveza donošenja otočnog godišnjeg programa zbog povoljnog kreditiranja fizičkih i pravnih osoba preko HBOR-a, prema kategorizaciji otoka ostvarivanje poticaja za postojeća radna mjesta, izrada državnog programa za otoke koji mora sadržavati provoditelje programa, izvore financiranja i dinamiku provođenja.

Provoditelji državnih programa bili bi dužni o svom radu nadležnim ministarstvima podnositi godišnja izvješća za proteklu godinu najkasnije do 1. veljače sljedeće godine. A Ministarstvo bi bilo dužno izvješća objaviti na službenim web-stranicama najkasnije do 1. ožujka tekuće godine.

O ostvarenim ciljevima programa, financiranju i dinamici provođenja trebala bi se provesti javna rasprava, o čijim zaključcima Ministarstvo obavještava Vladu RH koja bi, sukladno izvješćima i zaključcima javne rasprave, provodila potrebne izmjene u državnim programima.

Otočni godišnji programi moraju sadržavati provoditelje programa, izvore financiranja i dinamiku provođenja, a donose se za sljedeća područja aktivnosti: uređenja otočnih poljoprivrednih zemljišta; postupanja s otočnim krutim otpadom; pomorsko-cestovnog povezivanja otoka s kopnom, otoka međusobno i unutarotočnog cestovnog povezivanja; osuvremenjivanja otočnih poljskih, šumskih i protupožarnih putova; izgradnje otočne infrastrukture za zrakoplovni i helikopterski prijevoz i poticanja razvitka otočnoga zračnog prijevoza; vodoopskrbe otoka; odvodnje otočnih otpadnih voda; elektroopskrbe otoka; otočnih telekomunikacija; turističkog razvitka otoka; razvitka otočnoga gospodarstva; zdravstvene zaštite na otocima; predškolskog odgoja i osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja na otocima; visokoškolskog obrazovanja, znanstvenih istraživanja, razvitka tehnologija i instrumenata na otocima; obrazovanja i osposobljavanja za obrtnička zanimanja na otocima; kulturnog razvitka i proučavanja, zaštite i očuvanja otočne kulturne baštine; zaštite prirode i okoliša otoka; socijalne skrbi na otocima; uređenja posjedovne i vlasničkopravne evidencije (katastar, zemljišne knjige).

Obvezna je i strategija

Ministarstvo bi se zakonom obvezalo donijeti otočni godišnji program najkasnije do 30. rujna za sljedeću godinu, na prijedlog obalno-otočnih županija i otočnih i obalno-otočnih gradova i općina – stoji u prijedlozima.

Traži se i da fizičke i pravne osobe sa sjedištem na otocima imaju jednaka prava oko subvencionirane vode koja stiže brodom vodonoscem ili autocisternama. Zakonodavstva valja prilagoditi otočnoj stvarnosti, tj. Zakon o otocima staviti kao polaznu osnovu svim drugim pravnim aktima zbog svojeg specifičnog položaja, te Zakonom omogućiti formiranje Uprave za otoke.

Zahtijeva se i donošenje Strategije razvoja hrvatskih otoka koji bi se implementirao u Strategiju regionalnog razvoja. Regulirati prema kategorizaciji otoka pomoć fizičkim i pravnim osobama oko izrade i provedbe projekata prema EU fondovima.

Otočani smatraju kako bi jedna od najvažnijih obveza bila žurna prilagodba EU zakonodavstvu, usklađivanje s Rezolucijom EU parlamenta od 4. veljače 2016. o posebnoj situaciji otoka, usklađivanje s direktivom Vijeća EU-a o poreznoj politici kao kompenzaciji za prirodne nedostatke i trajne demografske poteškoće, ali i definiranje korištenja državne imovine na otocima, stvaranje mogućnost poticaja prijevoza gospodarstvenicima, omogućavanje prednosti kod zapošljavanja otočnom stanovništvu.

Koncesije za lovišta na otocima ne davati bez suglasnosti jedinica lokalne samouprave. Cijene javnoga pomorskog prijevoza putnika i cijene javnoga cestovnog prijevoza na linijama koje povezuju otok s kopnom i otoke međusobno, te cijene javnoga otočnoga cestovnog prijevoza za stanovnike otoka ne smiju biti veće od cijene prijevoza na linijama iste udaljenosti u županijskom cestovnom prijevozu matične obalno-otočne županije.

Predlažu da se omogući subvencija za energetsku obnovu kuća (solarne panele koji se koriste za dobivanje tople vode ili grijanje u kućanstvu) kroz kategorizaciju otoka.

Kroz kategorizaciju otoka omogućiti subvencioniranje fizičkim osobama u prijevozu robe na otoke. Traži se i uključivanje u sva zakonska prava i otočana koji imaju mjesto prebivališta na kopnu.
 

ZAKON SE NE PROVODI, I NIKOGA NIJE BRIGA

Velik broj prigovora odnosio se na obalni linijski promet, odnosno na neprovođenje izmjena Zakona o prijevozu u linijskom i obalnom prometu, što nije dio Zakona o otocima, ali je očito da su otočani reagirali na tu aljkavost državnih institucija. Naime, prije nekoliko mjeseci Vlada je donijela Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, koji je stupio na snagu 25. lipnja. Zakon sad omogućuje pravo na povlašteni prijevoz putnika s popustom i besplatni prijevoz putnika na svim linijama koje povezuju otoke s kopnom i otoke međusobno, ali se ne primjenjuje zbog neprilagođenosti softvera za čitanje otočnih iskaznica! I nitko za to ne odgovara – ljuti se Barić.

GLAVNI PRIJEDLOZI:

– produženje povlaštene cijene brodske putne karte za studente i nakon 17. srpnja
– nova kategorizacija otoka u porezne razrede radi olakšica fizičkim i pravnim osobama
– za fizičke i pravne osobe sa sjedištem na otoku jednak prijevoz s otoka na kopno i otoka na otok
– obveza donošenja otočnog godišnjeg programa zbog povoljnog kreditiranja fizičkih i pravnih osoba preko HBOR-a
– Ministarstvo mora donijeti otočni godišnji program najkasnije do 30. rujna za sljedeću godinu
– pravo fizičkim i pravnim osobama sa sjedištem na otocima na jednaka prava oko subvencionirane vode koja stiže brodom vodonoscem ili autocisternama
– donošenje Strategije razvoja hrvatskih otoka koja bi se implementirala u Strategiju regionalnog razvoja
– žurna prilagodba EU zakonodavstvu
– definiranje korištenja državne imovine na otocima
– stvaranje poticaja prijevoza gospodarstvenicima
– omogućavanje prednosti kod zapošljavanja otočnom stanovništvu
– koncesije za lovišta na otocima samo uz suglasnost jedinica lokalne samouprave
– cijene pomorskog prijevoza putnika ne smiju biti veće od cijene prijevoza na linijama iste udaljenosti u županijskom cestovnom prijevozu
– subvencije za energetsku obnovu kuća (solarne panele)

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/denis-baric-hvala-slobodnoj-popis-prijedloga-koje-ce-otocani-uputiti-vladi-bit-ce-poduzi-318401 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9ba643bacc61f4654222e9214253a69dad6a50b2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Denis+Bari%C4%87%3A+Hvala+%26%23039%3BSlobodnoj%26%23039%3B%21+Popis+prijedloga+koje+%C4%87e+oto%C4%8Dani+uputiti+Vladi+bit+%C4%87e+podu%C5%BEi...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdenis-baric-hvala-slobodnoj-popis-prijedloga-koje-ce-otocani-uputiti-vladi-bit-ce-poduzi-318401 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdenis-baric-hvala-slobodnoj-popis-prijedloga-koje-ce-otocani-uputiti-vladi-bit-ce-poduzi-318401 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => javna rasprava [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskajavna rasprava

Denis Barić: Hvala 'Slobodnoj'! Popis prijedloga koje će otočani uputiti Vladi bit će poduži...

5. srpnja 2016. - 00:30

Kratki rok od tek petnaestak dana, koliko je Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova ponudilo otočanima za slanje prijedloga za predstojeće izmjene Zakona o otocima, dobro je iskoristio Otočni sabor, udruga za razvitak hrvatskih otoka sa sjedištem u Zadru, pokrenuvši kampanju kojom se inzistiralo od svih otočana da šalju svoje ideje.

Denis Barić, predsjednik Sabora otočana, kaže nam kako je pristiglo pedesetak prijedloga koji će skupa s udruginim biti danas odaslani u Zagreb, a posebno su ažurni i aktivni bili boduli s Korčule, Brača, Hvara, Šolte, Raba, Ugljana, Dugog otoka i Pašmana.

Javili se mladi

– Javilo se dosta mladih bodula, većinom su tražili da u Zakon uđe prioritet pri zapošljavanju mladih koji žive na otocima. Javili su se i studenti, koji predlažu da im ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 07:21