StoryEditorOCM
DubrovnikVELIKA VIJEĆNICA

Za bolji život na otocima: uručeno 14 ugovora vrijednih 850 tisuća eura, a evo što se planira napraviti tim novcima

Piše D. v.
15. travnja 2024. - 12:58

Svečano uručivanje ugovora iz Programa razvoja otoka Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za Dubrovačko-neretvansku županiju održano je u ponedjeljak u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika. Riječ o ukupno 14 ugovora vrijednosti 850 tisuća eura koje je uručila državna tajnica MRRFEU Zrinka Raguž.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je svoje zadovoljstvo načinom na koji ovo Ministarstvo pomaže gradovima, općinama i županijama u realizaciji projekata za koje možda ne bi imali vlastitih sredstava.

- Veoma smo zadovoljni da na ovaj način Ministarstvo pomaže jedinicama lokalne samouprave, za projekte koji se ne bi uvijek mogli financirati iz naših sredstava. Mi smo se kao županija također uključili i prijavili nekoliko projekata na ovaj program, čime smo pomogli jedinicama lokalne samouprave. To su četiri projekta, a radi se o energetskoj obnovi Doma za starije u Korčuli, uređenje ambulante u Slanu, Dom u Kobiljači, kao i Dom zdravlja Metković, odnosno novi CT uređaj za navedeni dom u kojem ćemo sredstvima Županije urediti taj prostor", rekao je župan Dobroslavić te ustvrdio i kako uskoro slijedi novi veliki program – Teritorijalni program za otoke, koji za cijelu Hrvatsku iznosti 150 milijuna eura, a za našu županiju 32 milijuna eura.

"Tu ćemo imati projekte u svim jedinicama lokalne samouprave, tako smo i postavili taj program, da svakome damo šansu. Svima ćemo osigurati najmanje 1,6 milijuna eura, a i DNŽ će imati svoje projekte. To će biti veliki daljnji poticaj razvoju otoka", rekao je župan Dobroslavić.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković zahvalio se Ministarstvu na skrbi na otocima, odnosno ulaganju u ravnomjeran razvoj.

"Dobili smo još jedan ugovor za Grad Dubrovnik, odnosno za Suđurađ na Šipanu, nastavak izgradnje igrališta. Prva faza je završena, također financirana od strane Ministarstva. Zahvaljujem se Ministarstvu koje uistinu skrbi o otocima, vodi računa da svako područje Republike Hrvatske bude jednako razvijeno. Puno nam znače ova bespovratna sredstva jer ne bi lako svojim vlastitim sredstvima mogli sve te projekte realizirati. Imat ćemo veliko, kvalitetno igralište. U ovom tjednu se započinju i radovi na kanalizacijskoj mreži, također realizirani bespovratnim sredstvima", kazao je Franković.

Državna tajnica Zrinka Raguž, inače Dubrovkinja, istaknula je kako je Program razvoja otoka na području Dubrovačko-neretvanske županije financirao 85 projekata ukupne vrijednosti veće od šest milijuna eura.

"Ministarstvo je uložilo više od 20 milijuna eura u naše otoke u posljednjih osam godina. Danas ćemo uručiti 14 ugovora ukupne vrijednosti 850 tisuće eura. Čestitam na ugovorima, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU će vas nastaviti podržavati", kazala je Raguž te istaknula i kako će Dubrovačko-neretvanskoj županiji danas uručiti i Sporazum o provedbi teritorijalne strategije Dubrovačko-neretvanske županije za otoke.

"U novom financijskom razdoblju imamo cijeli jedan segment koji se odnosi na otoke, u tome smo prvi. Mi jedini imamo poseban program europskih sredstava namijenjenih otocima. To je 150 milijuna eura ukupno za sedam otočnih županija, a kod nas je to 32 milijuna eura", zaključila je Raguž nakon čega je uslijedilo uručivanje ugovora.

Uručeni su ugovori Dubrovačko-neretvanskoj županiji za projekt energetske obnove Doma za starije Korčula, kao i spomenuti Sporazum o provedbi teritorijalne strategije Dubrovačko-neretvanske županije za otoke, Gradu Dubrovniku za drugu fazu uređenja igrališta na Šipanu, Općini Mljet za projekt uređenja nerazvrstane ceste NC-14 NC12 Uvala Blace na Mljetu, Općini Ston za uređenje nerazvrstanih cesta, Općini Trpanj za izgradnju parkirališta u naselju Trpanj, Općini Janjina za uređenje rive u Sreseru, Općini Lastovo za uređenje urušene rive u ulici Put Lenge, naselje Pasadur, otok Prežba, kao i projekt uređenje mjesta Lastovo, faza III, Općini Lumbarda za uređenje igrališta I. faza, te Općini Orebić za uređenje trga. Ugovori koji danas nisu preuzeti, bit će poslani poštom, a to su za Grad Korčulu uređenje polivalentne dvorane za školski i predškolski odgoj u Račišću kao i ugovor za uređenje obale na otoku Vrniku, Općini Blato za izgradnju športskih terena na Prižbi II. faza te Općini Vela Luka za uređenje šetnice na trasama već postavljenih gravitacijskih kolektora u centru Vele Luke, V. faza.

30. travanj 2024 00:38