Crna kronikakazna za razbojstvo

Osuđen problematični Ogoranin koji je zbog sporne prošlosti bio izbačen iz BB kuće; Naoružan je banuo susjedu na vrata, uperio u njega pušku i kazao: 'Pi... ti materina, živiš ka lord'

Piše Vladimir Urukalo
9. prosinac 2019. - 17:40
biuk00

Ante Biuk (42) iz Ogorja, javnosti poznatiji kao bivši sudionik reality showa Big brother, osuđen je u ponedjeljak na splitskom Županijskom sudu nepravomoćno na godinu i devet mjeseci zatvora zbog razbojstva nad svojim 84-godišnjim susjedom sredinom ožujka prošle godine.

Biuka je optužnica teretila da je te večeri oko 3.30 sati došao do kuće svog starog susjeda držeći pušku M-48 te je počeo udarati na njegova vrata.

Kada mu je iznenađeni starac otvorio, Biuk je prema njemu uperio oružje i rekao: "Pi... ti materina, živiš ka lord". Žrtva je od straha pobjegla iz kuće, a Biuk je iz njegove sobe uzeo tisuću eura i tisuću kuna koje je našao te zračnu pušku.

Tko je zapravo Ante Biuk iz Ogorja i kako je mogao ući u BB kuću unatoč spornoj prošlosti? Sudilo mu se i za slučaj ubojstva, a zbog nedavnog razbojništva mogao bi u zatvor i na 12 godina

Biuk je i na raspravi i na Državnom odvjetništvu negirao da je počinio razbojstvo, tvrdio je da nema govora o tome da je prijetio svom susjedu i ukrao mu novac. Tvrdio je da mu je namješteno jer je on pušku i streljivo noć prije sasvim slučajno našao na zidiću ispred svoje kuće te ju je stavio ispod kreveta u spavaćoj sobi gdje ju je, pri pretrazi, pronašla policija.

Žrtva je, pak, na sudu vrlo detaljno opisala što se te večeri događalo kazavši, među ostalim i da je pobjegao iskoristivši trenutak kad je naoružani Biuk banuo u njegovu kuću i na stoju vidio bocu s rakijom koju je uzeo i počeo iz nje piti.

- Okrivljenik se obvezuje u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude uplatiti u državni proračun 10 tisuća kuna koliko iznosiimovinska korist te 2800 kuna troškova postupka. Nismo prihvatili okrivljenikovu obranu u kojoj poriče djelo i tvrdi da nikad nažao ništa nije napravio svom susjedu.

Iskaz žrtve je vrlo detaljan i okolnosan i on nema razloga lažno ga teretiti posebice i zato jer je sam okrivljenik kazao da nikakvih sukoba i prijašnjih razmirica sa susjedom nije imao. Kazna je ublažena ispod minimuma jer je ranije neosuđivan, oštećeni izravno nije zainteresiran za kazneni progon niti je postavio imovinsko-pravni zahtjev.

No, u cjelu je koristio oružje, žrtva je starija i nemoćna i njegov je susjed i zato nije bilo mjesta da mu se primjeni uvjetna kazna ili dobrotvorni rad - obrazložila je kratko sutkinja Višnja Strinić, predsjednica sudskog vijeća. 

#ANTE BIUK