Crna kronikaSud nije zadovoljan

Optužnica protiv Cvika i brata vraćena na doradu, hoće li USKOK uspjeti dokazati da su prali novac zarađen od prodaje heroina?

Piše Katarina Marić Banje

Županijski sudu u Splitu vratio je USKOK-u optužnicu protiv Jakše Cvitanovića Cvika s Korčule i njegova brata Mirjana Cvitanovića, zbog pranja novca zarađenog preprodajom heroina, na doradu uz rok od 15 dana da uklone nedostatke.

Jakša Cvitanović i još 15 osoba koje je USKOK povezao s njim i dilanjem uhićeni su i pritvoreni 2007. godine te je sljedeće godine protiv njih podignuta optužnica. Tijekom 2010. godine na splitskom sudu Cvitanović je osuđen zbog ustrojavanja zločinačke organizacije na otoku Korčuli, koja se bavila preprodajom heroina od početka 2003. do rujna 2006. godine uz zaradu od 7 milijuna kuna.

Za dilanje heroina su svi proglašeni krivim, a Cvik i njegov brat su osuđeni i za pranje novca.

Dvije godine kasnije Vrhovni sud je dio presude potvrdio, a dio ukinuo. Potvrđen je dio u kojem je Cvitanović osuđen za ustrojavanje zločinačke organizacije i dilanje droge za što je dobio 8 godina zatvora te presuda protiv njegova brata Mirjana i još šest osoba za dilanje u sklopu udruge na kazne zatvora od 3 i pol do četiri godine.

Ukinut je dio presude koji se odnosio na pranje novca za obojicu Cvitanovića te za sedmoricu optuženika zbog dilanja u zločinačkoj udruzi. Što se tiče pranja novca Vrhovni sud je smatrao kako USKOK nije iznio dokaze da su Cvitanović i njegov brat trošenjem novca od dilanja pokušali prikriti kako su ga zaradili. USKOK je od tada dva puta mijenjao optužnicu, krajem 2017. i polovicom prošle godine.

Odvjetnik Jadran Franceschi, koji zastupa Jakšu Cvitanovića, u odnosu na izmjene optužnice istaknuo je kako je sporan pravni kontinuitet kvalificiranog oblika kaznenog djela pranja novca. Optužno vijeće je prihvatilo njegov stav i vratilo optužni akt kako bi tužitelj razjasnio nejasnoće.

Dio optužnice za Mirsada Agovića, Ivana Padovana, Andreju Andreis, Ivana Andreisa, Gorana Surjana, Ivu Surjana i Kristinu Dragojević koje se tereti za dilanje je potvrđen i izdvojen u poseban postupak.
 

#JAKšA CVITANOVIć CVIK# OPTUžNICA# PRANJE NOVCA