StoryEditorOCM
Crna kronikaNepravomoćno

Cvikova ‘vojska‘ dilera dočekala presudu nakon 20 godina: Zbog 1000 eura zarade, čeka ih ukupno 20 godina zatvora! ‘Veliki gazda‘ je u međuvremenu odslužio svoje i ‘umirovio‘ se

Piše Vladimir Urukalo/sd
18. listopada 2022. - 20:22

”Grijesi prošlosti” kad-tad dođu na naplatu!

Da je tome tako, uvjerili su se prije koji dan Ivan Padovan, Andrea Andreis, Ivan Andreis, Mirsad Agović, Ivo Surjan, Goran Surjan te Kristina Blažek, koji su na splitskom Županijskom sudu nepravomoćno osuđeni na ukupno 19 godina i 10 mjeseci zatvora zbog dilanja droge prije gotovo 20 godina, kada su djelovali kao članovi zločinačkog udruženja Jakše Cvitanovića Cvika, piše Slobodna Dalmacija.

Nevjerojatno zvuči podatak da su za tada ukupno zarađenih sedam tisuća kuna, odnosno niti tisuću eura, sada dobili gotovo 20 godina zatvora!

Padovan je osuđen na tri godine robije, Andrea Andreis dobila je dvije godine zatvora, Ivan Andreis tri godine i dva mjeseca, Agović tri godine, Goran Surjan tri godine i 8 mjeseci, Ivan Surjan dvije godine te Kristina Blažek (tada Dragojević - op.a.) tri godine robije.

Padovan je prodajući drogu, kako je utvrđeno tijekom postupka, zaradio 500 kuna, Andreja Andreis 200 kuna, Ivan Andreis 400 kuna, Agović 300 kuna, Goran Surjan 3700 kuna, Ivo Surjan tisuću kuna, a Kristina Blažek 900 kuna.

Želitino svjedočenje

Zanimljivo je da je svih sedam nižerangiranih tadašnjih Cvikovih dilera bilo 2010. godine osuđeno na gotovo upola manje kazne. Agović je tada dobio dvije godine zatvora, a svi ostali po godinu i 10 mjeseci zatvora. No, Vrhovni sud je u ožujku 2012. godine ukinuo taj dio presude, smatrajući da nije dovoljan dokaz protiv njih jedan jedini iskaz koji tereti svakog od njih, a radilo se o iskazu prikrivenog svjedoka.

image

Cvik u sudnici Županijskog suda u Splitu, u svibnju 2010. godine

HANZA MEDIA

Sad je, pak, tom iskazu pridruženo i svjedočenje Želite Tomić (sada se zove Ana Družeta) koja je u to vrijeme bila jedna od preprodavača u Cvikovoj organizaciji, a kasnije je postala krunska svjedokinja protiv njega i svojih bivših suučesnika u dilanju.

Sudsko vijeće Županijskog suda u Splitu pod predsjedanjem suca Zorana Ivaniševića i uz sudjelovanje dva iskusna suca Ivice Botice i Mlađana Prvana, ih je, po optužnici Daire Barović, zamjenice ravnateljice USKOK-a, osudilo jer su od početka 2003. do kraja rujna 2006. godine djelovali kao dio Cvikove zločinačke organizacije te su po Korčuli dilali heroin u količini od 20 do 100 grama, pri čemu im je Jakša Cvitanović određivao cijenu od 180 do 200 kuna po gramu.

Za piz 100 kuna

Prema presudi, Cvik im je prijetio i primjenjivao silu kad ne bi ispunili svoje “obveze” ili kad bi posumnjao u njihovu lojalnost. Ekipa je tako dnevno po Korčuli u tom periodu dnevno "raspizavala" najmanje 32 grama heroina, i to tako da su od jednog grama nabavljene droge radili po čak osam “pizeva” i prodavali ih za 100 kuna piz.

Padovan je u više navrata od Cvika preuzeo heroin koji je prepakirao u manje paketiće i u najmanje pet navrata prodao Želiti, i to po cijeni od 100 kuna po paketiću. Andrea Andreis je, pak, po presudi, kupovala heroin od Želite Tomić te je dio uzimala za sebe, a ostatak dalje raspizavala i prodavala.

image

Dovođenje Jakše Cvitanovića Cvika u sudnicu 2008.

Jakov Prkić/Cropix

Ivan Andreis je osuđen jer je Želiti u najmanje dva navrata prodao paketiće s heroinom, a istoj je osobi u najmanje tri navrata drogu prodao i Agović, kao i ugroženom svjedoku po nazivom “Luka 2”. Baš “Luki” heroin je prodavao i Goran Surjan, i to dva puta, a istu je drogu najmanje 30 puta prodao i Petri Gugić (danas Rašidagić) te pet puta Želiti Tomić.

Ivo Surjan “nagrabusio” je jer je u najmanje 10 navrata prodao heroin “Luki 2” te više puta Želiti Tomić, isto kao i Kristina Blažek koja je istim osobama prodala najmanje devet paketića heroina.

Ugled u podzemlju

Sam Jakša Cvitanović Cvik je odavno već odslužio svoju pravomoćnu osmogodišnju kaznu zbog dilanja i od listopada 2014. godine je na slobodi te se, kako smo već pisali, posvetio proizvodnji vina i obiteljskom životu i nije se, bar koliko je javnosti poznato, više pojavljivao kao počinitelj kazenih djela.

Neke novije “kuloarske” priče govore o tome da Cvik u Splitu i Dalmaciji još uvijek ima jako velik utjecaj i poštovanje kriminalnog svijeta. 

29. travanj 2024 06:56