Stil Gastro

POSLOVNA SURADNJA

Najpoznatiji japanski chef, poslovni partner Roberta De Nira, došao u Hrvatsku: U svojim restoranima želim samo vašu jadransku tunu!

POSLOVNA SURADNJA

Nobuyuki​ Nobu Matsuhisa, najpoznatiji japanski chef na svijetu, bio je gost poslovno-gastronomskog događaja "Japan Fusion in Kali" kojim su u Kalima na otoku Ugljanu najveći uzgajivač tuna u Hrvatskoj, poduzeće "Kali tuna", i njegov vlasnik Jiro Kambe obilježili 25. godina hrvatsko-japanskog prijateljstva, odnosno diplomatskih odnosa dviju zemalja, te početak poslovne suradnje ovog poduzeća s najvećim svjetskim lancem sushi restorana "Nobu".

Inače, Nobu je sletio na zadarski aerodrom u utorak ujutro privatnim avionom, brodom je obišao uzgajališta "Kali tune", a potom je i aktivno sudjelovao na gastronomskoj fešti na kojoj su jela pripremali glavni chefovi čak triju londonskih restorana "Nobu", te onih u Monte Carlu, Moskvi, Budimpešti, Dubaiju i Moskvi. S hrvatske strane jela od tune i drugih ribljih sirovina pripremalo je osam hotelskih kuhara iz udruge "Jadranski luksuzni hoteli".

Jiro Kambe, vlasnik "Kali tune" i brenda "Toro Cro Maguro", pod kojim se u Japanu i svijetu prodaje hrvatska tuna, diskretno je organizirao ovaj japansko-hrvatski događaj pozvavši u goste svoje poslovne partnere i suradnike iz Japana, SAD-a i Zadra, ali ne i političare, pa su ovoj svečanosti bili nazočni samo japanski veleposlanik u Hrvatskoj Keiji Takiguchi i načelnik općine Kali Marko Kolega. Kolega je istaknuo važnost ovog događaja, odnosno poslovnog uspjeha "Kali tune", najvažnijeg poduzeća u Kalima koje je malo otočno mjesto učinilo nadaleko poznatim. Tu se, uostalom baš u "Kali tuni", prvi put počela uzgajati, odnosno dohranjivati ova riba koja je nakon toga izborila izuzetno visoko mjesto na japanskom tržištu.

Međutim, Jiro Kambe odlučio je drastično promijeniti način poslovanja: dio tuna iz njegovih kaveza i dalje odlazi na japansko tržište, ali on je vidio mogućnost u direktnoj prodaji američkim sushi restoranima. Tim je putem najprije došao do poslovnog povezivanja s kalifornijskim lancem "Mikuni", a sad je spreman za opskrbu velikog "Nobu" lanca restorana i hotela na pet kontinenata vrhunskim, pravilno tranširanim i uskladištenim mesom tune.

Sam Nobu je u utorak ovako opisao bluefin tunu iz kaljskih kaveza:

– Kvaliteta hrvatske tune je izvrsna i želim je imati u svojim restoranima. Gospodin Kambe moj je dobar prijatelj i mi već koristimo njegovu tunu u Japanu, u našem tokijskom restoranu, ali do sada smo je nabavljali na burzi. Sada je nastojimo uvesti i u sve naše druge restorane. Tuna je specifična namirnica kod koje treba paziti na puno toga u transportu i čuvanju svježine, a problem su i različite pravne regulative pri uvozu u različitim zemljama u kojima imamo restorane.

Nobu je demonstrirao kako pripravlja sushi, sashimi i druga jednostavna jela od riže i tune, iako, nažalost, nije bilo vremena da pripremi i neka od svojih originalnih jela s potpisom.

Poslovno carstvo

Ikona svjetske gastronomije svoje je poslovno carstvo, koje se sastoji od 47 restorana u gotovo svim metropolama svijeta te sedam hotela najviše kategorije, izgradio sa svojim dugogodišnjim prijateljem i poslovnim partnerom, slavnim glumcem Robertom De Nirom. Široj javnosti postao je poznat upravo po prijateljstvu i partnerstvu sa slavnim glumcem s kojim i danas, te s još dvojicom partnera, vodi "Nobu" carstvo. Osim zajedničkog lanca "Nobu", obitelj Matsuhisa ima još pet obiteljskih restorana, od kojih je jedan u Münchenu. Nama najbliži restorani "Nobu" nalaze se u Budimpešti, Milanu i – na Svetom Stefanu.

Osim toga, poslovno carstvo "Nobu" uključuje i sedam luksuznih hotela u najpopularnijim svjetskim destinacijama, a ove će godine biti otvoreno još pet njih, od kojih se jedan dovršava u Barceloni.

Ono što je karakteristično za ovog slavnog chefa jest inovativnost i kreacija koju je nadogradio na izvornu, inače izuzetno raznoliku i maštovitu japansku tradicionalnu kuhinju. Jela koja je Nobu kreirao i potpisao spadaju u vrh svjetske gastronomije jer je u njih ugradio svoju neograničenu maštovitost i ideje, te je japansku gastronomsku tradiciju fuzirao s tradicijom i iskustvima koje je stekao u drugim zemljama, pogotovo u Peruu i Argentini, gdje je nekoliko godina radio kao mladi kuhar.

A od svojih kuhara po restoranima diljem svijeta traži da što više koriste izvorne lokalne namirnice, pa se i tako događaju šarolike kulinarske fuzije. Nobu ima izuzetno zanimljiv životopis: kao sedmogodišnjak je ostao bez oca, nakon školovanja radio je u jednom restoranu u Tokiju, da bi ga jedan gost nagovorio da otvore restoran u Limi. Nakon što je partnerstvo puklo, Nobu je otvorio prvi vlastiti restoran na Aljasci, ali on je u nesreći izgorio do temelja. Nakon toga nije posustao – 1977. preselio se u Los Angeles i radio je u japanskim restoranima "Mitsuwa" i "Oshou", a 1987. otvorio je vlastiti restoran "Matsuhisa" na Boulevardu La Cienega u Beverly Hillsu, u Kaliforniji. Restoran je brzo stekao status najvažnijeg pop up restorana, a posjećivale su ga mnoge poznate hollywoodske osobe, pa i Robert De Niro.

Slavni glumac "navukao" se na Nobuovu kuhinju, sprijateljili su se, pa ga je De Niro i nagovorio da otvori restoran u Tribecu u New Yorku, da bi mu bio bliže kući. Bilo je to 1993., a taj je prvi restoran i danas chefu Nobuu "radno mjesto", ali se carstvo počelo širiti po Americi zbog iznimne popularnosti načina na koji je Nobu pripremao i prezentirao izvorno japansku hranu. Restorani "Nobu" kasnije su otvoreni u Londonu, Kataru, Grčkoj, Dallasu, Tokiju, Honoluluu, Moskvi, Dubaiju, Mexico Cityju, Dohi i Hong Kongu, Pekingu, Johannesburgu... "Nobu" restorani po svijetu se otvaraju po franšiznim ugovorima. Prvi "Nobu Hotel & Restaurant" smješten je u "Ceasers Palaceu" u Las Vegasu.

De Niro je Nobua zaposlio i kao glumca: glumio je i slavnom "Casinu" iz 1995., a kasnije i u "Austinu Powersu" i "Sjećanjima jedne gejše".

Nobu uvijek ističe da je i danas najviše inspiriran kuhinjom svoje majke jer je kuhala sa srcem, pa zato i kaže da svatko može naučiti kuhati, ali da je u kuhanju upravo to najvažnije – kuhati sa srcem.

 


Kuhao princezi Diani
– Jednom sam kuhao princezi Diani u Londonu, samo mjesec dana prije nego što je stradala u prometnoj nesreći. Bio sam nervozan, pitao sam se kako bih mogao s njom razgovarati ili je samo pozdraviti. Kad smo se upoznali, rekla je: "O, kuhare Nobu, poznajem vas, pročitala sam vašu životnu priču, znam za vas." Bio sam toliko impresioniran i počašćen što je uopće znala tko sam – kazao je u jednom intervjuu slavni chef.


Ekskuzivni domjenak
Svečanost japanske vrhunske gastronomije bila je upotpunjena s još nekoliko perfomansa, među ostalim i ceremonijalnim rezanjem tune (katai show) koje su izveli stručnjaci iz tvrtke "Uoriki", te također ceremonijalnim ispijanjem sakea iz bačve koju su prije toga Nobu, Kambe i Kolega razbili drvenim maljevima.
Na ekskluzivnom japansko-hrvatskom domjenku bio je nazočan i Rudolf Štefan, vlasnik restorana "Pelegrini", koji je nedavno dobio Michelinovu zvjezdicu, a koji, zanimljivo, do sada nije pripremao jela od tune iz uzgajališta.
Međutim, od sada je to moguće jer je "Kali tuna" došla do standarda očuvanja izvorne kvalitete mesa tune na vrlo niskim temperaturama, koji mu omogućava da u restoranu ima ovu vrhunsku namirnicu.

 

Naslovnica Gastro