Sport Vodeni sportovi

86. mrdujska regata

Branitelj naslova dobija krila: Odgovara nam jedrenje i po vitru, a prema zadnjim prognozama zovu šporku buru

86. mrdujska regata

Uh’ posla ima priko glave, no na Mrduju se uvik’ ide. Uvik’ se ide guštat, jedrit, a i pobjedit ako treba – koncizno, odriješito, na upit da li se sprema za ovogodišnje 86. izdanje tradicionalne Mrdujske regate krstaša, odgovorio nam je Mate Arapov.

Tko poznaje ovog vrhunskog jedriličara svjetske slave, odličnog “laseraša” pa i “finca”, ali prvenstveno pravog morskog vuka koji uspješno kormilari svim vrstama brodova, nebitno o kojem se tipu krstaša radi, zna kako je iz Mate teško riječ – izvući! Malo priča, puno slavi Pogotovo kojima bi on najavio neki svoj uspjeh. Jer što će on pričati, kada svoje znanje najbolje pokazuje na regatnom polju.

Pa tako i na onom u splitskom akvatoriju gdje se jedri najstarija regata krstaša na ovoj strani Jadrana – Mrdujska regata u organizaciji splitskog JK Labud. A Mate, koji je član susjednog kluba u Uvali baluni JK Mornara, i lani je slavio na regati prvi projedrivši zadanu rutu od 22 nautičke milje, ispred flote od 185 jedrilica.

Tada za kormilom svog broda “Fatamorgana II”, a godinu prije u kokpitu broda “Anadora” (vlasništvo Marijana Hanžekovića), a na toj crvenoj jedrilici slavio je i prije deset godina. Sada bi Mate i njegova posada išli na četvrtu pobjedu, odnosno treći trijumf zaredom...

Plan je, naime, nanizati pet prvih mjesta koliko imaju i jedinica u broju na jedru (CRO 11111) svoje jedrilice prototipa Patuceli. I zato su brod uredili, nabrijali ga i za vjetar! – Stavili smo krila, pa sada ne moramo samo čekati bonacu. Odgovara nam sada jedrenje i po vitru, a prema zadnjim prognozama zovu šporku buru, pa možda padne i rekord – u jednom dahu diktira nam dalje Mate, paralelno razgovarajući i sa svojim “kompanjonima” u tvrtci gdje izrađuju gumenjake. Da je ‘ubost’ rekord...

Odatle ono s početka razgovora – ima posla priko glave, no jedriti se mora! A Mrduja je uvijek bila pravi izazov, najveći gušt uzeti pokal u ruke na toj regati, biti zapisan kao slavljenik ove legendarne, najstarije hrvatske regate. Još kada uz tvoje ime stoji i najbrži brod u rekordnom vremenu, tko sretniji.

– Uredili smo našu jedrilicu, ubrzali je – dodaje dalje Mate o “šminkanju” prototipa dugog 9,98 metara izgrađenog 2000. godine u Italiji, sada pod hrvatskom zastavom i Matinom rukom na timunu, pa ako vrijeme posluži možda se uspije 22 milje od Splita pa oko otočića Mrduje u Splitskim vratima, projedriti i brže od broda “Marina Kaštela” Joška Berketa koji je 2013. godine uknjižio rekordno vrijeme od 2.09 sati jedrenja.

– Još je rano o prognozi jer najavljuju ciklonu priko nas, pa tko zna što će na kraju puvat u subotu uoči starta u 11 sati. Ali se zna tko će sa mnom na brod, jer posada uvijek u “kosturu” ostaje ista, a tko nam se od dragih prijatelja pridruži pred samu regatu, uvik je dobrodošao – rezimirao je “čovik od mora, soli i vitra” Mate Arapov, dok ćemo mi za kraj popisati i njegove jedriličarske uzdanice, majstore bez kojih on na regatno polje ne ide.

Prvo supruga Jasna, a najvjerojatnije i sinovi osmogodišnji Marul i trogodišnji Toma, pa Elko Mrduljaš Crni, Ante Šitić, Ivan Mišura, Ivo Slišković, Stipan Levantić...

Nema startnine

Ove godine nema uplate startnina – lijepa je vijest iz JK Labuda za sve sudionike regate. Tako će sve jedrilice, a očekuje ih se preko dvjesto, razvrstane u 15 regatnih skupina imati besplatan nastup na regati. 

Raspored događanja

Petak (6.listopada) Dan za registraciju posada, a sastanak kormilara s članovima Regatnog odbora gdje će se do u detalja raspraviti subotnje jedrenje, svi propisi regate. Sastanak je u prostorijama kluba JK Labud (adresa Uvali baluni bb) s početkom u 20.30 sati.

Subota (7.listopada) Održava se 86. Mrdujska regata sa zajedničkim startom za sve skupine, točno u 11 sati na startnoj liniji ispod splitskog Sustipana. Proglašenje pobjednika regate, uz dodjelu brojnih nagrada i pokala, zakazano je za 20.30 sati na platou ispred kluba organizatora. Nakon službenog dijela uručenja nagrada, i za plasman i za sudjelovanje na Mrdujskoj regati, slijedi i zabavni dio programa za koji je zadužen duo Sandra i Tino.

Nedjelja (8.listopad) Rezervni dan... 

Nagrade za vjernost Mrduji

Laureat za zlatni prsten (preko 25 godina jedrenja): Ante Tonko Čapkun

Laureati za zlatnu plaketu (više od 20 godina jedrenja): Ante Antunović, Mate Arapov, Mate Josipović, Boris Sardelić i Vojko Tudja.

Laureati za srebrenu plaketu (više od 15 godina): Goran Butorović, Igor Čaljkušić, Željko Cikatić, Marin Marasović, Petar Nardelli, Miljenko Nikolić, Igor Krstulović-Opara, Darko Škarpa i Mislav Zuppa.

Laureati za brončanu plaketu (više od 10 godina jedrenja): Zoran Šimić, Žarko Dešković, Toni Bulaja, Tihana Tadinac, Marijan Šuško, Ivan Javorčić, Igor Mihajlov, Dragan Urlić, Ruben Vujnović, Nikša Mariani, Darko Jajić i Damir Kraljević.

Laureati za povelju (više od 5 godina jedrenja): Nikša Matulić, Miroslav Ivanišević, Marin Mišura, Zoran Šarić, Zoran Kalinić, Nandi Lukman, Marko Bertolino, Josip Višić, Ivan Medved, Edi Marinković i Dragan Kubelka.  

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi