StoryEditorOCM
OstaloMarjeta Smoje

Zlatna Solinjanka se popela na vrh Europe: oporavila se od teške ozljede, postavila rekord i pomela konkurenciju

Piše Ivan Renić
13. srpnja 2023. - 16:23

Marjeta Smoje osvojila je zlatnu medalju u sportskom penjanju na Europskom juniorskom kupu u austrijskom Imstu. Mladoj Solinjanki rođenoj 2006. godine ovo je kruna sezone u kojoj je postavila državni seniorski rekord u disciplini brzinsko, u utrci za treće mjesto.

Članica Mosora time je upotpunila nevjerojatni povratak sportskom penjanju nakon teške ozljede ramena. Zbog nje je morala na operaciju i dugotrajni oporavak. Teškoj ozljedi usprkos vratila se već nakon osam mjeseci zahvaljujući predanom radu uz tim fizioterapeuta i trenera Antu Đapića.

image
Luka Kivela

U teškim uvjetima

Marjeta je članica Mosora od 2013., a odlična je učenica IV. Gimnazije Marko Marulić. Vrijedi istaknuti i kako Smoje trenira na jedinoj stijeni za brzinsko u Splitu, ali i šire. Ista je u vlasništvu kluba Marulianus u Poljudu. Ona nije standardna, odnosno natjecateljska od 15 metara. Podijeljena je na dvije, pa se treninzi izvode u dva dijela. Ta činjenica Marjetin uspjeh čini još većim.

Sportsko penjanje je i službeno olimpijski sport od Igara u Tokiju 2020. Ovom sportu popularnost brzo raste širom svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Kod nas se još uvijek kaska s infrastrukturom, a naši trofejni penjači nadaju se kako će se i to uskoro promijeniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:33