StoryEditorOCM
Ostalosportsko penjanje

Pogledajte tko se penje pod istočnom tribinom Poljuda: Lovre je ‘izdominirao‘ konkurenciju, završen Boulder kup

Piše Sport SD
2. ožujka 2024. - 15:24

Prošlog vikenda u Penjačkom centru sportsko-penjačkog kluba Marulianus je održano prvo natjecanje u sezoni 2024. Pod istočnom tribinom Poljuda se odigrao nacionalni Boulder kup s do sada rekordnih 245 prijavljenih natjecatelja Udarni dan je bila subota kada su snage odmjerile mlađe kategorije, a u nedjelju je slijedio okršaj seniora i seniorki.

Podsjetimo, bouldering (od engleske riječi boulder – velika stijena) je jedna od tri olimpijske discipline u sportskom penjanju u kojoj penjači u zadanom vremenu  pokušavaju popeti postavljene smjerove u što manje pokušaja. Umjetne stijene su visine do 5m, različitih nagiba i lomova, a penjače od pada štiti strunjača. Disciplina je izrazito fizički i motorički zahtjevna, atraktivna za gledatelje i od penjača zahtijeva intelektualni napor i imaginaciju u smislu rješavanja problema koji im je od starta do topa predstavljen.

image
Marin Guić

SPK Marulianus se još jednom pokazao kao izvrstan domaćin i organizator natjecanja, naročito uzevši u obzir da se od ove godine mijenjao format natjecanja za dio mlađih uzrasnih kategorija. Naravno, pomoć pri organizaciju su pružili i drugi lokalni klubovi, SPK TNT iz Kaštel Sućurca i SPK Mosor iz Splita. Pokazatelj je to, kako, iako natjecateljski rivali, lokalni klubovi složno rade za napredak i razvitak sporta. Organizacija natjecanja je potpomognuta i od Hrvatskog sportsko penjačko saveza, članice HOO-a.

Pobjednici u apsolutnoj seniorskoj kategoriji su Anja Santini Mikulić (SPK Fothia) i Lovre Čulić (SPK Marulianus/Iglu Sport). Njih dvoje su odradili najupečatljivije nastupe jer su seniorskim pobjedama u nedilju dodali i one iz svojih mlađih uzrasnih kategorija u subotu.

image
Marin Guić

Zanimljivo je napomenuti da su ove godine, prvi put nastup ostvarili članovi SPK Puh, sportsko-penjačkog kluba s Brača koji je osnovan od strane lokalnih entuzijasta, 2022. godine. Stoga ako ste na Braču i želite se, vi ili vaše dijete, okušati u ovom olimpijskom sportu potražite SPK Puh.

Također na ovom natjecanju je nastupio i rekordan broj klubova iz čitave RH, njih čak 15, što svjedoči laganom, ali sigurnom usponu popularnosti sporta i dobrom radu čitave penjačke zajednice u RH. Opet je Split, tj. lokalni klubovi (Marulianus, TNT, Mosor, Lapis) pokazao kvalitetu i osvojio ukupno: dvije seniorske medalje te čak 19 medalja u mlađim uzrasnim kategorijama što je gotovo 50% mogućih.

Rezultate mlađih uzrasta provjerite OVDJE

Rezultate seniora provjerite OVDJE.

image
Marin Guić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:36