StoryEditorOCM
OstaloZagreb C. Challenge

Spektakl u samom srcu grada: Hrvatski adut veliku pobjedu proslavio kupanjem u Manduševcu

Piše Vedran Božičević/SN
8. rujna 2023. - 20:36

U petak poslijepodne i navečer u samom srcu Zagreba, na Trgu bana Jelačića, na vlasti je bila - kraljica. Kraljica sportova, atletika, još je jednom oduševila brojne Zagrepčane i turiste. Neki su samo na trenutak zastali u prolazu da “škicnu” što se događa, neki su se “zakačili” i ostali, a neki su došli ciljano pogledati kako izbliza izgledaju skokovi preko osam metara. A najljepše od svega jednim takvim skokom, na kraju i pobjedničkim, počastio ih je hrvatski adut Filip Pravdica koji je u petak izjednačio osobni rekord sletjevši na 8,09 m. Trijumf je proslavio još jednim skokom - onim u Manduševac!

Drugo izdanje Zagreb City Challengea, uvodnog poglavlja Hanžekovićeva memorijala, ponovno je ispunilo, pa i nadmašilo očekivanja. Lanjska se premijera pokazala punim pogotkom, atmosfera je na Trgu bila fantastična, pa nije bilo razloga ne ponoviti cijelu priču. I opet smo svjedočili prekrasnom atletskom danu, a organizatori su dobili baš ono što su i htjeli - približili su ovaj sport masama, onima koji ga možda dosad nisu uživo gledali na stadionu, ali su sada dobili priliku iz neposredne blizine uvjeriti se u svu njegovu ljepotu.

Iza respektabilno društvo

A ti koji su se u petak nagurali pored skakališta postavljenog prema Manduševcu, ali i na okolnim prozorima, balkonima i stupovima, imali su prilike pratiti odlično natjecanje i vidjeti sjajne rezultate. Ove su godine u glavnoj ulozi bilo daljaši, a nadmetanje je bilo koncipirano tako da su po jednu seriju naizmjence skakale žene i muškarci. Bilo je tu i zanimljivih trenutaka poput onog iz prve serije kad je bivši svjetski prvak Tajay Gayle nakon prijestupa projurio kroz pijesak i morao ozbiljno kočiti da ne bi završio u omiljenoj zagrebačkoj fontani.

A uz našeg Filipa Pravdicu, koji je ostavio iza sebe uistinu respektabilno društvo, najboljom se pokazala i Amerikanka Tiffany Flynn skokom od 6,59 m. Nama je, međutim, posebno drago da se, uz Pravdicu, kao i lani, u vrlo dobrom svjetlu predstavio i Marko Čeko koji je na samom kraju sezone izvukao iz sebe najbolji skok, te sa 7,96 završio na četvrtom mjestu.

Pravdici je ovo najbolja sezona u karijeri, sezona u kojoj je skokom od 8,09 metara došao na treće mjesto svih vremena u Hrvatskoj i u kojoj je debitirao na SP-u. Šećer na kraju bio je nastup na Trgu koji je Riječanin iskoristio da i treći put ove godine preleti granicu od osam metara. I opet se zaustavio na identičnih 8,09 što će mu uz prvo mjesto na mitingu zlatne kategorije Continental Toura donijeti pregršt bodova za plasman na Olimpijske igre u Parizu.

- Atmosfera je bila fenomenalna, a skakanje vrhunsko. Baš je bio sjajan osjećaj pred domaćom publikom. Za razliku od lani, kad sam poveo u prvoj seriji, sad sam malo ostavio publiku u iščekivanju - uz osmijeh je rekao Pravdica.

Dobar znak u lovu na Pariz

Što se tiče Čeke, on iza sebe nema zadovoljavajuću sezonu, nije uspio izboriti željeni nastup na SP-u, ali kvalitetan nastup pred zagrebačkom publikom mogao bi mu poslužiti kao dobar zalet za sljedeću godinu. Vidjelo se od početka da je dobro raspoložen, skakao je daleko i u drugoj i trećoj seriji, ali u zraku je bila crvena zastavica. U četvrtoj je konačno sve bilo čisto za bučan aplauz domaćih navijača i visoko podignute ruke presretnog Kninjanina.

- Ovo je dobar znak za kvalifikacijsko razdoblje za Pariz. Bilo mi je ovo posljednje natjecanje ove godine, sada se treba dobro pripremiti za zimu, skočiti osam metara i plasirati se u Pariz - poručio je Čeko.

Iza Pravdice je na Jelačić placu ostao svjetski prvak iz Dohe 2019. i brončani s nedavnog SP-a u Budimpešti, Jamajčanin Tajay Gayle. U početku se kao i lani mučio sa zaletom, ali u četvrtoj je seriji skočio 8,07 i preuzeo vodstvo. Zadržao ga je, međutim, samo jednu seriju dok Pravdica napokon nije pronašao pravi skok.

Flynn u najboljem izdanju

Na trećem je mjestu završio Amerikanac William Williams, osmoplasirani sa SP-a u Budimpešti, kojem je ovaj put centimetar nedostajao do granice od osam metara.

Njegova sunarodnjakinja Flynn bila je od samog početka u najboljem izdanju. Povela je već u prvoj seriji i nije ispuštala vodstvo, a u četvrtoj je seriji skočila, pokazalo se, pobjedničkih 6,59.

U dobrom se svjetlu predstavila i Jazmin Sawyer, uvijek nasmijana Britanka, aktualna europska dvoranska prvakinja. Zauzela je ovom prilikom drugo mjesto sa 6,50 m. Milica Gardašević, sjajna srpska atletičarka ove je godina stigla na prag “magične” granice od sedam metara (6,91). Priznala je ipak dan ranije kako u završnici sezone nije u takvoj formi, vidjelo se da se i nije najbolje prilagodila ovoj vrsti zaletišta, ali uhvatila je treće mjesto sa 6,33 m.

Hrvatska predstavnica u petak je na Trgu bila mlađahna Daniela Jelić (18), Čekina trening-partnericu, koja je završila na šestom mjestu sa 5,69, ali bilo joj je ovo vrijedno iskustvo. Nije Daniela još na razini da bi se u ovom društvu borila za vrh, ali skakati pored takvih klasnih atletičarki svakako joj može samo koristiti za daljnji napredak.

REZULTATI SKOKA U DALJ

Atletičari:

1. FILIP PRAVDICA (HRV) 8,09

2. Tajay Gayle (Jam) 8,07

3. William Williams (SAD) 7,99

4. MARKO ČEKO (HRV) 7,96

5. Andreas Trajkovski (Mak) 7,84

6. Liam Adcock (Aus) 7,65

7. Erwan Konate (Fra) 7,53

Atletičarke:

1. Tiffany Flynn (SAD) 6,59

2. Jazmin Sawyers (VB) 6,50

3. Milica Gardašević (Srb) 6,33

4. Daniela Gubler (Švi) 6,31

5. Neja Filipič (Slo) 6,29

6. Diana Lesti (Mađ) 6,22

7. DANIELA JELIĆ (HRV) 5,79

image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 03:00