stdClass Object ( [id] => 323095 [title] => Phelps pomaknuo granice ljudske izdržljivosti: osvojio 23. zlato [alias] => phelps-pomaknuo-granice-ljudske-izdrzljivosti-osvojio-23-zlato [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Najveći plivač svih vremena, najtrofejniji olimpijac u povijesti, jedan od najboljih sportaša ikad. Michael Phelps ovih dana u Rio de Janeiru piše stranice sportske povijesti kakve nisu viđene. Dok se svijet divi njegovim uspjesima, Phelps otvara pitanja o limitu mogućnosti i izdržljivosti ljudskog tijela.

Granice ljudske izdržljivosti možda nisu ograničene duhom, ali tijelom svakako jesu. Phelpsovo tijelo, međutim, kao da nema ograničenja. Onako kako je to lijepo rekao jedan ekstremni sportaš – “tragam za granicama ljudske izdržljivosti, ali granicu nisam našao, samo trenutke sreće”.

Vrijedi milijardu dolara!

Kako je moguće to što radi Phelps, uz kakve pretpostavke i koju cijenu? Nema jedinstvenog odgovora na ta pitanja, mnoge teorije su osporene. Phelpsov trener nudi jednostavan odgovor – savršeno je građen, ima pravu psihologiju vrhunskog sportaša, maksimalno je motiviran, stalno radi na sebi i, najvažnije od svega, iznimno je veliki radnik. Tome treba dodati još nešto – imao je, i još ima, vrhunskog trenera.

Phelps je predodređen za velika ostvarenja. Tijelo mu je idealno za plivanje; visok je 193 centimetra i težak 91 kilogram. Ima dugački tanki torzo, a raspon ruku mu je velikih 201 centimetar. S obzirom na visinu, ima relativno kratke noge, što smanjuje otpor vode. No, zato ima golema stopala, broj 50. Također, ima vrlo gipke gležnjeve, poput balerine, što uz velika stopala stvara učinak kao da pliva s perajama.

Amerikanci koji sve vole materijalizirati izračunali su da bi to tijelo, kad bi bilo od zlata, vrijedilo tri milijuna dolara. No Michael je napravljen od puno vrjednijeg materijala i već vrijedi barem milijardu dolara, tvrde marketinški stručnjaci.
Michael Phelps sam po sebi je čudo.

A i njegove pripreme su čudo. Svakodnevno pliva barem pet sati i u organizam unosi nevjerojatnih 12.000 kalorija (9500 više nego što FDA preporuča mladim sportašima)! Ta šokantna informacija raspalila je stručne polemike, a Jona Henleyja, novinara britanskoga Guardiana, potaknula da zaviri u “pobjednički” jelovnik.

Planina hrane, šest puta kaloričnija od dnevnih potrebna prosječnog čovjeka, stvorila je Henleyju dilemu: “On toliko jede da bolje pliva, a običan čovjek bi nakon toga potonuo.”

“Čovjek riba”, koji na tjedan prepliva desetke kilometara te satima vježba izvan bazena, tijekom dana u svoje tijelo unese najviše jaja i tjestenine u svim oblicima. Popije i nekoliko litara kaloričnih energetskih pića. Sam naglašava kako je vrlo sklon “junk food” prehrani, ali, za razliku od ostatka svijeta, on to sebi može priuštiti. Unosi iznimno puno kolesterola, kojemu stalno plivanje, kažu, ne dopušta da se nakupi u žilama.

Rugali mu se zbog ušiju...

Phelps svoje tijelo troši, ali ne mrcvari. Ugledni američki časopis Men’s Health objavio je popis “naj-fit osoba svih vremena”, na kojem su se našli većinom sportaši, a prvo mjesto zauzeo je Michael Phelps. Za kriterij je uzet “način na koji osoba koristi svoje tijelo i što s njime čini”.

Michael Phelps rodio se 1985. u Towsonu, industrijskom predgrađu Baltimorea, u obitelji gdje odnosi nisu baš bili skladni. Njegov otac policajac i majka učiteljica često su se svađali, nekoliko puta razilazili i ponovno mirili. Te su svađe vrlo loše djelovale na njihovo troje djece, dvije starije kćeri i Michaela, koji su mir nalazili na obližnjem bazenu.

Rano mu je dijagnosticirana hiperaktivnost, zbog čega je nekoliko godina pio tablete za smirenje. No, u jednom trenutku rekao je majci da to više neće i da će on “problem riješiti na drugi način”. Taj drugi način bilo je plivanje.

Bob Bowman, mladi trener nemirna duha, vidjevši Phelpsa, odmah je uočio neobičan talent, volju i sasvim posebne predispozicije za nenadmašnog plivača. Tvrdio je da će već s 15 godina biti vrhunski i da će već 2000. sudjelovati u američkim olimpijskim kvalifikacijama, ali će na Olimpijadu u Sydney te godine ipak otići samo kao gledatelj, da upozna atmosferu na velikom natjecanju. Sve je točno najavio. I još nešto. Bowman je Michaelu bio i nekakva zamjena za oca, koji je napustio obitelj.

Bowmanova koncepcija treninga bila je vrlo jednostavna: što više vremena provoditi u bazenu, baš svaki dan, barem šest sati dnevno. Prosječno plivač mora tjedno plivati do 100 kilometara. Od dizanja utega, teretana i trčkaranja, po Bowmanovu mišljenju, nema nikakve koristi.

Bowman tvrdi da nikad nije susreo toliko motiviranog plivača, svjesnog da samo radom može postići uspjeh koji će ga osloboditi dječačke nesigurnosti izazvane zadirkivanjem. A vršnjaci su ga zadirkivali zbog klempavih ušiju, dugačkih ruku, nezgrapnog tijela.

No ta nezgrapnost je zapravo dar Božji – nerazmjerno duge ruke i kratke noge, vrlo široka ramena i vrlo uski bokovi. Kad iziđe iz vode, tri se puta brže oporavlja od drugih plivača, a razina kiseline u krvi upola mu je manja od prosjeka. Ima još jednu iznimnu vrlinu – precizno kontrolira razinu svojih napora na natjecanju, kao da ima nekakav unutarnji sat.

Demoni alkohola

Nakon Olimpijade u Londonu, nije više želio imati nikakve veze sa sportom. Bilo je umoran od svih tih treninga. I tada, nešto više od osam mjeseci poslije, odlučio se osvježiti u bazenu i odmah shvatio koliko uživa u tome što je ponovno u vodi. Odluku o povratku iz mirovine donio je trenutno. Na užas svojih konkurenata koji su razmišljali o Rio de Janeiru.

Najbolji od najboljih, uvijek je plivao najbrže. Voda je bila njegov teritorij, ali koliko god da je volio plivanje i gledati ostale s vrha, toliko je volio i pogledati u dno čaše.

U jesen 2014. godine ljubav prema alkoholu nadjačala je onu prema vodi. Phelps je vozio u pijanom stanju brzinom dvostruko većom od dopuštene, prouzročio prometnu nesreću i zaradio suspenziju na šest mjeseci. Tada je olimpijski bog odlučio stati na loptu, obuzdati demone i otići na rehabilitaciju.

Jedna od emocija koju je Phelps potisnuo bila je i nedostatak očinske figure u životu. Izgubljeni kontakt s ocem Fredom obnovio je nakon četiri tjedna intenzivnog liječenja u klinici u Arizoni. Uza sve probleme s alkoholizmom, uhvaćen je i kako puši marihuanu. Buntovniku koji je od problema bježao na pogrešan način rehabilitacija je bila dobrodošla. “Što god da nosim u sebi, sad sam sposoban to i iznijeti van. Počinjem iznova”, rekao je nakon ozdravljenja.

I evo ga, opet na vrhu. Nakon što završi posljednju utrku u Rio de Janeiru, Phelps će, tvrdi, i definitivno staviti točku na svoju karijeru. S 31 godinom života i šesnaest olimpijskih u nogama želi više vremena provoditi sa suprugom i tek rođenim sinom. Hoće li doista tako biti? Možda ovaj put jer ako itko može natjerati Michaela da kaže dosta, to je mali Boomer Phelps.

Phelps je svojim talentom i radom standarde postavio visoko i zna kako neke njegove brojke i rezultati neće biti dotaknuti. I legendarni Mark Spitz označio ga je kao najvećeg plivača koji je hodao planetom.

Gledala sam Kralja uživo

Olimpijskog kralja sam gledala uživo. Prije četiri godine na Igrama u Londonu bila sam na tribinama na dan kada je Michael Phelps otplivao finale na 100 metara leptir. I osvojio 15. olimpijsko zlato.

I sama sam nekoć trenirala plivanje, pa mi je gledanje olimpijskog plivačkog finala bio dugogodišnji san. Ostvarila sam ga, eto, u Londonu i pri kupovini karata ciljala, naravno, na jedan od dana kada pliva Phelps.

Do mene je sjedila cura iz Srbije, koja je preko Hrvatskog olimpijskog odbora kupila kartu baš za taj dan, manje zbog Phelpsa, a više zbog njihovog Milorada Čavića koji se također borio za medalju na 100 metara leptir. Doživljaj nam nije umanjilo ni to što su nam mjesta bila prilično visoko na tribinama, olimpijskim kartama se ne gleda u zube. Uostalom, za pomoć smo imali dva ogromna ekrana, s obje strane bazena.

Atmosfera je, očekivano, bila uzavrela (premda treba priznati da je publika bila najglasnija u utrkama u kojima je nastupao netko od domaćih plivača iz "teama GB"). Phelps je ušao na bazen sa svojim prepoznatljivim slušalicama na ušima, bio je u pruzi četiri, s najboljim rezultatom iz polufinala. Sjećam se da je prvih 50 metara loše okrenuo, nije bio među prvom trojicom.

Moja je "susjeda" bila uzbuđena jer je njezin sunarodnjak Čavić na okretu bio prvi.

U tih drugih 50 metara cijeli se bazen digao na noge, a "metak iz Baltimorea" je dokazao tko je. Cilj je dotaknuo prvi. Kamere su se odmah usmjerile prema dijelu tribina s Amerikancima i mamom Phelps koja je pustila suzu... "Susjeda" je, pak, bila pomalo razočarana jer je Čavić na kraju završio na četvrtom mjestu....

Phelps je prave ovacije doživio na svečanoj dodjeli medalja, kada mu je publika dugo i glasno pljeskala. I kada je i mene "dotaknuo" ponos što sam legendu gledala uživo.

DIVNA ZENIĆ RAK

DORUČAK ZA DESETORICU

Za doručak tri golema sendviča od pečenih jaja, luka, maslaca, salate, rajčica i majoneze, velika zdjela kaše, omlet od pet jaja s peršinom, tri komada pohanog kruha obilno posuta šećerom i tri palačinke s komadićima čokolade te dvije velike šalice kave. Sve to u obroku “za dobro jutro”.

Popodnevna gozba uključivala je pola kilograma tjestenine s umakom od rajčica, dva sendviča sa šunkom, sirom, salatom, rajčicom i majonezom i četiri boce energetskoga napitka za sportaše. Za večeru Phelps smaže još pola kilograma tjestenine, veliku “margaritu” i još četiri boce “magične” tekućine. Sportaševo natrpavanje, Janice Thompson, šefica odjela nutricionizma na bristolskome sveučilištu, nazvala je znanstvenom fantastikom.

’ČUDNOVATA’ HIDŽAMA

Ni crveni krugovi na tijelu Michaela Phelpsa nisu otkrili tajnu njegove pobjedničke dugovječnosti. Phelps je samo proveo (i to ne prvi put) jedan od najstarijih oblika liječenja i pročišćavanja tijela koje su implementirali drevni Arapi – hidžamu. Koristi se tako što se na lokalni način pušta krv radi njegova čišćenja i uklanja sadržaj iz potkožnog tkiva. Hidžamu koriste i brojni drugi, puno manje uspješni plivači.

Osobni karton

Rođen: 30. lipnja 1985., Baltimore
Trener: Bob Bowman (od 11. godine života)
Počeo plivati: sa sedam godina
Prvi rekord: s 10 godina na 100 metara leptir
Vlasnik 39 svjetskih rekorda (29 individualnih i 10 kao član štafeta)
Otac: Michael Fred Phelps (policajac)
Majka: Deborah Sue Phelps (ravnateljica u školi)
Sestre: Whitney (plivačica maratona) i Hilary (media i brand managerica “Ironmana” u SAD-u)
ŽIVI sa: Nicole Johnson (bivša miss Kalifornije)
DIJETE: Boomer Robert Phelps (5 godina)
Dijagnosticiran mu je ADHD kada je imao 12 godina

Phelps se oprostio uz rekord i 23. zlato

Michael Phelps završio je olimpijsku karijeru osvojivši 23. zlatno odličje, američka štafeta je isplivala novi olimpijski rekord (3:27.95), a Ryan Murphy je u prvoj, leđnoj dionici postavio novi svjetski rekord na 100 metara (51.85) za kraj plivačkih nadmetanja na Igrama u Rio de Janeiru.

Phelps u olimpijsku mirovinu odlazi kao najuspješniji olimpijac svih vremena s 23 zlatna odličja i ukupno 28 medalja na pet olimpijskih igara na kojima je sudjelovao, od Sydneyja 2000. do Rio de Janeira 2016. Otišao je kako pobjednici odlaze. Povukao je svoju štafetu do zlata, nakon što je Ryan Murphy donio američkoj štafeti početnu prednost svjetskim rekordom na 100 m leđno, a Adam Peaty Britance doveo u vodstvo nakon prsnog dijela.

No, tada je u bazen uskočio Phelps i vratio Amerikance na pobjedničku stazu. Britanci su zadržali srebro, a australska štafeta osvojila je broncu.

Poput muških kolega, Amerikanke su uzele zlato u mješovitoj štafeti, nadmašivši Australke i Dankinje. Dansko je plivanje veliku pobjednicu dobilo u Pernilli Blume koja je bila najbrža na 50 m slobodno i pomogla štafeti da dođe do bronce. Blume je Danskoj donijela prvo plivačko zlato nakon 1948. godine.

Sestre Cate i Bronte Campbell i u ovoj su sprinterskoj disciplini ostale bez odličja. Srebro je osvojila Amerikanka Simone Manuel, a broncu Bjeloruskinja Aliaksandra Herasimenija.

U posljednjoj pojedinačnoj muškoj disciplini Italija je dobila olimpijskog pobjednika i broncu. Gregorio Paltrinieri potvrdio je status najboljeg plivača na 1500 m, a Gabrielle Deti. Između dvojice Talijana ugurao se Amerikanac Connor Jaeger.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kako je to moguće? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-08-13 18:47:46 [created_by] => 38 [created_by_alias] => Dražen Gudić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-08-14 16:00:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-08-14 08:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3566 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2016/08/13/Novosti/2016-08-12T025253Z_263341489_RIOEC8C08041S_RTRMADP_3_OLYMPICS-RIO-SWIMMING-M-200MMEDLEY-1.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "960x643" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7455016 Threads: 5 Questions: 1600834105 Slow queries: 4751927 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110538791 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/ostalo/phelps-pomaknuo-granice-ljudske-izdrzljivosti-osvojio-23-zlato-323095 [printLink] => /sport/ostalo/phelps-pomaknuo-granice-ljudske-izdrzljivosti-osvojio-23-zlato-323095?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246286 [name] => rio 2016 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rio-2016 [link] => /tag/rio-2016 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 251540 [name] => michael phelps [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => michael-phelps [link] => /tag/michael-phelps ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kako je to moguće? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Phelps pomaknuo granice ljudske izdržljivosti: osvojio 23. zlato [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-14-40-53-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/08/13/Novosti/2016-08-12T025253Z_263341489_RIOEC8C08041S_RTRMADP_3_OLYMPICS-RIO-SWIMMING-M-200MMEDLEY-1.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/08/13/Novosti/2016-08-12T025253Z_263341489_RIOEC8C08041S_RTRMADP_3_OLYMPICS-RIO-SWIMMING-M-200MMEDLEY-1.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Najveći plivač svih vremena, najtrofejniji olimpijac u povijesti, jedan od najboljih sportaša ikad. Michael Phelps ovih dana u Rio de Janeiru piše stranice sportske povijesti kakve nisu viđene. Dok se svijet divi njegovim uspjesima, Phelps otvara pitanja o limitu mogućnosti i izdržljivosti ljudskog tijela.

Granice ljudske izdržljivosti možda nisu ograničene duhom, ali tijelom svakako jesu. Phelpsovo tijelo, međutim, kao da nema ograničenja. Onako kako je to lijepo rekao jedan ekstremni sportaš – “tragam za granicama ljudske izdržljivosti, ali granicu nisam našao, samo trenutke sreće”.

Vrijedi milijardu dolara!

Kako je moguće to što radi Phelps, uz kakve pretpostavke i koju cijenu? Nema jedinstvenog odgovora na ta pitanja, mnoge teorije su osporene. Phelpsov trener nudi jednostavan odgovor – savršeno je građen, ima pravu psihologiju vrhunskog sportaša, maksimalno je motiviran, stalno radi na sebi i, najvažnije od svega, iznimno je veliki radnik. Tome treba dodati još nešto – imao je, i još ima, vrhunskog trenera.

Phelps je predodređen za velika ostvarenja. Tijelo mu je idealno za plivanje; visok je 193 centimetra i težak 91 kilogram. Ima dugački tanki torzo, a raspon ruku mu je velikih 201 centimetar. S obzirom na visinu, ima relativno kratke noge, što smanjuje otpor vode. No, zato ima golema stopala, broj 50. Također, ima vrlo gipke gležnjeve, poput balerine, što uz velika stopala stvara učinak kao da pliva s perajama.

Amerikanci koji sve vole materijalizirati izračunali su da bi to tijelo, kad bi bilo od zlata, vrijedilo tri milijuna dolara. No Michael je napravljen od puno vrjednijeg materijala i već vrijedi barem milijardu dolara, tvrde marketinški stručnjaci.
Michael Phelps sam po sebi je čudo.

A i njegove pripreme su čudo. Svakodnevno pliva barem pet sati i u organizam unosi nevjerojatnih 12.000 kalorija (9500 više nego što FDA preporuča mladim sportašima)! Ta šokantna informacija raspalila je stručne polemike, a Jona Henleyja, novinara britanskoga Guardiana, potaknula da zaviri u “pobjednički” jelovnik.

Planina hrane, šest puta kaloričnija od dnevnih potrebna prosječnog čovjeka, stvorila je Henleyju dilemu: “On toliko jede da bolje pliva, a običan čovjek bi nakon toga potonuo.”

“Čovjek riba”, koji na tjedan prepliva desetke kilometara te satima vježba izvan bazena, tijekom dana u svoje tijelo unese najviše jaja i tjestenine u svim oblicima. Popije i nekoliko litara kaloričnih energetskih pića. Sam naglašava kako je vrlo sklon “junk food” prehrani, ali, za razliku od ostatka svijeta, on to sebi može priuštiti. Unosi iznimno puno kolesterola, kojemu stalno plivanje, kažu, ne dopušta da se nakupi u žilama.

Rugali mu se zbog ušiju...

Phelps svoje tijelo troši, ali ne mrcvari. Ugledni američki časopis Men’s Health objavio je popis “naj-fit osoba svih vremena”, na kojem su se našli većinom sportaši, a prvo mjesto zauzeo je Michael Phelps. Za kriterij je uzet “način na koji osoba koristi svoje tijelo i što s njime čini”.

Michael Phelps rodio se 1985. u Towsonu, industrijskom predgrađu Baltimorea, u obitelji gdje odnosi nisu baš bili skladni. Njegov otac policajac i majka učiteljica često su se svađali, nekoliko puta razilazili i ponovno mirili. Te su svađe vrlo loše djelovale na njihovo troje djece, dvije starije kćeri i Michaela, koji su mir nalazili na obližnjem bazenu.

Rano mu je dijagnosticirana hiperaktivnost, zbog čega je nekoliko godina pio tablete za smirenje. No, u jednom trenutku rekao je majci da to više neće i da će on “problem riješiti na drugi način”. Taj drugi način bilo je plivanje.

Bob Bowman, mladi trener nemirna duha, vidjevši Phelpsa, odmah je uočio neobičan talent, volju i sasvim posebne predispozicije za nenadmašnog plivača. Tvrdio je da će već s 15 godina biti vrhunski i da će već 2000. sudjelovati u američkim olimpijskim kvalifikacijama, ali će na Olimpijadu u Sydney te godine ipak otići samo kao gledatelj, da upozna atmosferu na velikom natjecanju. Sve je točno najavio. I još nešto. Bowman je Michaelu bio i nekakva zamjena za oca, koji je napustio obitelj.

Bowmanova koncepcija treninga bila je vrlo jednostavna: što više vremena provoditi u bazenu, baš svaki dan, barem šest sati dnevno. Prosječno plivač mora tjedno plivati do 100 kilometara. Od dizanja utega, teretana i trčkaranja, po Bowmanovu mišljenju, nema nikakve koristi.

Bowman tvrdi da nikad nije susreo toliko motiviranog plivača, svjesnog da samo radom može postići uspjeh koji će ga osloboditi dječačke nesigurnosti izazvane zadirkivanjem. A vršnjaci su ga zadirkivali zbog klempavih ušiju, dugačkih ruku, nezgrapnog tijela.

No ta nezgrapnost je zapravo dar Božji – nerazmjerno duge ruke i kratke noge, vrlo široka ramena i vrlo uski bokovi. Kad iziđe iz vode, tri se puta brže oporavlja od drugih plivača, a razina kiseline u krvi upola mu je manja od prosjeka. Ima još jednu iznimnu vrlinu – precizno kontrolira razinu svojih napora na natjecanju, kao da ima nekakav unutarnji sat.

Demoni alkohola

Nakon Olimpijade u Londonu, nije više želio imati nikakve veze sa sportom. Bilo je umoran od svih tih treninga. I tada, nešto više od osam mjeseci poslije, odlučio se osvježiti u bazenu i odmah shvatio koliko uživa u tome što je ponovno u vodi. Odluku o povratku iz mirovine donio je trenutno. Na užas svojih konkurenata koji su razmišljali o Rio de Janeiru.

Najbolji od najboljih, uvijek je plivao najbrže. Voda je bila njegov teritorij, ali koliko god da je volio plivanje i gledati ostale s vrha, toliko je volio i pogledati u dno čaše.

U jesen 2014. godine ljubav prema alkoholu nadjačala je onu prema vodi. Phelps je vozio u pijanom stanju brzinom dvostruko većom od dopuštene, prouzročio prometnu nesreću i zaradio suspenziju na šest mjeseci. Tada je olimpijski bog odlučio stati na loptu, obuzdati demone i otići na rehabilitaciju.

Jedna od emocija koju je Phelps potisnuo bila je i nedostatak očinske figure u životu. Izgubljeni kontakt s ocem Fredom obnovio je nakon četiri tjedna intenzivnog liječenja u klinici u Arizoni. Uza sve probleme s alkoholizmom, uhvaćen je i kako puši marihuanu. Buntovniku koji je od problema bježao na pogrešan način rehabilitacija je bila dobrodošla. “Što god da nosim u sebi, sad sam sposoban to i iznijeti van. Počinjem iznova”, rekao je nakon ozdravljenja.

I evo ga, opet na vrhu. Nakon što završi posljednju utrku u Rio de Janeiru, Phelps će, tvrdi, i definitivno staviti točku na svoju karijeru. S 31 godinom života i šesnaest olimpijskih u nogama želi više vremena provoditi sa suprugom i tek rođenim sinom. Hoće li doista tako biti? Možda ovaj put jer ako itko može natjerati Michaela da kaže dosta, to je mali Boomer Phelps.

Phelps je svojim talentom i radom standarde postavio visoko i zna kako neke njegove brojke i rezultati neće biti dotaknuti. I legendarni Mark Spitz označio ga je kao najvećeg plivača koji je hodao planetom.

Gledala sam Kralja uživo

Olimpijskog kralja sam gledala uživo. Prije četiri godine na Igrama u Londonu bila sam na tribinama na dan kada je Michael Phelps otplivao finale na 100 metara leptir. I osvojio 15. olimpijsko zlato.

I sama sam nekoć trenirala plivanje, pa mi je gledanje olimpijskog plivačkog finala bio dugogodišnji san. Ostvarila sam ga, eto, u Londonu i pri kupovini karata ciljala, naravno, na jedan od dana kada pliva Phelps.

Do mene je sjedila cura iz Srbije, koja je preko Hrvatskog olimpijskog odbora kupila kartu baš za taj dan, manje zbog Phelpsa, a više zbog njihovog Milorada Čavića koji se također borio za medalju na 100 metara leptir. Doživljaj nam nije umanjilo ni to što su nam mjesta bila prilično visoko na tribinama, olimpijskim kartama se ne gleda u zube. Uostalom, za pomoć smo imali dva ogromna ekrana, s obje strane bazena.

Atmosfera je, očekivano, bila uzavrela (premda treba priznati da je publika bila najglasnija u utrkama u kojima je nastupao netko od domaćih plivača iz "teama GB"). Phelps je ušao na bazen sa svojim prepoznatljivim slušalicama na ušima, bio je u pruzi četiri, s najboljim rezultatom iz polufinala. Sjećam se da je prvih 50 metara loše okrenuo, nije bio među prvom trojicom.

Moja je "susjeda" bila uzbuđena jer je njezin sunarodnjak Čavić na okretu bio prvi.

U tih drugih 50 metara cijeli se bazen digao na noge, a "metak iz Baltimorea" je dokazao tko je. Cilj je dotaknuo prvi. Kamere su se odmah usmjerile prema dijelu tribina s Amerikancima i mamom Phelps koja je pustila suzu... "Susjeda" je, pak, bila pomalo razočarana jer je Čavić na kraju završio na četvrtom mjestu....

Phelps je prave ovacije doživio na svečanoj dodjeli medalja, kada mu je publika dugo i glasno pljeskala. I kada je i mene "dotaknuo" ponos što sam legendu gledala uživo.

DIVNA ZENIĆ RAK

DORUČAK ZA DESETORICU

Za doručak tri golema sendviča od pečenih jaja, luka, maslaca, salate, rajčica i majoneze, velika zdjela kaše, omlet od pet jaja s peršinom, tri komada pohanog kruha obilno posuta šećerom i tri palačinke s komadićima čokolade te dvije velike šalice kave. Sve to u obroku “za dobro jutro”.

Popodnevna gozba uključivala je pola kilograma tjestenine s umakom od rajčica, dva sendviča sa šunkom, sirom, salatom, rajčicom i majonezom i četiri boce energetskoga napitka za sportaše. Za večeru Phelps smaže još pola kilograma tjestenine, veliku “margaritu” i još četiri boce “magične” tekućine. Sportaševo natrpavanje, Janice Thompson, šefica odjela nutricionizma na bristolskome sveučilištu, nazvala je znanstvenom fantastikom.

’ČUDNOVATA’ HIDŽAMA

Ni crveni krugovi na tijelu Michaela Phelpsa nisu otkrili tajnu njegove pobjedničke dugovječnosti. Phelps je samo proveo (i to ne prvi put) jedan od najstarijih oblika liječenja i pročišćavanja tijela koje su implementirali drevni Arapi – hidžamu. Koristi se tako što se na lokalni način pušta krv radi njegova čišćenja i uklanja sadržaj iz potkožnog tkiva. Hidžamu koriste i brojni drugi, puno manje uspješni plivači.

Osobni karton

Rođen: 30. lipnja 1985., Baltimore
Trener: Bob Bowman (od 11. godine života)
Počeo plivati: sa sedam godina
Prvi rekord: s 10 godina na 100 metara leptir
Vlasnik 39 svjetskih rekorda (29 individualnih i 10 kao član štafeta)
Otac: Michael Fred Phelps (policajac)
Majka: Deborah Sue Phelps (ravnateljica u školi)
Sestre: Whitney (plivačica maratona) i Hilary (media i brand managerica “Ironmana” u SAD-u)
ŽIVI sa: Nicole Johnson (bivša miss Kalifornije)
DIJETE: Boomer Robert Phelps (5 godina)
Dijagnosticiran mu je ADHD kada je imao 12 godina

Phelps se oprostio uz rekord i 23. zlato

Michael Phelps završio je olimpijsku karijeru osvojivši 23. zlatno odličje, američka štafeta je isplivala novi olimpijski rekord (3:27.95), a Ryan Murphy je u prvoj, leđnoj dionici postavio novi svjetski rekord na 100 metara (51.85) za kraj plivačkih nadmetanja na Igrama u Rio de Janeiru.

Phelps u olimpijsku mirovinu odlazi kao najuspješniji olimpijac svih vremena s 23 zlatna odličja i ukupno 28 medalja na pet olimpijskih igara na kojima je sudjelovao, od Sydneyja 2000. do Rio de Janeira 2016. Otišao je kako pobjednici odlaze. Povukao je svoju štafetu do zlata, nakon što je Ryan Murphy donio američkoj štafeti početnu prednost svjetskim rekordom na 100 m leđno, a Adam Peaty Britance doveo u vodstvo nakon prsnog dijela.

No, tada je u bazen uskočio Phelps i vratio Amerikance na pobjedničku stazu. Britanci su zadržali srebro, a australska štafeta osvojila je broncu.

Poput muških kolega, Amerikanke su uzele zlato u mješovitoj štafeti, nadmašivši Australke i Dankinje. Dansko je plivanje veliku pobjednicu dobilo u Pernilli Blume koja je bila najbrža na 50 m slobodno i pomogla štafeti da dođe do bronce. Blume je Danskoj donijela prvo plivačko zlato nakon 1948. godine.

Sestre Cate i Bronte Campbell i u ovoj su sprinterskoj disciplini ostale bez odličja. Srebro je osvojila Amerikanka Simone Manuel, a broncu Bjeloruskinja Aliaksandra Herasimenija.

U posljednjoj pojedinačnoj muškoj disciplini Italija je dobila olimpijskog pobjednika i broncu. Gregorio Paltrinieri potvrdio je status najboljeg plivača na 1500 m, a Gabrielle Deti. Između dvojice Talijana ugurao se Amerikanac Connor Jaeger.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/phelps-pomaknuo-granice-ljudske-izdrzljivosti-osvojio-23-zlato-323095 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4ce831d0cda7ca3b96afbd07832cacb2678083a9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Phelps+pomaknuo+granice+ljudske+izdr%C5%BEljivosti%3A+osvojio+23.+zlato&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fphelps-pomaknuo-granice-ljudske-izdrzljivosti-osvojio-23-zlato-323095 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fphelps-pomaknuo-granice-ljudske-izdrzljivosti-osvojio-23-zlato-323095 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kako je to moguće? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Ostalokako je to moguće?

Phelps pomaknuo granice ljudske izdržljivosti: osvojio 23. zlato

Piše Dražen Gudić
14. kolovoza 2016. - 10:19

Najveći plivač svih vremena, najtrofejniji olimpijac u povijesti, jedan od najboljih sportaša ikad. Michael Phelps ovih dana u Rio de Janeiru piše stranice sportske povijesti kakve nisu viđene. Dok se svijet divi njegovim uspjesima, Phelps otvara pitanja o limitu mogućnosti i izdržljivosti ljudskog tijela.

Granice ljudske izdržljivosti možda nisu ograničene duhom, ali tijelom svakako jesu. Phelpsovo tijelo, međutim, kao da nema ograničenja. Onako kako je to lijepo rekao jedan ekstremni sportaš – “tragam za granicama ljudske izdržljivosti, ali granicu nisam našao, samo trenutke sreće”.

Vrijedi milijardu dolara!

Kako je moguće to što radi Phelps, uz kakve pretpostavke i koju cijenu? Nema jedinstvenog odgovora na ta pitanja, mnoge teorije su osporene. Phelpsov trener nudi jedn...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 16:40