StoryEditorOCM
Ostaloviše ništa ne drži

Kraj jedne ere: srušen i posljednji rekord koji je držao Michael Phelps, nakon više od 20 godina

Piše HINA
23. srpnja 2023. - 15:35

Francuz Leon Marchand oborio je svjetski rekord u utrci na 400 m mješovito, što znači da dugotrajni svjetski rekord Michaela Phelpsa od 4:03.84 postavljen daleke 2008. godine više ne postoji. Marchand je srušio rekord uvjerljivo, plivao je 4:02.50 minuta ili sekundu i 34 stotinke brže od Phelpsa, što znači da je pao i posljednji Phelpsov rekord.

Phelps je rekord u ovoj disciplini držao od 15. kolovoza 2002., a ovaj posljednji postavio je na OI u Pekingu 2008. 

Marchandu (21) je to drugi planetarni naslov na distanci, a slavio je s četiri sekunde prednosti u odnosu na Carsona Fostera iz SAD-a, dok je brončani Japanac Daiya Seto. 

Olimpijska pobjednica Ariarne Titmus iz Australije postavila je svjetski rekord u utrci na 400 metara slobodnim stilom za žene, osvojivši zlatnu medalju u vremenu od 3:55,38 minuta na Svjetskom prvenstvu u plivanju u nedjelju u Fukuoki.

Titmus je nadmašila rezultat koji je ranije ove godine postavila Summer McIntosh i završila 3.35 sekundi ispred osvajačice srebrne medalje Katie Ledecky iz Sjedinjenih Država. Novozelanđanka Erika Fairweather nadmašila je McIntosh i osvojila broncu.

Bila je to kraljevska bitka za naslov u utrci na 400 metara slobodnim stilom s četverostrukom braniteljicom naslova svjetske prvakinje Katie Ledecky iz Sjedinjenih Država i aktualnom olimpijskom pobjednicom Ariarne Titmus iz Australije koje su se utrkivale jedna protiv druge po prvi put od Olimpijskih igara u Tokiju. Ovom paru se suprostavila i 16-godišnje kanadsko čudo Summer McIntosh, koja je u ožujku oborila svjetski rekord koji je držala Titmus s vrhunskim vremenom od 3:56.08 minuta.

Australske plivačice osvojile su svjetsko zlato u štafeti 4x100 metara slobodno postavivši novi svjetski rekord od 3:27.96 minuta.  Mollie O‘Callaghan, Shayna Jack, Meg Harris i Emma McKeon oborili su rekord koji su već držale Australijke, još od Olimpijskih igara u Tokiju 2021. gdje su McKeon i Harris također bili dio te štafete.

Australac Sam Short odnio je pobjedu u muškoj utrci na 400 metara slobodnim stilom na dan otvaranja plivačkih natjecanja na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima u nedjelju i skinuo s trona sunarodnjaka Elijaha Winningtona. Short (19) je pobijedio s vremenom od 3:40,68 sekundi i nadmašio olimpijskog pobjednika Ahmeda Hafnaouija iz Tunisa za 0.02 sekunde, dok je Nijemac Lukas Martens zaostao 1.52 sekunde za pobjednikom i osvojio brončanu medalju.Shortovo vrijeme je četvrto svih vremena na 400 sloobodno. Winnington, koji je prošle godine osvojio naslov u Budimpešti, bio je sedmi u finalu.

Australska muška štafeta 4x100m slobodnim stilom osvojila je zlato u zadnjoj diciplini dana u dvorani Marine Messe Fukuoka.Srebrni su bili Talijani, a brončani Amerikanci, dok je britanska štafeta, favorit za krunu, diskvalificiran u kvalifikacijama.

 Hrvatska plivačica Amina Kajtaz ponovno je oborila hrvatski rekord u polufinalu 100 leptir, ali je to bilo dovoljno za ukupno 15. mjesto na Svjetskom plivačkom prvenstvu u japanskoj Fukuoki.Kajtaz je na 100 leptir jutros u kvalifikacijama plivala 58.50 sekundi, oborivši pritom svoj i hrvatski rekord na ovoj dionici za 77 stotinki. U polufinalu je rođenjem Mostarka, a sada članica PK Rijeka, plivala 58.49 sekundi, te za stotinku opet popravila rekord.Najbrža je u polufinalu bila Kineskinja Yufei Zhang (56.40), a kao deseta je, bez finala, ostala Lana Pudar iz BiH (57.34).U Fukuoki je još Ana Blažević, koja nastupa u ponedjeljak, te Nikola Miljenić, koji je dan prije puta u Japan imao operaciju slijepog crijeva, no ipak će nastupiti na Svjetskom prvenstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:21