Sport Domaći nogomet

Traži se prekobrojni

Dalićeva trilema na lijevom braniču: sve pozicije duplane, a ovamo tri kandidata

Traži se prekobrojni

Za dva ogleda doigravanja za Svjetsko prvenstvo, s Grčkom, izbornik hrvatske reprezentacije (bez ugovora) Zlatko Dalić odredio je 23 kandidata. Među (prez)imenima 20 igrača i trojice vratara praktički nema velikih iznenađenja. Dalić je međutim ipak iznenadio u jednom detalju - pozvao je tercet lijevih bekova (sve druge pozicije je tek ''duplirao''): Josipa Pivarića, Ivana Strinića i Marina Leovca. Indikativna je Dalićeva odluka. Njegova nedoumica glede lijevog braniča, očigledna je. Činjenica da je pozvao trojicu samo implicira kako nije siguran kome od njih bi trebao podariti povjerenje.

- Pitanje lijevog beka je otvoreno. Znam da su mnogi očekivali kako ću s popisa izostaviti Pivarića. Ali, to bi bilo posve nelogično. Ne želim nikoga otpisivati. Upravo je Pivarić bio najstandardniji na toj poziciji u ovom kvalifikacijskom ciklusu. Pritom je imao i dobrih izdanja.

No, vidjet ćemo tijekom priprema kako će tercet kandidata za lijevi bok reagirati - ne želi Dalić ništa prejudicirati. Ante Čačić najviše je kritika doživljavao upravo zbog protežiranja Pivarića. Mada se bivši izbornik često branio gardom: ''kada cijela momčad igra dobro onda će i lijevi bek biti dobar''.

Na Čačićevu žalost, u njegovoj posljednjoj utakmici na mjestu izbornika, hrvatska momčad protiv Finske (1:1) nije igrala dobro. Pa, tako niti lijevi bek. No, Čačiću se tvrdoglavost i ignoriranje kritika (ne tražeći alternacije) vratilo na najbrutalniji način: upravo je Pivarić ''zaboravio'' finskog igrača, koji je u završnici utakmice oteo Hrvatskoj dva boda. Vjerojatno i izravni plasman u Rusiju. Čačić je iste večeri smijenjen...

Praktički, svi su hrvatski izbornici imali isti problem. I svaki je od njih (na svoj način) pokušavao riješiti neuralgičnu točku hrvatske reprezentacije. Najmanje je problema na lijevom boku imao Ćiro Blažević, jer se Robert Jarni idealno uklopio u njegov sustav igre (3-5-2). Veći je Ćirin problem bila asimetrija igre, jer nije imao pandan Jarnijevoj kvaliteti po desnoj strani.

Kroz povijest igara hrvatske reprezentacije, ponajbolju izvedbu na poziciji lijevog beka ponudio je - Vedran Ćorluka!? U famoznoj utakmici u Istanbulu kada je Hrvatska iznenadila i ''uneredila'' domaćina, u dodatnim kvalifikacijama za Euro 2012, pobijedivši - 3:0. Tadašnji je izbornik Slaven Bilić taktički nadvisio Guusa Hiddinka. Upravo mu je ''Čarli'' bio presudni čimbenik iznenađenja. Na tragu Bilićeve ideje bio je i Zlatko Dalić - u Kijevu. I on je na lijevi bok ''instalirao'' dešnjaka. Šime Vrsaljko nadasve je korektno odradio zahtjevan posao (čuvajući Jarmolenka).

No, utakmica u Maksimiru s Grčkom biti će posve drugačijeg određenja i nogometnog poimanja. Daliću će za prevlast na bokovima biti neophodni agresivni i probojni braniči. Stoga je sigurno da će Vrsaljko zauzeti svoje mjesto na desnoj strani. A na lijevoj...

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet