stdClass Object ( [id] => 531021 [title] => Simončić: Veliki stručnjaci, recite ljudima u EU-u što radite na Karepovcu. Neće vam vjerovati! Zašto riziku izlažete nezaštićenu populaciju, to je kažnjivo [alias] => simoncic-veliki-strucnjaci-recite-ljudima-u-eu-u-sto-radite-na-karepovcu-nece-vam-vjerovati-zasto-riziku-izlazete-nezasticenu-populaciju-to-je-kaznjivo [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon što smo u 'Slobodnoj' prenijeli tekst dr. sc Viktora Simončića, stručnjaka koji se problemom otpada i smeća bavi već desetljećima, reagirale su gradske vlasti, te Čistoća. Nisu se složili sa spomenutim stručnjakom koji je, među ostalim, rekao da Splićanima prijeti velika opasnost od Karepovca. U linku ispod pročitajte što je Simončić napisao: 

Alarmantno upozorenje stručnjaka o Karepovcu: Posljedice na građane mogle bi biti vrlo ozbiljne

Potom su gradska vlast i Čistoća reagirali, a što možete pročitati na ovom linku:

Brže od smrada širi se samo panika: 'Simončić je zagovarao malu Lećevicu na Karepovcu, a sada sije strah od otrova'

A sada pročitajte reagiranje dr. Simončića u tekstu ispod:


Zahvaljujem Slobodnoj Dalmaciji jer je 3. veljače 2018. objavila tekst pod naslovom "Padaju maske". Moja ne može pasti, jer je nemam. Hoće li drugima? Nisam uvjeren. Izgubili smo struku. Uveli smo autoritet položaja, a ne autoritet struke.

Danas se pod strukom smatra što misli uski krug "političara" i što u njihovo ime misle oni koje su "političari" postavili da upravljaju javnim tvrtkama. I pitam se kako napisati razumljiv odgovor. Nije lako biti prosječno obrazovan inženjer. Ispod naslova piše: "Uzalud sva pojašnjenja i argumenti, mjerni instrumenti, tumačenja struke, dnevna i satna objava rezultata koncentracije plinova na Karepovcu, uzalud svi napori da se smiri već danima uznemirena javnost, kada je dovoljno samo nekoliko zvučnih rečenica prof. dr. Viktora Simončiča."

Trujmo Splićane dok ne dođu turisti

Ispravio sam ono "č", koje me tako zlokobno prati, a moram reći da nisam niti profesor. Istina je da sam 1980. godine, nakon doktorata u Njemačkoj 1976. godine, imenovan docentom, a 1984. stekao ekvivalent zvanja za sadašnji izvanredni profesor. Kada sam počeo raditi druge stvari, a kako mom tada još živom mentoru, profesoru Lotharu Rikertu ne bih mogao objasniti da predajem usput i da na fakultetu ne provodim puno radno vrijeme sa studentima, nisam ostao u sveučilišnoj nastavi, iako znam držati i predavanja i pomagati studentima.

Ispod naslova piše i: "Direktor 'Čistoće' Miroslav Delić ironično poziva prof. dr. Viktora Simončiča da jasno kaže koji su to spojevi otrovni na Karepovcu, jer su on i njegovi radnici svakodnevno na odlagalištu, pa čisto da zna."

Pročitao sam da je direktor "Čistoće" po obrazovanju pravnik koji je ranije vodio splitsku ispostavu Zavoda za zapošljavanje. Poštovani direktore, o deponijima i plinovima piše u svakom jednostavnom priručniku, tek da znate. Kao direktor biste trebali znati koje opasnosti mogu nastupiti na radnom mjestu na smetlištu, morali biste imati odgovarajuće procedure i mjere zaštite na radu, uključujući i priručne mjere u slučaju manjih nezgoda. A činjenica da ste vi i vaši radnici svaki dan na odlagalištu nema veze sa stanovnicima Splita.

Zaposleni se mogu zaštititi. Radnici rade na svoj rizik. No čemu izlagati riziku nezaštićenu populaciju? To je ne samo neodgovorno, već i kažnjivo. Ne želim izazivati, ali ako netko podigne tužbu i ukaže na neugodnosti koje je imao zbog ovakvog načina sanacije, mislim da gubite spor. Naravno ne kod nas. Ali u Strasbourgu skoro pa pod sigurno. Zato pazite tko je kod sanacije odgovorna osoba.

Pitanje građanima Splita, ako je sve tako bajno, zašto će se onda prestati s radovima kada dođu turisti? Odgovor je iznenađujuće jednostavan. Kako turisti uglavnom dolaze iz razvijenog dijela svijeta, oni ne toleriraju smradove, a i znaju da kada smrdi, obično nije dobro za zdravlje i ugodnost življenja. Prekidom rada na sanaciji kako smrad ne bi smetao turistima samo pokazuje kako vi, drage Splićanke i Splićani, ovo drage/i sam napisao i kao navijač Hajduka, niste bitni političarima. Vi niste bili bitni niti onima prije, jer da jeste, ne bi bilo Karepovca.

Posebno je istaknut i dio teksta: "Nema toga proizvoda koji može ublažiti smrad na tolikoj površini" – što se tiče ublažavanja neugodnih mirisa s odlagališta korištenjem posebnih kemijskih preparata, što je, otkad smo se suočili sa smradom, postalo često pitanje naših sugrađana, dogradonačelnik Vela nam je kazao kako su mnoge tvrtke nudile takve proizvode, ali su dolaskom na odlagalište vrlo brzo odustale od posla.

– Kada su vidjeli o kojim je površinama riječ, shvatili su da ta sredstva nemaju učinka...

Tortura zbog malih ušteda

Kako je moguće da se nije znalo da kod sanacije smetlišta dolazi do neugodnih mirisa? Posebno čudi takva izjava građevinskog inženjera. Pa baš to znaju građevinari. Tražeći informacije "izguglao" sam projekt Sanacija i zatvaranje odlagališta otpada "Karepovac", koji je izradio Davor Barać, dipl. ing. građ., Projektni biro Split 2011. Detaljno je opisano nekoliko načina sanacije. To potvrđuje da građevinari znaju da deponiji mogu smrdjeti i kako to spriječiti.

A dio rečenice kao "najbolji efekt ima prekrivanje zemljom, ali ono uzima dodatni prostor i usporava radove, tako da to radimo kada gradilište miruje više dana", bolje je i ne komentirati. Tortura građana se radi zbog nekih ušteda! Direktor "Čistoće" po službenoj dužnosti i zamjenik gradonačelnika, kao građevinar, morali bi znati da je zakonska obaveza prekrivanje odlagališta na
dnevnoj bazi! U stručnim krugovima je znano kako, osim zemlje, postoje i drugi načini prekrivanja.

U članku stoji nešto na što odmah upozoravam. Gospodin Vela kaže "kako Grad ulaže maksimalne napore da ubrza postupak preslagivanja otpada, kako bi razdoblje neugodnih mirisa što prije završilo, te je najavio da će se u tom smislu organizirati i rad noću". Rad noću treba zabraniti iz dva razloga. Barem noću ljudi moraju biti pošteđeni smrdljive torture. Postoji i stručni razlog. Noću, u vremenu tišina (bez vjetra) i kod niskog inverziona sloja, može doći do nakupljanja štetnih plinova kao pod kišobranom. Ujutro, kada "zrak prostruji", građane bi mogle zapahnuti još povišenije koncentracije od onih za koje se tvrdi da su pod kontrolom, a ipak "grizu za oči".

Vjerujem da su pojašnjenja zadovoljila zahtjev iz članka, kako naši sugrađani moraju biti upoznati s cijelim kontekstom ove priče, koja ih je toliko uznemirila da je već jučer ujutro osnovana grupa na Facebooku pod nazivom Prosvjed zbog Karepovca. Predlažem grupi da se upozna s "Rješenjem za namjeravani zahvat, sanaciju i zatvaranje odlagališta otpada Karepovac" Ministarstva zaštite okoliša i prirode (16. rujna 2015.) i da provjere provode li se kod sanacije mjere zaštite – isprika ako ovo Rješenje više ne vrijedi – posebno na str. 2. pod 2B – "praćenje sastava odlagališnog plina tijekom postavljanja baklji"! Postavlja li se kod sanacije sustav baklji?

Sve se moglo lako riješiti

I sada meni najdraži dio. U podnaslovu je istaknuto "Dr. Simončič je zagovarao malu Lećevicu na Karepovcu, a sada sije strah od otrova", a dalje u tekstu "Simončič je bio zagovaratelj tehnologije koja je na Karepovcu pretpostavljala izgradnju kompostane, sortirnice i pogona za obradu otpada za vrijeme mandata ministra Slavena Dobrovića".

Mislim da sam objasnio da ne sijem strah od otrova, ali je istina da sam veliki zagovornik te tehnologije. Nije istina da sam njen zagovornik tek od vremena mandata ministra Dobrovića. Ima jako puno stvari u kojima se s njim ne slažem, ali ovo je tema gdje se s njim bezrezervno slažem. Istine radi, s takvim pristupom se načelno slažem dobrih 30 godina, i s profesorom
Jakšom Miličićem, jednim od najuspješnijih splitskih gradonačelnika.

Inače ne zastupam "Tehnix" kao tvrtku, već tehnologiju i rješenje koje je razvio "Tehnix".

U razvoju ideje imam mali doprinos, na osnovi iskustava koje sam stekao kada sam zajedno s pokojnim Zoranom Simičem sudjelovao u sanaciji dijela deponija Košambra u Poreču, prije skoro 20 godina.

"Tehnix" je preradu mješovitog otpada doveo skoro do savršenstva. Da je postojala ova tehnologija ranije, vjerujem da mnogi ne bi zastupali ideju niza šarenih kanti. U tekstu se spominje cifra od 100 milijuna.

Možda to vrijedi za druge ponuđače tehnologije. Koliko znam, "Tehnix" je puno prihvatljiviji. Činjenica da su se toj ideji zdušno usprotivili najprije stanovnici naselja oko Karepovca, a onda je, u jednom od rijetkih suglasja, Gradsko vijeće krajem veljače prošle godine donijelo jednoglasnu odluku da spomenutim objektima nema mjesta na splitskom deponiju, uz argumente da se njihovom izgradnjom pokušava Splitu podvaliti "mala Lećevica", samo potvrđuje moju tvrdnju o nekompetentnosti onih koji vladaju gradom. Split nije iznimka. Kao pojašnjenje. Sve do izgradnje Lećevice, na Karepovac će se i dalje odlagati mješoviti otpad. Nastaje novo brdo koje će opet trebati sanirati. A već sada se moglo skoro u cijelosti preraditi otpad, dobiti materijal za prekrivku, izdvojiti sve korisno, smanjiti volumen onoga što se odlaže... Postrojenje se moglo kasnije preseliti na Lećevicu ili zadržati na izvoru izdvojeni otpad.

Pitanje za Gradsko vijeće Splita. Na snagu je stupila Uredba o odvojenom prikupljanju. I kada proradi Lećevica, 50 posto otpada, onaj odvojeno prikupljeni dio, morat će se obrađivati. Kamo ćete s tim frakcijama koje se moraju sortirati, jer čak i Nijemci u odvojeno prikupljene frakcije bacaju i do 50 posto onoga što tamo ne spada.

Kad zasmrde kante za biološki otpad...

Kamo ćete s biološkim otpadom? Kako će izgledati posude s tim otpadom kada nastupe vrućine? Mislim da će se tada mnogima smrad s Karepovca činiti kao miomiris. Da je bilo pameti, mogli ste imati odgovarajuće postrojenje, koje je moglo pomoći i kod sanacije.

Onako usput, ako je Gradsko vijeće prepoznalo da se pokušava Splitu podvaliti "mala Lećevica", s kojim pravom Split podvaljuje "veliku Lećevicu" u Lećevici? Što je to tako dobro za Lećevičane što nije dobro za Splićane?

Uz ovakve političare samo poručujem "ne daj se, Lećevico"! Iako ja ne vidim ni najmanji problem niti kod male niti kod velike Lećevice. Dapače.

Vidim niz prednosti. Predlažem da se pogleda jedan od mojih zadnjih tekstova na tu temu.

Naravno da bi se postrojenje nabavljalo javnom nabavom, a ne nekim zakulisnim dogovorom, iako bih ja čak bio i za to. Naše je naše! Na isti način kako je kod nabave slične tehnologije u Sloveniji, u dva navrata, posao dobio slovenski proizvođač. No, prema onome što sam imao prilike vidjeti, "Tehnix" je za druge barem koplje ispred, a i znatno povoljniji, pa bi, uvjeren sam, i dobio taj posao, ako natječaj unaprijed ne bi bio pisan za nekog izvana. I sada pitam javnost, je li u Hrvatskoj grijeh boriti se za domaće proizvode?

Posebno, je li grijeh kada se radi o trenutno, u odnosu na okoliš i na cijenu, najboljem svjetskom rješenju? Oni koji ne vjeruju neka odu do Marišćine u Rijeci i uvjere se kako višestruko skuplja tehnologija (ne) funkcionira. A mogli bi do Novog Sada, Bukurešta ili Konjica i vidjeti što sve može "Tehnix". Moram priznati da sam ponosan kada me optužuju da forsiram hrvatsko!

Zamjenik gradonačelnika Nino Vela moj istup je protumačio kao namjernim širenjem panike i ludila među našim sugrađanima. Vjerujem da sam uspio to demantirati. Ja jednostavno ukazujem na probleme jer to smatram svojom stručnom i građanskom odgovornošću. Prvo se obraćam uvijek onima kojih se to tiče. Tek onda idem u javnost.

Osim tjednog pisanja na zg-magazin u rubrici "Viktorov pučak" napisao sam i knjigu "Društvo umanjene vrijednosti". Navodim niz primjera sličnih "Karepovcu". Ispada da u mojim pisanjima nisam baš puno griješio. No nisam se umislio, jer u trenutnom sveopćem neznanju nije ni tako teško puno toga pogoditi, barem ne nama inženjerima iz onih vremena.

Usput, predlažem gospodi Veli i Deliću, pa i Ministarstvu okoliša, da primjer sanacije "a la Karepovac" iznesu na nekom međunarodnom skupu ili prilikom bruxelleskih susreta okolištaraca i komunalaca. Ako je sve tako bezazleno, bit će to velika ušteda, jer se diljem EU-a sanira na desetke pa i stotine deponija, ali po puno zahtjevnijim tehnologijama. Naravno da je kod ovog prijedloga proradio cinizam. Predlažem da se na sanaciju Karepovca do daljnjeg stavi zabrana informiranja, jer ovo što se radi predstavlja bruku i otkriva silno neznanje.

Već zamišljam pitanja na tu temu na nekom od skorašnjih susreta sa stručnjacima EU-a. Što ću im odgovoriti? Istinu? Mislim da mi neće vjerovati da je ovako nešto stvarno moguće.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'Trujmo ih dok nema turista' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-02-12 21:18:42 [created_by] => 39370 [created_by_alias] => Viktor Simončić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-02-13 10:14:35 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-02-12 21:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8580 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2018/02/08/Tribina/7432029.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1231" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8001318 Threads: 7 Questions: 1661310050 Slow queries: 4940847 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112041109 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/simoncic-veliki-strucnjaci-recite-ljudima-u-eu-u-sto-radite-na-karepovcu-nece-vam-vjerovati-zasto-riziku-izlazete-nezasticenu-populaciju-to-je-kaznjivo-531021 [printLink] => /split/simoncic-veliki-strucnjaci-recite-ljudima-u-eu-u-sto-radite-na-karepovcu-nece-vam-vjerovati-zasto-riziku-izlazete-nezasticenu-populaciju-to-je-kaznjivo-531021?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 230944 [name] => karepovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => karepovac [link] => /tag/karepovac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 369892 [name] => Viktor Simončić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => viktor-simoncic [link] => /tag/viktor-simoncic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'Trujmo ih dok nema turista' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Simončić: Veliki stručnjaci, recite ljudima u EU-u što radite na Karepovcu. Neće vam vjerovati! Zašto riziku izlažete nezaštićenu populaciju, to je kažnjivo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-22-25-55-39370 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/02/08/Tribina/7432029.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/02/08/Tribina/7432029.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon što smo u 'Slobodnoj' prenijeli tekst dr. sc Viktora Simončića, stručnjaka koji se problemom otpada i smeća bavi već desetljećima, reagirale su gradske vlasti, te Čistoća. Nisu se složili sa spomenutim stručnjakom koji je, među ostalim, rekao da Splićanima prijeti velika opasnost od Karepovca. U linku ispod pročitajte što je Simončić napisao: 

Alarmantno upozorenje stručnjaka o Karepovcu: Posljedice na građane mogle bi biti vrlo ozbiljne

Potom su gradska vlast i Čistoća reagirali, a što možete pročitati na ovom linku:

Brže od smrada širi se samo panika: 'Simončić je zagovarao malu Lećevicu na Karepovcu, a sada sije strah od otrova'

A sada pročitajte reagiranje dr. Simončića u tekstu ispod:


Zahvaljujem Slobodnoj Dalmaciji jer je 3. veljače 2018. objavila tekst pod naslovom "Padaju maske". Moja ne može pasti, jer je nemam. Hoće li drugima? Nisam uvjeren. Izgubili smo struku. Uveli smo autoritet položaja, a ne autoritet struke.

Danas se pod strukom smatra što misli uski krug "političara" i što u njihovo ime misle oni koje su "političari" postavili da upravljaju javnim tvrtkama. I pitam se kako napisati razumljiv odgovor. Nije lako biti prosječno obrazovan inženjer. Ispod naslova piše: "Uzalud sva pojašnjenja i argumenti, mjerni instrumenti, tumačenja struke, dnevna i satna objava rezultata koncentracije plinova na Karepovcu, uzalud svi napori da se smiri već danima uznemirena javnost, kada je dovoljno samo nekoliko zvučnih rečenica prof. dr. Viktora Simončiča."

Trujmo Splićane dok ne dođu turisti

Ispravio sam ono "č", koje me tako zlokobno prati, a moram reći da nisam niti profesor. Istina je da sam 1980. godine, nakon doktorata u Njemačkoj 1976. godine, imenovan docentom, a 1984. stekao ekvivalent zvanja za sadašnji izvanredni profesor. Kada sam počeo raditi druge stvari, a kako mom tada još živom mentoru, profesoru Lotharu Rikertu ne bih mogao objasniti da predajem usput i da na fakultetu ne provodim puno radno vrijeme sa studentima, nisam ostao u sveučilišnoj nastavi, iako znam držati i predavanja i pomagati studentima.

Ispod naslova piše i: "Direktor 'Čistoće' Miroslav Delić ironično poziva prof. dr. Viktora Simončiča da jasno kaže koji su to spojevi otrovni na Karepovcu, jer su on i njegovi radnici svakodnevno na odlagalištu, pa čisto da zna."

Pročitao sam da je direktor "Čistoće" po obrazovanju pravnik koji je ranije vodio splitsku ispostavu Zavoda za zapošljavanje. Poštovani direktore, o deponijima i plinovima piše u svakom jednostavnom priručniku, tek da znate. Kao direktor biste trebali znati koje opasnosti mogu nastupiti na radnom mjestu na smetlištu, morali biste imati odgovarajuće procedure i mjere zaštite na radu, uključujući i priručne mjere u slučaju manjih nezgoda. A činjenica da ste vi i vaši radnici svaki dan na odlagalištu nema veze sa stanovnicima Splita.

Zaposleni se mogu zaštititi. Radnici rade na svoj rizik. No čemu izlagati riziku nezaštićenu populaciju? To je ne samo neodgovorno, već i kažnjivo. Ne želim izazivati, ali ako netko podigne tužbu i ukaže na neugodnosti koje je imao zbog ovakvog načina sanacije, mislim da gubite spor. Naravno ne kod nas. Ali u Strasbourgu skoro pa pod sigurno. Zato pazite tko je kod sanacije odgovorna osoba.

Pitanje građanima Splita, ako je sve tako bajno, zašto će se onda prestati s radovima kada dođu turisti? Odgovor je iznenađujuće jednostavan. Kako turisti uglavnom dolaze iz razvijenog dijela svijeta, oni ne toleriraju smradove, a i znaju da kada smrdi, obično nije dobro za zdravlje i ugodnost življenja. Prekidom rada na sanaciji kako smrad ne bi smetao turistima samo pokazuje kako vi, drage Splićanke i Splićani, ovo drage/i sam napisao i kao navijač Hajduka, niste bitni političarima. Vi niste bili bitni niti onima prije, jer da jeste, ne bi bilo Karepovca.

Posebno je istaknut i dio teksta: "Nema toga proizvoda koji može ublažiti smrad na tolikoj površini" – što se tiče ublažavanja neugodnih mirisa s odlagališta korištenjem posebnih kemijskih preparata, što je, otkad smo se suočili sa smradom, postalo često pitanje naših sugrađana, dogradonačelnik Vela nam je kazao kako su mnoge tvrtke nudile takve proizvode, ali su dolaskom na odlagalište vrlo brzo odustale od posla.

– Kada su vidjeli o kojim je površinama riječ, shvatili su da ta sredstva nemaju učinka...

Tortura zbog malih ušteda

Kako je moguće da se nije znalo da kod sanacije smetlišta dolazi do neugodnih mirisa? Posebno čudi takva izjava građevinskog inženjera. Pa baš to znaju građevinari. Tražeći informacije "izguglao" sam projekt Sanacija i zatvaranje odlagališta otpada "Karepovac", koji je izradio Davor Barać, dipl. ing. građ., Projektni biro Split 2011. Detaljno je opisano nekoliko načina sanacije. To potvrđuje da građevinari znaju da deponiji mogu smrdjeti i kako to spriječiti.

A dio rečenice kao "najbolji efekt ima prekrivanje zemljom, ali ono uzima dodatni prostor i usporava radove, tako da to radimo kada gradilište miruje više dana", bolje je i ne komentirati. Tortura građana se radi zbog nekih ušteda! Direktor "Čistoće" po službenoj dužnosti i zamjenik gradonačelnika, kao građevinar, morali bi znati da je zakonska obaveza prekrivanje odlagališta na
dnevnoj bazi! U stručnim krugovima je znano kako, osim zemlje, postoje i drugi načini prekrivanja.

U članku stoji nešto na što odmah upozoravam. Gospodin Vela kaže "kako Grad ulaže maksimalne napore da ubrza postupak preslagivanja otpada, kako bi razdoblje neugodnih mirisa što prije završilo, te je najavio da će se u tom smislu organizirati i rad noću". Rad noću treba zabraniti iz dva razloga. Barem noću ljudi moraju biti pošteđeni smrdljive torture. Postoji i stručni razlog. Noću, u vremenu tišina (bez vjetra) i kod niskog inverziona sloja, može doći do nakupljanja štetnih plinova kao pod kišobranom. Ujutro, kada "zrak prostruji", građane bi mogle zapahnuti još povišenije koncentracije od onih za koje se tvrdi da su pod kontrolom, a ipak "grizu za oči".

Vjerujem da su pojašnjenja zadovoljila zahtjev iz članka, kako naši sugrađani moraju biti upoznati s cijelim kontekstom ove priče, koja ih je toliko uznemirila da je već jučer ujutro osnovana grupa na Facebooku pod nazivom Prosvjed zbog Karepovca. Predlažem grupi da se upozna s "Rješenjem za namjeravani zahvat, sanaciju i zatvaranje odlagališta otpada Karepovac" Ministarstva zaštite okoliša i prirode (16. rujna 2015.) i da provjere provode li se kod sanacije mjere zaštite – isprika ako ovo Rješenje više ne vrijedi – posebno na str. 2. pod 2B – "praćenje sastava odlagališnog plina tijekom postavljanja baklji"! Postavlja li se kod sanacije sustav baklji?

Sve se moglo lako riješiti

I sada meni najdraži dio. U podnaslovu je istaknuto "Dr. Simončič je zagovarao malu Lećevicu na Karepovcu, a sada sije strah od otrova", a dalje u tekstu "Simončič je bio zagovaratelj tehnologije koja je na Karepovcu pretpostavljala izgradnju kompostane, sortirnice i pogona za obradu otpada za vrijeme mandata ministra Slavena Dobrovića".

Mislim da sam objasnio da ne sijem strah od otrova, ali je istina da sam veliki zagovornik te tehnologije. Nije istina da sam njen zagovornik tek od vremena mandata ministra Dobrovića. Ima jako puno stvari u kojima se s njim ne slažem, ali ovo je tema gdje se s njim bezrezervno slažem. Istine radi, s takvim pristupom se načelno slažem dobrih 30 godina, i s profesorom
Jakšom Miličićem, jednim od najuspješnijih splitskih gradonačelnika.

Inače ne zastupam "Tehnix" kao tvrtku, već tehnologiju i rješenje koje je razvio "Tehnix".

U razvoju ideje imam mali doprinos, na osnovi iskustava koje sam stekao kada sam zajedno s pokojnim Zoranom Simičem sudjelovao u sanaciji dijela deponija Košambra u Poreču, prije skoro 20 godina.

"Tehnix" je preradu mješovitog otpada doveo skoro do savršenstva. Da je postojala ova tehnologija ranije, vjerujem da mnogi ne bi zastupali ideju niza šarenih kanti. U tekstu se spominje cifra od 100 milijuna.

Možda to vrijedi za druge ponuđače tehnologije. Koliko znam, "Tehnix" je puno prihvatljiviji. Činjenica da su se toj ideji zdušno usprotivili najprije stanovnici naselja oko Karepovca, a onda je, u jednom od rijetkih suglasja, Gradsko vijeće krajem veljače prošle godine donijelo jednoglasnu odluku da spomenutim objektima nema mjesta na splitskom deponiju, uz argumente da se njihovom izgradnjom pokušava Splitu podvaliti "mala Lećevica", samo potvrđuje moju tvrdnju o nekompetentnosti onih koji vladaju gradom. Split nije iznimka. Kao pojašnjenje. Sve do izgradnje Lećevice, na Karepovac će se i dalje odlagati mješoviti otpad. Nastaje novo brdo koje će opet trebati sanirati. A već sada se moglo skoro u cijelosti preraditi otpad, dobiti materijal za prekrivku, izdvojiti sve korisno, smanjiti volumen onoga što se odlaže... Postrojenje se moglo kasnije preseliti na Lećevicu ili zadržati na izvoru izdvojeni otpad.

Pitanje za Gradsko vijeće Splita. Na snagu je stupila Uredba o odvojenom prikupljanju. I kada proradi Lećevica, 50 posto otpada, onaj odvojeno prikupljeni dio, morat će se obrađivati. Kamo ćete s tim frakcijama koje se moraju sortirati, jer čak i Nijemci u odvojeno prikupljene frakcije bacaju i do 50 posto onoga što tamo ne spada.

Kad zasmrde kante za biološki otpad...

Kamo ćete s biološkim otpadom? Kako će izgledati posude s tim otpadom kada nastupe vrućine? Mislim da će se tada mnogima smrad s Karepovca činiti kao miomiris. Da je bilo pameti, mogli ste imati odgovarajuće postrojenje, koje je moglo pomoći i kod sanacije.

Onako usput, ako je Gradsko vijeće prepoznalo da se pokušava Splitu podvaliti "mala Lećevica", s kojim pravom Split podvaljuje "veliku Lećevicu" u Lećevici? Što je to tako dobro za Lećevičane što nije dobro za Splićane?

Uz ovakve političare samo poručujem "ne daj se, Lećevico"! Iako ja ne vidim ni najmanji problem niti kod male niti kod velike Lećevice. Dapače.

Vidim niz prednosti. Predlažem da se pogleda jedan od mojih zadnjih tekstova na tu temu.

Naravno da bi se postrojenje nabavljalo javnom nabavom, a ne nekim zakulisnim dogovorom, iako bih ja čak bio i za to. Naše je naše! Na isti način kako je kod nabave slične tehnologije u Sloveniji, u dva navrata, posao dobio slovenski proizvođač. No, prema onome što sam imao prilike vidjeti, "Tehnix" je za druge barem koplje ispred, a i znatno povoljniji, pa bi, uvjeren sam, i dobio taj posao, ako natječaj unaprijed ne bi bio pisan za nekog izvana. I sada pitam javnost, je li u Hrvatskoj grijeh boriti se za domaće proizvode?

Posebno, je li grijeh kada se radi o trenutno, u odnosu na okoliš i na cijenu, najboljem svjetskom rješenju? Oni koji ne vjeruju neka odu do Marišćine u Rijeci i uvjere se kako višestruko skuplja tehnologija (ne) funkcionira. A mogli bi do Novog Sada, Bukurešta ili Konjica i vidjeti što sve može "Tehnix". Moram priznati da sam ponosan kada me optužuju da forsiram hrvatsko!

Zamjenik gradonačelnika Nino Vela moj istup je protumačio kao namjernim širenjem panike i ludila među našim sugrađanima. Vjerujem da sam uspio to demantirati. Ja jednostavno ukazujem na probleme jer to smatram svojom stručnom i građanskom odgovornošću. Prvo se obraćam uvijek onima kojih se to tiče. Tek onda idem u javnost.

Osim tjednog pisanja na zg-magazin u rubrici "Viktorov pučak" napisao sam i knjigu "Društvo umanjene vrijednosti". Navodim niz primjera sličnih "Karepovcu". Ispada da u mojim pisanjima nisam baš puno griješio. No nisam se umislio, jer u trenutnom sveopćem neznanju nije ni tako teško puno toga pogoditi, barem ne nama inženjerima iz onih vremena.

Usput, predlažem gospodi Veli i Deliću, pa i Ministarstvu okoliša, da primjer sanacije "a la Karepovac" iznesu na nekom međunarodnom skupu ili prilikom bruxelleskih susreta okolištaraca i komunalaca. Ako je sve tako bezazleno, bit će to velika ušteda, jer se diljem EU-a sanira na desetke pa i stotine deponija, ali po puno zahtjevnijim tehnologijama. Naravno da je kod ovog prijedloga proradio cinizam. Predlažem da se na sanaciju Karepovca do daljnjeg stavi zabrana informiranja, jer ovo što se radi predstavlja bruku i otkriva silno neznanje.

Već zamišljam pitanja na tu temu na nekom od skorašnjih susreta sa stručnjacima EU-a. Što ću im odgovoriti? Istinu? Mislim da mi neće vjerovati da je ovako nešto stvarno moguće.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/simoncic-veliki-strucnjaci-recite-ljudima-u-eu-u-sto-radite-na-karepovcu-nece-vam-vjerovati-zasto-riziku-izlazete-nezasticenu-populaciju-to-je-kaznjivo-531021 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0a5eeba2c8cd2c91224c918cbee82f78db30d458 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Simon%C4%8Di%C4%87%3A+Veliki+stru%C4%8Dnjaci%2C+recite+ljudima+u+EU-u+%C5%A1to+radite+na+Karepovcu.+Ne%C4%87e+vam+vjerovati%21+Za%C5%A1to+riziku+izla%C5%BEete+neza%C5%A1ti%C4%87enu+populaciju%2C+to+je+ka%C5%BEnjivo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsimoncic-veliki-strucnjaci-recite-ljudima-u-eu-u-sto-radite-na-karepovcu-nece-vam-vjerovati-zasto-riziku-izlazete-nezasticenu-populaciju-to-je-kaznjivo-531021 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsimoncic-veliki-strucnjaci-recite-ljudima-u-eu-u-sto-radite-na-karepovcu-nece-vam-vjerovati-zasto-riziku-izlazete-nezasticenu-populaciju-to-je-kaznjivo-531021 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'Trujmo ih dok nema turista' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Split'Trujmo ih dok nema turista'

Simončić: Veliki stručnjaci, recite ljudima u EU-u što radite na Karepovcu. Neće vam vjerovati! Zašto riziku izlažete nezaštićenu populaciju, to je kažnjivo

Piše Viktor Simončić
12. veljače 2018. - 22:18

Nakon što smo u 'Slobodnoj' prenijeli tekst dr. sc Viktora Simončića, stručnjaka koji se problemom otpada i smeća bavi već desetljećima, reagirale su gradske vlasti, te Čistoća. Nisu se složili sa spomenutim stručnjakom koji je, među ostalim, rekao da Splićanima prijeti velika opasnost od Karepovca. U linku ispod pročitajte što je Simončić napisao: 

Alarmantno upozorenje stručnjaka o Karepovcu: Posljedice na građane mogle bi biti vrlo ozbiljne

Potom su gradska vlast i Čistoća reagirali, a što možete pročitati na ovom linku:

Brže od smrada širi se samo panika: 'Simončić je zagovarao malu Lećevicu na Karepovcu, a sada sije strah od otrova'

A sada pročitajte reagiranje dr. Simončića u tekstu ispod:


Zahvaljujem Slobodnoj Dalmaciji jer je 3. veljače 2018. objavila ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 00:25