Dalmacija Split

Padaju maske

Brže od smrada širi se samo panika: 'Simončić je zagovarao malu Lećevicu na Karepovcu, a sada sije strah od otrova' 

Padaju maske

Uzalud sva pojašnjenja i argumenti, mjerni instrumenti, tumačenja struke, dnevna i satna objava rezultata koncentracije plinova na Karepovcu, uzalud svi napori da se smiri već danima uznemirena javnost, kada je dovoljno samo nekoliko zvučnih rečenica prof. dr.Viktora Simončića da sve to padne u vodu (koja, uzgred rečeno, ni jučer nije bila zagađena) i da se raširi panika koja je samo čekala vjetar u leđa da se raspuše, kao smrad s toga deponija koji zadnjih dana osjećamo svi, a ne samo "tamo neki" stanovnici Kile, Kamena, Dračevca...

Mnogi su naši sugrađani, nažalost, uzeli zdravo za gotovo izjavu toga stručnjaka za okoliš kako se šutke trujemo, dok nas struka laže i obmanjuje. Pri tome mu je jedini argument bio kako smrad s odlagališta "grize za oči". No, smatramo da naši sugrađani moraju biti upoznati s cijelim kontekstom ove priče, koja ih je toliko uznemirila da je već jučer ujutro osnovana grupa na Facebooku pod nazivom "Prosvjed zbog Karepovca", koju je do zaključenja ovog teksta "lajkalo" gotovo 1000 korisnika ove društvene mreže.

Naime, prof. dr. Simončić je bio zagovaratelj tehnologije koja je na Karepovcu pretpostavljala izgradnju kompostane, sortirnice i pogona za obradu otpada za vrijeme mandata ministra Slavena Dobrovića. Ako se malo bolje prisjetimo ne tako davne prošlosti, toj ideji su se zdušno usprotivili najprije stanovnici naselja oko Karepovca, a onda je, u jednom od rijetkih suglasja, Gradsko vijeće krajem veljače prošle godine donijelo jednoglasnu odluku da spomenutim objektima nema mjesta na splitskom deponiju, uz argumente da se njihovom izgradnjom pokušava Splitu podvaliti "mala Lećevica", što se, dakako, smatralo potpuno neprihvatljivim.

I ne samo to, upravo je "Slobodna" pisala o tome kako je tadašnje Ministarstvo zaštite okoliša inzistiralo da se u proces sanacije Karepovca ubaci i "mobilni pogon za obradu otpada", s tim da je ministar Dobrović tadašnjem gradonačelniku Ivi Baldasarupreporučio tvrtku "Tehnix", čije postrojenje vrijedi oko 100 milijuna kuna. Upravo je Simončić nebrojeno puta u javnosti zagovarao rješenja te tvrtke. Upravo zbog reputacije Simončića koji slovi za vrsnog stručnjaka u zaštiti okoliša, sa zavidnim referencijama, mnogi smatraju da je svoje ogorčenje postupkom sanacije valjalo ipak bolje argumentirati.

– U njegovu javnom istupu nigdje se ne spominje ni jedna vrijednost, ni jedna brojka. Neka otvoreno kaže što je to otrovno, koji su to spojevi i u kojim koncentracijama. Ja sam sa svojim djelatnicima na odlagalištu svaki dan, bio sam tamo i protekle četiri godine i pripremao sve da sanacija počne. Volio bih znati, da se možemo zaštititi i mi i svi građani Splita – komentirao nam je Miroslav Delić, direktor "Čistoće", pomalo ironično Simončićeve navode.

Zamjenik gradonačelnika Nino Vela nazvao ih je namjernim širenjem panike i ludila među našim sugrađanima.

– Ako želimo od nečega napraviti problem, ne treba nam puno. U svakom trenutku, u svakom danu možemo naći nešto čega ćemo se uhvatiti i reći da tu nešto nije dobro. Ključno je još jednom ponoviti kako se posao odrađuje odgovorno, u skladu s građevinskom dozvolom i glavnim projektom u koji su utkane sve potrebne suglasnosti, te sve znanje i iskustva stručnjaka u ovom području. Zbog toga nemojmo omalovažavati struku. Sve inspekcije su utvrdile da se radi po projektu, a stalno se, na dnevnoj i satnoj bazi, provode i mjerenja koncentracije štetnih plinova u zraku. Bilo je za očekivati da će prilikom premještanja otpada biti neugodnih mirisa i s tog aspekta uvažavamo i reakcije i zabrinutost ljudi. I ja osjećam te mirise svaki dan, jer živim ispod Lovrinca, ali oni nisu štetni. Istina je da dodijavaju i da umanjuju kvalitetu života, ali zato se njihove koncentracije stalno mjere i činjenica je da ni jednom nisu prešle granične vrijednosti – ponovio je po tko zna koji put Vela i dodao kako Grad ulaže maksimalne napore da ubrza postupak preslagivanja otpada, kako bi razdoblje neugodnih mirisa što prije završilo, te je najavio da će se u tom smislu organizirati i rad noću.

Nema tog proizvoda koji može ublažiti smrad na tolikoj površini

Što se tiče ublažavanja neugodnih mirisa s odlagališta korištenjem posebnih kemijskih preparata, što je, otkad smo se suočili sa smradom, postalo često pitanje naših sugrađana, dogradonačelnik Vela nam je kazao kako su mnoge tvrtke nudile takve proizvode, ali su dolaskom na odlagalište vrlo brzo odustale od posla.

– Kada su vidjeli o kojim je površinama riječ, shvatili su da ta sredstva nemaju učinka. Na Karepovcu trenutačno imamo i odlagalište i gradilište, na kojem se u jednom danu barata s 10.000 kubika otpada! Najbolji efekt ima prekrivanje zemljom, ali ono uzima dodatni prostor i usporava radove, tako da to radimo kada gradilište miruje više dana – pojasnio je Vela. 

Naslovnica Split