StoryEditorOCM
SplitKOJI JE UZROK?

Pronašli smo najtraženiju robu u Splitu, u jednom danu u ljekarni ode 50 kutija: ‘Kupuje se više nego test za koronu!‘

Piše Tanja Šimundić Bendić
23. siječnja 2024. - 07:39

Pronašli smo najtraženiju robu pod Marjanom, nalazi se u ljekarnama, i da vas ne mučimo stručnim nazivima reći ćemo samo da je riječ o testu 3 u 1 kojim se u kućnoj radinosti otkriva imate li gripu, koronu ili RSV, respiratorni sincicijski virus, česti uzročnik infekcija dišnog sustava.

Sve je više sugrađana bolesno, imaju povišenu temperaturu, kašlju, šmrću, sline, boli ih grlo, zglobovi, mišići, muče se s malaksalošću, općenito bilježe neugodnu zdravstvenu sliku. U traženju odgovora posežu za brzim testom kojim otkrivaju što su putem zakačili. Pritom je najgore onima koji su zakačili više virusnih neprijatelja.

U svakom slučaju potražnja za kombiniranim setom je ogromna. Potvrđuje nam to i zamjenik ravnatelja Ljekarne Splitsko-dalmatinske mag.pharm. Mate Krce, iznoseći nam i friški podatak o zdravstvenom stanju Splićana.

- Samo u nedjelju je u našoj dežurnoj ljekarni Lučac prodano čak 50 kutija 3 u 1 testa za brzo otkrivanje gripe, korone, RSV-a. Veliki interes, velika potražnja za ovim kombiniranim setom vlada i u drugim našim ljekarnama. Iskustvo nam kaže kako uskoro na našem području možemo očekivati kulminaciju gripe i ostalih virusnih sezonskih bolesti. Vrhunac se na sjeveru zemlje već odigrao, i sada nam stiže i na jug. Upravo su razdoblje kraja siječnja i veljaču epidemiolozi označili kao termin najveće pojavnosti ovih sezonskih oboljenja – veli zamjenik ravnatelja Krce.

image

Svi traže kombinirani test

Privatna Snimka/Slobodna Dalmacija

I da, splitska nam situacija to već uveliko i navješćuje, top topova je pred vratima. Testova u županijskoj Ljekarni ima, zalihe su pripremljene, cijena kutije je, pitali smo, 5,06 eura. Potvrđuju nam to i iz ljekarni s terena, u kojima nam kažu kako je interes za testom 3 u 1 vladao i tijekom prosinca. No siječanj je donio iznimni porast.

-Traži se više nego test za koronu. Ljudi naprosto žele znati što im je izazvalo probleme, i sve to rezultira povećanom kupovinom - vele nam u jednoj od jedinica Ljekarne Splitsko – dalmatinske županije.

image

Nije korona, nije RSV, ali je gripa...

Privatna Snimka/Slobodna Dalmacija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:04