StoryEditorOCM
Splitispod jelke

Pitali smo Splićane što nikako ne žele dobiti za Božić: odgovori su šaroliki, neki i skroz neočekivani. Pogledajte video

Piše Petra Klarić Jelena Banovac
24. prosinca 2023. - 11:56
Neki će očima zakolutati ako ispod bora pronađu pidžamu, drugi nikako ne žele - novi automobil!Slobodna Dalmacija/

S obzirom na to da je blagdansko ludilo u potpunome jeku, a izbor i neodlučnost rastu iz minute u minutu, kako bi nekima od vas olakšali odluku, odlučili smo se poslužiti sustavom eliminacije. Stoga smo u anketnom istraživanju pitali sugrađane “Koji poklon ne bi voljeli dobiti za Božić?”   

Miris fritula i kuhanog vina te napola okićene ulice sasvim neupitno predstavljaju dio ovogodišnjeg božićnog mozaika Splita.  Iako se bit Božića krije u svemu onome što novac nikada neće moći kupiti, nerado priznajemo kako gotovo svakoga od nas razveseli blagdanski poklon, upravo zbog truda i pažnje koji se kriju iza njegovog odabira i simbolike.  

Iako su se neki odgovori ponavljali, od naših sugrađana zauzvrat smo dobili šarenu paletu komentara, od neočekivanog odgovora jedne gospođe koja je navela da ne bi htjela dobiti automobil, do onih tradicionalnih, predvidljivih odgovora poput čarapa i pidžama.   

Našu prvu sugovornicu susreli smo ispred HNK, a ona nam je dala pravi diplomatski odgovor.  

- Pa svaki poklon je dobar poklon – kazala nam je.  

S njom se složila i jedna susretljiva socijalna radnica, koja kaže da nema toga što ona ne bi poželjela ispod bora, sve je dobrodošlo.  

Sljedeće gospođe sreli smo na Rivi i postavili amo im isto pitanje. Bile su lakonski kratke i laserski precizne, rekle su da za Božić ne žele dobiti čarape i slatkiše. Sličan odgovor dobili smo i od još nekoliko ljudi.  

- Neku robu vjerojatno, bičve i to... - rekla nam je jedna djevojka. 

Kako smo saznali, ništa bolje ne kotiraju ni pidžame, koje su mnogima na vrhu liste omraženih poklona.  

- Ne bi htjela dobiti pidžamu jer san ih dobila milijun – priznala je još jedna ispitanica. 

Svi smo mi nekada dobili poklon koji nam nije po guštu pa smo ga iskoristili nekad u budućnosti i poklonili ga nekom drugom. Istim principom vodila se još jedna naša sugovornica.  

- Sve bi tila dobit, a onda ako odlučin da mi se ne sviđa, lako ću ga proslijedit drugome – kaže. 

Jedna od naših ispitanica dala nam je zaista neobičan odgovor, sigurni smo da bi mnogi bili sretni da ga na božićno jutro nađu “ispod” bora. Ipak, dala nam je dobro obrazloženje.  

- Auto, u zadnje vrijeme san vrlo često dekoncentrirana u vožnji i eto ne bi voljela razbit novo auto -  objasnila je. 

Stariji gospodin nije znao što ne bi htio dobiti, a otkrio je da želi samo jednu stvar.  

- Ništa, samo zdravlje, daj zdravlja, godine su takve da samo možeš na zdravlje mislit - ispričao nam je. 

Često se za Božić poklanjaju i razno razni kozmetički proizvodi, poznatiji i kao čuveni poklon paketi. Jedna djevojka naglasila je da kod kuće ima pun ormar takvih proizvoda.  

-Iskreno ne bih voljela dobit onaj set kao kupke i to, toga iman preko glave, pun ormar – otkrila je. 

Dok smo šetali Marmontovom, sreli smo i našu uspješnu glumicu Nadu Kovačević, koja je svojim odgovorom savršeno sažela srž Božića.  

- Nema ga u principu, ne bi tila dobit ništa negativno, znači nekakvu ljutnju, svađu... To bi volila da me izbjegne. Baš sam sad došla iz kazališta, imali smo divan domjenak i ja kažem srce mi je već ko Božić! - rekla nam je simpatična Nada.  

  

 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:07