StoryEditorOCM
Receptiposebna riža

Zanima vas kakvog su okusa jela na Biseru mora? Imamo recept chefa Ina Kuvačića za rižot od škampi i trlje, isprobajte ga

Piše T. S. M.
21. ožujka 2024. - 12:57

Danas nam je dan u znaku rižota. Jutros smo vam predložili jedan dobar recept za rižot  (riječ je o rižotu s porilukom, više doznajte ovdje), a sad vam nudimo jedan još bolji. Riječ je o rižotu od škampi, trlje i motra po receptu chefa Ina Kuvačića koji je u Supetru na Biseru mora  predstavio talijanske riže margherita u rižotu od jadranskih škampa, marinirane trlje i motra.

image
Saša Burić/ Cropix

Kako je objasnio, Riso Margeritha je talijanski brend izvrsnosti proizvodnje riže koju koriste najbolji kuhari u Italiji, a ono što Riso Margerithu čini jedinstvenom na tržištu je u prvom redu njena svježina jer nedavno ubranu sirovu rižu drže najviše godinu dana u silosima te to što je melju kamenom, što riži osigurava jantarnu boju i čvrstoću tijekom kuhanja.

image
Saša Burić/ Cropix

Rižot od škampi, trlje i motra 

Sastojci:

400 g očišćenih repova škampa (100g sitno nasjeckanih i 300 g cijelih repova)
500 g carnaroli riže
2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
1,4 l temeljca od trlje i ljuski od škampa
100 ml  bijelog vina (po želji)
2 žlice maslinovog ulja
sol i papar po ukusu

Priprema:

U velikoj tavi ili loncu zagrijte i maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te pržite dok luk ne postane staklast, otprilike 2-3 minute. Dodajte 100g mesa nasjeckanih škampa i propirjate dok ne dobiju boju. Dodajte Arborio rižu u tavu i pržite je oko 2 minute, miješajući povremeno, dok riža ne postane lagano prozirna. Ako koristite bijelo vino, sada je vrijeme da ga dodate. Dodajte bijelo vino i kuhajte dok se tekućina ne reducira za otprilike pola. Postupno dodajte vrući temeljac, oko 1/2 šalice odjednom, u rižu. Miješajte rižu povremeno i kuhajte dok riža ne upije juhu prije dodavanja sljedeće porcije. Nastavite dodavati juhu i kuhati rižu dok ne postane kremasta i mekana, što obično traje oko 18-20 minuta. Kada je riža kuhana, dodajte kuhane škampe u rižoto i nježno ih promiješajte.

Poslužite rižot, ukrasite s mariniranom trljom, prženim motrom, kremom od boba i kremom od luka i inćuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:10