StoryEditorOCM
Savjetidobro je znati

Koliko riže treba za rižot? Formula je jednostavna, može i bez vaganja: pokušajte, lako je, više nikad nećete pogriješiti

Piše T. S. M.
17. travnja 2024. - 12:47

Je li vam se već dogodilo da ste skuhali jako fini rižot, baš ste bili ponosni kako vam je ispao, ali se, kad ste ga počeli servirati ispostavilo da ste se gadno preračunali u pogledu količine? Teško je reći što je gore, kad se netko osjeti zakinut ili kad se hrana skuhana s ljubavlju i plaćena "po zlato" mora baciti... Možda ipak ono prvo, ali ni drugo nije dobro.

Kako vam se više ne bi ponavljale slične pogreške, nudimo vam formulu za izračun.

image
Shutterstock

Općenito je pravilo da je 60 g nekuhane riže po osobi savršena mjera ako se riža servira kao za predjelo ili lagani obrok, odnosno ako je jelo od riže nadopunjeno drugim sastojcima, kao u slučaju rižota. Želite li malo obilnije porcije, stavite 75 g po osobi.

Ne morate se gnjaviti vaganjem, ovo možete odraditi i uz pomoć žlice: 60 g nekuhane riže stane u, prosječno, pet vrhom punih žlica. Želite li biti precizniji, uzmite u obzir da se ovaj podatak razlikuje ovisno o vrsti riže: za rižu dugog zrna, kao što je basmati, 60 g riže stane u pet i pol žlica, dok za vrste okruglastog zrna, kao što je arborio, vrijedi da 60 g stane u 4,8 žlice.

image
Shutterstock

Zanima li vas koliko ćete točno kuhane riže dobiti sa 60 g po osobi? Nije teško, računa se da riža, nakon što za vrijeme kuhanja upije tekućinu, postane dvostruko teža, a ako računate težinu rižota, pribrojite i količinu dodataka koje dodajete riži. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:50