StoryEditorOCM
Receptidelikatesa

Lovački gulaš zadivit će ljubitelje moćnih mesnih jela: svaki zalogaj je užitak, a jedna stvar je ključna za uspjeh

Piše T.S.M.
30. siječnja 2024. - 08:10

Jeste li ikad kušali lovački gulaš? Ako niste, trebali biste, jer riječ je o moćnom jelu koje će oduševiti sve ljubitelje mesa, osobito divljači, jer upravo mu je divljač glavni sastojak i ključna stvar za bogat i neponovljiv okus.

Što se tiče vrste divljači, osobito je dobar kad se priprema od vepra, no poslužit će i srnetina. Dopuštene su i kombinacije, kao u slučaju pravih lovaca koji su ovakva jela kuhali od onoga što su ulovili.

Naravno, divljač možete zamijeniti mesom životinja iz uzgoja, no to neće biti baš ono pravo. Odlučite li se za zakvu zamjenu, potrudite se nabaviti dobru domaću govedinu. Da, govedinu, jer s junetinom nećete dobiti punoću okusa. Morat ćete ga malo dulje kuhati, ali znate kako se kaže - strpljen, spašen...

Lovački gulaš

Sastojci:

500 g divljači 
200 g luka
100 g mrkve
50 g korijena celera
300 ml crnog vina
2 češnja češnjaka
2 lista lovora
1/2 jabuke
4 bobice borovice (kleka)
2 žlice svinjske masti
1 žličica senfa
1 žličica ljute paprike
1 šaka borovnica
sol, papar

Priprema:

Otopite mast pa na njoj dinstajte nasjeckani luk dok ne omekša i uhvati lijepu boju.

Dodajte nasjeckanu ili naribanu mrkvu, sitno nasjeckani celer i usitnjeni češnjak pa pirjajte nekoliko minuta. Dodajte borovnice, naribanu jabuku i borovice te meso narezano na kockice, ljutu papriku, sol, papar i senf.

Pirjajte dok meso ne uhvati boju sa svih strana pa zalijte vinom, miješajte dok alkohol ne ispari pa dodajte vruću vodu ili goveđu juhu i lovorov list te kuhajte dok meso ne omekša, povremeno miješajući i po potrebi dodajući još tekućine.

Kad je meso mekano, razmutite žlicu brašna u otprilike 70 ml vode pa dodajte gulašu. Dobro promiješajte i ustite da još malo kuha. Provjerite treba li još soli i papra pa poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2024 21:17