StoryEditorOCM
Receptidelicija

Hobotnica za prste polizat‘: bit će mekana kao pamuk, a toč božanstveno ukusan. Jeste li je ikad spremili na ovaj način?

Piše T. S. M.
1. ožujka 2024. - 12:06

Je li hobotnica bolja na salatu ili ispod peke? Postavite li ovo pitanje, rasprava bi mogla potrajati, jer hoba je dobra i na jedan i na drugi način, a svaki ima svoje prednosti. Pravi ljubitelji jela s hobotnicom možda bi vam čak rekli najbolje je pojesti prvo, pa onda nakon toga drugo.

A što kažete na gulaš od hobotnice?

Mi kažemo zašto ne, uostalom hoba je izvrsna s bobom, na brujet i u sličnim jušnim jelima, a kad je probate pripremiti po ovom receptu mogao bi vam postati omiljeni. 

Možete ga koristiti za pripremu svježe ili zamrznute hobotnice, no znate ono pravilo: bit će mekša ako je prethodno zamrznuta.

image
Tom Dubravec/Cropix

Hobotnica na gulaš

Sastojci:

500 g ljutike
200 g pasirane rajčice
50 ml maslinovog ulja
3 režnja češnjaka
2 lista lovora
1 hobotnica
1 luk
1 žlica octa
1 žlica koncentrata rajčice
sol, papar

Priprema:

Hobotnicu isperite pod mlazom vode i očistite, ako je zamrznuta, izvadite je da se malo otopi.

Zakuhajte oko pola litre vode, ubacite hobotnicu i kuhajte je oko pola sata. Izvadite je, vodu sačuvajte.

Za to vrijeme prokuhajte ljutiku u komadu pa je oljuštite.

Hobotnicu narežite na komade.

Na maslinovom ulju pirjajte nasjeckani luk, kad omekša dodajte češnjak pa pirjajte 2-3 minute, dodajte hobotnicu i pirjajte još 5 minuta i na kraju dodajte ljutike te pirjajte još minutu, dvije. Ulijte vodu u kojoj se hobotnica kuhala, dodajte lovor, sol i papar.

Kuhajte na tihoj vatri dvadesetak minuta, kad je hobotnica mekana izvadite je. Dodajte rajčice i koncentrat, dolijte ocat i kuhajte još 15-ak minuta dok se ne zgusne. Maknite s vatre, izvadite lovor, a vratite hobotnicu pa pustite da odstoji desetak minuta prije posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 14:53