Novosti Svijet

Otrov na plaži

Nakon pada kontejnera s broda, na obali kaos: jedna od pronađenih toksičnih kemikalija može prouzročiti ozljede u kontaktu s kožom

Otrov na plaži

Opasne kemikalije, koje su pale s jednog od najvećih svjetskih kontejnerskih brodova u Sjeverno more, izbačene su na nizozemsku obalu u četvrtak, a tijekom noći očekuje se da će more izbaciti na obalu još tereta, izjavili su dužnosnici.

Nizozemsko ministarstvo obrane priopćilo je da je gubitak 270 kontejnera s broda MSC Zoe u srijedu, od kojih neki sadrže opasne kemikalije, jedan od najvećih incidenata te vrste.

S jednog od najvećih europskih brodova palo čak 270 kontejnera, u nekima od njih nalaze se opasne tvari

Zasad se ne zna koliko je kontejnera potonulo na morsko dno, a koliko ih još pluta i predstavlja opasnost za pomorski promet ili skupljače otpada na plažama.

Torba s 25 kilograma organskog peroksida, snažnog sredstva za izbjeljivanje koje može prouzročiti ozljede u kontaktu s kožom, izbačena je na obalu u četvrtak zajedno s desecima kontejnera s broda koji su se pojavili na ili u blizini nizozemskih otoka Terschelling, Vlieland, Ameland i Schiermonnikoog.

"Očekuje se da bi još tereta moglo biti izbačeno na plaže noćas", rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Sjaak Van Elten.
Vjeruje se da najmanje tri kontejnera sadrže opasne kemikalije.

Nizozemski vojnici pozvani su da pomognu u raščišćavanju plaža. Hitne službe upozorile su volontere da ne diraju kontejnere, ali skupljači otpada i lovci na blago već su se sjatili oko tereta palog s broda, među kojim su cipele, lutke i televizori. 

Peroksid su uklonile ekipe hitnih službi i nije bilo incidenata, priopćile su pokrajinske vlasti Frieslanda.

Međutim, nizozemska obalna straža kaže da pokušaje lociranja plutajućih kontejnera "otežava više sportskih aviona koji su došli pogledati... Zatražili smo da ostanu izvan ovog područja kako bi spriječili opasne situacije."

Njemačke vlasti vode istragu ove nesreće koja se dogodila u njemačkim vodama nedaleko od otoka Borkuma.

Brod Zoe, koji plovi pod panamskom zastavom, bio je na putu od Antwerpena do Bremerhavena kada je usred oluje izgubio velik broj kontejnera.

Naslovnica Svijet