Novosti Hrvatska

skandal na izletu

Profesorica osmašima u autobusu puštala pjesmu 'Od Vardara pa do Triglava': Nisam ljubitelj Jugoslavije jer mi je ubila oca. Nek ministarstvo da CD pa nek se sluša 'Zeko i potočić'

skandal na izletu

Portal Likaplus dobio je informaciju od roditelja koji su se potužili portalu na ponašanje prof. Lidije Kovač, supruge načelnika Općine Plitvička Jezera, radi onoga što se događalo na višednevnom izletu osmaša učenika OŠ Franje Tuđmana.

Obzirom da se boje izaći sa svojim imenom i prezimenom, jer spominju načelnika Općine i ne žele imati problema s vlastima, a niti s profesoricom u školi, obratili su se autoru teksta na portalu Likaplus koji je bivši ravnatelj OŠ Franje Tuđmana.

Naime, roditelji svjedoče kako je u autobusu prof. TZK-a u OŠ Franje Tuđmana i OŠ Plitvička jezera puštala učenicima preko razglasa u autobusu pjesmu "Od Vardara pa do Triglava" poznatu i kao pjesma "Jugoslavijo". Ova pjesma je bila popularna 80-tih godina prošlog stoljeća i smatrana je neformalnom himnom Jugoslavije.

Obzirom da autor teksta nije mogao povjerovati u tu verziju događaja i radi činjenice da je prof. Lidiji Kovač u velikosrpskoj agresiji poginuo otac, odlučio je postaviti pitanje prof. Lidiji Kovač. Evo što je ona izjavila putem sms-a za portal Likaplus:

Likaplus: "Lidija, dobio sam informaciju od roditelja da je na izletu sa osmašima bilo neprimjerenih pjesama kao "Od Vardara do Triglava". I navodne neke narodnjački cajke i još neke neprimjerene pjesme. Navodno ste Vi puštali takve pjesme učenicima u autobusu. Možete li to potvrditi ili demantirati za Likaplus portal?"

prof. Lidija Kovač: "Na svakom izletu u busu se sluša što kome padne na pamet od kojih 90% nisam čula. Od Thompsona do cajki koje se pjevaju svaki vikend u Korenici. Što sam ja puštala ne sjećam se, gotovo uvijek ono što traže djeca. Dotična pjesma se pojavila kad su ukucane 80-te i nije ni odsvirala do kraja. Nisam ljubitelj Jugoslavije jer mi je ubila oca, ali mi ne pada na pamet da vodim računa o tome što tko sluša. Nek ministarstvo da CD svakom voditelju ekskurzije pa nek se sluša Zeko i potočić cijelim putem."

Likaplus portal: "Hvala na odgovoru, molim odgovor na još jedno pitanje. Je li istina da ste, kako se navodi, upravo Vi na mikrofonu najavili pjesmu "Od Vardara pa do Triglava" i puštali na razglas-mikrofon preko vlastitog mobitela?

prof. Lidija Kovač: "Gospodine Aračić, rekla sam što sam imala. Srpska djeca pjevaju Thompsona, hrvatska cajke. Tko hoće nek se bori protiv toga, ja nemam namjeru."

Portal je kontaktirao i vozača autobusa koji je potvrdio sve napisano. Vozač autobusa, koji je po informaciji Likaplus portala bio i hrvatski branitelj, bio je vidno potresen s onim što je doživio na izletu-ekskurziji od strane profesorice, a ne učenika.

- Prvo su unijeli u autobus neki razglas-kutiju, koja je tako treštala puštajući neprimjerene pjesme, da sam se bojao da će puknuti stakla na autobusima. Kada im je "crkla" ta razglasna kutija , tada je prof. Lidija Kovač puštala preko mikrofona i razglasa autobusa pjesme koje je birala sa svojeg mobitela. Tako je pustila preko razglasa i kako je ona rekla "himnu Jugoslavije" i rekla da tu pjesmu posvećuje vozaču i prof. Radmili Stojanović. Ja sam je samo onako pogledao i mislim da joj je bilo jasno što mislim o njezinu ponašanju. Puštati pjesmu učenicima "Jugoslavijo" i to nakon 28 godina od krvavog rata i raspada Jugoslavije nisam doživio nikada, a pogotovo od nekoga tko bi trebao učiti djecu i odgajati - rekao je vidno razočaran vozač autobusa.

Onaj tko ne zna o kakvoj se pjesmi radi, evo teksta:

Od Vardara pa do Triglava

od Djerdapa pa do Jadrana

kao niska sjajnog Djerdana

svijetlim suncem obasjana

ponosito sred Balkana

Jugoslavijo, Jugoslavijo

Širom sveta put me vodio

za sudbom sam svojom hodio

u srcu sam tebe nosio

uvek si mi draga bila

domovino moja mila

Jugoslavijo, Jugoslavijo

Volim tvoje reke i gore

tvoje šume, polja i more

volim tvoje ljude ponosne

i ratara i pastira

uz frulicu kad zasvira

Jugoslavijo, Jugoslavijo

Krv se mnoga za te prolila

borba te je naša rodila

radnička te ruka stvorila

živi sretna u slobodi

ljubav naša nek te vodi

Jugoslavijo, Jugoslavijo

Naslovnica Hrvatska