Novosti Hrvatska

odjekivale domoljubne pjesme

U Zagrebu održan predizborni skup HDZ-a, ovacije za Merkel i Plenkovića: 'Nacionalizam pokušava uništiti Europu, protiv toga se moramo boriti!'

odjekivale domoljubne pjesme

Uz slogan "Hrvatska za generacije", sudjelovanje Angele Merkel i Manfreda Webera, podsjećanja na Franju Tuđmana i zahvale braniteljima i generalima, te zahvale onima koji su bili na komemoraciji u Bleiburgu, u "Ciboni" je u subotu pred više od 6000 hadezeovaca održan predizborni skup HDZ-a.

Skup je počeo taktovima pjesme "Eye of the tiger", a u "Ciboni" su se vijorile hrvatske zastave i stranačka obilježja, a na pozornici je bila postavljena i bista dr. Franje Tuđmana. U dvorani su bila i mnoga poznata lica, Radojka Šverko, Mirjana Bohanec, Mate Bulić, Lino Červar, Ćiro Blažević, Biserka Petrović i mnogi drugi, dok je u blizini Andreja Plenkovića sjedio i njegov zamjenik Milijan Brkić. Skupu je prisustvovao i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

U glazbenom dijelu čulo se ”Bože čuvaj Hrvatsku”, a nije nedostajalo ni Thomsona i pjesme ”Lijepa li si”.
Prave ovacije doživjela je njemačka kancelarka Merkel koja je na hrvatskom počela i završila govor u kojem se zauzela za mir u Europi koji garantira Europska unija.

"Europa je projekt slobode i moramo raditi da svi imaju ista prava i da očuvamo mir i slobodu", rekla je Merkel. Nacionalizam pokušava uništiti Europu, poručila je kancelarka uz poziv da se protiv toga mora boriti.

"U Njemačkoj živi 100.000 Hrvata i oni su most suradnje naše dvije zemlje, ali mora se raditi i na tome da svi u Hrvatskoj imaju blagostanje", rekla je Merkel i pohvalila Manfreda Webera kao jakog Europljana koji također želi da svi u Europi imaju blagostanje.

"Sljedeće godine Hrvatska će predsjedati Europskom unijom i naš Andrej Plenković će u isto vrijeme biti jedan od jakih predsjedatelja i surađivati s Weberom koji će biti predsjednik Europske komisije za dobrobit svih članica", kazala je Merkel burno pozdravljena od hadezeovaca.

Na kraju izlaganja pozvala je na hrvatskom jeziku građane da izađu na izbore i podrže EPP i HDZ, Plenkovića, Webera i Karla Resslera.

Manfred Weber naglasio je kršćansku orijentaciju Europe i podsjetio da danas europski narodi žive u slobodi zahvaljujući Adenaueru, Kohlu, Tuđmanu i Merkel. Za Plenkovića je rekao da je respektabilan lider s kojim je radio i u Bruxellesu. "A danas je pobijedio i Bayern i to zahvaljujući odličnom vodstvu jednog Hrvata, Nike Kovača, pa hvala Hrvatska."

Na skupu je govorio i Gordan Jandroković zahvalivši se svim građanima koji su gradili današnju Hrvatsku. "Recimo 'ne' jalovoj ljevici i njezinoj demagogiji i populizmu kojim se žele prikazati većim domoljubima od nas." Dubravka Šuica je uputila poruku "dragom, mladom kolegi Karlu", rekavši Ressleru da je dobio šansu da preuzme kormilo, dok je prvi na listi HDZ-a Karlo Ressler zaradio pljesak kada je rekao da su danas svi u mislima s Bleiburgom.

"Sa simbolom najveće tragedije hrvatskog naroda o kojoj se dugo nije moglo govoriti."

Hadezeovci su burno pozdravili Andreja Plenkovića koji je svim članovima stranke čestitao tridesetu obljetnicu HDZ-a. "Liebe Angela, Manfred, dragi Dragane Čović, presnažno Cibona izgleda večeras, ona je odraz snage HDZ-a", rekao je Plenković u emotivnom govoru kakvog još nije održao od kako je šef stranke.

 

"Pozdravljam sve vas koji ste došli u Zagreb nakon Bleiburga gdje ste odali pijetet i poštovanje hrvatskim žrtvama nakon Drugog svjetskog rata."

Podsjetio je na "pravi dan državnosti", 30. svibnja kada je 1990. Franjo Tuđman ne samo izrekao ključne poruke već i vizionarski kazao da je budućnost Hrvatske u okviru europskog projekta.

"Ono što se danas radi zacrtao je Tuđman."

Plenković je kazao da je u medijima pročitao komentare o dolasku Merkel i Webera u Zagreb i poručio "onima koji pokušavaju minimizirati njihov dolazak da ne žele vidjeti koja je snaga HDZ-a".

"I Manfredova je ideja da moramo čuvati granice i to radimo. Naš je cilj da snažno i odvažno u partnerstvu s našim prijateljima odradimo predsjedanje Europskom unijom."

Predsjednik HDZ-a je naglasio da je najbolje kada HDZ ide sam na izbore, jer je tada najjači, a za Resslera je rekao da je simbol budućnosti HDZ-a.

RANIJE OBJAVLJENO

Središnji predizborni skup HDZ-a za europarlamentarne izbore počeo je u subotu popodne u Košarkaškom centru Dražena Petrovića, na kojem sudjeluje dvanaest HDZ-ovih kandidata, a članovima i simpatizerima stranke obratit će se predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković, vodeći kandidat Europske pučke stranke (EPP) za predsjednika Europske komisije Manfred Weber i njemačka kancelarka Angela Merkel, kao i nositelj HDZ-ove izborne liste Karlo Ressler, druga na listi Dubravka Šuica te glavni tajnik stranke Gordan Jandroković.

Nekoliko tisuća sudionika skupa mašući državnim hrvatskim i stranačkim zastavama burno je pozdravilo predsjednika stranke Plenkovića koji je ušao u dvoranu uz pratnji kancelarke Merkel i kandidatom EPP-a Weberom, glavnog tajnika stranke Jandrokovića  uz taktove poznate pjesme "Eye of the tiger".

Uz HDZ-ove kandidate u dvorani u prvom redu sjede i ministri hrvatske Vlade, a na velikoj pozornici s plavom pozadinom ispisan je slogan HDZ-ove kampanje "Hrvatska za generacije" za euroizbore 25. svibnja, u pozadini s hrvatskim grbom,  zastavom Republike Hrvatske, HDZ-a i EU te bistom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

 

Postavljena su i dva videozida, a na tribinama su razvijeni banneri HDZ-a Karlovačke i Brodsko-posavske županije te Gornje Dubrave.

Na skupu u prepunoj dvorani KC Dražena Petrovića je i zamjenik predsjednika stranke i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić koji je jutros kao hodočasnik privatno bio na komemoraciji u Bleiburgu. 

Skupu nazoči veliki broj uglednika iz javnog, političkog, društvenog kulturnog i sportskog života, poznata pjevačica Radojka Šverko, pjevač Mate Bulić, glumica Mirjana Bohanec, rukometni trener Lino Červar, trener Čiro Blažević, majka pokojnog košarkaškog virtuoza Dražen Petrovića, Biserka.

Dvoranom su u očekivanju čelnika stranke odjekivale domoljubne pjesme.

Iz HDZ-a navode da je akreditirano oko 200 domaćih i stranih novinara, snimatelja i fotoreportera. Također, HTV će, kao članica Europske radiodifuzijske unije (EBU), izravno prenosi skup za više zemalja, dodaju iz stranke. 

Ranije popodne, premijer Plenković sastao se u Banskim dvorima s kancelarkom Savezne Republike Njemačke Angelom Merkel i kandidatom EPP-a za predsjednika Europske komisije Weberom.

Naslovnica Hrvatska