StoryEditorOCM
Regijaužas stabilokracije

Zloguka prognoza iz Njemačke: Vlast Aleksandra Vučića, uz pomoć EU, još će dugo opstajati, građani uzalud prosvjeduju

Piše Vijesti sd
29. siječnja 2024. - 11:41

Aleksandar Vučić je moćnik koji bi trebao spriječiti geopolitički kaos na Balkanu i osigurati ugodnu investicijsku klimu. Zauzvrat mora uništiti demokraciju kako bi ostala samo fasada, ocjenjuje ugledni Süddeutsche Zeitung.

"Prema onome što vlastodršci Srbije govore u posljednje vrijeme, mogao bi se steći dojam da je zemlja u ratu, ili da je barem taj rat pred vratima", Süddeutsche Zeitung.

Kako se navodi, premijerka Ana Brnabić označila je promatračku misiju CRTA-e kao nekoga tko destabilizira zemlju. Predsjednik Vučić označio je "masovne prosvjede protiv nasilja i izbornih krađa" kao pobunu dirigiranu iz inozemstva s ciljem pokretanja "obojene revolucije" u Srbiji, piše minhenski list, prenosi Danas.

"Tko je opet spašavao državu od najgoreg u teškim trenucima? Ruska tajna služba, koja je, kako je rekla šefica vlade Brnabić, na vrijeme upozorila vlasti što se sprema u Beogradu", prenosi Süddeutsche Zeitung.

image

Premijerka Ana Brnabić priznala je da je ruska tajna služba na vrijeme upozorila vlasti što se sprema u Beogradu

Vlado Kos/Cropix

List podsjeća da je Vučić kao najgore srbomrsce prozvao skupinu europskih parlamentaraca koji ne žele dopustiti da se njegov režim tek tako izvuče s izbornom krađom.

Neprijatelji neprestano vrebaju, ali na sreću, postoji jedinstveni stav protiv njih – takvi su narativi dio standardnog repertoara autokrata i populista, piše u tom tekstu novinar Tobias Zick.

"Sudeći prema službenim izjavama, neprijatelji su prije svega na Zapadu. No, gard nije tako visoko podignut: prema vlastitim tvrdnjama, Vučić i dalje teži u EU i to je potpuno u skladu s njegovom logikom", piše Zick i objašnjava:

"Zemlje EU, prije svega Njemačka, među najvažnijim su gospodarskim partnerima Srbije. Njemačke tvrtke dijelom financiraju Vučićevu propagandnu mašineriju objavljivanjem oglasa u srpskim medijima bliskima režimu."

Pogrešna procjena Angele merkel

Kako se navodi, Vučić je dosad mogao biti siguran da ga vodeći političari EU neće pretjerano kritizirati dok on "guli demokraciju svoje zemlje dok ne ostane samo fasada".

"Posebno je bivša kancelarka Angela Merkel cijenila njegovu ulogu ‘stabilokrata‘, kako ga kritičari posprdno nazivaju. Riječ je o moćniku koji treba spriječiti veći geopolitički kaos na Balkanu, osigurati ugodnu investicijsku klimu za strane partnere, a zauzvrat tolerira mu stvaranje novog ‘djelomično slobodnog‘ političkog sustava", piše u listu.

image

‘Posebno je bivša kancelarka Angela Merkel cijenila Vučićevu ulogu ‘stabilokrata‘ koji treba osigurati ugodnu investicijsku klimu za strane partnere, uz toleriranje novog ‘djelomično slobodnog‘ političkog sustava‘, piše novinar Tobias Zick

Oliver Bunić/Afp

Zick u tekstu ocjenjuje da Europska komisija i američka vlada još uvijek imaju rezerviran stav prema "dokumentiranim izbornim manipulacijama" te da su sredstva pritiska ograničena.

"Vučićev vladajući SNS danas broji više nego svakog desetog građanina zemlje. S godinama je izrastao u moćan klijentelistički aparat koji dijeli poslove u javnom sektoru i usmjerava državni proračun u žrvanj kampanje i propagande ", ocjenjuje list.

"Takav se sustav ne može promijeniti preko noći. Mnogo je pokazatelja da će Vučićeva stabilokracija još dugo postojati. Cijenu plaćaju Srpkinje i Srbi koji neumorno, u tisućama, izlaze na ulice, zahtijevati istinsku demokraciju - iako je njihova nada u potporu EU-a tijekom godina žestoko izblijedjela", piše novinar Tobias Zick za Süddeutsche Zeitung, prenosi Danas.

image

‘Cijenu Vučićeve stabilokracije plaćaju Srpkinje i Srbi koji neumorno, u tisućama, izlaze na ulice, zahtijevati istinsku demokraciju - iako je njihova nada u potporu EU-a tijekom godina žestoko izblijedjela‘

Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 19:38