Novosti Hrvatska

povlači se iz dućana

Provjerite što vam se nalazi u kuhinji: u riži pronađen opasni pesticid, ministarstvo izdalo upozorenje!

povlači se iz dućana

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u utorak da se s tržišta povlači Basmati riža Scheherazade, podrijetlom iz Indije, zbog utvrđene prisutnosti pesticida klorpirifosa.

Basmati riža Scheherazade (Basmati Reis Scheherazade) nalazi se u pakiranju od jednog kilograma, s naznakom najbolje upotrijebiti do 04.01.2012.

Distributer proizvoda je Asia Exsress Food, Nizozemska, a proizvod na hrvatsko tržište stavlja subjekt u poslovanju s hranom ASIA d.o.o., Petrinjska 73, Zagreb.

Proizvod nije u skladu s Uredbm (EZ) br. 396/2005 Europskog parlamenta i Vijeća o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla i o izmjeni Direktive Vijeća 91/414/EEZ, stoji u obavijesti Hrvatske agencije za hranu.

Detaljniji podaci o povratu proizvoda dostupni su na službenoj stranici subjekta.

 

Izaziva mučninu, konvulzije, u težim slučajevima i smrti
Klorpirifos je nesistemski insekticid. Primjenjuje se na lišću biljaka (povrće, voćke, vinova loza), kao zaštita plodova naranče, grejpa, limuna i drugih citrusa. Djeluje na nervni sustav kukaca, životinja i čovjeka, gdje inhibira enzim acetilkolinesterazu. Klorpirifos ostaje u tlu tjednima ili godinama dok ne bude razgrađen.

Kod čovjeka se klorpirifos rasprostranjuje po tkivima gdje nastaje toksični razgradni produkt klorpirifos okson koji se veže na enzim koji kontrolira komunikaciju između živčanih stanica – acetilkolinesterazu. Klorpirifos koči acetilkolinesterazu koja više ne može isključiti ciljne stanice, te dolazi do pretjerane stimulacije.

Taj je mehanizam dovoljno jak za ubijanje insekta, dok veće doze oštećuju ljudski organizam. Klinički simptomi trovanja organofosfornim insekticidima (gdje spada klorpirifos) su: kontrakcija zjenica, povećano slinjenje, mučnina, vrtoglavica, smušenost, konvulzije, neželjeno uriniranje i defekacija, u težim slučajevima dolazi do prestanka disanja i smrti, navodi Marinela Šajina, dipl. ing. nutricionist na stranici Nutricionizam.com.

 

Naslovnica Hrvatska