Novosti Hrvatska

ubio je pijani vozač

Roditelji preminule 6-godišnje djevojčice donirali njezine organe i spasili tri života

ubio je pijani vozač

Tri života spašena su zahvaljujući jednom izgubljenom. Nakon stravične prometne nesreće zbog koje je izgubila život, roditelji 6-godišnje djevojčice iz Tomislavgrada, donirali su njezine organe.

U zagrebačkoj bolnici Merkur danas su obavljene 4 transplantacije. Jedna je u tijeku, a još se jedna očekuje. Najveći je to broj transplantacija obavljen u jednom danu od početka godine, prenosi Dnevnik.hr.

Pijani vozač naletio je u nedjelju na šestogodišnju djevojčicu iz Tomislavgrada, koja je zbog teških ozljeda prebačena u splitsku bolnicu. Nažalost, nije preživjela i u ponedjeljak je izgubila svoju životnu bitku.

Shrvani roditelji organe su odlučili donirati. Tim liječnika iz zagrebačke bolnice Merkur zato je noćas otputovao u Split kako bi eksplantirali organe i dovezli ih u Zagreb.

Životom jedne djevojčice spašena su tri druga - dva u Hrvatskoj i jedan u inozemstvu. Ovakva roditeljska hrabrost i nesebičnost u trenucima najveće tuge, kažu liječnici, ne viđa se često.

'Kolega Kocman je u jednoj sali transplantirao jetru jednom pacijentu, a u drugoj sali smo napravili transplantaciju bubrega i gušterače kod jednog našeg mladog pacijenta, koji boluje od dijabetesa tipa 1', rekao je transplantacijski kirurg Stipislav Jadrijević.

U zagrebačkoj bolnici Merkur danas su obavljene 4 transplantacije. Jedna je u tijeku, a još se jedna očekuje. Najveći je to broj transplantacija obavljen u jednom danu od početka godine.

U zagrebačkoj bolnici Merkur, gdje su i transplantirani organi 6-godišnje djevojčice, razgovarali smo s kirurgom koji je noćas eksplantirao organe djevojčice.

Doktor Danko Mikulić noćas je iz Zagreba sa svojim timom otišao u Split, ekplantirao organe i doveli su ih na Merkur.
'Pri kraju smo jednog malog transplantacijskog maratona u Merkuru. Imali smo u 24 sata tri donora na tri kraja Hrvatske. Ukupno 4 pacijenta, pet transplantiranih organa. Možemo reći da je sve dobro prošlo. Sad ulazimo u finale. Spašena su 4 života kod nas, ali u Hrvatskoj i vani su i drugi životi spašeni', rekao je doktor Mikulić.

'Jasno je da su ovo najteži slučajevi. To su slučajevi koji su uvijek jako emocionalno nabijeni, ali to što mi proživljavamo se ne može usporediti gubitkom i boli roditelja', rekao je doktor, javlja Dnevnik.hr.

Naslovnica Hrvatska