Novosti Hrvatska

karamarko napušta vladu?

Milinović: Imat ćemo novog mandatara koji mora proširiti koaliciju; Tuđman: Imamo par imena

karamarko napušta vladu?

U emisiji HRT-a Otvoreno u srijedu se raspravljalo o temi "Hoće li opstati Vlada?".

Gosti emisije su bili član Predsjedništva HDZ-a Darko Milinović, zastupnica HNS-a Anka Mrak Taritaš i Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista. Iz Mosta nisu željeli sudjelovati u emisiji, a poziv su također, prema tvrdnji voditelja, odbili iz SDP-a.

Darko Milinović komentirao je najnoviju izjavu Karamarka i današnji dan u HDZ-u koji je obilježilo disonantno pismo njihovih zastupnika u Europskom parlamentu.

- Prvo ću o izjavi naših europarlamentaraca. Riječ je o uobičajenom kontaktu između njih i stranke i mislim da su bili usmjereni na zaštitu interesa stranke, što je cilj svih članova stranke. No, u ovoj fazi moramo paziti na svaku izgovorenu riječ - kazao je Milinović i dodao:

- Najbitnije je sastaviti novu Vladu u Hrvatskoj. Čelnik HDZ-a neće pristati na nove ultimatume, pogotovo ne od premijera Oreškovića, prenosi Jutarnji list.

Jesu li europarlamentarci oslabili poziciju HDZ-a u Hrvatskoj? - bilo je sljedeće pitanje voditelja Domagoja Novokmeta.

- Oni su moji prijatelji pa mi je malo teško o tome. No, bitno je da HDZ bude sada stabilan. Moja prijateljska kritika je da HDZ ne bi smio komunicirati otvorenim pismima - kazao je Milinović.

Nansi Tireli potvrdila je da je stav opozicije da se Sabor raspusti čim prije, dok je Milinović dodao da HDZ nije ni u kakvom kontaktu sa SDP-om.

Anka Mrak Taritaš smatra da je svega dosta:

- Ne treba biti talac ni jednog ni drugog potpredsjednika. Mi u HNS-u smo još u fazi pregovora rekli da želimo biti oporba. Pozivam da se ima hrabrosti prema građanima i zemlji te ići na izbore jer je to jedino rješenje.

Milinović je razjasnio izjavu Tomislava Karamarka da je spreman napraviti još jedan ustupak te da ode iz Vlade zajedno s Petrovom i Oreškovićem:

- Ono što je danas poručio jest to da je spreman napraviti sve u interesu Hrvatske te da je spreman povući se. Ja jučer za to nisam bio jer mislim da bi to bila nestabilna Vlada.

Bitan dodatak je da se mora povući i premijer koji je generator ove krize. Orešković je usmjerio ovu Vladu još kod razrješenja Lozančića kad je čekao dva mjeseca da i on potpiše tu odluku. Tu je bila prva kriza. Bio je problem i u tome da prvog potpredsjednika Vlade zaduženog za sigurnost nije kontaktirao uopće o tim pitanjima.

Drugi je problem bio njegov prekid sjednice Vlade da bi otišao u SOA-u bez objašnjenja i nedugo nakon toga tražio ostavke svoja dva potpredsjednika. To nas vraća u neka vremena u kojima se obavještajni aparat koristi u političke svrhe - kazao je Milinović.

Anka Mrak Taritaš dodala je da to bavljenje SOA-om samo krinka za nesnalaženje u svim ostalim područjima koja su bitna za državu. Nansi Tireli pak smatra da je sva ova kriza započela sa zahtjevom SDP-a da se u saborsku proceduru unese zahtjev za opozivom Karamarka.

Milinović je na pitanje voditelja Novokmeta dodao da HDZ nije pokrenuo proceduru opoziva premijera samo kako bi preduhitrio ili izbjegao zahtjev za opozivom Karamarka:

- Mislim da sve naše članstvo podržava odluku vodstva da se HDZ-u više ne mogu postavljati ultimatumi. Ja mislim da Orešković više ne može ostati premijer, iako se situacija stalno mijenja. Držim da ćemo imati novog mandatara koji mora proširiti svoju koaliciju kako bi Vlada bila stabilna.

Na pitanje voditelja Milinović je dodao da ne bi imao ništa protiv da i HNS jednim dijelom podrži novu Vladu. Anka Mrak Taritaš promptno je odgovorila da HNS neće sudjelovati u takvim planovima.

- Dobrodošao je i Most ako pristane da Orešković ne bude premijer - dodao je Milinović.

Nansi Tireli je dodala da su oni sami doveli Oreškovića do pozicije u kojoj može eskalirati krizu, dok je Mrak Taritaš dodala da su najveći krivci Most i HDZ.

- Oni su za tri sata našli čovjeka kojem će dati mandat za čelo Vlade. Taj je eksperiment propao i ova Vlada više nema šanse ni u kojem obliku. Milinović je ustrajao na tome da je Orešković najveći generator krize:

- Ona više nije mogla funkcionirati kad je on zatražio ostavke svojih potpredsjednika - rekao je Milinović usprkos tome što mu je voditelj naveo da je i Most prije toga tražio ostavku Karamarka.

Na pitanje o tome tko bi mogao biti novi mandatar, Milinović je odgovorio da ne bi imao ništa protiv Tolušića i Miloševića koje je spomenuo Novokmet, ali i dodao da ne bi špekulirao o imenima.

- Bitno je što bi taj mandatar napravio odmah. Plus, moraju se redefinirati odnosi Mosta i HDZ-a da se stisne šaka u ruku i kaže "da, mi smo koalicijski partneri".

Mrak Taritaš je podsjetila da je kriza vlasti posebno eskalirala u zadnjih tjedan dana te dodala da se slaže s Milinovićem da se koalicija tako i mora nazvati, a ne nekom suradnjom kao što je to ustrajao Most.

Ako HDZ prođe loše na izborima, tko će snositi odgovornost? - pitao je Milinovića Novokmet.

  - Predsjednik stranke. Ako izgubi sljedeće izbore više ne bi mogao biti na čelu stranke - iznio je svoje mišljenje Milinović i za kraj opet apelirao na zajedništvo HDZ-a.

  - Ako bi Povjerenstvo odlučilo da je naš predsjednik u sukobu interesa, ta da bi se morale donijeti neke ključne odluke. Ali ja mislim da on apsolutno nije u sukobu interesa.

Tuđman: Imamo par imena

Miroslav Tuđman, zastupnik HDZ-a koji je odbio potpisati zahtjev svog parlamentarnog kluba za opozivom premijera Tihomira Oreškovića, komentirao je u srijedu navečer za HRT izjavu Tomislava Karamarka da je spreman otići iz Vlade zajedno s Božom Petrovom i Oreškovićem te se osvrnuo na krizu vlasti.  

- Mislim da je to racionalno rješenje i da je smanjilo tenzije. Mislim da rješenje mora biti takvo da ne bude izbora jer bi to bio gubitak za Hrvatsku zbog gubitka sredstava iz fondova - kazao je Tuđman i dodao:

- Mislim da su HDZ-ovci jedinstveni u cilju koji treba ostvariti, a tek se razlikuju u putevima kako do toga dođe.

Što je s velikim brojem sastanaka koji se trenutno održavaju u HDZ-u, je li to znak podjele? - pitao je voditelj emisije Petar Vlahov.

- Sastanci se održavaju da bi se najracionalnije došlo do rješenja - kratko je odgovorio Tuđman.

Na pitanje jesu li Tomislav Tolušić i Domagoj Ivan Milošević potencijalni kandidati za novog mandatara, Tuđman je odgovorio:

- Mi imamo drugi problem. Mi nemamo krizu Vlade u smislu rada ministara. Naš problem je u premijeru i dva potpredsjednika koji ne mogu funkcionirati. Po mojim saznanjima ima još jedno ili dva imena - kazao je Tuđman.

Na pitanje Vlahova jesu li te osobe Zdravko Marić i Oleg Butković, Tuđman je tek odvratio:

- To ste vi rekli. Problem je u premijeru i dva potpredsjednika Vlade koji nisu našli zajednički jezik. Karamarko ne slijedi logike institucija, Petrov istjeruje pravdu na svoj način i to ne može funkcionirati - zaključio je Tuđman.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last