Novosti Hrvatska

donačeLnici odjela za drOgu suspendirani zbog TOGA ŠTO SU ŽELJELI PROCESUIRATI VELIKOG DILERA NARKOTIKA

Šef splitskog USKOK-a zaštitio narkobosa Barišića iz Solina

donačeLnici odjela za drOgu suspendirani zbog TOGA ŠTO SU ŽELJELI PROCESUIRATI VELIKOG DILERA NARKOTIKA

Na zahtjev Vladimira Živaljića, šefa splitskog odjela USKOK-a, iz kaznene prijave uoči samog privođenja izbačene čak četiri osobe ključne za dokazivanje uloge Tonćija Barišića u heroinskom lancu

Na zahtjev Vladimira Živaljića, šefa splitskog odjela USKOK-a, iz kaznene prijave uoči samog privođenja izbačene čak četiri osobe ključne za dokazivanje uloge Tonćija Barišića u heroinskom lancu

Vladimir Živaljić, šef splitskog odjela USKOK-a
Premda je policija početkom kolovoza privela skupinu dilera koja je, kako je tada priopćeno, za splitsko tržište iz BiH dopremala velike količine heroina i kokaina, a koju je predvodio Tonći Barišić iz Solina, poznatiji pod nadimkom Masa, zahvaljujući činjenici da su iz kaznene prijave u posljednji trenutak izbačeni neki od ključnih aktera lanca, i to upravo oni čija je djelatnost teretila samoga Barišića, ovaj bi narkobos uskoro prestao imati razloga za bijeg.

Naime, samo on iz skupine nije u pritvoru jer je pobjegao uoči same policijske akcije. Istovremeno, dvojica policajaca koja su zahtijevala njegovo puno procesuiranje smijenjena su i postavljena na najniža radna mjesta u policijskoj hijerarhiji na koja su mogla biti imenovana po svojoj stručnoj spremi.

Dokumentacija kojom raspolažemo potvrđuje da su na zahtjev Vladimira Živaljića, šefa splitskog odjela USKOK-a, i zamjenika ravnatelja USKOK-a, iz kaznene prijave izbačene, uoči samog privođenja, čak četiri osobe ključne za dokazivanje Barišićeve uloge u dilerskom lancu.

Postupak izbacivanja izgledao je ovako: prvo su dva dana prije samih uhićenja iz prijave izbačene dvije, u tom trenutku nepoznate osobe. Kod jedne od njih, a riječ je o dileru iz Sarajeva, Barišić je kupovao na kilograme heroina – riječ je, dakle, o osobi sa samoga vrha lanca.

Drugi je, pak, kurir čiji je zadatak bio prevoziti kokain koji je Barišić kupovao od Ivana Bašića Ifana iz Posušja, svojedobno optuženog kao člana tzv. Maglovljeve skupine.

Prisluškivani razgovori

Uloga ovih osoba u tom trenutku, prema svim prikupljenim dokazima, nije bila sporna, jedino što im policajci nisu znali imena. No, njihovo spominjanje u prijavi kao NN osoba poslije bi omogućilo jednostavno procesuiranje ako se taj identitet utvrdi, što je redovita praksa pri procesuiranju dilerskih lanaca.

Unatoč činjenici da su Živaljića policajci upozorili kako je pri kraju operativna obrada kojom će ta imena zaista biti utvrđena, Živaljić je ustrajao u zahtjevu za njihovo brisanje iz prijave, što je potom, uz negodovanje policije, i učinjeno.

No, pravi šok uslijedio je na sam dan privođenja, i to niti pola sata prije istjecanja roka u kojem osumnjičeni moraju biti privedeni istražnom sucu: Živaljić je tada proširio svoj zahtjev za mijenjanje kaznene prijave inzistirajući na tome da se iz prijave izbace D. G. i Ž. B., osobe ključne za optužbu protiv Tonćija Barišića.

Riječ je o kuririma do kojih je policija došla prisluškivanjem Barišićevih telefonskih razgovora, izlistima telefonskih poziva, te višemjesečnim mjerama tajne pratnje. Prema tim dokazima, D. G. je preprodavao kokain koji je Barišić nabavljao od Ivana Bašića.

Policija je prikupila dokaze da je D. G. od Barišića preuzeo oko kilogram kokaina za daljnju preprodaju. Ž. B. je, pak, bio glavni Barišićev kurir za heroin. Prema policijskim dokazima on je s Barišićevim novcem odlazio u BiH po heroin koji je preuzimao od kurira sarajevskog “bosa”, s kojim bi se Barišić prethodno dogovorio telefonom.

Petar Bradarić sa zapljenjenom drogom
Potom bi Ž. B. stizao u Posušje gdje su ga čekali Barišić i Ivan Bašić, koji je Barišiću prodavao kokain ili ga mijenjao za heroin: no, Bašićeva ključna uloga sastojala se u transportiranju heroina preko granice, u Hrvatsku.

Jednu od pošiljki, ukupno četiri kilograma heroina i 350 grama kokaina, nakon prisluškivanih razgovora i nadziranih kontakata, inspektori su zaplijenili kod Barišićevih kurira (u telefonskim razgovorima Barišić ih naziva “tovari”), rođaka Ivana i Ante Kutleše u Dugopolju, 21. ožujka ove godine.

Dakle, ne samo da su utvrđeni svi kontakti u nabavi droge nego je zaplijenjena i pošiljka koja te kontakte potvrđuje, što je dovoljno za jednostavno i brzo suđenje te sigurnu presudu.

Živaljićev zahtjev za brisanje spomenutih dilera iz kaznene prijave izazvao je pravu nevjericu i pobunu na Odjelu za droge, kojem je ova obrada bila jedna od najvećih posljednjih godina.

Živaljić je, naime, prvo usmeno naredio djelatnicima Odjela da uklone dilere iz kaznene prijave zbog navodnog manjka dokaza. Kada su mu se policajci suprotstavili, Živaljić je nazvao Petra Bradarića, načelnika Sektora kriminalističke policije, dakle čovjeka nadređenog Odjelu za droge, te mu ponovio zahtjev da se ključni akteri bitni za optuživanje Barišića uklone iz kaznene prijave.

Na temelju njegova zahtjeva Bradarić je sastavio službenu zabilješku i uputio je djelatnicima Odjela za droge. U zabilješci stoji: “Dana 1. kolovoza 2008. godine oko 9.00 sati (rok za privođenje osumnjičenih istjecao je u 9.30 sati, op.a.) na službeni mobitel nazvao me je gosp. Vladimir Živaljić, zamjenik ravnatelja USKOK-a, a koji je bio zadužen za vođenje predmeta koji je rezultirao privođenjem Tonćija Barišića i dr..

Naime, on mi je sugerirao da izostavimo iz kaznene prijave D. G. i Ž. B. zato što za njih nema dovoljno dokaza za kazneno djelo, te ujedno smatra da ćemo se samo kompromitirati njihovim privođenjem istražnom sucu, koji bi ih odmah pustio, te odbacio kaznenu prijavu...

Napominjem da je gosp. Živaljić upoznat sa svim detaljima, odnosno saznanjima... a konzultacije su bile učestale, te se poštovao Protokol o suradnji Državnog odvjetništva i policije.”

Bradarićeva bilješka

Ova bilješka, koja je zapravo Bradariću poslužila da pere ruke od odgovornosti za posljedice, krije nekoliko netočnosti i prešućuje bitne činjenice. Prije svega, nije istina da je poštovan spomenuti Protokol.

Prema njemu, naime, u slučaju nesuglasica između policije i Državnog odvjetništva, potonji mogu dati isključivo pisani nalog policiji uz pisano obrazloženje, a izvješće o svemu potom se šalje u Ravnateljstvo policije i glavnom državnom odvjetniku.

U ovom slučaju ništa od toga nije poštovano. Prešućena bitna činjenica u Bradarićevoj zabilješci jest da je primjerak kaznene prijave, sa svim dokazima, Živaljiću dostavljen desetak dana prije finalizacije obrade.

Krajnje je stoga neobično zašto je sa svojim zahtjevima čekao zadnji dan. No, cijela je priča tu bila tek na pola puta. Kao što su Živaljiću i najavili, policajci s Odjela za droge uskoro su utvrdili identitet dviju NN osoba koje su prvo zasmetale Živaljiću, prije micanja Ž. B. i D. G. iz kaznene prijave

Osoba od koje je Barišić, preko Ž. B., u Hercegovini preuzeo heroin koji je poslije “pao” u Dugopolju je Davor Pivac iz Sarajeva, narkobos od kojega stiže dobar dio heroina koji se troši na području srednje Dalmacije.

Druga NN osoba, a riječ je o kuriru koji je posredovao između Barišića i Bašića u preprodaji kokaina, jest još jedan Ante Kutleša – ovaj je iz Vinjana Gornjih. Prema rezultatima istrage, dokazana je najmanje jedna primopredaja droge u kojoj je sudjelovao taj Ante Kutleša – kod zgrade Ine u Solinu Barišiću je predao 420 grama kokaina, da bi mu Barišić potom kod Prodajnog centra “Emmezeta” u Kaštel Sućurcu za tu drogu platio 13.400 eura.

Ova nadopuna kaznene prijave, međutim, nikada nije stigla do suda. Prema našim saznanjima, otklonjena je svaka mogućnost da bi se ovi dokazi mogli dodati već postojećem spisu, no iznenađenjima tu nije kraj: ceh su na kraju platili tvrdoglavi policajci.

Pod izlikom “loših međuljudskih odnosa”, dvojica policajaca koja su se suprotstavila Živaljićevim zahtjevima, Damjan Alerić i Mijo Maleš, smijenjena su s mjesta donačelnika Odjela za droge i raspoređena na dno policijske hijerarhije.

Naime, oni su tijekom svjedočenja pred istražnim sucem iznijeli i sve detalje obrade koji su na zahtjev Vladimira Živaljića izbačeni iz prijave, a imenovali su i osobe koje su izbačene iz prijave.

Premda je svjedočenje policajaca u svakoj istrazi oko šverca droge bitno, Vladimir Živaljić napustio je sudnicu prije njihova svjedočenja, te je tako ovo bitno saslušanje vođeno bez prisutnosti predstavnika USKOK-a u sudnici.

U isto vrijeme smijenjen je i Željko Kasum, načelnik Odjela za droge, protiv kojega se, zbog opisanih događaja, pobunio cijeli Odjel za droge. Kasum nije stao u zaštitu svojih ljudi, no anonimna predstavka protiv njega, koja je potom stigla Unutarnjoj kontroli, stavila je cijelu priču u mnogo dalekosežniji kontekst od nesporazuma oko koncepcije kaznene prijave i pobune protiv šefa.

Unutarnja kontrola

Propala obrada nad Masom jedna je, kako doznajemo, od petnaestak obrada koje su u posljednje tri godine pokrenute nad uličnim dilerima srednje razine koji su drogu kupovali od Lustera, a koje bi propale čim bi mjere tajnog nadzora trebale obuhvatiti i samog Lustera.

U zatvoru su završili samo “srednji” dileri i njihova ulična mreža, dakle sve osobe kojima se na ulici vrlo brzo nađe zamjena, pa trgovina i dalje nesmetano teče, unatoč većim zapljenama u posljednjih nekoliko godina.

U međuvremenu, tvrde naši izvori, Luster je preuzeo veći dio splitskog tržišta, ne dilajući samo heroin nego u sve većoj mjeri i kokain i sintetičke droge. Inače, Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj minuloga je tjedna ponovno stigla Unutarnja kontrola MUP-a.

Tajanstveni Luster

U anonimnoj predstavci, koju je “Slobodna” već objavila, Željku Kasumu, smijenjenom načelniku Odjela za droge, spočitava se da je blizak s izvjesnim A.M., poznatijim kao Luster, s kojim se – tako stoji u predstavci – često druži, između ostalog trenirajući u istom fitness centru.

U predstavci se tvrdi da je Luster jedan od najvećih dilera na području Splita, što je sve Kasum demantirao, a potom i tužio novine zbog objave predstavke. Luster je u najbližem tazbinskom rodu s Tonćijem Barišićem Masom – koji je, podsjetimo, pobjegao policiji pred nosom.

Vladimir Živaljić: Radio sam prema propisima

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj nisu bili raspoloženi za razgovor o ovoj temi, te su nas uputili na USKOK. Živaljić je, pak, bio razgovorljiviji: rekao nam je da je u spomenutom slučaju postupao prema propisima i vlastitoj savjesti.

Kaže i da je o svemu što je uradio u navedenom slučaju upoznao nadređene, te da “nisu imali primjedbi”. Na upit zašto nije saslušao svjedočenje policajaca pred istražnim sucem, Živaljić nam je kazao da je iskaze nekih policajaca čuo, no da nije saslušao iskaz Damjana Alerića jer nije znao kada se to ročište održava.

A sve to u zemlji koja se hvali pojačanim angažmanom u borbi protiv mafije.

Masa vlasnik autobusa

Tonći Barišić iz Solina vlasnik je prijevozničke tvrtke s nekoliko autobusa. Ovo nije bilo prvi put da uspijeva izbjeći uhićenje zbog trgovine drogom: prema našim izvorima, splitski Odjel za droge prvu obradu nad njim vodio je 2004. godine.

Tada je obrada završila s neuspjehom jer je Barišić naglo prekinuo svaku komunikaciju s dotadašnjim narkovezama. Očito je i tada doznao za istragu koja se vodila nad njim.

Ivan Bašić Ifan iz Posušja dugogodišnji je znanac splitske policije. Do sada je bio optužen samo za sudjelovanje u švercu u okviru tzv. Maglovljeve skupine, no taj predmet nikada nije doveden do pravomoćne presude.

Brojke

15 - obrada pokrenutih u posljednje tri godine nad uličnim dilerima srednje razine koji su drogu kupovali od Lustera, propale bi čim bi mjere tajnog nadzora trebale obuhvatiti i samog Lustera

420  - grama kokaina kod zgrade Ine u Solinu Ante Kutleša je predao Barišiću, da bi mu ovaj potom kod Prodajnog centra ‘Emmezeta’ u Kaštel Sućurcu za tu drogu platio 13.400 eura

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last