Novosti Crna kronika

najčešća greška

Ne bacajte stare račune od režija! Kradljivac identiteta u smeću pronašao osobne podatke žrtve, pa na ime 33-godišnje Hrvatice digao kredit

najčešća greška

Tridesettrogodišnja Kutjevčanka nesvjesno je postala nova žrtva kradljivaca osobnih podataka, javlja Glas Slavonije.
Naime, 33-godišnjakinja je u ponedjeljak policiji prijavila da je nepoznata osoba ove godine, koristeći se njezinim osobnim podacima, podigla zajam od nekoliko tisuća kuna koji joj je u ratama došao na naplatu.

Policijska uprava požeško-slavonska pokrenula je potragu za kradljivcem identiteta, protiv kojeg slijedi kaznena prijava.
Brojni su načini na koji lopovi dolaze do tuđih osobnih podataka, a jedan od njih je i da kopaju po - tuđem smeću!

Naime, istoga dana kada je Kutjevčanka prijavila prijevaru, Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podignulo je optužnicu protiv 34-godišnjaka koji je od prosinca 2012. do ožujka 2014. na području Varaždina, Kuršanca i Koprivnice pretraživši kante za smeće pronašao odbačene račune i druge dokumente s osobnim podacima devet osoba. Bez njihova znanja i suglasnosti telefonskim putem je zaključio pretplatničke ugovore s dva teleoperatera navevši osobne podatke tih osoba, uključujući OIB.

Tako je sklopio ugovore za 25 telefonskih brojeva na ime pojedinih osoba kojima se potom on koristio. Ljudima koji o tome nisu imali pojma napravio je dugove za račune više od 31.000 kuna.

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) savjetuje građanima da izliste s osobnim podacima koji im više ne trebaju unište kao i da budu oprezni pri ostavljanju osobnih podataka na internetu koji su onda dostupni svima, pa i kriminalcima, piše Glas Slavonije.

Naslovnica Crna kronika