StoryEditorOCM
Panoramanemoralni varalice

Lažne ponude za posao preplavile internet, ovo su četiri sigurna znaka da je poslovna ponuda čista prevara

Piše mozaik sd
13. ožujka 2024. - 11:47

Praktično svaki dan, i to u više navrata, čitamo ili čujemo o internetskim prevarama, krađi novca ili osobnih podataka.

U posljednje vrijeme te prijevare počele su se pojavljivati i na tržištu rada.

Sho Dewan je za Forbes opisala četiri upozoravajuća znaka da bi ponuda za posao mogla biti prijevara.

1. Proces prijave bio je prejednostavan

Ako imate osjećaj da je sve bilo prejednostavno, onda proces vjerojatno nije bio stvaran. To posebno vrijedi onda kada nije bio organiziran ni jedan intervju ili ste razgovarali samo s jednom osobom.

2. Email adresa izgleda sumnjivo

Interentski prevaranti znaju slati mailove s adrese koja izgleda kao službena, s malim varijacijama na službenu adresu koje naivni čitatelj neće primijetiti. To vrijedi i za ponude za posao, a cilj je doći do vaših osjetljivih podataka. Uvijek pažljivo provjerite s koje adrese ste dobili ponudu.

3. Traže da platite opremu

Nikada nemojte platiti za priliku da radite. Ako tvrtka traži da platite opremu, programe za obuku ili nešto treće, sigurno je u pitanju prevara. Trebali biste odmah prestati komunicirati s tim ljudima i upozoriti druge da se drže podalje od njih.

4. Traže od vas osjetljive informacije

Nije neočekivano da poslodavci od vas traže osobne podatke. Ipak, oni to najčešće ne rade u ranim fazama procesa zapošljavanja. Nemojte nikome davati osjetljive podatke o sebi toliko rano jer biste mogli postati žrtva krađe identiteta.

Dobro je kompaniju kontaktirati direktno putem informacija na njihovoj službenoj stranici ili provjerenom LinkedIn profilu. Provjerite identitet osobe s kojom razgovarate i zatražite da vam jasno objasne zašto žele vaše informacije, piše Forbes.

Ove savjete treba shvatiti ozbiljno i primijeniti ih u potrazi jer je bolje biti bez posla, nego ostati i bez njega, ali i bez novca, osobnih podataka i identiteta.

image

Ako nije bio organiziran ni jedan intervju ili ste razgovarali samo s jednom osobom, onda proces vjerojatno nije bio stvaran, jedan je od savjeta (ilustracija)

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:14