Novosti BiH

izgubljeni u brdima

GSS bilježi neuobičajeno velik broj intervencija u Međugorju: nedavno spašena žena iz Hrvatske, no više hodočasnika nikad nije pronađeno, među njima i Dalmatinka nestala 2006. godine

izgubljeni u brdima

Pripadnici Saveza gorskih službi spašavanja u BiH (GSS u BiH) posljednjih dana bilježe neuobičajeno veliki broj intervencija tijekom posjeta hodočasnika brdu Križevac i Brdu ukazanja u Međugorju, piše Dnevni avaz.

Tako su 28. travnja na dojavu tamošnje Hitne pomoći o tome da je na Križevcu ozlijeđena državljanka Hrvatske s obilnim krvarenjem, spasioci odmah reagirali. Iako je riječ o izuzetno teškom terenu, 13 spasilaca brzo je stiglo do unesrećene žene, imobilizirali su joj nogu, zaustavili krvarenje i transportirali do ekipe Hitne pomoći. Slične intervencije imali su i nakon toga. 

Iako navikli na takve akcije kojima su brojni životi spašeni, ipak svi slučajevi nemaju sretan kraj, pogotovo kada je riječ o osobama koje na svom hodočasničkom putu po međugorskim brdima zalutaju i izgube se.

Najčešće je riječ o starijim ljudima sa zdravstvenim poteškoćama koji u Međugorje dolaze po ozdravljenje, a nemali broj njih, kažu u GSS-u, često skrene sa staze i udalji se od svoje grupe.

Također, ima i onih koji se iz njima poznatih razloga osamljuju te se zapute kroz njima potpuno nepoznati teren, piše Dnevni avaz.

Među onima koji su bili na Brdu ukazanja, a čija je sudbina nakon toga potpuna nepoznanica,  je i talijanski svećenik Luciano Cicarelli koji je posljednji put viđen 2. kolovoza 2015. godine. 

Višetjedna tadašnja akcija sa 60 spasilaca nije dala nikakve rezultate. Do spasilaca i policije stizale su brojne špekulacije, a spominjalo se i da je nestali svećenik kod sebe imao veću sumu novca.

- Svaku informaciju koja je tada stizala do nas smo provjeravali i poduzeli smo niz istražnih radnji, ali ništa nije dalo rezultate - kazao je za Dnevni avaz Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNK.

Marić je također potvrdio da do danas nije utvrđeno kome pripadaju ljudske kosti nađene prije pet godina na lokalitetu Gradina u Međugorju. Ljudski kostur pronašli su spasioci dok su tragali za jednom britanskom državljankom.

U Međugorju je, također, 25. svibnja 2012. godine posljednji put viđen Poljak Edvard Jozef Kogutek, i to ispred Centra za ovisnike „Cenacolo“, dok se Aniti Visković iz Makarske svaki trag gubi 12. kolovoza 2006., kada je imala 51 godinu. Posljednji je put viđena ispred crkve u Međugorju.

Naslovnica BiH