stdClass Object ( [id] => 630075 [title] => Ela je žilavo čeljade iz radničke obitelji, ali i zvijezda u 'online' svijetu; Pričamo o nasilju koje je pretrpjela, ali i kako je 'skočila' u zaštitu splitskog osnovca: Govorili su da je šugav, tko ga takne ošugavit će... [alias] => ela-je-zilavo-celjade-iz-radnicke-obitelji-ali-i-zvijezda-u-online-svijetu-pricamo-o-nasilju-koje-je-pretrpjela-ali-i-kako-je-skocila-u-zastitu-splitskog-osnovca-govorili-su-da-je-sugav-tko-ga-takne-osugavit-ce [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Realno govoreći, ovaj razgovor za novine mladoj influencerici Eli Jerković nije, u komercijalnom smislu, uopće bio potreban. Ona je, naime, tipični – nazovimo ga tako – “online-izdanak” nove generacije čiji komunikacijski izvori nisu ozbiljni dnevni listovi, nego društvene mreže i YouTube kanali, hajde, možda nešto malo i portali.

Virtualni svijet njihova je beskrajna domena, i 23-godišnja Ela može se pohvaliti da je uz mobitel i laptop odrasla te da savršeno barata tim alatima suvremene civilizacije. K tomu, vrlo dobro poznaje njihove kontrolne mehanizme i zamke koje kriju.

Naposljetku, ali ništa manje važno, jest i to da ima već nevjerojatnih gotovo 300 tisuća “followera”, ili pratitelja na Instagramu, a ta je brojka još “nevjerojatnija” u svjetlu činjenice da Ela nikad nije bila na televiziji, nije sudjelovala na snimanju ni jednog reality showa, niti se natjecala na izborima za miss.

Takva je vrsta medijskog eksponiranja, naime, vrlo često prečac za popularnost i praćenost na društvenim mrežama, što se poslije dade i lijepo kapitalizirati, to jest unovčiti kroz manje ili više transparentno oglašavanje.

Sustav nije reagirao

Fenomen Ele Jerković dopunjava i podatak da ima i više od sto tisuća pretplatnika na vlastitu YouTube kanalu, a njezina je publika šarolika: čine je dobne skupine od trinaest do preko 65 godina, i to žene u nešto većem postotku od muškaraca.

Dobrim dijelom su upravo žene i ženska prava razlog zašto je mlada Ela koja je, vjerujte, daleko od uobičajeno pejorativno konotirane percepcije pojma “influencerica”, iliti po naški “utjecajka”, odlučila progovoriti za ovaj medij.

Njezina pojavnost nije banalna i svedena na potrebe oglašivača (premda ih ne nedostaje) kao neka virtualna “sendvič-djevojka”. Ne, Elin alter ego možda namah djeluje tako da bismo je mogli lakonski prokomentirati u stilu “vidi zgodnu malu”, ali ta “zgodna mala” ima tri titule državne šampionke u taekwondou, kojim se bavila deset godina, a k tomu je i apsolventica Medicinskog fakulteta – smjera primaljstvo, i tijekom studija uglavnom se uzdržavala sama.

Mi stariji rekli bismo, pravo žilavo čeljade iz čestite radničke obitelji...

Međutim, ni to nije ključni razlog zašto se Ela našla na stranicama “Slobodne”. Ona je, kao svojevrsni idol mlade generacije, htjela poslati poruku vezano uz događaje koje je i sama u ranoj mladosti proživjela, te upozoriti na sve prisutniji problem bullynga, ili učeničkog nasilja.

– Od čega da krenem? Da, doživjela sam teško maltretiranje od bivšeg momka, čije ime neću izgovoriti zbog vlastite, ali i vaše sigurnosti jer ima i obiteljske veze u policiji. Dvaput sam doživjela premlaćivanje, ali njegov krimen pravosudnim je rječnikom okvalificiran kao “remećenje javnog reda i mira”.

Ukratko, sustav nije reagirao, ništa nije učinio da me zaštiti, i drago mi je da se nedavno drugim nemilim povodom diglo civilno društvo i taj tromi, inertni pravosudni aparat animiralo da učini nešto kako bi se zaštitile žrtve nasilja. S druge strane, ne odobravam ni javno masakriranje osumnjičenih, ni to mi nije okej jer su i oni zaslužili nekakvu privatnost, a ne ulični linč.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FLEXI ? (@elaajerkovic) on

Zato sam bila i protiv objavljivanja fotografija osumnjičenika u slučaju gdje je žrtva maloljetnica iz okolice Zadra. Napominjem, ona je u svakom slučaju žrtva i treba je zaštititi.

Posebice se grozim snimanja mobitelom seksualnog čina, to je osobito okrutan oblik masovnog virtualnog silovanja, a o tome se možda najmanje govorilo u toj teškoj priči. Zbog prirode svog posla, ja itekako znam koliko su internetski alati moćno i mračno oruđe potencijalne degradacije ličnosti – napominje mlada influencerica.

Ne želi evocirati teške dane

O detaljima onoga što je proživjela prije samo nekoliko godina, dakle, ne želi govoriti, a krunski razlog je taj što ne želi evocirati te teške dane i opetovane prijetnje, koje joj ipak nisu uništile mladi život. Možda su je samo još više senzibilizirale za nepravdu i nasilje prema slabijima...

Zato je odlučila reagirati i ovih dana posjetiti jednu splitsku osnovnu školu u kojoj učenici šestog razreda maltretiraju slabijeg kolegu, jednog pomalo osamljenog i nepopularnog dečka. O čemu je riječ?

– Majka tog dječaka je prijateljica moje mame, i nedavno joj se požalila da djeca u razredu provode – za dječju dob prilično okrutne – metode omalovažavanja njezina sinčića.

Nitko se s njim ne želi družiti, govore da ima “šugu” i tko ga dotakne “ošugavit će”, pa onda taj infekt prenijeti na drugoga koga dotaknu. Dodaju po razredu njegovu tobožnju šugu kao štafetu.

Znate šta, ja kad sam to čula, poludjela sam! Odmah sam mu najavila dolazak preko velikog odmora u školu, a scenarij već vidim kako će ići: klinci će se htjeti slikati sa mnom, ali ja ću se družiti samo s njim jer je on dobar i zaslužuje biti moj prijatelj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FLEXI ? (@elaajerkovic) on

Najjače oružje je, zapravo, dobrota. A za one starije, kod kojih takvo što ne pomaže, treba postojati zatvorska kazna. Naše je društvo preblago prema nasilju, čini mi se da se sve svodi na ispisivanje prometnih kazni i punjenje proračuna, dok se pravi kriminalci i nasilnici šeću slobodni ili eventualno dobiju neku simboličnu kaznicu – smatra Ela Jerković, inače poznata i pod nadimkom Flexi.

A mi skrećemo ozbiljan razgovor u nešto prpošniju ćakulu. Zanima nas od čega je počela njezina virtualna karijera.

– Pa, naravno, od Fejsa, koji je sad minoran u odnosu na Instagram i YouTube. Već s trinaest godina imala sam profil i stavljala svoje prve objave, i time dala zamah svojoj kreativnosti.

Inače sam završila Srednju zdravstvenu školu u Splitu, ali umjetnička sam duša (smijeh). Jedna od mojih prvih slika na Fejsu je haljina koju sam sama izradila od listova Slobodne Dalmacije. Naravno, prethodno sam pročitala svako slovo – smije se naša mlada sugovornica te, moramo reći, pomalo atipična ljepotica.

– Znam da imam ojači nos, ali tu je postojao problem: slomila sam ga na jednom treningu u svojoj taekwondo fazi. A kao skoro svakoj ženi i djevojci, izgled mi nije nebitan. Zato sam već malko koristila i čari hijalurona, a ako govorimo o uljepšavanju, najveća strast su mi perike. Imam ih petnaest – zagonetno se smijulji Ela, pa nastavlja:

– Da, i sad je imam na glavi, a imam ih u svim bojama: plavoj, rozoj, šarenu... To je superstvar, svoju kosu stisneš pod kapicu, pa za pet minuta imaš frizuru kao iz salona – veselo će Ela, inače omiljeni model svjetski poznatih proizvođača sportske i ine obuće i odjeće, “ludog” nakita, happeninga elektroničke glazbe...

Žao mi životinja

A nas zanima što nikad, ni za kakav novac, ne bi pristala oglašavati.

– Nisam veganka, jedem meso (ne previše), ali žao mi je ubijanja životinja zbog krzna, tako da nikad ne bih reklamirala odjeću od pravog krzna, kitila se tim malim leševima, da tako kažem. Isto tako, ne želim oglašavati odjeću koju osobno nikad ne bih nosila jer mi se ne sviđa, a što se nakita tiče, pristajem na kompromis jer znam da puno cura voli nakit, pa im ja neki komad proslijedim, to jest darujem, kad ga dobijem zbog fotografije (oglasa).

Također, ne bih stavila svoj lik i svojevrsni potpis na proizvod koji nije djelotvoran, recimo nekakav flomaster za izbjeljivanje zubi koji nije ispunio očekivanja, jer bi to bilo varanje moje publike. Ne želim ih izgubiti ili razočarati zbog nekakvog honorara – ozbiljno će mlada Splićanka.

Posljednja je primjedba otvorila i pitanje, eto, reguliranja honorara i zakonskog modela koji u tom smislu primjenjuje.

– U ovom svijetu još uvijek postoji mala zona sive ekonomije koja se tolerira. No, sve više stupaju na snagu autorski ugovori, a ja ionako kanim uskoro otvoriti obrt i svoju aktivnost staviti u konkretne pravne okvire – najavljuje Ela.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Više nije prvi april ? našla sam princa na crnom gsxru ???‍♀️ #bromance

A post shared by FLEXI ? (@elaajerkovic) on

Što je s fakultetom, radom u struci?

– Primaljstvo sam upisala iz ljubavi prema djeci i tom pozivu, ali u međuvremenu me život odveo u drugom pravcu. Svejedno, uskoro ću diplomirati, a možda se radom u struci poželim baviti kad rodim svoju djecu ili ih možda posvojim. A za to je – iako sam već godinu dana u sretnoj vezi – ipak još rano – povjerila nam je simpatična Ela Jerković, najpoznatija splitska influencerica i youtuberica za mlade.

 

Ne odobravam ni javno masakriranje osumnjičenih, ni to mi nije okej jer su i oni zaslužili nekakvu privatnost, a ne ulični linč. Zato sam bila i protiv objavljivanja fotografija osumnjičenika u slučaju gdje je žrtva maloljetnica sa zadarskog područja

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TAMNA STRANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-10-26 19:21:27 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-10-26 22:36:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-10-26 19:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 115 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/10\/26\/jerkovic000.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/26\/Mozaik\/12009562.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/26\/Mozaik\/12009566.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/26\/Mozaik\/12009570.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/26\/Mozaik\/12009576.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/26\/jerkovic_ela1-241019 (1).jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/26\/Mozaik\/12009562.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/26\/Mozaik\/12009566.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/26\/Mozaik\/12009570.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/26\/Mozaik\/12009576.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/26\/jerkovic_ela1-241019 (1).jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["jerkovic000","","","","","jerkovic_ela1-241019 (1)","","","","","jerkovic_ela1-241019 (1)"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"900x600"},{"size0":"1920x1393"},{"size0":"1920x3086"},{"size0":"1920x2880"},{"size0":"1920x3079"},{"size0":"537x840"},{"size0":"1920x1393"},{"size0":"1920x3086"},{"size0":"1920x2880"},{"size0":"1920x3079"},{"size0":"537x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4182771 Threads: 5 Questions: 127271344 Slow queries: 54995 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3849598 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/ela-je-zilavo-celjade-iz-radnicke-obitelji-ali-i-zvijezda-u-online-svijetu-pricamo-o-nasilju-koje-je-pretrpjela-ali-i-kako-je-skocila-u-zastitu-splitskog-osnovca-govorili-su-da-je-sugav-tko-ga-takne-osugavit-ce-630075 [printLink] => /mozaik/zivot/ela-je-zilavo-celjade-iz-radnicke-obitelji-ali-i-zvijezda-u-online-svijetu-pricamo-o-nasilju-koje-je-pretrpjela-ali-i-kako-je-skocila-u-zastitu-splitskog-osnovca-govorili-su-da-je-sugav-tko-ga-takne-osugavit-ce-630075?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 240069 [name] => ela jerković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ela-jerkovic [link] => /tag/ela-jerkovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 510855 [name] => Flexi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => flexi [link] => /tag/flexi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TAMNA STRANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ela je žilavo čeljade iz radničke obitelji, ali i zvijezda u 'online' svijetu; Pričamo o nasilju koje je pretrpjela, ali i kako je 'skočila' u zaštitu splitskog osnovca: Govorili su da je šugav, tko ga takne ošugavit će... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/jerkovic000.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => jerkovic000 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/jerkovic000.jpg [title] => jerkovic000 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/Mozaik/12009562.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/Mozaik/12009566.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/Mozaik/12009570.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/Mozaik/12009576.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/jerkovic_ela1-241019 (1).jpg [title] => jerkovic_ela1-241019 (1) ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/Mozaik/12009562.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/Mozaik/12009566.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/Mozaik/12009570.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/Mozaik/12009576.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/jerkovic_ela1-241019 (1).jpg [title] => jerkovic_ela1-241019 (1) ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Realno govoreći, ovaj razgovor za novine mladoj influencerici Eli Jerković nije, u komercijalnom smislu, uopće bio potreban. Ona je, naime, tipični – nazovimo ga tako – “online-izdanak” nove generacije čiji komunikacijski izvori nisu ozbiljni dnevni listovi, nego društvene mreže i YouTube kanali, hajde, možda nešto malo i portali.

Virtualni svijet njihova je beskrajna domena, i 23-godišnja Ela može se pohvaliti da je uz mobitel i laptop odrasla te da savršeno barata tim alatima suvremene civilizacije. K tomu, vrlo dobro poznaje njihove kontrolne mehanizme i zamke koje kriju.

Naposljetku, ali ništa manje važno, jest i to da ima već nevjerojatnih gotovo 300 tisuća “followera”, ili pratitelja na Instagramu, a ta je brojka još “nevjerojatnija” u svjetlu činjenice da Ela nikad nije bila na televiziji, nije sudjelovala na snimanju ni jednog reality showa, niti se natjecala na izborima za miss.

Takva je vrsta medijskog eksponiranja, naime, vrlo često prečac za popularnost i praćenost na društvenim mrežama, što se poslije dade i lijepo kapitalizirati, to jest unovčiti kroz manje ili više transparentno oglašavanje.

Sustav nije reagirao

Fenomen Ele Jerković dopunjava i podatak da ima i više od sto tisuća pretplatnika na vlastitu YouTube kanalu, a njezina je publika šarolika: čine je dobne skupine od trinaest do preko 65 godina, i to žene u nešto većem postotku od muškaraca.

Dobrim dijelom su upravo žene i ženska prava razlog zašto je mlada Ela koja je, vjerujte, daleko od uobičajeno pejorativno konotirane percepcije pojma “influencerica”, iliti po naški “utjecajka”, odlučila progovoriti za ovaj medij.

Njezina pojavnost nije banalna i svedena na potrebe oglašivača (premda ih ne nedostaje) kao neka virtualna “sendvič-djevojka”. Ne, Elin alter ego možda namah djeluje tako da bismo je mogli lakonski prokomentirati u stilu “vidi zgodnu malu”, ali ta “zgodna mala” ima tri titule državne šampionke u taekwondou, kojim se bavila deset godina, a k tomu je i apsolventica Medicinskog fakulteta – smjera primaljstvo, i tijekom studija uglavnom se uzdržavala sama.

Mi stariji rekli bismo, pravo žilavo čeljade iz čestite radničke obitelji...

Međutim, ni to nije ključni razlog zašto se Ela našla na stranicama “Slobodne”. Ona je, kao svojevrsni idol mlade generacije, htjela poslati poruku vezano uz događaje koje je i sama u ranoj mladosti proživjela, te upozoriti na sve prisutniji problem bullynga, ili učeničkog nasilja.

– Od čega da krenem? Da, doživjela sam teško maltretiranje od bivšeg momka, čije ime neću izgovoriti zbog vlastite, ali i vaše sigurnosti jer ima i obiteljske veze u policiji. Dvaput sam doživjela premlaćivanje, ali njegov krimen pravosudnim je rječnikom okvalificiran kao “remećenje javnog reda i mira”.

Ukratko, sustav nije reagirao, ništa nije učinio da me zaštiti, i drago mi je da se nedavno drugim nemilim povodom diglo civilno društvo i taj tromi, inertni pravosudni aparat animiralo da učini nešto kako bi se zaštitile žrtve nasilja. S druge strane, ne odobravam ni javno masakriranje osumnjičenih, ni to mi nije okej jer su i oni zaslužili nekakvu privatnost, a ne ulični linč.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FLEXI ? (@elaajerkovic) on

Zato sam bila i protiv objavljivanja fotografija osumnjičenika u slučaju gdje je žrtva maloljetnica iz okolice Zadra. Napominjem, ona je u svakom slučaju žrtva i treba je zaštititi.

Posebice se grozim snimanja mobitelom seksualnog čina, to je osobito okrutan oblik masovnog virtualnog silovanja, a o tome se možda najmanje govorilo u toj teškoj priči. Zbog prirode svog posla, ja itekako znam koliko su internetski alati moćno i mračno oruđe potencijalne degradacije ličnosti – napominje mlada influencerica.

Ne želi evocirati teške dane

O detaljima onoga što je proživjela prije samo nekoliko godina, dakle, ne želi govoriti, a krunski razlog je taj što ne želi evocirati te teške dane i opetovane prijetnje, koje joj ipak nisu uništile mladi život. Možda su je samo još više senzibilizirale za nepravdu i nasilje prema slabijima...

Zato je odlučila reagirati i ovih dana posjetiti jednu splitsku osnovnu školu u kojoj učenici šestog razreda maltretiraju slabijeg kolegu, jednog pomalo osamljenog i nepopularnog dečka. O čemu je riječ?

– Majka tog dječaka je prijateljica moje mame, i nedavno joj se požalila da djeca u razredu provode – za dječju dob prilično okrutne – metode omalovažavanja njezina sinčića.

Nitko se s njim ne želi družiti, govore da ima “šugu” i tko ga dotakne “ošugavit će”, pa onda taj infekt prenijeti na drugoga koga dotaknu. Dodaju po razredu njegovu tobožnju šugu kao štafetu.

Znate šta, ja kad sam to čula, poludjela sam! Odmah sam mu najavila dolazak preko velikog odmora u školu, a scenarij već vidim kako će ići: klinci će se htjeti slikati sa mnom, ali ja ću se družiti samo s njim jer je on dobar i zaslužuje biti moj prijatelj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FLEXI ? (@elaajerkovic) on

Najjače oružje je, zapravo, dobrota. A za one starije, kod kojih takvo što ne pomaže, treba postojati zatvorska kazna. Naše je društvo preblago prema nasilju, čini mi se da se sve svodi na ispisivanje prometnih kazni i punjenje proračuna, dok se pravi kriminalci i nasilnici šeću slobodni ili eventualno dobiju neku simboličnu kaznicu – smatra Ela Jerković, inače poznata i pod nadimkom Flexi.

A mi skrećemo ozbiljan razgovor u nešto prpošniju ćakulu. Zanima nas od čega je počela njezina virtualna karijera.

– Pa, naravno, od Fejsa, koji je sad minoran u odnosu na Instagram i YouTube. Već s trinaest godina imala sam profil i stavljala svoje prve objave, i time dala zamah svojoj kreativnosti.

Inače sam završila Srednju zdravstvenu školu u Splitu, ali umjetnička sam duša (smijeh). Jedna od mojih prvih slika na Fejsu je haljina koju sam sama izradila od listova Slobodne Dalmacije. Naravno, prethodno sam pročitala svako slovo – smije se naša mlada sugovornica te, moramo reći, pomalo atipična ljepotica.

– Znam da imam ojači nos, ali tu je postojao problem: slomila sam ga na jednom treningu u svojoj taekwondo fazi. A kao skoro svakoj ženi i djevojci, izgled mi nije nebitan. Zato sam već malko koristila i čari hijalurona, a ako govorimo o uljepšavanju, najveća strast su mi perike. Imam ih petnaest – zagonetno se smijulji Ela, pa nastavlja:

– Da, i sad je imam na glavi, a imam ih u svim bojama: plavoj, rozoj, šarenu... To je superstvar, svoju kosu stisneš pod kapicu, pa za pet minuta imaš frizuru kao iz salona – veselo će Ela, inače omiljeni model svjetski poznatih proizvođača sportske i ine obuće i odjeće, “ludog” nakita, happeninga elektroničke glazbe...

Žao mi životinja

A nas zanima što nikad, ni za kakav novac, ne bi pristala oglašavati.

– Nisam veganka, jedem meso (ne previše), ali žao mi je ubijanja životinja zbog krzna, tako da nikad ne bih reklamirala odjeću od pravog krzna, kitila se tim malim leševima, da tako kažem. Isto tako, ne želim oglašavati odjeću koju osobno nikad ne bih nosila jer mi se ne sviđa, a što se nakita tiče, pristajem na kompromis jer znam da puno cura voli nakit, pa im ja neki komad proslijedim, to jest darujem, kad ga dobijem zbog fotografije (oglasa).

Također, ne bih stavila svoj lik i svojevrsni potpis na proizvod koji nije djelotvoran, recimo nekakav flomaster za izbjeljivanje zubi koji nije ispunio očekivanja, jer bi to bilo varanje moje publike. Ne želim ih izgubiti ili razočarati zbog nekakvog honorara – ozbiljno će mlada Splićanka.

Posljednja je primjedba otvorila i pitanje, eto, reguliranja honorara i zakonskog modela koji u tom smislu primjenjuje.

– U ovom svijetu još uvijek postoji mala zona sive ekonomije koja se tolerira. No, sve više stupaju na snagu autorski ugovori, a ja ionako kanim uskoro otvoriti obrt i svoju aktivnost staviti u konkretne pravne okvire – najavljuje Ela.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Više nije prvi april ? našla sam princa na crnom gsxru ???‍♀️ #bromance

A post shared by FLEXI ? (@elaajerkovic) on

Što je s fakultetom, radom u struci?

– Primaljstvo sam upisala iz ljubavi prema djeci i tom pozivu, ali u međuvremenu me život odveo u drugom pravcu. Svejedno, uskoro ću diplomirati, a možda se radom u struci poželim baviti kad rodim svoju djecu ili ih možda posvojim. A za to je – iako sam već godinu dana u sretnoj vezi – ipak još rano – povjerila nam je simpatična Ela Jerković, najpoznatija splitska influencerica i youtuberica za mlade.

 

Ne odobravam ni javno masakriranje osumnjičenih, ni to mi nije okej jer su i oni zaslužili nekakvu privatnost, a ne ulični linč. Zato sam bila i protiv objavljivanja fotografija osumnjičenika u slučaju gdje je žrtva maloljetnica sa zadarskog područja

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
jerkovic000 jerkovic_ela1-241019 (1) jerkovic_ela1-241019 (1)








[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/ela-je-zilavo-celjade-iz-radnicke-obitelji-ali-i-zvijezda-u-online-svijetu-pricamo-o-nasilju-koje-je-pretrpjela-ali-i-kako-je-skocila-u-zastitu-splitskog-osnovca-govorili-su-da-je-sugav-tko-ga-takne-osugavit-ce-630075 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4c014a9ab36f711a48e455523c0ec7d5e12515ef [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ela+je+%C5%BEilavo+%C4%8Deljade+iz+radni%C4%8Dke+obitelji%2C+ali+i+zvijezda+u+%26%23039%3Bonline%26%23039%3B+svijetu%3B+Pri%C4%8Damo+o+nasilju+koje+je+pretrpjela%2C+ali+i+kako+je+%26%23039%3Bsko%C4%8Dila%26%23039%3B+u+za%C5%A1titu+splitskog+osnovca%3A+Govorili+su+da+je+%C5%A1ugav%2C+tko+ga+takne+o%C5%A1ugavit+%C4%87e...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fela-je-zilavo-celjade-iz-radnicke-obitelji-ali-i-zvijezda-u-online-svijetu-pricamo-o-nasilju-koje-je-pretrpjela-ali-i-kako-je-skocila-u-zastitu-splitskog-osnovca-govorili-su-da-je-sugav-tko-ga-takne-osugavit-ce-630075 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fela-je-zilavo-celjade-iz-radnicke-obitelji-ali-i-zvijezda-u-online-svijetu-pricamo-o-nasilju-koje-je-pretrpjela-ali-i-kako-je-skocila-u-zastitu-splitskog-osnovca-govorili-su-da-je-sugav-tko-ga-takne-osugavit-ce-630075 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TAMNA STRANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotTAMNA STRANA

Ela je žilavo čeljade iz radničke obitelji, ali i zvijezda u 'online' svijetu; Pričamo o nasilju koje je pretrpjela, ali i kako je 'skočila' u zaštitu splitskog osnovca: Govorili su da je šugav, tko ga takne ošugavit će...

26. listopada 2019. - 21:55
jerkovic000

Realno govoreći, ovaj razgovor za novine mladoj influencerici Eli Jerković nije, u komercijalnom smislu, uopće bio potreban. Ona je, naime, tipični – nazovimo ga tako – “online-izdanak” nove generacije čiji komunikacijski izvori nisu ozbiljni dnevni listovi, nego društvene mreže i YouTube kanali, hajde, možda nešto malo i portali.

Virtualni svijet njihova je beskrajna domena, i 23-godišnja Ela može se pohvaliti da je uz mobitel i laptop odrasla te da savršeno barata tim alatima suvremene civilizacije. K tomu, vrlo dobro poznaje njihove kontrolne mehanizme i zamke koje kriju.

Naposljetku, ali ništa manje važno, jest i to da ima već nevjerojatnih gotovo 300 tisuća “followera”, ili pratitelja na Instagramu, a ta je brojka još “nevjerojatnija” u svjetlu činjenice da Ela nikad nije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 14:20