Mozaik Život

SVINJOKOLJA

Oprez! Po Zagori hodaju inspektori koji paze koristite li pištolje za omamljivanje

SVINJOKOLJA

U studenom i prosincu u Dalmaciji, većinom u Zagori, provodi se svinjokolja. No, većina onih koji drže svinje ne znaju da je na snazi pravilnik koji regulira usmrćivanje životinja. Evo što kaže Ministarstvo poljoprivrede.

– Zaštitili smo našu tradiciju bez obzira na stroge EU propise i neki od vas već su napravili sve pripreme i planove, pozvali susjede, prijatelje, rodbinu i s veseljem čekate taj naporan, ali veseo dan – dan svinjokolje. Ovim putem podsjećamo da je nužno pridržavati se pravila o dobrobiti životinja prilikom klanja svinja. Životinja se prije usmrćenja mora omamiti i ne smije osjetiti bol ili grubo postupanje. Kazne za kršenje propisanih odredbi za fizičke osobe iznose od 5 tisuća do 15 tisuća kuna – navode u Ministarstvu.

– Propisano je da se na klanje životinja (osim peradi, kunića i zečeva) izvan klaonice, a za potrošnju u vlastitom kućanstvu, primjenjuju sljedeće odredbe: a) životinje se mora poštedjeti svake nepotrebne boli, nelagode ili patnje tijekom usmrćivanja i postupaka povezanih s usmrćivanjem, b) životinje se može zaklati samo nakon omamljivanja. Gubitak svijesti i osjeta mora se održavati do smrti životinje, tj. životinja mora biti usmrćena prije nego se počne vraćati svijesti, c) postupci omamljivanja koji ne završavaju trenutačnom smrću (u daljnjem tekstu: samo omamljivanje) što prije se moraju nastaviti postupkom koji osigurava smrt, npr. iskrvarenje, d) klanje mogu provoditi samo osobe osposobljene za takve poslove, tako da životinjama ne uzrokuju nepotrebnu bol, nelagodu ili patnju – samo je dio Upute za postupanje prilikom klanja svinja za potrošnju u vlastitom kućanstvu, a koju je izdala Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Navodi se i da je prilikom rukovanja životinjama i premještanja/kretanja životinja do mjesta omamljivanja/klanja zabranjeno udarati ili nogama tući životinje, primjenjivati pritisak na bilo koje posebno osjetljivo mjesto kako se životinjama ne bi nanosila nepotrebna bol ili patnja, podizati ili vući životinje za glavu, uši, noge ili rep, ili im nanositi nepotrebnu bol ili patnju, koristeći zašiljene štapove ili druge šiljate predmete, savijati, stiskati ili lomiti repove životinjama ili grabiti bilo koju životinju za oči, noge, životinje se ne smiju vezati zajedno, a u slučaju da moraju biti vezane, konop ili drugo sredstvo mora biti dovoljno jako da ne pukne i dovoljno dugačko da životinjama omogućuje da po potrebi legnu, jedu i piju, te oblikovano tako da nema opasnosti od gušenja ili ozljeđivanja i da omogućuje brzo oslobađanje životinja. Životinje koje ne mogu hodati ne smije se vući na mjesto klanja, već ih se treba usmrtiti na mjestu gdje leže.

Navodi se i uputa kako koristiti pištolj za omamljivanje, te se opisuje postupak omamljivanja kako bi bilo uspješno i što manje bolno za životinju. Dalje se navodi kako se vrši klanje.

Veterinarski inspektor može u bilo kojem trenutku izvršiti inspekcijski nadzor te utvrditi kako je životinja usmrćena. Cijeli pravilnik možete pronaći na stranicama Veterinarstvo.hr.

Pazite na trihinelozu

"Svinjokolja je naš običaj i svaka kuća ima svoj recept za najbolje kobase, krvavice, kulene, kulenove seke, čvarke. Da bi sve te delicije bile sigurne za upotrebu ne zaboravite da je obavezno testiranje na trihinelu. Uzmite stotinjak grama ošita i odnesite u najbližu veterinarsku organizaciju. Bolje spriječiti nego liječiti", izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić.

Upozoravamo da trihineloza može i usmrtiti čovjeka.

 

Naslovnica Život