StoryEditorOCM
Zanimljivostipoput dokumentarca

Donosimo nesvakidašnje kadrove oaze prirode u srcu Šibenika: u varoškom dvorištu životinjski svijet kao u divljini

Piše Joško Čelar
13. svibnja 2024. - 15:02

Kad se iziđe iz najuže gradske jezgre Šibenika i zađe u nekoć težački Varoš, može se nasred ulice vidjeti po koju pticu.

A u jednoj oazi punoj zelenila, prava je mala životinjska menažerija. U tom našem dvorištu, među stabljikama smokava, grožđa, šipka, velike kostelje, s razgranatim bršljanom koji prekriva tlo i s visokom travom, obitavaju umilne životinje.

image

Na pragu kišni puž

Joško Čelar

Poput crnoga kosa s crvenim kljunom, ježa koji se svakoga dana dovuče na isto mjesto gdje pije vodu iz posude, skakavaca što se odmaraju jedan drugom na leđima, prelijepih leptira s crnim krilima i crvenim prugama, hitrih, zelenih gušterica, kišnoga puža.

Pravi mali životinjski svijet kao iz dokumentarnih prikaza dobro poznatog britanskog programa "National geographic". Kad su već tu, pokušavali smo se pobrinuti da im ostavljamo štogod od hrane: raskvašeno proso, krušne mrvice, pa i kuhano povrće.

image

Na skale se uspeo - jež

Joško Čelar

Što je, vidjeli smo, osobito jeo jež, žmirkajući očima. Sve su sa zida dvorišta promatrale dvije domaće šarene mace. I ne pokušavajući se uplesti u "situaciju". Za njih je postojala osigurana njihova, mačja hrana.

Nekih davno minulih godina, teško je bilo i zamisliti da se netko na takav način brine o životinjama u njihovu okružju. Naprotiv, gradski berekini su ih lovili i tamanili. Praćkama, kamenjem, postavljali drvca namazana smolom da sa na njih uhvate i ne mogu pobjeći. To se zvalo "na baketinu".

image

Crni kos u našem dvorištu

Joško Čelar

Ulovili bi na taj način na desetke vrabaca. Trebalo je dugo, da se na društvenoj razini, sviješću i edukacijom formira drukčiji odnos. Ne samo takvih klinaca, prema prirodi i svemu što je ispunjava.

Pa ipak, dodajmo i to, još uvijek se nađu pojedinci, mrzitelji životinja, koji ih truju i ubijaju, posebno mačke, što je izazivalo zgražanje. Poznat je slučaj osobe koja je to činila. Pa su dobri ljudi protiv nje pokrenuli postupak. Po Zakonu o zaštiti životinja, koliko smo mogli saznati, ta je osoba prekršajno sankcionirana, pa je morala platiti prilično visoku novčanu kaznu.

image

Predivan leptir na našem slaru

Joško Čelar

Suprotno tome, vidjeli smo na jednome mjestu, kako je jedna žena u kućanstvu, čisteći kupaonicu, oprezno pokupila kućnog pauka i odnijela ga na sigurno drugo mjesto.

Naravno, svi znamo za poznatu uzrečicu, da onaj tko ne voli životinje, ne voli ni ljude. Dakako, vrijedi i obrat poučka.

23. svibanj 2024 14:12