Mozaik Život

'Javna tajna godinama'

Za razliku od Kujundžića i Jandrokovića kojemu je bilo 'neugodno', muškarci na društvenim mrežama stali u obranu Lesandrić: 'Zaista je nehumano...'; 'Moju ženu su upozorili'

'Javna tajna godinama'

Ako imate vlastitu priču o lošem iskustvu, nemaru i neprofesionalnosti u hrvatskom zdravstvu koju ste voljni podijeliti kako bismo temu održali u fokusu javnosti i utjecali na Ministarstvo zdravlja, javite nam se na mail [email protected] ili u inbox naše Facebook stranice. Anonimnost je zajamčena.

--

Ivana Ninčević Lesandrić jučer je na sjednici Sabora podijelila najmučnije iskustvo u svome životu, a svatko tko dovodi to u pitanje zasigurno nije prošao to što i ona, a i tisuće žena u Hrvatskoj.

Mostovoj su zastupnici nakon spontanog pobačaja u trećem mjesecu trudnoće u splitskoj bolnici izveli kiretažu na živo, a ona je o tome konačno odlučila progovoriti i alarmirati kako svoje kolege koji sjede s njom, tako i hrvatsku javnost.

Zastupnica Lesandrić tvrdi da su je zavezali i strugali joj maternicu na živo, bez anestezije!? Evo kako njenu šokantnu ispovijest komentira poznati ginekolog

"Tamo sam otišla kao i svaki građanin koji plaća puno osiguranje i s punim povjerenjem. Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže na živo. Bez anestezije, na živo. Struganje maternice, unutarnjeg organa - na živo", ispričala je Lesandić.

Ove je potresne riječi, možda i najpotresnije ikada izrečene u našoj sabornici, glatko prekinuo predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji je kasnije svoj potez podupro i riječima:

"Iznosite jednu vrlo intimnu stvar i dovodite me u neugodnu situaciju”, prigovorio joj je.

Osim što je svojom reakcijom prekinuo jednu iznimno važnu temu, Jandroković je kasnijom izjavom "opalio plesku" i svim ženama koje su prošle kroz istu torturu. Ni trunke suosjećanja, kao da je od empatije operiran, izrazio je vlastitu nelagodu nastalu zbog izrečenih riječi, želeći valjda nabiti osjećaj krivnje ženi koja je zasigurno dugo skupljala hrabrost za ovakav istup.

Podrška izostala

Nisu ni ostali kolege na sjednici, barem ne na licu mjesta, pružili utjehu Lesandrić, niti su je podržali, što su primijetili brojni komentatori na društvenim mrežama.

"Samo je netko trebao od vas muških kolega ustati i ovoj ljigotini od čovjeka reći da je ne prekida dok iznosi nešto što joj je sigurno teško bilo javno izgovoriti.  Ženi svaka čast na hrabrosti i hvala joj u ime svih žena u Hrvatskoj!", poručila je jedna korisnica društvenih mreža Mostovcima, koji su danas pak vrlo aktivni u podršci svojoj hrabroj zastupnici.

Milan Kujundžić slučaj je čak pokušao i zanijekati, pa je svoju tvrdnju da se kiretaže ne izvode na način koji je opisala Mostovka pokušao odgoditi dok mu ona ne dostavi svoju dokumentaciju. Koju bi on, pretpostavljamo, trebao proučiti i otkriti kako je došlo do ovog "nesporazuma".

Njegov su nebulozni pokušaj opravdavanja u roku od pola sata sasjekle sve žene koje su se javile s identičnim pričama.

Muško viđenje

Jer reakcije na događaj su, kako smo već ranije pisali, nebrojene. Žene diljem Hrvatske javljaju se sa svojim potresnim iskustvima, a svako je toliko bolno i intimno da pitanje postaje tim osjetljivije. 

Otkrivamo u kojoj su bolnici zastupnicu Mosta 'vezali za noge i ruke te obavili kiretažu bez anestezije', javljaju se i druge žene sa stravičnim pričama; Evo kako se pravilno izvodi taj postupak 

Ovo su iskustva žena iz splitskog rodilišta: Raspukla sam, šivana, doktori ne pitaju nego režu, bolovi su nepodnošljivi. Ali, vani sam izašla kao Kate, dotjerana i u štiklama!​

No saborskoj zastupnici, kao i ostatku žena koje su prošle trideset minuta pakla izvođenja bolne operacije "na živo", podršku pružaju i brojni muškarci. Za razliku od ministra zdravstva i predsjednika Sabora, svojim komentarima stoje uz Lesandrić i sve njene supatnice.

"Šta ovi mudani sjede i šute, zašto nije nitko stao u obranu Ivane?", "Umjesto da je podrže - nitko ništa, ee jado jadita muška", javili su se odmah zaštitnički.

A potom su uslijedila i potresna iskustva...

"Svaka čast. To je javna tajna već godinama, mojoj ženi su izričito rekli ako bude imala spontani, da ne ide na hitnu u slučaju krvarenja jer ne daju anesteziju za kiretažu", napisao je jedan korisnik.

"Kapa do poda! Nisam mogao vjerovati što čitam, strašno! Drži se Ivana!", dodaju.

"Draga Ivana, ne poznajem te osobno, možda jednom, tko zna, al jako te cijenim i poštujem kao ženu i kao političarku. Poslušam svaku tvoju raspravu u Saboru, ako ne taj dan, obavezno drugi. Ovo danas me šokiralo. Nisam mogao doć k sebi dugo. Jako mi je žao od srca što si sve prošla. Samo naprijed dalje i sve najbolje u privatnom i poslovnom životu od srca ti želim", otkrili su emocije.

"Puna podrška i svaka čast na hrabrosti", "Imaš ono nešto... bravo Ive za hrabrost!", nižu se komentari.

Komentar je naknadno odlučio dati i Ivanin kolega Ante Bradarić Šljujo.

"Kolegici Ivana Ninčević - Lesandrić zaista čestitam na hrabrosti i ponosan sam što je skupila dovoljno snage da javno progovori o dijelu svoga privatnog života te na taj način otvori oči svima što neke žene u našoj državi doživljavaju.

Ovo ne smije pasti u zaborava te se moraju dogodite promjena jer nakon gubitka djeteta ženi pružiti još jednu bol i traumu je zaista nehumano.

Podrška svim ženama u nadi da će ministar zaista uvažiti peticiju od skoro 3000 žena koje su doživjele ovo stravično iskustvo i da će doći do promjena koje žene zazivaju", napisao je.

Predstojnik splitske Klinike za ženske bolesti: Lesandrić ne govori istinu, nije joj rađena kiretaža. Znate kako je, kad netko očekuje bol, čim ga takneš skače do plafona

Naslovnica Život