StoryEditorOCM
Životostvarite snove

Ako želite uspjeti u bilo čemu, morate ostati dosljedni i ne odustati od cilja na pola puta, evo kako to postići

Piše MOZAIK SD
1. srpnja 2023. - 18:16

Ako želite uspjeti u bilo kojem području, morate biti i ostati dosljedni u ostvarenju svojih ciljeva. Stoga je važno znati kako postići dosljednost u razmišljanju i djelovanju u pogledu čvrstog cilja.

Svi smo imali neke ciljeve i snove u životu koje smo planirali s velikom dozom entuzijazma. Možda je to sport, dijeta, čitanje knjiga, učenje novih jezika i slično. Prethodni dan smo sve do detalja isplanirali, međutim ujutro kada smo se probudili nismo ushićeni kao što smo bili prethodnog dana. Zašto se to događa?

Kada planiramo nešto, jako često znamo podijeliti naše namjere i ciljeve s obitelji ili bliskim prijateljima. Dok mi pričamo, osjećamo se kao da smo već stigli do tog cilja, točnije naš mozak to shvaća tako, piše Živim

Naš mozak izjednačava zadovoljstvo koje osjećate dok dijelite to s drugima s osjećajem zadovoljstva koji bi osjećali dok radite taj posao. Naš mozak osjeća to zadovoljstvo, ne mora ga ponovno probati jer smatra da smo već ispunili cilj.

Kako ostati dosljedan?

1. Zapisivanje planova

Zamislite bilježnicu u kojoj ćete zapisivati ciljeve koje želite ostvariti. Ta bilježnica vam možete biti prijatelj na vašem putu. S njom možete podijeliti ushićenost i možete pratiti vaše putovanje.

Zapisujući planove, umjesto da našu ushićenost potrošimo već na početku, naš mozak će je htjeti osjetiti tek nakon ostvarivanja cilja.

2. Postavljanje realnih ciljeva

Kada određujemo ciljeve trebamo voditi računa da oni budu u skladu s našim sposobnostima i mogućnostima.

Ne mogu reći da želim u 2023.godini postati odličan slikar ako nemam talenta. Ne mogu reći da ću pročitati 10 knjiga mjesečno ako mi nedostatak slobodnog vremena to ne dozvoljava.

Postavimo ciljeve koje možemo ostvariti. Odredimo ih po težini od lakše do teže izvedivog. Najduža putovanja počinje malenim koracima.

3. Ne odlažimo nego to učinimo odmah

Kada trebamo nešto učiniti mi jako često znamo čekati idealan trenutak za to. Kada se taj trenutak približi uvijek pronađemo neki razlog zašto nije pravo vrijeme.

Ako nešto odredimo i kažemo da ćemo početi s tim u ponedjeljak, a onda u ponedjeljak to odložimo onda ćemo vjerojatno nastaviti odlagati. Odlaganje nam jako lako može prijeći u naviku. Nema ispravnijeg i boljeg trenutka od sada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 05:42