StoryEditorOCM
ŽivotEsther Wojcicki

Majka koja je odgojila tri kćeri - dvije direktorice i liječnicu: ‘Ovo je mojih sedam savjeta za uspješno roditeljstvo‘

Piše mozaik sd
17. siječnja 2024. - 13:52
Jedan od najboljih načina da naučite o važnosti obitelji je da se zajedno zabavite, tvrdi Esther Wojcicki (ilustracija)Afp

Gotovo svi roditelji znaju koliko je teško odgojiti dijete, pomoći mu da se razvije u sretnu, zadovoljnu i uspješnu osobu. Zato svatko tko u tome uspije zaslužuje posebno poštovanje. Kad to netko uspije sa čak troje djece, vrijedno je čuti njegove savjete.

To je uspjela Esther Wojcicki, je novinarka, edukatorica i autorica knjige "Kako odgojiti uspješne ljude". Njene tri kćeri ostvarile su uspjehe u zanimanjima u kojima tradicionalno dominiraju muškarci. Susan je bila izvršna direktorica YouTubea, Janet je liječnica, a Ann je suosnivačica i izvršna direktorica 23andMe.

Suprug Stanley George Wojcicki bio je profesor emeritus i bivši predstojnik odjela za fiziku na Sveučilištu Stanford u Kaliforniji i nije stigao toliko se baviti djecom pa je Esther uglavnom odgajala djecu, gradeći i vlastitu karijeru.

- Ključ uspješnog roditeljstva je razumijevanje da ste vi najveći uzor u životu svog djeteta. Od malih nogu djeca će vas pažljivo promatrati i ugledati se na vas, pa način na koji se ponašate ima značajan utjecaj na njihovo ponašanje. Volim misliti da mi je pažljivo "modeliranje" pomoglo da odgojim vrlo uspješne kćeri, kaže Esther Wojcicki.

Ona je na temelju iskustva majke i odgojiteljice za CNBC iznijela sedam obrazaca ponašanja za uspješno roditeljstvo, piše Zadovoljna.

image

Esther Wojcicki autorice je knjige ‘Kako odgojiti uspješne ljude‘

Afp

1. Generalno ste točni

Ako ne možete stići na vrijeme, barem nazovite ili pošaljite poruku da obavijestite drugu osobu. To je uobičajena ljubaznost i volja vidjeti situaciju iz perspektive druge osobe.

Točnost pokazuje da poštujete tuđe vrijeme. Normalno kašnjenje pokazuje suprotno. To je nešto što uvijek ističem svojim studentima, kao i svojoj djeci i unucima.

2 Imate zdrav odnos s tehnologijom

Nedavna studija pokazala je da Amerikanci provjeravaju mobitele u prosjeku 144 puta dnevno, što stručnjakinja za tehnologiju Linda Stone naziva "stalnom djelomičnom pažnjom".

Razmislite kakav ste vi uzor djeci koja se moraju koncentrirati na zadaću, govori Esther.

3. Imate zdrav odnos s hranom

Kako općenito izgledaju vaše prehrambene navike? Briga o vlastitom zdravlju najbolji je način da svoju djecu naučite tome. U mojoj su obitelji moji unuci rano naučili čitati etikete na hrani i znali su izbjegavati prerađenu, nezdravu hranu. Na mojim predavanjima polaznici znaju da oduzimam gazirana pića. Bez iznimaka! Važno mi je njihovo zdravlje, jer mi je stalo do njih kao ljudi.

4. Obitelj vam je prioritet

Čak i među razvedenim partnerima roditelji bi trebali surađivati. Davanje prioriteta obitelji znači i razmjenu iskustava, dobrih i loših. To uči djecu kako se nositi sa svime što im život donese.

Jedan od najboljih načina da naučite o važnosti obitelji je da se zajedno zabavite. Što je više pozitivnih iskustava, to dijete osjeća veću podršku. To može biti samo igranje društvene igre, zajednički odlazak u park ili skakanje na trampulinu.

5. Ne lažete svojoj djeci

Smatram da svi roditelji ponekad lažu svojoj djeci. Kažemo stvari poput: "Mislim da je slastičarnica sada zatvorena." Nakon nekog vremena, djeca to shvate. Ali nisu sve laži štetne. Laži o važnim temama stvaraju nedostatak povjerenja.

Reći djetetu da nitko drugi neće ići na predstavu veliki je problem kada sazna da su svi ostali zapravo išli na predstavu. Povjerenje je temelj svih odnosa i posljednje što želite učiniti je prekinuti ga.

6. Ne gubite živce

Svi vičemo u nekom trenutku. No, učite li svoju djecu nenamjerno da je vikanje prihvatljiv oblik komunikacije? Psujete li, ali se ljutite kada vaša djeca koriste psovke?

Nije dobro glumiti emocije, ali bi pomoglo shvatiti da ljutnja ne poboljšava stvari. To je izbor i stil života koji bismo voljeli da naša djeca izbjegavaju.

7. Spremni ste priznati kada ste u krivu

Svi govorimo o ljubaznosti i opraštanju, ali to ne znači da to doista znamo prakticirati. U svim svojim desetljećima podučavanja naučila sam opraštati svojim učenicima bez obzira na sve. To ne znači da nema kazni, ali znači da im uvijek dajem priliku da isprave stvari.

Iako je bolno priznati da sam u krivu, otkrila sam da je to manje bolno od pokušaja prikrivanja pogreške koju sam napravila. Uvijek učim i rastem te to želim prenijeti na nove generacije, rekla je Esther, piše Zadovoljna.

image

Esther Wojcicki: Od malih nogu djeca će vas pažljivo promatrati i ugledati se na vas, pa način na koji se ponašate ima značajan utjecaj na njihovo ponašanje

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:10