StoryEditorOCM
Zdravljespriječite ih

Što uzrokuje akne kod odraslih? Niste jedini koji se bore s tim, krivci bi mogli biti proizvodi za njegu ili hormoni

Piše MOZAIK SD
11. prosinca 2023. - 23:04

Prištići nisu obilježje puberteta, već se mogu pojaviti i kasnije u životu. Možete ih spriječiti promjenom nekih životnih navika i koraka u njezi, stoga prvo morate znati što ih uzrokuje.

Možda ste se jednom nadali da ćete se u starijim godinama riješiti mladenačkih akni, ali to se nije dogodilo. Bez obzira na dan u mjesecu, uvijek imate barem nekoliko prištića na licu i nije vam jasno zašto se to događa. Znajte da niste jedina osoba koja se bori s ovim problemom, piše kurir.rs.

Srž ovog problema je začepljena pora. Žlijezde lojnice kroz otvore pora izlučuju sebum koji kožu čini mekom i zaštićenom. Ali ako se pore začepe prljavštinom, mrtvim stanicama kože, viškom masnoće ili možda bakterijama, pojavljuju se akne. Obično se pojavljuju u pubertetu, no mnoge ih žene imaju nakon 25. godine - kad misle da bi akne trebale biti iza vas.

Hormoni mogu biti krivac

Ipak, neke navike, kao i utjecaj hormona, bitno utječu na čistoću tena. Vjerojatno vam je poznata situacija kada se nekoliko dana prije očekivane mjesečnice pojave prištići duž čeljusti i brade.

Još jedan hormon - kortizol - mogao bi biti krivac za akne. Naime, kada ste pod stresom, vaša nadbubrežna žlijezda oslobađa kortizol koji se u narodu naziva "hormon stresa". Kortizol je zapravo važan spoj koji pomaže regulirati razne procese - od vašeg imunološkog sustava do vašeg raspoloženja. Njegove razine prirodno fluktuiraju tijekom vremena (čak i unutar jednog dana).

No, ako ste duže vrijeme izloženi stresu, kortizol može ‘buknuti‘ i pridonijeti stvaranju posebno upalnih akni. Zato je važno regulirati stres, odvojiti vrijeme za hobije i druženje, biti fizički aktivan, boraviti u prirodi...

Naravno, na čistoću tena mogla bi utjecati i prehrana, stoga nastojte jesti kuhane, zdrave i uravnotežene obroke, a svakako uključite voće i povrće, piletinu i ribu, a izbjegavajte previše šećera i masnu hranu.

Brinite se o svojoj koži

S druge strane, možda vam lice nije puno akni zbog utjecaja hormona, već loših navika poput odlaska u krevet s šminkom ili nedovoljno čišćenja lica. To je najgora stvar koju možete učiniti svojoj koži. Osim toga, potrebno je često mijenjati jastučnice, izbjegavati dodirivanje lica rukama i pažljivo čitati sastav proizvoda za njegu kože koje kupujete.

Pokušajte koristiti proizvode koji su bez ulja i nekomedogeni, tj. ne začepljuju pore. To se posebno odnosi na osobe s masnom ili mješovitom kožom sklonom aknama.

Dakle, kada je riječ o njezi kože, držite se pravila manje je više, izbjegavajte agresivne proizvode za lice i kosu (koji mogu završiti na licu) i pokušajte s redovitim nježnim čišćenjem ili pilingom. Ako vidite da nema poboljšanja, svakako se obratite dermatologu koji će procijeniti situaciju i savjetovati vas kako učinkovito riješiti problem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 21:04